Ultima oră
Știri
"Operaţiunea gatere" se lasă în continuare cu amenzi substanţiale
     Începute încă din primăvara acestui an, controalele la instalaţiile de prelucrare primară a lemnului din judeţul Alba se derulează şi în prezent. Ultimele date furnizate de către Prefectura Alba arată că în perioada 1 noiembrie - 5 decembrie 2001, au fost supuse controlului alte 27 de firme în domeniu, din totalul celor 460 existente la nivelul judeţului. Pentru nerespectarea legislaţiei echipele mixte de control au aplicat un număr de 16 sancţiuni, în valoare de 167,6 milioane de lei. De asemenea, a fost confiscată o cantitate de 15,6 mc material lemnos, în valoare de 7,7 milioane de lei. Trebuie precizat că, din cele 460 de unităţi de prelucrare a lemnului, 20 încă nu dispun de autorizaţie de mediu. (R.J.)
În acest an, în judeţ
Aproape 600 de milioane de lei au fost destinaţi reabilitării sistemului de irigaţii
     Înainte de 1989 au fost efectuate lucrări de combatere a eroziunii solului pe aproape 39.000 hectare, desecările au acoperit 7500 hectare, iar instalaţiile de irigaţii erau amenajate pe 2400 hectare. Aceste lucrări au fost efectuate pe râurile Secaş, Târnave, la Ocna Mureş şi în jurul municipiului Alba Iulia; desecările au cuprins luncile râului Mureş, ale Târnavelor, Ampoiului şi zona Şard-Ighiu. Acum, toate aceste lucrări s-au degradat, iar instalaţii de irigaţii mai sunt amenajate doar la Rădeşti - Aiud. Potrivit informaţiilor primite din partea directorului RAIF, ing. Ioan Munteanu, la nivelul judeţului a fost întocmit un program complex de reabilitare a sistemului de irigaţii. Numai în acest an pentru refacerea sistemului de irigaţii au fost cheltuiţi aproape 600 de milioane de lei, adică 1 milion de lei pe hectar. (A.D.T.)
Finanţare UE pentru anul 2002
280 milioane de EURO pentru România
     Trei documente semnate de ministrul Integrării Europene - Hildegard Puwak şi şeful Delegaţiei Comisiei Europene la Bucureşti - Jonathan Scheele vor aduce României, în anul 2002, o finanţare din partea Uniunii Europene de 280,89 milioane de EURO. Cele trei memorandumuri de finanţare sunt Programul PHARE NAŢIONAl 2001, CBC - 2001 şi Facilitatea suplimentară de investiţii. Prin Programul PHARE - 2001, ţara noastră primeşte asistenţă financiară de 248 milioane EURO; CBC - 2001 urmăreşte finanţarea unor programe transfrontaliere în zonele de graniţă cu Bulgaria şi cu Ungaria iar prin programul "Facilitatea suplimentară de investiţii" vor fi alocaţi 24,8 milioane de EURO pentru proiecte de infrastructură în vederea îmbunătăţirii mediului de afaceri. (D.M.)
Frumuseţe şi binefacere
     Sâmbătă, 8 decembrie a.c., ora 16.00, sala Casei de Cultură din Sebeş va găzdui un spectacol folcloric dedicat memoriei lui Felician Fărcaşu (spectacol intrat deja în tradiţie şi purtând chiar numele fostului mare interpret). La această manifestare, organizată de Primăria municipiului Sebeş şi Centrul cultural "Lucian Blaga", îşi vor da concursul Lucreţia Ciobanu, Haber Adriana Comşa, Lia Bologa, Marinela Baba, Adina şi Ilie Medrea, acompaniaţi de formaţia de muzică populară condusă de prof. Gheorghe Burz.
