Ultima oră
Știri
Şedinţa extraordinară pentru aprobarea bugetului pe 2002
     Miercuri, 12 decembrie a.c., va avea loc şedinţa extraordinară a CJ Alba. Cu acest prilej va fi supus aprobării bugetul judeţului pentru anul 2002, astfel încât până la sfârşitul anului şi celelalte consilii locale să aibă bugetele avizate favorabil. Având în vedere alegerea d-lui vicepreşedinte Nicolae Gavrilă în funcţia de preşedinte al Centrocoop, postul său a rămas vacant. Consilierii judeţeni vor adopta probabil şi proiectul de hotărâre prin care se va lua act de această decizie şi se va stabili eliberarea din funcţie a d-lui Nicolae Gavrilă, pentru alegerea unui nou vicepreşedinte. (F.R.)
Concert de colinde:
"În toată casa-i lumină"
     În Postul Crăciunului, alături de deja tradiţionalele Seri Duhovniceşti, Arhiepiscopia ortodoxă de Alba Iulia vă invită să participaţi la un concert de colinde. Organizat în colaborare cu Direcţia judeţeană pentru cultură, culte şi patrimoniu cultural naţional Alba sub genericul "În toată casa-i lumină", concertul va avea loc vineri, 14 decembrie, ora 17.00, la Casa de cultură a sindicatelor din municipiul Alba Iulia. Vă vor purta în lumea minunată, curată, blândă şi sfântă a colindului transilvan - Corul Facultăţii de Teologie Ortodoxă Alba Iulia, Corul şi Grupul folcloric instrumental de la Seminarului Telogic "Mitropolit Simion Ştefan" Alba Iulia, Corul "Codex Apulum", precum şi grupuri folclorice din alte localităţi ale judeţului Alba. (A.D.)
PUR la Unirea
     Partidul Umanist din România, filiala comunei Unirea, şi-a deschis sediul, situat în strada Avram Iancu. Preşedintele organizaţiei locale, domnul Ioan Bota, invită membrii şi simpatizanţii, în special tinerii, la activităţile ce se vor desfăşura aici în fiecare sâmbătă, începând de la orele 16. (A.C.)
Staţia meteo din Câmpeni modernizată
     Demarate la finele lunii august a.c., lucrările de modernizare ale clădirii unde funcţionează staţia meteorologică din Câmpeni au fost finalizate. Au fost efectuate atât amenajări interioare cât şi exterioare, costul total ridicându-se la circa 80 de milioane de lei. Cu prilejul recepţiei lucrărilor, ce a avut loc în cursul zilei de ieri, şefa staţiei meteo, Felicia Mih, a mulţumit atât prefectului Ioan Rus cât şi şefului Oficiului Prefectural Câmpeni, Nicolae Puiuleţ, pentru sprijinul acordat în realizarea acestei investiţii. (R.J.)
Asistenţa socială în sistemul administraţiei publice locale
     Astăzi, de la ora 10.00, la Palatul Parlamentului va avea loc seminarul cu tema "Asistenţa socială în sistemul administraţiei publice locale", organizat de Partidul Social Democrat, direcţia prognoză şi strategii sociale. Judeţul Alba va fi reprezentat de preşedintele CJ Alba, Augustin Presecan. (F.R.)
Într-o săptămână
Garda Financiară a aplicat amenzi de peste 137 milioane de lei
     Garda Financiară Alba a efectuat în perioada 29 noiembrie - 5 decembrie a.c. un număr de 62 de verificări şi controale la agenţii economici din judeţ. În cursul acestei acţiuni au fost identificate 40 de firme care au săvârşit abateri de la prevederile legale. Ca urmare, au fost aplicate 42 de amenzi contravenţionale în valoare de 137,4 milioane de lei. (R.J.)
