Editorial

Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Măturoiul lui Adrian Năstase
     S-au înşelat amarnic cei care şi-au imaginat că scandalul Vântu, care a lăsat să se vadă înălţimile ameţitoare ale muntelui de corupţie nu poate fi eclipsat cu una cu două. Printr-o declaraţie făcută miercuri, la ora 20.00, pe postul naţional de televiziune, premierul Adrian Năstase a spulberat o atare presupunere naivă, anunţând că în ziua următoare guvernul va adopta o Hotărâre de dizolvare a Consiliului General al Capitalei, în conformitate cu art. 57 din Legea 215/2001. Această hotărâre care a fost într-adevăr aprobată joi, 10 ianuarie, va conduce practic la organizarea de alegeri anticipate pentru Consiliul General. Iată un fragment din declaraţia bombă a premierului: "Rezultatele controlului efectuat la sfârşitul anului trecut în Primăria Capitalei au evidenţiat grave deficienţe. Din 65 de consilieri generali, un număr de 38 figurează în calitate de acţionari la diverse societăţi comerciale. Ceea ce este şi mai grav, cea mai mare parte a acestor societăţi au operaţiuni directe cu Primăria, pentru lucrări de asfaltare, de reparare a străzilor, de aprovizionare a regiilor, unităţilor din subordine, cu motorină, cu materiale de construcţii, în special la RATB, la RADET, la Administraţia străzilor, iluminatul public, repararea şi întreţinerea diverselor sectoare din Primărie. Aceste societăţi, care lucrează în sistem căpuşă, consumă o parte substanţială din bugetul Capitalei, de circa 10 mii miliarde lei. Raportul a relevat şi alte disfuncţionalităţi legate de concesionarea unor activităţi importante către diverse firme, care nu-şi îndeplinesc toate obligaţiile şi aduc prejudicii Primăriei: Apa Nova, 3DB, REBU, Luxten, Lacurile Capitalei".
     Faptele enumerate de primul ministru şi altele care îl vizează pe Traian Băsescu, în special pentru vina de a fi angajat la Primăria Capitalei o serie de directori corupţi, fac parte dintr-un raport al Corpului de Control al primului ministru care a cercetat activitatea Primăriei Capitalei începând cu luna noiembrie a anului trecut. S-au făcut multe speculaţii în legătură cu gestul lui Adrian Năstase. Astfel, pentru că era foarte la îndemână, a fost invocată dorinţa de a-l pune la colţ pe opozantul Traian Băsescu şi de a organiza alegeri anticipate inclusiv pentru fotoliul de primar general al Capitalei, respectivele alegeri având rolul de a testa electoratul. S-a afirmat, de asemenea, că Adrian Năstase şi Traian Băsescu s-ar fi înţeles să ofere străinătăţii o mostră de eficacitate a luptei anticorupţie, dat fiind faptul că primarul Bucureştilor sesizase la rândul lui abuzurile comise de unii membri ai Consiliului General al Capitalei. A fost avansată şi ideea că la mijloc este o răfuială a preşedintelui PSD cu ministrul Dan Ioan Popescu, şeful PSD Bucureşti, răspunzător în bună măsură de împănarea listelor electorale cu specimene de felul celor prezentate în raport pe post de "embleme" ale corupţiei.
     În sfârşit, oricare vor fi fost motivele lui Adrian Năstase, e bine că a pus mâna pe măturoi, întrucât aranjamentele oneroase şi fraudele din sectorul de stat le concurează din greu pe cele din sectorul privat, uneori chiar întrecându-le. Acest lucru n-ar trebui să ne mire însă, atâta vreme cât ele merg mână în mână. În măsura în care măturoiul lui Adrian Năstase va fi pus în funcţiune şi în restul ţării, nu doar în Bucureşti, acţiunea s-ar putea dovedi benefică, îndepărtarea gunoiului fiind strâns legată de sănătatea fizică dar şi mentală a oricărei comunităţi.
Maria Lucia MUNTEANU