Prima pagină Ediția din: 11.01.2002
Știri
În Munţii Apuseni
A început detonarea zăpoarelor şi a podurilor de gheaţă
     Aşa cum v-am mai informat, în zona Munţilor Apuseni în mai multe localităţi s-au format zăpoare şi poduri de gheaţă din cauza temperaturilor scăzute din ultima vreme. În cursul zilei de ieri, specialiştii de la Protecţia Civilă, Apele Române şi EM Roşia Poieni au început operaţiunea de instalare a trotilului şi distrugere a podurilor de gheaţă şi zăpoarelor din zona Bistra. Pentru a accelera deblocarea Arieşului de gheaţă, cei de la Apele Române au decis şi deschiderea barajului Mihoieşti în mod controlat. Acţiunile vor continua şi în perioada următoare. (F.R.)
Presecan pe site-ul oficial al RETI
     Discursul preşedintelui CJ Alba, Augustin Presecan, referitor la restructurarea industrială în judeţul Alba, apărut la sfârşitul anului trecut în ziarul "Unirea" a fost preluat pe site-ul oficial al RETI (www.association-reti.org). Discursul d-lui Presecan a fost ţinut la Conferinţa internaţională Est-Vest de la Budapesta din luna noiembrie 2001 şi a fost extrem de apreciat. (F.R.) Întâlnire în domeniul sănătăţii Marţi, 15 ianuarie, începând cu ora 10.00, Sala mică din incinta Casei de Cultură a Sindicatelor va găzdui întâlnirea cu tema "Reforma sanitară" Vor participa reprezentanţi ai Prefecturii, Consiliului Judeţean, spitalelor din judeţ, sindicatelor din domeniu, Colegiului farmaciştilor precum şi Colegiul medicilor. De asemenea au fost remise invitaţii pe adresa Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. (R.J.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
La comanda SC Cugir SA
O nouă echipă managerială dispusă să tragă foc continuu pentru relansarea firmei
     S.C. Cugir S.A., una dintre cele mai mari şi mai importante firme de stat din ţară, cu peste 7400 de angajaţi la ora actuală, s-a reorganizat în mai multe fabrici, fiecare cu autonomie proprie, începând de la aprovizionare şi până la desfacere şi contabilitate proprie. Noua structură organizatorică a impus şi o nouă organigramă la nivelul conducerii, astfel că miercuri, 9 ianuarie, a avut loc concursul pentru ocuparea noilor funcţii de directori. Comisia de evaluare a celor care s-au prezentat la concurs a fost formată din domnii Alexandru Petru Frătean, director general al SC Cugir SA, Constantin Negru - şef de serviciu la Romarm, Ioan Dobra - director general adjunct la Direcţia generală a finanţelor publice Alba, Lidia Bordei - şef serviciu resurse umane, Ioan Sabin - jurist şi Ancuţa Mîzga - psiholog la Cugir SA. Au asistat la concurs domnii Crăciun Herlea şi Ioan Neagu, liderii celor două mari sindicate de aici.
     În urma proiectelor şi a interviurilor (care au fost înregistrate pe casete) realizate de o Comisie prezidată de domnul Alexandru Frătean (care în paranteza fie spus a avut cuvântul hotărâtor în alegerea echipei de manageri) s-a stabilit şi noua echipă de conducere a SC Cugir SA, care arată astfel: director general - Alexandru Petru Frătean; director general adjunct - Mircea Clonţa; director divizie armament şi muniţie - Cornel Dîrjan; director economic - Ioan Stănică, director fabrica de maşini unelte - Liviu Bulbucan; director fabrica de produse speciale - Dumitru Ghiţoaica; director fabrica de produse tehnice - Kudler Francisc; director fabrica de produse electrocasnice - Dumitru Mocanu.
     La concurs au mai participat, fără a obţine însă vreo funcţie, domnii Teodor Atanasiu (la trei posturi), Titus Cocean, Teodor Ulise, Călin Buta, Ion Stuparu, Cornel Postei şi Valentin Piroska.
     Noua echipă managerială de la Cugir SA are misiunea extrem de importantă şi grea de a relansa firma şi de pune capăt stării de şomaj tehnic, un fel de pomană politică de la partidele care ne-au condus, situaţie în care s-au complăcut cei care au uitat că numai munca şi mai ales spiritul întreprinzător pot aduce succesul într-o economie de piaţă.
     Primul pas va fi făcut la 1 februarie când din cei peste 7400 de angajaţi urmează să fie disponibilizaţi 598, o măsură dură dar absolut necesară care trebuie să aducă companiei cugirene un reviriment pe termen lung. Rămâne de văzut dacă noii directori au sau n-au destul sânge în .... pentru a pune capăt situaţiilor limită în care se zbate SC Cugir SA. Le dorim deci să ia taurul de coarne chiar din prima zi după instalarea oficială. Spor la treabă!
Gheorghe CIUL
Situație explozivă la SC Resial SA Alba Iulia
Trimişi acasă de mai bine de trei săptămâni, cei 1000 de angajaţi speră că astăzi vor primi o parte din salarii
     Una dintre cele mai repezentative întreprinderi ale judeţului se află în prezent în pragul colapsului. Fosta "Refractara", actualmente SC Resial SA din Alba Iulia, părea că va rezista vicisitudinilor tranziţiei româneşti, odată cu privatizarea fabricii ce a demarat în primăvara anului 2000 şi în care angajaţii şi-au pus mari speranţe. Din păcate, schimbarea proprietarului nu a adus mult aşteptatul reviriment, promisiunile de retehnologizare, modernizare şi atragere de noi investiţii rămânând doar pe hârtie. În schimb, au avut loc disponibilizări masive de personal iar datoriile societăţii nu s-au diminuat, ba din contră au crescut an de an, ajungând la zeci de miliarde de lei.
     În prezent situaţia celor aproximativ 1000 de salariaţi este de-a dreptul dramatică, neştiind ce le rezervă viitorul. Din cauza întreruperii totale a activităţii din cauza sistării complete a furnizării gazului metan, întregul personal a fost trimis acasă la jumătatea lunii decembrie a anului trecut, primind totuşi asigurări că vor încasa 75% din cuantumul retribuţiei lunare . Oamenii au fost chemaţi la lucru pe data de 7 ianuarie a.c. dar "concediul" a fost prelungit până la 1 februarie a.c., fără însă a fi siguri că atunci vor putea relua lucrul. Până atunci însă, astăzi, conducerea societăţii i-a anunţat pe toţi cei 1000 de angajaţi că îşi vor primi salariile "ciuntite" cu o întârziere de două zile. Ajunşi deja la capătul răbdării şi fiind convinşi că o eventuală amânare a plăţilor nu ar conduce la nimic bun, oamenii sunt hotărâţi să-şi ceară drepturile, nemailăsându-se amăgiţi de alte promisiuni şi amânări.
     De precizat că întreruperea totală a furnizării gazului metan a condus efectiv la avarierea serioasă a principalului cuptor din procesul de producţie, repunerea lui în funcţiune necesitând investirea unor sume de ordinul miliardelor de lei.
Răzvan JURCĂ, Silviana STOICA

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.