Ultima oră
Știri
După 8 zile de comă
Un septuagenar a revenit la viață
     La începutul acestei luni, mai precis în 3 ianuarie, poliţiştii TF au descoperit, în trenul care circula pe ruta Sibiu - Vinţu de Jos, un bătrân în stare de inconştienţă, fără acte de identitate asupra lui, care a fost dus de urgenţă la Spitalul Judeţean din Alba Iulia. După 8 zile de comă, ieri dimineaţă bătrânul şi-a revenit la Spitalul de Neuropsihiatrie unde este internat în prezent, spunând că îl cheamă Constantin Olteanu, de 72 de ani, din Vâlcea. El susţine că nu ştie cum a ajuns în tren şi că nu-şi aminteşte amănunte legate de "călătoria" sa. Septuagenarul nu a fost dat "dispărut" de nimeni din familia sa, el urmând să rămână încă sub supravegherea medicilor specialişti. (D.M.)
Incendiu la Tău - Roşia de Secaş
     Garda de intervenţie nr. 3 a pompierilor militari din Blaj a fost solicitată să intervină ieri noapte, în jurul orei 0.45, la un incendiu izbucnit la o gospodărie din satul Tău - comuna Roşia de Secaş. Ajunşi la faţa locului la ora 1.25, pompierii s-au luptat cu flăcările până la ora 2,15. Din cauza unui scurtcircuit electric, a ars o bucătărie improvizată într-o şură, cu mobilierul, frigiderul şi aragazul adăpostite în ea. În plus, au fost distruse 1,5 tone cereale. Nu s-au semnalat victime. (N.T.)
Dacia - maşina cea mai bine vândută
     Parafrazând o vorbă înţeleaptă românească care spune că este rău cu rău dar mai rău fără rău, în anul trecut cetăţenii judeţului nostru şi-au cumpărat în majoritatea cazurilor autoturisme Dacia, adică cea mai cunoscută marcă autohtonă. D-l ing. Dan Morar, directorul general al SC Service Automobile Dacia SA Alba Iulia, ne-a declarat că în 2001 a vândut 284 de autoturisme Dacia Nova, Dacia SuperNova, Dacii utilitare, Berline, Dacia Break. Cumpărătorii au preferat autoturismele indigene nu numai pentru că sunt mai accesibile ca preţ, dar maşinile au un grad de motorizare şi confort mai mare. (S.T.)
Pentru unităţile miniere
Preaviz vizând sistarea energiei electrice
     Electrica SA - Sucursala Transilvania Sud - Exploatarea Alba a transmis preavize de sistare a furnizării energiei electrice către cele 4 sucursale miniere din judeţul Alba aparţinând CN MINVEST Deva. Începând cu data de 14.01.2002, ora 10.00, se va sista furnizarea energiei electrice către unităţile miniere, pentru neplată.
     SC Electrica SA a asigurat furnizarea energiei electrice necesare desfăşurării activităţii unităţilor miniere pe perioada de reorganizare, restructurare, conform HG 771/16.08.2001 art. 3. Măsura de sistare a furnizării energiei electrice este determinată de nefinalizarea acţiunii de regularizare a plăţilor prevăzută de art. 3 din HG 771/2001. (F.R.)
Atenţie la gripă
Ministerul Sănătăţii recomandă vaccinarea antigripală
     Conducerea Ministerului Sănătăţii şi Familiei recomandă, în continuare, vaccinarea antigripală a populaţiei şi în special a grupelor cu risc înalt de apariţie a unor complicaţii din cauza gripei, deoarece imunizarea poate fi încă făcută cu succes întrucât nu a atins nivelul epidemic, a declarat Alexandru Rafila, director general MSF. Frecvenţa îmbolnăvirilor prin infecţii respiratorii, pneumonii şi gripă, raportate la nivel naţional, în perioada 24 decembrie 2001 - 6 ianuarie 2002, se menţine în limitele aşteptate pentru această perioadă. (F.R.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Departe de oameni, împotriva lor
     Demagogia puterii, lăudăroşenia celor aflaţi vremelnic la cârma conducerii judeţului nu au ţinut cont de sărbătorile creştineşti ale Crăciunului şi Anului Nou, dând valma în "ochii şi conştiinţa" cetăţenilor încă din primele zile ale anului 2002 cu comunicate şi înştiinţări demne de "Academia Caţavencu". Am aflat astfel că, în judeţul Alba, în luna ianuarie 2002 "se poate circula în condiţii de iarnă" de parcă nu eram conştienţi deloc de ceea ce ne vedeau ochii, de zăpada şi gerul de afară şi chiar din casele unor conjudeţeni. Ne-a mai fost dat să aflăm şi să băgăm bine la cap un lucru: că "iernii îi şade bine cu zăpadă" şi că tot "iarna s-a născut Mântuitorul nostru Iisus Hristos", este adevărat, însă nu în Alba!
