Curier județean
Rugăciunea de azi
     Preacurată Stăpână, de Dumnezeu Născătoare, nădejdea tuturor creştinilor, pentru că altă îndrăzneală şi nădejde nu am, fără numai pe tine, cea cu totul nevinovată, Stăpâna mea şi Doamnă de Dumnezeu Născătoare, Maica lui Hristos, Dumnezeul meu, pentru aceea mă rog: miluieşte-mă şi mă izbăveşte de toate răutăţile mele şi roagă pe Milostivul tău Fiu şi Dumnezeul meu, ca să miluiască ticălosul meu suflet, să mă izbăvească de veşnicile munci şi să mă învrednicească Împărăţiei Sale. Amin!
Calendar religios
Ortodox: Cuv. Teodosie cel Mare; Cuv. Vitalie
Catolic: Sf. Honorata; Sf. Teodosie, abate

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Audienţe telefonice
     Dintr-o regretabilă eroare de redactare, în numărul de miercuri al ziarului "Unirea", telefonul de audienţe al CJ Alba a apărut greşit, în loc de 811254, cum este corect a apărut 811245. Ne cerem scuze faţă de cititori şi familia care răspunde la numărul apărut. Audienţele telefonice vor continua miercuri între orele 9-11, la telefon 811254.
S-a făcut lumină în... oraş
     Începând cu luna septembrie 2001, Primăria oraşului Baia de Arieş a început o amplă acţiune de îmbunătăţire a sistemului de iluminat public, prin montarea de lămpi noi, moderne, cu un consum redus de energie cât şi repararea instalaţiilor vechi existente, atât în oraş, cât şi în satele Sartăş, Cioara de Sus, urmând a se începe acţiuni similare în satele Brăzeşti şi Muncelu.
     Aceste lucrări nu se puteau executa fără sprijinul deosebit acordat de societăţile ELCO SA Alba şi SC Electrica Alba, cărora pe această cale le mulţumim şi sperăm că în continuare ne vor acorda sprijinul necesar, în vederea finalizării lucrărilor rămase de executat. (Primar, Silviu MÂRZAN, viceprimar, Vasile PITEA)
Mulțumiri de la primarul Cugirului
     Primarul Cugirului mulţumeşte concetăţenilor care l-au nominalizat ca "primar al anului 2001" în cadrul "Topului politic şi parlamentar 2001" publicat în 28 decembrie 2001 de către ziarul "Unirea".
     Nominalizarea de către un număr semnificativ de cititori ai ziarului constituie un suport moral extrem de important pentru a stărui în continuare la rezolvarea problemelor complexe de la Cugir.
Primar Ing. Aurel VOICU
La Sălciua
Distrugere prin incendiere
     Postul de Poliţie din Sălciua a fost sesizat de Ileana G. (73 de ani, din localitate) despre faptul că în noaptea de 6/7 ianuarie persoane necunoscute i-au incendiat o căpiţă de fân, de aproape o tonă. În urma investigaţiilor, a fost identificat autorul: Florentin Puf (32 de ani, din Sălciua). Poliţiştii i-au întocmit acestuia dosar penal pentru distrugere. (N.T.)
Mircea Ţogoe la Regia Naţională a Sării
     Surse neoficiale ne-au şoptit că în perioada următoare, actualul director al Petrom Alba, ing. Mircea Ţogoe va fi numit într-o importantă funcţie de conducere din cadrul Regiei Naţionale a Sării. Se pare că domnia sa va fi numit director tehnic. Locul d-lui Ţogoe la conducerea Petrom Alba va fi scos la concurs. (F.R.)
Dezbatere pe probleme de mediu
     Potrivit datelor furnizate de inspectorul şef al Inspectoratului de Protecţie a Mediului, ing. Dimitrie Clepan, în cursul săptămânii viitoare, la Zlatna, sub îndrumarea şefului IPM va fi organizată o dezbatere publică ce va avea ca subiect recuperarea dioxidului de sulf. Dacă această idee aflată în discuţie va fi pusă în practică la Zlatna, poluarea înregistrată în această zonă va fi mult diminuată. (A.D.T.)

