Prima pagină Ediția din: 7.12.2001
Știri
Cu prilejul aniversării a 10 ani de la adoptarea Constituţiei României
Prefectul Ioan Rus, invitat la şedinţa festivă a Parlamentului
     Astăzi, cele două Camere ale Parlamentului României vor omagia, în cadrul unei şedinţe comune, 10 ani de la adoptarea actualei Constituţii a ţării noastre. Cu acest prilej, preşedintele Senatului şi cel al Camerei Deputaţilor au adresat invitaţia prefectului judeţului Alba, av. Ioan Rus, de a participa la şedinţa festivă ce va avea loc la Palatul Parlamentului din Bucureşti. De menţionat că d-l Rus a fost unul dintre cei care şi-au adus o contribuţie însemnată la elaborarea acestei Legi fundamentale a României, domnia sa ocupând funcţia de secretar al Comisiei de redactare a proiectului de Constituţie. (R.J.)
Decoraţii prezidenţiale
     Pentru merite deosebite, patru slujitori de seamă ai învăţământului din judeţul Alba au fost decoraţi în anul 2000 de către administraţia prezidenţială. Este vorba despre Iuliu Paul, profesor universitar, Alba Iulia - Serviciul credincios, comandor; Iacob Mîrza, rector, Alba Iulia - Steaua României, ofiţer; Ion Buzaşi, profesor limba română, Blaj - medalia Pentru Merit, cavaler; Ilona Nagy, învăţătoare, comuna Unirea - medalia Pentru Merit, clasa a III-a. Toţi cei patru vor primi oficial decoraţiile sâmbătă, 8 decembrie a.c., cu ocazia unei ceremonii ce va avea loc la sediul Prefecturii Alba, începând cu ora 11.00. (R.J.)
Într-o singură zi
Poliţiştii din Apuseni au confiscat 100 de brazi tăiaţi ilegal
     Într-o singură zi, în 5 decembrie, în cadrul unei acţiuni organizate pe linia combaterii tăierii şi traficului ilegal de brazi de Crăciun, în plasa poliţiştilor din Albac, Horea şi Lupşa a picat câte o captură importantă. Poliţiştii din Albac au confiscat 26 de brazi abandonaţi în satul Bărăşti, locul Cerbu. Poliţiştii din Lupşa au confiscat 58 de pomi de iarnă, abandonaţi în carieră. În plasa poliţiştilor din Horea a căzut Adrian Tomuş (32 de ani, din Vidra) care transporta cu căruţa 24 de brazi de iarnă, tăiaţi ilegal. Ghinionistului i-au fost confiscaţi brazii şi a fost amendat. (N.T.)
În viitorul apropiat
Investiţii de miliarde în judeţul Alba
     Preşedintele CJ Alba, Augustin Presecan, ne-a declarat că judeţul nostru are şanse foarte mari de a accesa fonduri ale Uniunii Europene pentru realizarea unor investiţii de anvergură. Astfel, pentru reabilitarea drumului judeţean Aiud - Buru sunt prevăzute 12 milioane de EURO, iar pentru construcţia Parcului industrial Alba - Sebeş sunt pregătite circa 3-4 milioane de EURO. (F.R.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
După 10 ani de şomaj tehnic pe banii contribuabililor
Reforma "pocneşte" S.C. Cugir S.A.
ROMARM a decis trimiterea în şomaj a peste 15.000 de salariaţi din industria de apărare *De la 1 ianuarie anul viitor - 2590 de muncitori cugireni vor fi trecuţi pe linie... moartă
     În toamna acestui an, premierul Adrian Năstase a anunţat disponibilizări masive în sectorul industriei de apărare, ca acţiuni de reorganizare a acestui "palier" al economiei. Şeful Executivului a declarat că statul nu-şi mai permite să plătească salariile personalului din apărare, mai ales că nu există nici comenzi, iar pieţele tradiţionale de desfacere au căzut una după alta. În replică, sindicatele din apărare au început să mârâie la guvern, organizând pichetări ale Prefecturilor, Ministerului Industriilor şi Comerţului şi nu în ultimul rând un mare miting de protest în capitală.
