Prima pagină Ediția din: 5.01.2002
Știri
Aprecieri ministeriale pentru prefectul Ioan Rus
     Pentru activitatea desfăşurată în cursul anului 2001, prefectul Ioan Rus a fost felicitat de nenumărate persoane printre care şi ministrul Industriilor şi Resurselor, Dan Ioan Popescu. În felicitarea adresată şefului administraţiei publice judeţene, ministrul MIR aduce printre altele, mulţumiri pentru relaţiile avute de-a lungul anului trecut cu acest minister şi îşi exprimă speranţa ca anul în curs să fie mult mai benefic pentru locuitorii judeţului Alba. (R.J.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Dumnezeu ne-a trimis pe cap o iarnă apocaliptică
După războiul cu gheţurile urmează diluviul ploilor
Pe unele râuri au fost depăşite cotele de atenţie şi cele de apărare * La Teiuş continuă activitatea de deblocare a Văii Geoagiului * Pe drumurile naţionale şi judeţene se circulă în condiţii grele din cauza stratului de zăpadă * Ne pândesc inundaţiile
     Comisia judeţeană de apărare împotriva dezastrelor a primit o alertă hidrologică de la Institutul Naţional de Meteorologie şi Hidrologie în care se precizează că precipitaţiile predominant lichide căzute în ultimele 24 de ore (până la 50 l/mp) combinate cu cedarea apei din stratul de zăpadă şi diminuarea formaţiunilor de gheaţă existente au determinat creşteri importante de niveluri şi debite cu depăşirea cotelor de atenţie. Având în vedere prognoza meteorologică ce indică pentru următoarele ore precipitaţii lichide (10-20 l/mp), temperaturi diurne pozitive şi minime nocturne în jurul valorii de zero grade C, ce vor accentua cederea apei din stratul de zăpadă şi diminuarea formaţiunilor de gheaţă, în zona noastră se vor produce creşteri importante de niveluri şi debite cu depăşirea cotelor de apărare în bazinele superioare şi mijlocii ale Mureşului.
La Teiuş - bum-bum cu trotil
     Şeful Inspectoratului de Protecţie Civilă Alba, col. Dumitru Gheţe, ne-a informat că a continuat activitatea de deblocare a Văii Geoagiului în Teiuş, fiind necesară repetarea operaţiunii şi în zilele următoare. Pe lângă echipele de pirotehnişti şi mijloacele de distrugere de la Regimentul Geniu Alba Iulia, au mai fost folosiţi membrii batalionului CF Aiud, utilaje de la ALCIF şi SUT Alba Iulia, membri ai comisiei locale de apărare împotriva dezastrelor şi circa 100 de oameni. S-au degrevat circa 25 m din albia Văii Geoagiului transportându-se gheaţa cu basculante. Pirotehniştii au folosit până ieri 20 kg trotil. În cursul zilei de ieri, în judeţul Alba nu erau căi de comunicaţii blocate, însă se circulă în continuare în condiţii grele din cauza zăpezii. Nu au fost semnalate reţele electrice sau de telecomunicaţii întrerupte.
Pe drumurile judeţene şi naţionale se lucrează pentru îndepărtarea zăpezii şi a poleiului
     Din rapoartele ofiţerului de serviciu al DPL Alba rezultă că pe numeroase drumuri judeţene se intervine în regim aproape non-stop pentru îndepărtarea de pe carosabil a zăpezii şi poleiului. Pe 23 de drumuri judeţene se acţiona încă de miercuri pentru curăţarea zăpezii. În această acţiune sunt folosite utilaje de la toate punctele de lucru, o mare parte dintre ele împrăştiind şi material antiderapant.
Florin ROMAN
Prefectul nu-și dezminte optimismul
Iernii îi șade bine cu zăpadă
     Iarna pare să-şi facă de cap anul acesta. A nins, în unele locuri chiar abundent, temperaturile se situează mult sub 0 grade C şi, firesc, activitatea cotidiană trebuie adaptată acestor rigori. Cu toate că acest anotimp există de când lumea şi pământul şi nu ne amintim ca el să fi uitat vreodată de noi, parcă în acest an iarna pare a fi o adevărată teroare pentru judeţul nostru, cel puţin în această ipostază fiind prezentată de majoritatea mijloacelor de informare media. Toate aceste aspecte au avut darul de a-l nemulţumi şi pe prefectul Ioan Rus, care în cursul zilei de ieri ne-a precizat: " Pentru unii dintre noi, dacă ar fi posibil, iarna ar trebui exclusă din catalogul anotimpurilor. Este foarte normal ca în această perioadă să fie zăpadă, temperatura să fie mai scăzută şi multe altele lucruri care se petrec de secole. Anii trecuţi, când ninsorile, cel puţin în anumite părţi, lipseau aproape cu desăvârşire, nu era bine şi văd că acelaşi sentiment există şi acum. Înţelegem că există anumite greutăţi şi în activitatea economico-socială, dar cel puţin la noi în judeţ, totul este relativ normal. Nu există nici o localitate izolată din pricina iernii, nici un drum blocat, iar dacă asemenea evenimente nedorite s-ar petrece, factorii responsabili sunt pregătiţi să facă faţă situaţiei, intervenind cu oportunitate. Nu înţeleg de ce se face atâta caz, căci până la urmă este iarnă, adică anotimpul în care s-a născut Mântuitorul nostru Iisus Hristos". Şi, am completa noi, este anotimpul în care noi, românii, am primit după mulţi ani dreptul de a călători liber prin Europa. (R.J.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.