     Ofensiva PDSR, zis PSD, nu se opreşte însă aici. Ne sunt aduse la cunoştinţă şi măreţele realizări ale primului an de guvernare, precum şi toate felicitările primite de la niveluri ministeriale, probabil pentru a ne da seama de unitatea "în cuget şi simţiri" a celor care actualmente ne conduc. "Nimic nou sub soare", chiar dacă afară sunt multe grade Celsius cu minus, faţă de activitatea mediatică din anul 2001 a PDSR, zis PSD. Sondajele mincinoase, măsluite de menestreli abili şi credincioşi, aruncă praf în ochii cititorilor. Un grup "masiv de deputaţi şi un senator" ocupă locul fruntaş la prima întrebare a unui sondaj efectuat de un cotidian local, izbitor de asemănător cu un banc care circula cu mulţi ani înainte de 1989, referitor la "maşinile olteneşti" fabricate în aşa fel încât în faţă şi la volan să încapă toţi călătorii din autoturism.
     Este jenant modul cum ne tratează puterea judeţeană, felul în care banii strânşi din taxele şi impozitele cetăţenilor sunt folosiţi pentru intoxicare şi dezinformare.
     Tot în acest sondaj aflăm că ne-am pricopsit cu un ambasador la conducerea Consiliului Judeţean, de parcă faptul că titulatura de ministru de externe al judeţului nu îi era destul! Nu cred că "domnul ambasador" ar fi adept al sloganului PDSR "Aproape de oameni, împreună cu ei", având în vedere că în anul 2001 domnia sa a fost mai mult "în aer" (adică în avion), şi nu în mijlocul celor care l-au ales.
     Ceea ce caracterizează un an de administrare judeţeană PDSR zis PSD este "transparenţa" minciunilor şi iată câteva dintre ele. Reducerea cheltuielilor bugetare! "Consiliul Judeţean a renunţat la două maşini, utilizând acum doar autoturisme fabricate în România!" Total fals! S-a renunţat la vechile şi eternele Dacii, maşinile de lux fiind redirijate pe anumite Direcţii din Consiliu, responsabilii judeţeni circulând cu limuzine "asamblate" în România, ale căror preţuri depăşesc o jumătate de miliard de lei bucata! Iată care este adevărul, nu cel transmis spre difuzare!
     O altă "realizare" a PDSR zis PSD ar fi fost "continuarea finanţării programelor de alimentare cu apă a satelor, de pietruire a drumurilor comunale şi introducerea gazului metan în 11 comune"! Iar fals! Nu s-a făcut mai nimic din programele sus amintite! Şi ca exemplu dăm lucrările abandonate în 2001, şi anume alimentarea cu apă din localităţile Cisteiul de Târnave, Ohaba şi Săliştea.
     Despre pietruirea drumurilor, ce să mai vorbim! S-au pietruit doar gropile din asfaltul drumurilor judeţene! Asta da realizare! În privinţa "strategiei concrete de dezvoltare economico-socială până în 2004", aceasta există şi este bine, dar ce folos, dacă marea problemă va fi modul de finanţare a strategiei! Iar atât noi, cât şi majoritatea cetăţenilor ştim că banii deocamdată nu sunt! Iată că "pragmatismul şi profesionalismul" PDSR zis PSD este de a vinde iluzii!
     Cred, însă, că încet-încet ne luminăm! Nu am ştiut, dar acum am aflat de ce românii pot circula fără vize în spaţiul Schengen! Printre mulţi alţii, şi "domnul ambasador" al judeţului a solicitat insistent acest lucru şi este bine că s-a realizat!
     Ar mai fi de spus şi faptul că printre eforturile obositoare ale domniei sale se evidenţiază şi "reacţia promptă cu ocazia tragicelor evenimente de la 11 septembrie 2001 din SUA!" Domnule "ambasador", din câte ştim noi, nu a existat cetăţean din acest judeţ care să nu fi fost şocat şi oripilat de suferinţele americanilor din acele momente! Nu este numai un sentiment propriu dvs. din care să vă faceţi piedestal!
     În rest, alte şi alte minciuni care prevestesc că nici anul 2002 nu va fi mai bun din punctul de vedere al relaţiei cu cetăţenii din judeţ!
     Poate PDSR zis PSD se deşteaptă şi se va reaşeza pe sloganul deja perimat, dar atractiv ca mesaj: "Aproape de oameni, împreună cu ei". Deocamdată, mai real pentru activitatea guvernanţilor este sloganul "Departe de oameni, împotriva lor!"