     Preşedintele Sindicatului Liber de la Cugir SA, Crăciun Herlea, ne-a declarat că în timpul întâlnirii de ieri de la sediul MIC cu secretarul de stat, gen. Traian Decebal Ilina, acesta i-a informat că guvernul urma să introducă pe ordinea de zi a şedinţei ordonanţa privind disponibilizarea a 15.236 de persoane din industria de apărare, din care 2590 muncitori de la Cugir SA. Potrivit acestei ordonanţe, salariaţii de la Cugir vor fi trimişi de la 1 ianuarie 2002 în şomaj, ceea ce înseamnă că timp de un an de zile vor primi pe lângă ajutorul de şomaj o sumă care să "acopere" echivalentul salariului mediu pe economie. Aşadar, la revedere, lefuri compensatorii! La auzul acestor veşti, sindicaliştii din industria de apărare au blocat orice discuţie cu reprezentanţii MIC şi au cerut medierea preşedintelui Ion Iliescu. La Cotroceni, în lipsa şefului statului plecat la Bruxelles, sindicaliştii s-au întâlnit cu consilierul prezidenţial Octavian Ştireanu. Liderii de sindicat i-au transmis acestuia rugămintea către preşedintele ţării de a interveni pe lângă premierul Adrian Năstase pentru amânarea discuţiei şi eventualei aprobări a ordonanţei.
     "Din păcate noi nu am fost consultaţi, ci doar ni s-a comunicat ce au hotărât guvernanţii. Noi suntem în continuare pentru dialog, am acceptat chiar şi unele disponibilizări, dar nu în maniera aceasta. Oamenii puteau fi disponibilizaţi pe bază de ordonanţă pentru a primi salarii compensatorii, alţii se puteau pensiona dar una am vorbit şi alta s-a făcut. Am cerut un program de protecţie pentru reducerea impactului social dar nu s-a realizat nimic concret în acest sens. Dacă se va continua astfel vom răspunde prin acţiuni de protest", a declarat preşedintele Sindicatului Liber de la Cugir SA, Crăciun Herlea. Dacă guvernanţii vor rămâne fermi în luarea acestei decizii, de la 1 ianuarie anul viitor, la Cugir vor mai lucra din cei 7.200 de salariaţi doar 4610.
Dana MOTREANU, Florin ROMAN
La Alba Iulia
Cenaclul "Flacăra" a produs... scântei
     paunescuÎn fiecare an, prezenţa la Alba Iulia a domnului Adrian Păunescu cu Cenaclul "Flacăra" a produs nemulţumirea unor artişti pentru că, de fiecare dată, cerea să intre în spectacol într-un moment total nepotrivit. Aşa s-a petrecut şi sâmbătă, numai că acum au ieşit şi "scântei". Urma să urce pe scenă cunoscuta şi apreciata formaţie de dansuri "Fetele de la Căpâlna", când dânsul a cerut întreruperea spectacolului pentru a intra Cenaclul "Flacăra". Şi cum spectacolul acestuia dura circa două ore, iar fetele erau îngheţate de atâta aşteptare, cineva a sărit în ajutorul lor, spunându-i senatorului Adrian Păunescu că nu este corect ce face.
     Redăm pe scurt acest dialog. "Să vă fie ruşine dom'le că tot aşa faceţi în fiecare an, întrerupeţi spectacolul pentru a intra pe scenă", la care replica domnului Păunescu a sunat sec: "Ce p... măti vrei, mă"?! Spiritele s-au încins, fiind nevoie de intervenţia bodyguarzilor şi a autorităţilor pentru a calma situaţia.
     Aşa şi-a făcut intrarea "triumfală" pe scenă la Alba Iulia domnul Adrian Păunescu. După câteva minute, el a permis totuşi fetelor de la Căpâlna să urce pe scenă, dar atmosfera a fost alta. Şi ca spectacolul să fie complet, după ce a pus stăpânire pe microfon, a anunţat întreaga asistenţă că "am fost înjuraţi", prezentând meritele acestui cenaclu, fără a sufla vreun cuvânt despre motivul care a produs incidentul. (V.B.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.