     Demn de menţionat este faptul că toate încasările vor intra în beneficiul Organizaţiei "Trebuie, pentru tineri şi copii cu nevoi speciale", din Sebeş, participanţii şi spectatorii având astfel prilejul de a se bucura de frumuseţe şi de a face un act de binefacere, totodată. (I.H., A.D.T.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Ieri, de Sfântul Nicolae, din nou
Scandal între ortodocşi şi greco-catolici la Mihalţ
Jandarmii prezenţi la faţa locului au ţinut situaţia tensionată sub control *Astăzi greco-catolicii vor picheta Prefectura şi Arhiepiscopia Alba Iulia
     De circa 11 ani, între ortodocşii şi greco-catolicii din Mihalţ nu mai este loc de împăcare. În timp ce ortodocşii spun că biserica este a lor, susţinând acest lucru cu hotărâri judecătoreşti definitive, greco-catolicii afirmă că continuă să fie prigoniţi, după ce în 1948 lăcaşul de cult le-a fost naţionalizat. La ultimul recensământ, 870 de cetăţeni din Mihalţ s-au declarat greco-catolici. Cu toate acestea, reprezentanţii acestui cult nu au o biserică unde să se roage, cele mai multe slujbe fiind ţinute în aer liber. Starea de tensiune s-a accentuat în ultimele săptămâni, când preotul ortodox s-a împotrivit participării greco-catolicilor şi a preotului la slujbele ţinute în biserică. Anul trecut, până şi în noaptea de Înviere, jandarmii au vegheat ca la Mihalţ să nu iasă scandal între cele două părţi. Ieri, de Sfântul Nicolae, o parte a credincioşilor greco-catolici conduşi de preotul lor, Petru Stănea, a încercat să intre în biserică, însă preotul ortodox Ioan Decea s-a opus din nou. Au intervenit şi jandarmii care au calmat spiritele destul de încinse. Prin urmare, greco-catolicii şi-au ţinut slujba sub cerul liber, pe un frig pătrunzător. Nemulţumiţi de faptul că nu li se permite să se roage în biserică, greco-catolicii au anunţat că astăzi vor picheta Prefectura Alba şi Arhiepiscopia de Alba Iulia. Ei speră că cineva le va face dreptate şi că nu vor mai fi obligaţi să ţină slujbele în aer liber sau prin săli de clasă la şcoala din localitate. Este regretabil că în timp ce în alte locuri, preoţii ortodocşi şi greco-catolici au ajuns la o înţelegere privind ţinerea alternativă a slujbelor, la Mihalţ, acest lucru nu este posibil. Se pare că, mai ales acum în Postul Crăciunului, instigatorii din Mihalţ continuă să semene ură şi dispreţ!
Florin ROMAN
La Abrud
Flagrant delict la o bandă de infractori voiajori
     Poliţiştii din Abrud au identificat şi reţinut miercuri, 5 decembrie, o bandă formată din trei spărgători de autoturisme, veniţi la plesneală, tocmai din Brad. În noaptea de 3 decembrie, Radu Valentin Vârtei (20 de ani), Manuel Costina (21 de ani) şi Marius Brădean (25 de ani) toţi din Brad, Hunedoara s-au îndreptat spre Abrud, ajungând în oraş în jurul orei 1.30. Între 1.30-3.30 cei trei au spart patru autoturisme, furând radiocasetofoane şi roţi de rezervă. Un alt autoturism a fost forţat, însă hoţii n-au reuşit să fure nimic. În drum spre Brad, cei trei s-au oprit în comuna Ciuruleasa, unde au observat un garaj lăsat deschis, tocmai la marginea drumului. Culmea, în garajul deschis, au găsit un autoturism lăsat la fel de... deschis. Din autoturismul... îmbietor, cei trei s-au servit cu un radiocasetofon cu afişaj electronic. Hoţii n-au reuşit însă să valorifice bunurile furate. Poliţiştii din Abrud i-au identificat în timp record şi au descoperit bunurile furate la domiciliul lui Costina. În urma cercetărilor, poliţiştii din Abrud au descoperit că cei trei s-au deplasat în zona unde au dat loviturile cu un autoturism Dacia 1300, HD04GJD, proprietatea lui Costina şi condus de Brădean. În prezent, cei trei sunt cercetaţi de Poliţia Abrud pentru comiterea infracţiunilor de furt calificat, tentativă de furt, instigare la furt, distrugere şi asociere în vederea comiterii de infracţiuni. Cei în cauză au fost prezentaţi Parchetului de pe lângă Judecătoria Cîmpeni cu propunere de arestare preventivă. În continuare se efectuează cercetări pentru documentarea întregii activităţi infracţionale a hoţilor din Brad.
Nicoleta TOMUŢA
Ziua Naţională a trecut, răfuielile continuă
Comunicat de presă de la Prefectura judeţului Alba
     Ziua Naţională a României a fost sărbătorită în Capitala de suflet a neamului românesc - Alba Iulia - cu întreagă decenţă şi onoare ce se cuvin unei astfel de alese sărbători. Întreaga suflare prezentă în oraşul Unirii, indiferent de convingeri religioase sau de orientări politice - peste 30.000 de oameni - a vibrat la unison cu ţara, fiind pătrunsă afectiv şi emoţional de măreaţa lucrare istorică înfăptuită aici cu 83 de ani în urmă - făurirea statului naţional unitar român. Suita manifestărilor cultural - artistice, de evocare şi înaltă cinstire a faptelor înaintaşilor a fost una bogată care a mers la sufletul şi inima tuturor participanţilor, ceea ce demonstrează că intenţia organizatorilor - Prefectură, Consiliul judeţean şi Primăria municipiului - aceea de a face din ziua de 1 Decembrie o sărbătoare a oamenilor de rând, a poporului, oferindu-se clipe de mare înălţare sufletească, de mândrie patriotică şi demnitate naţională, a fost pe deplin realizată.
     Semnalele pozitive culese din rândul participanţilor vin să confirme reuşita întregului evantai de manifestări omagiale.