Ajutoare pentru săracii din Alba Iulia
     În perioada sărbătorilor de iarnă, Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia, prin sectorul de asistenţă socială, va împărţi ajutoare săracilor din Alba Iulia. Totodată, ASCOR va trece pe la toate căminele de copii unde studenţii vor cânta colinde iar Moş Crăciun va împărţi daruri. (F.R.)
Pentru a ajuta Cugirul
Prefectul Ioan Rus în audienţă la ministrul Industriilor şi Resurselor
     La Cugir, problemele sociale s-au accentuat odată cu venirea iernii. Mai mult, în cursul lunii ianuarie un însemnat număr al angajaţilor SC Cugir SA urmează să fie disponibilizaţi. În aceste condiţii, prefectul Ioan Rus s-a deplasat ieri la Cugir unde s-a întâlnit cu liderii sindicali, cu primarul Aurel Voicu şi a stat de vorbă cu locuitorii oraşului care i-au prezentat problemele cu care se confruntă. Pentru a găsi soluţii viabile de depăşire a acestei situaţii dificile, prefectul Ioan Rus se va afla astăzi în audienţă la Dan Ioan Popescu, ministrul Industriilor şi Resurselor. (R.J.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Un ministru ardelean într-un guvern... balcanic
     Eliminarea vizelor şi acordarea dreptului la libera circulaţie în spaţiul Schengen pentru toţi cetăţenii României a adus în prim-plan figura ministrului nostru de interne, domnul Ioan Rus, un ardelean de calibru şi un mare patriot într-un cabinet dominat de sudiştii lui Năstase şi Iliescu. Spre deosebire de predecesorii săi, Chiţac, Ursu, Tărăcilă, Gavril Dejeu sau Dudu Ionescu, actualul ministru de interne s-a dovedit a fi un om foarte muncitor, perseverent şi pragmatic. Mereu pe drumurile Europei, de un an încoace, ministrul Ioan Rus a bătut la uşile ministerelor de interne din Uniunea Europeană, explicându-le faptul că românii nu merită să fie marginalizaţi şi trataţi ca nişte ţigani, după modelul oferit de rromii ce au vizitat lacurile cu lebede din Viena. De fiecare dată, când a venit acasă, ministrul Ioan Rus nu s-a întors cu mâna goală, ci cu un pachet de măsuri concrete pe care trebuia să le aplice dacă vroiam să circulăm liberi prin Europa. Spre cinstea lui, ministrul nostru de Interne a avut şi tăria de a trece la fapte. Rând pe rând, securizarea frontierelor, combaterea emigrărilor ilegale, de care mai ales Germania şi Austria, dar şi Italia (oare de ce tot cântăm noi cu atâta însufleţire că suntem urmaşii lui Traian?) au avut oroare precum şi clarificarea problemei apatrizilor au fost rezolvate şi nu ascunse sub covorul promisiunilor. Aşa, prin fapte concrete, şi-a câştigat ministrul nostru încrederea Germaniei, a ministrului lor de interne, Otto Schilly, care a avut un cuvânt hotărâtor de spus în eliminarea vizelor pentru români. Cu alte cuvinte, am putea spune că vizele au fost ridicate, în primul rând la Bucureşti, apoi la Bruxelles.
