Prima pagină Ediția din: 10.01.2002
Știri
La Alba Iulia
Salariaţii primăriei se pregătesc de grevă
     Primarul municipiului Alba Iulia - Mircea Hava a primit în cursul zilei de ieri o notificare de grevă din partea sindicatului lucrătorilor din primărie. Dacă negocierile pe care liderii Sindicatului din Administraţia Publică le poartă cu Guvernul vor eşua, greva va fi declanşată la 15 ianuarie. Revendicările sindicaliştilor sunt acordarea tichetelor de masă şi indexarea salariilor cu rata inflaţiei. Primarul Mircea Hava declară că activităţile cu cetăţenii nu vor avea de suferit pentru că se va asigura procentul de 30 la sută din activitate. (A.D.)
Pe toate drumurile județului se circulă fără probleme
     Directorul SC DPL Alba, Ioan Farcaş, ne-a declarat că pe toate drumurile judeţene se circulă, nefiind înregistrate blocaje. Deocamdată nu mai sunt probleme cu zăpada, însă se aşteaptă ca în cazul unor eventuale ploi sau al încălzirii vremii să se formeze polei. Utilajele DPL sunt pregătite să împrăştie material antiderapant. (F.R.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Infernul alb le mănâncă viaţa oamenilor din Munţii Apuseni
Munţii de zăpadă şi gheaţă se pot topi în orice moment, punând în pericol gospodăriile şi pământurile oamenilor
BISTRA
      Cea mai tragică situaţie pe care am întâlnit-o în zona Munţilor Apuseni este semnalată în comuna Bistra. Pe o porţiune de circa 1 km, de la puntea de pe râul Arieş şi până la barajul de la Gârde, practic totul este îngheţat beton, încât nu-ţi mai dai seama dacă este vale, luncă sau teren accidentat. Grosimea banchizei de gheaţă variază de la 50 cm şi până la 1-2 metri. Din acest motiv apa circulă mai mult pe sub gheaţă. Col. Dumitru Gheţe, şeful Inspectoratului de Protecţie Civilă Alba, Traian Matiş, directorul Apelor Române, filiala Alba şi directorul Oficiului Prefectural Câmpeni, Nicolae Puiuleţ, prezenţi la faţa locului pentru a urmări evoluţia fenomenului, au decis că pentru a preîntâmpina eventualele inundaţii este necesar ca gheaţa să fie dinamitată cu trotil. Exploziile se vor face de jos în sus în speranţa că bucăţile de gheaţă mai mici rezultate din explozie să fie duse de apă spre coada barajului de la Mihoieşti. Problema este că în barajul Mihoieşti nu se acumulează suficientă apă pentru a pune în mişcare masivele blocuri de gheaţă. Specialiştii susţin că o deversare controlată ar permite o punere în mişcare controlată a apei. Exploziile cu trotil urmează să se facă în aceste zile chiar pe cursul apei, pentru ca Arieşul să nu iasă prin alte părţi şi să inunde gospodării sau case. Cu toate asigurările date de specialişti, localnicii se tem că vor avea din nou parte de inundaţii ca în alţi ani. Col. Gheţe a declarat că, în cel mai rău caz, la Bistra va fi inundată doar lunca şi o casă de pe un versant.
ALBAC
     Şi la Albac, pe râul Arieş s-au format trei zăpoare principale, din care unul în amonte, (urmare din pagina I) iar celelalte două în aval, spre Pojorâta. Dacă în cazul celui din amonte s-a decis intervenţia unui excavator care să spargă gheţarul, pentru celelalte două zăpoare soluţiile se vor da în funcţie de evoluţia vremii. Primarul Gheorghe Paşca a pregătit o acţiune cu mai mulţi localnici "înarmaţi" cu bâte şi sape, care vor interveni pentru spargerea manuală a zăpoarelor mai mari.
VADU MOŢILOR - POIANA VADULUI
     nametiDouă zăpoare în aval de Albac dau dureri de cap şi localnicilor din Vadu Moţilor. În zona unei punţi, stratul de gheaţă atinge grosimi între 50 cm şi 1 metru. Având în vedere că apa curge pe sub gheaţă, nu s-a înregistrat o creştere artificială de debit. Primăriţa Eugenia Hristea a dat asigurări că şi moţii din comuna Vadu Moţilor se vor implica în îndepărtarea gheţurilor de pe Arieş. Spre Poiana Vadului, pe pârâul Neagra s-a "instalat confortabil" un veritabil pod de gheaţă, însă pericolul este mai mic.
ARTIFICIERII PREGĂTIŢI SĂ INTERVINĂ
      Membrii comisiei deplasaţi în zonele blocate de gheaţă au luat legătura cu conducerile exploatărilor miniere din Apuseni, solicitând punerea la dispoziţie a unor artificieri şi a materialului explozibil. Col. Dumitru Gheţe a declarat că aceştia sunt pregătiţi să intervină atunci când li se va cere acest lucru. Deocamdată planurile Comisiei judeţene de apărare împotriva dezastrelor amână exploziile din cauza încălzirii vremii. Cert este că până când apa nu se va acumula în barajul Mihoieşti, degeaba se sparge gheaţa.
Florin ROMAN
De la 15 ianuarie
Alba Iulia fără transport public?
     În cursul zilei de ieri, reprezentanţii salariaţilor Serviciului de Transport Public din municipiul Alba Iulia şi ai sindicatelor întreprinderilor de pe platformele industriale ale municipiului au avut o întâlnire cu primarul Mircea Hava în încercarea de a dezamorsa greva generală cu care salariaţii STP ameninţă. Urmare a discuţiilor, Mircea Hava ne-a declarat că nu este vorba de o grevă declanşată de sindicatul STP, ci de decizia fermă a salariaţilor de a înceta lucrul pe timp nelimitat. Asta înseamnă că procentul de 30 la sută din activitatea de transport, care trebuia asigurat pe timp de grevă, conform contractului existent între STP şi Primăria municipiului Alba Iulia, nu va fi asigurat. "Dacă e să fie haos, atunci să fie haos!" pare a fi deviza după care se călăuzesc salariaţii STP, care consideră că decizia Curţii de Apel Alba Iulia prin care sindicaliştii INTERSTAR sunt lăsaţi să folosească traseele de transport în comun licitate şi câştigate de STP, nu face decât să reintroducă bulibăşeala într-un sector unde cu greu s-a reuşit să se facă ordine, să se respecte legea. În faţa acestei situaţii, Mircea Hava a convocat pentru astăzi o nouă întâlnire la care vor participa şi reprezentanţi ai Poliţiei municipiului Alba Iulia şi ai Prefecturii judeţului Alba, poate chiar dl. av. Ioan Rus însuşi.
Anca DINICĂ
La început de an
Autoritățile județene au luat drumul Bucureștiului
     În cursul zilei de ieri o numeroasă delegaţie a judeţului Alba s-a deplasat la Bucureşti, la mai multe ministere, în vederea soluţionării unor probleme social-cetăţeneşti pentru locuitorii judeţului. Prefectului Ioan Rus şi preşedintelui CJ Alba Augustin Presecan li s-au alăturat senatorul Cornel Filipescu, deputatul Constantin Selagea şi ulterior deputatul Ioan Andrei.
     Membrii delegaţiei albaiuliene au avut întrevederi cu înalţi responsabili din ministerele Transporturilor, Industriilor şi Comerţului, Educaţiei Naţionale şi Cercetării, Comunicaţiilor, Muncii şi Protecţiei Sociale şi Administraţiei Publice. Vom reveni. (F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.