O afacere profitabilă
SC Saturn SA Alba Iulia se retehnologizează din mers
     După o vacanţă binemeritată de sărbători, turnătorii de la SC Saturn SA Alba Iulia, au reluat lucrul cu forţe proaspete. O parte din angajaţi, ne-a declarat d-l ing. Virgil Petru Deceanu, directorul general al firmei, n-au avut parte de sărbători. Ei au lucrat foc continuu la efectuarea unor lucrări de revizii, reparaţii şi montarea a două utilaje tehnologice de mare productivitate şi utilitate în turnarea pieselor din fontă.
     Cele două mixere integrate în fluxul tehnologic, au fost aduse din Italia şi reprezintă noutăţi de ultimă oră în prepararea amestecului de formare. Una din ele are o capacitate de 12 tone amestec pe oră şi celălaltă de 50 de tone. Utilajele au fost montate pe liniile 1 şi 3 de turnare. Existenţa mini dozatorului automat asigură respectarea riguroasă a cantităţilor de materiale şi răşini furonice ce alcătuiesc amestecul de formare. Spre deosebire de amestecul "clasic" când dozarea era lăsată la aprecierea unor operatori, cele două mixere garantează uniformitatea şi omogenizarea amestecului, condiţie decisivă în turnarea unor piese de calitate. Odată cu integrarea în fluxul de producţie a celor două utilaje, proprietarul UCIMU Italia şi-a onorat integral obligaţiile asumate prin contractul de vânzare-cumpărare de-a investi până la finele anului 2004, 300.000 USD. Privatizarea "Saturn" se dovedeşte că este o afacere profitabilă pentru noii proprietari şi angajaţii firmei ce au un loc de muncă asigurat şi bine remunerat.
Sebastian TRUŢĂ
A fost aprobat costul anual pentru copiii aflați în dificultate
     În cursul zilei de ieri, Delegaţia Permanentă a CJ Alba a aprobat proiectul de hotărâre iniţiat de preşedintele Augustin Presecan prin care s-a stabilit costul anual, în sumă de 26 de milioane de lei, pentru un copil aflat în dificultate, a celui cu handicap precum şi o persoană majoră ce beneficiază de protecţie în condiţiile Ordonanţei de Urgenţă nr. 261/1997.
     Pentru acest an, în condiţiile HGR nr. 457/2000, sumele locale datorate de consiliile locale se suportă din cota de 16 la sută din impozitul pe venit, aflat la dispoziţia bugetului Direcţiei generale pentru protecţia drepturilor copilului pe anul 2002 este de 6 miliarde de lei. Din totalul de 26 de milioane de lei/copil, 6,5 milioane/copil trebuie suportat de consiliile locale. (F.R.)
Contractele de performanță ale managerilor de la SC Apa CTTA și SC DPL SA avizate favorabil
     Delegaţia Permanentă a CJ Alba a aprobat proiectele de hotărâre cu privire la avizarea contractelor de performanţă pentru anul 2002 a managerilor de la SC Apa CTTA SA, ing. Viorel Lazăr şi SC DPL SA Alba, ing. Ioan Farcaş. Potrivit acestui proiect cei doi manageri vor fi remuneraţi, ţinându-se seama de volumul şi importanţa activităţii, cu un salariu de bază lunar care nu poate depăşi indemnizaţia prevăzută de lege. (F.R.)
Deficitul bugetar suportat din fondul de rulment al judeţului
     La 31 decembrie a.c. deficitul bugetar rezultat a fost de 1,1 miliarde de lei. Acesta va fi acoperit din fondul de rulment al judeţului Alba, ceea ce va constitui o pârghie financiară menită să soluţioneze problemele din cursul anului 2001.
     Acest lucru urmează să fie validat de consilierii judeţeni în prima şedinţă, după ce proiectul a fost avizat favorabil de Delegaţia Permanentă. (F.R.)
S-au stabilit redevențele pentru concesionarea bunurilor din domeniul public
     Bunurile din domeniul public al judeţului au fost concesionate către cele două societăţi comerciale unde CJ este unic acţionar. Redevenţa aferentă concesionării se constituie drept venit la bugetul propriu al judeţului Alba pe anul 2002. Potrivit legii, nivelul redevenţei se actualizează anual în funcţie de indicele de inflaţie din anul similar cu indexarea aplicată taxelor locale.
     Nivelurile prevăzute pentru anul 2002 sunt: la SC Apa CTTA SA - 3.680.712 lei/lună iar SC DPL SA Alba 184.035 lei/lună. (F.R.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.