     Este acesta un exemplu din care avem de învăţat şi în alte domenii pe drumul integrării europene. Şi primul care trebuie să ia pilda ministrului de Interne, Ioan Rus, este domnul Adrian Năstase, premierul nostru. De ce spunem asta? Pentru că primul-ministru are din păcate, ca şi Victor Ciorbea ori Radu Vasile, darul de a vorbi foarte mult şi de a lua decizii clare foarte puţine. Avem două ministere ale sănătăţii, declara, de exemplu, nu demult domnul Adrian Năstase. De acord cu premierul. Dar simpla constatare nu a rezolvat problema sănătăţii, care este în colaps. Am putea spune că avem şi câte alte două rânduri de ministere, ca să nu mai vorbim de cele 8 ministere care se ocupă de economia ţării, sau de cele două parlamente, ori două administraţii locale (prefecturi şi consilii judeţene) care secătuiesc bugetul ţării, fiindcă bugetarii, alias birocraţii, s-au înmulţit ca ciupercile după alegeri. Deh, partid mare la putere, clientelă mare. Toate acestea le vede şi le combate nu o dată premierul nostru. Din păcate o face doar în declaraţii. Or menirea unui conducător este de a lua măsuri şi de a decide. Deci, pe acest teren, aşteptăm ca şi domnul prim-ministru să devină mai... ardelean, adică mai zgârcit la vorbe şi mai slobod la fapte. Din acest punct de vedere, ar fi bine să petreacă mai mult timp în compania lui Ioan Rus şi nu a lui Ilie Sârbu, ministrul care a pus cruce agriculturii nu fiindcă este popă ci pentru că se teme ca dracu de tămâie să subvenţioneze producătorii agricoli, adică să facă ceva concret pentru ţărani, aşa cum a făcut ministrul de Interne pentru toţi românii! (Ioan Suciu Lazăr, Sebeş)
Vine, vine Moş Crăciun!
Bal de caritate pentru copiii nevoiaşi
     În 21 decembrie a.c., la iniţiativa preşedintelui CJ Alba, Augustin Presecan, va avea loc "Balul Speranţei", organizat la restaurantul hotelului "Cetate" din Alba Iulia. Parteneri în această acţiune sunt Prefectura Alba şi Primăria Sebeş. Balul de caritate îşi propune strângerea de fonduri pentru ca Moş Crăciun să ajungă şi în casele a 150 de familii sărace din Alba Iulia şi la copiii din centrele de plasament. Totodată va fi organizată o expoziţie unde vor fi prezentate lucrări ale copiilor din centrele de plasament Cugir şi Blaj ce vor fi scoase la licitaţie, banii rezultaţi urmând să fie încasaţi de autorii lucrărilor. Pentru ca acţiunea să fie o reuşită deplină, preşedintele Presecan ne-a declarat că vor fi invitaţi să participe oameni de afaceri şi agenţi economici dornici să-i ajute pe cei cu posibilităţi financiare mai reduse. (F.R.)
Mişcări de coagulare a forţelor politice de dreapta
PNL şi ApR au semnat în Alba protocolul de fuziune
     Organizaţiile judeţene ale PNL şi ApR au semnat recent protocolul de fuziune dintre cele două partide. Preşedintele PNL Alba, Teodor Atanasiu, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că evenimentul politic se înscrie în strategia naţională a celor două partide care va înregistra punctul culminant la congresul de unificare din luna ianuarie. Atanasiu a mai spus că noul partid se va numi tot PNL şi va reprezenta "o alternativă viabilă şi credibilă la actuala guvernare pregătită pentru a prelua guvernarea ţării în 2004". Preşedintele ApR, Călin Crişan, a susţinut că fuziunea "va redeştepta interesul pentru mişcarea politică de centru-dreapta în condiţiile în care sunt evidente tendinţele PSD de a se substitui statului". Dacă este să dăm crezare celor doi preşedinţi de partide, PNL Alba va avea, după unificarea cu ApR, 14.000 de membri. În Biroul Permanent Judeţean al PNL vor intra patru membri ApR: Liviu Preja, Adrian Valase, Avram Bunaciu şi Călin Crişan, acesta din urmă primind o funcţie de vicepreşedinte. De asemenea, după congresul din ianuarie, PNL Alba va avea cinci membri în Delegaţia Reprezentanţilor Naţionali, patru fiind deja cunoscuţi: Teodor Atanasiu, Dan Simedru, Dan Motreanu şi Călin Crişan. Preşedintele susţine că acest partid va aduce în PNL Alba 80 de consilieri locali, lucru care va impune formaţiunea politică pe locul doi în judeţ ca reprezentare în administraţia locală.
Sorana IONESCU

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.