     Cu atât mai de neînţeles se dovedesc reacţiile unor lideri politici, în special cele ale liberalilor, care nu fac altceva decât să denigreze, să păteze imaginea unei sărbători dragi tuturor românilor. Învinuirile pe care aceştia le aduc la adresa organizatorilor, prin faptul că aceştia prin program şi protocol n-au acordat atenţia cuvenită cinstirii memoriei celor două personalităţi politice - Ion I. C. Brătianu şi Iuliu Maniu, sunt total tendenţioase şi nefondate. La busturile celor doi edificatori ai României moderne au fost depuse coroane de flori. Dimpotrivă, cei care nu ezită în orice clipă să se autoproclame mari patrioţi, au dovedit pe parcursul itinerariilor sărbătorii de la Alba Iulia, că ei sunt cei care întorc spatele istoriei, nesocotind numele şi memoria unor mari eroi ai neamului românesc, ei părăsind cu ostentaţie locul unde urma să fie dezvelit bustul lui Avram Iancu. Ce denotă acest lucru, dacă nu cinism politic, rea credinţă, lipsă de demnitate morală şi civică, de adevărat patriotism?
     În ce priveşte acuzele pe care oamenii politici aflaţi în Opoziţie le-au adus amfitrionilor sărbătorii, cum că aceştia au organizat mese fastuoase, costisitoare, se-ntrec şi aici cu simţul realităţii, al proporţiilor. N-a fost decât o masă festivă, onorabilă şi atâta tot, domniile lor uitând atât de repede de adevăratele lor prânzuri pantaguelice de pe vremea guvernării cederisto-liberale. Abia acum când nu se mai află la putere, acestora li se înveninează sufletele, li se inflamează compasiunea pentru bietul popor.
     Socotim că liberalii ar trebui să-şi schimbe nu doar manierele de sorginte balcanică, ci şi caracterul insalubru şi să nu mai lanseze afirmaţii necontrolate, nefondate şi neconforme cu realitatea, cu bunul simţ, căci de conştiinţă politică şi morală, ce să mai vorbim. Chinuiţi de ură şi neputinţă, aceştia nu ştiu decât să maculeze imaginea unei Mari Sărbători, a unui oraş glorios, cu o istorie atât de tumultuoasă, să întunece şi să murdărească prin indecenţă morală cea mai mare zi a poporului român din care şi ei fac parte. Dar de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere!
av. Ioan RUS, prefect
Bani de salarii doar pentru primăriile harnice
     Mai multe primării din judeţ au anunţat că nu au banii necesari pentru salariile funcţionarilor pentru luna decembrie, solicitând sprijinul Consiliului Judeţean Alba. Preşedintele acestei instituţii, Augustin Presecan, ne-a declarat că problema acordării de ajutoare financiare pentru primării a fost luată în discuţie. Banii pentru salarii vor fi repartizaţi în funcţie de realizarea veniturilor proprii şi de modul în care au fost alocaţi banii pentru anul în curs.
     "Din păcate, unii primari nu au fost preocupaţi de colectarea taxelor locale, o parte dintre aceştia au recurs la această stratagemă din raţiuni electorale, iar alţii nu s-au preocupat. Cei care nu şi-au făcut datoria nu vor primi bani de salarii pentru că nu este corect faţă de primarii serioşi", a spus preşedintele CJ Alba, Augustin Presecan. (F.R.)
Autorităţile judeţului Alba se implică în rezolvarea problemei abandonului şcolar
     Statisticile alarmante ale abandonului şcolar din judeţul Alba consemnate numai de la începutul actualului ciclu de învăţământ, au atras atenţia şi autorităţilor publice. Astfel, în cursul zilei de ieri, prefectul Ioan Rus a avut programată o întâlnire specială pe această temă cu şefii Inspectoratului Şcolar şi Inspectoratului de Poliţie a judeţului Alba. S-a stabilit cu acest prilej, ca o primă acţiune, demararea cât mai grabnică din partea consiliilor locale a efectuării unor anchete sociale pentru a se determina cu precizie cauzele abandonării cursurilor şcolare de către elevi. Prefectul Ioan Rus a precizat că, în privinţa cazurilor de ordin material, administraţia publică judeţeană se va implica activ prin asigurarea pentru copii a unor articole de îmbrăcăminte, rechizite şi manuale şcolare, precum şi toate cele necesare continuării studiilor. O analiză profundă se va face şi în privinţa copiiilor care nu au frecventat niciodată sau prea puţin şcoala, deşi vârsta unora dintre ei se apropie de 16 ani. Chiar dacă situaţia abandonului şcolar din judeţul Alba se situează sub media pe ţară, conform datelor prezentate de către ISJ Alba, concluzia care s-a desprins în urma întâlnirii de ieri a fost aceea că trebuie acţionat pe toate planurile pentru ameliorarea acestui fenomen negativ.
Răzvan JURCĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.