Alexandru PEREŞ, deputat PD de Alba
Lucian Docea validat în funcția de director executiv al PISA
     În cursul zilei de ieri, membrii Consiliului de Administraţie al PISA (Parcul Industrial Sebeş - Alba) l-au validat în funcţia de director executiv al societăţii pe tânărul Lucian Docea, de 27 de ani. Acesta a intrat în "pâine" încă din luna decembrie, însă a fost validat doar ieri, în timpul şedinţei ce a avut loc la Primăria Sebeş. Noul director executiv colaborează cu un consilier şi cu o secretară, ce va ţine, într-o primă fază şi contabilitatea primară. Lucian Docea este asistent universitar la Şcoala Română de Afaceri şi doctorand, consultant pentru probleme de dezvoltare regională etc. Membrii CA l-au mandatat pe noul director să achiziţioneze două calculatoare, un telefon şi mobilier pentru sediu în limita sumei de 100 de milioane de lei. În următoarea şedinţă, ce va avea loc la începutul lunii februarie, va fi votat bugetul. (F.R.)
Plata asistenților personali - un bolovan atârnat de "gâtul" primăriilor
Circa 2300 de asistenţi personali nu şi-au încasat salariile restante de cel puţin o lună de zile * La Vinţu de Jos, asistenţii au dat în judecată primăria şi au câştigat * Precedentul creat dă speranţe şi celorlalţi asistenţi personali
     Plata salariilor pentru asistenţii personali ai persoanelor cu handicap reprezintă o mare problemă pentru majoritatea consiliilor locale din mediul rural din judeţul Alba. Dacă la oraşe şi municipii situaţia este cât de cât rezolvată, la sate situaţia este disperată. Oamenii iau cu asalt primăriile şi cer socoteală aleşilor. Primarii spun că nu au banii necesari şi cer ajutorul CJ Alba, deşi distribuirea banilor este în sarcina autorităţilor locale. Potrivit unor date oficiale, circa 2300 de asistenţi personali nu şi-au mai primit lefurile de cel puţin o lună, însă apar şi situaţii de întârzieri de 5-6 luni. Nervii oamenilor sunt încordaţi la maximum şi sună zi de zi la ziarul nostru, solicitându-ne să intervenim. Noi nu putem face altceva decât să sesizăm acest fenomen şi să rugăm autorităţile administraţiei publice să încerce soluţionarea crizei.
     La Vinţu de Jos, după ce au protestat în stradă, asistenţii personali au acţionat primăria în judecată şi au avut câştig de cauză. Prin urmare, primăria trebuie să plătească salarii de 700 de milioane de lei, în condiţiile în care bugetul comunei pe un an este de numai 1 miliard de lei. Reuşita celor din Vinţu de Jos le-a dat încredere şi celorlalţi asistenţi personali ai persoanelor cu handicap care au decis să acţioneze în instanţă administraţiile publice locale.
     O altă problemă la început de an cu care se confruntă primarii este legea venitului minim garantat. Ca şi în primul caz, la municipii şi oraşe situaţia este mai bună, dar la comune, din lipsă de fonduri, nu se pot face plăţi. Primarii se tem că, dacă vor face plăţi, cei care vor primi drepturile rezultate din aplicarea legii nu vor mai munci în folosul comunităţii 72 de ore/lună. Aşadar, sunt probleme destule care aşteaptă să fie rezolvate.
Florin ROMAN
Ce trebuie făcut în cazul unui accident rutier petrecut în spaţiul Schengen
     Pe durata deplasării în străinătate pot interveni o serie de evenimente neplăcute, cum ar fi accidentul rutier. În cazul unui accident uşor, trebuie completat, împreună cu cealaltă parte implicată în eveniment, formularul-tip pus la dispoziţie de societăţile locale de asigurări. Trebuie notate elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident şi mai ales ale societăţii de asigurare a acestuia şi a şoferului. Dacă accidentul s-a soldat cu răniţi, trebuie chemată poliţia locală, dar mai întâi se acordă primul ajutor. Pentru a solicita sprijin, vă puteţi adresa partenerului societăţii române de asigurări din ţara respectivă care figurează pe cartea verde. În plus, fiecare poliţă de asigurare medicală emisă de o societate de asigurare autorizată din România are înscris pe ea un număr de telefon la care se răspunde 24 de ore din 24. Trebuie doar format numărul de telefon înscris pe poliţă şi urmate toate îndrumările oferite de la celălalt capăt al firului. Toate documentele de plată se păstrează până la înapoierea în ţară, unde vor fi prezentate societăţii de asigurare.
     Societatea de asigurări nu va rambursa decât cheltuielile justificate în legătură cu evenimentul asigurat. Tocmai de aceea trebuie păstrate cu grijă facturile şi notele de plată, în original, privind cheltuielile efectuate, cu specificarea serviciilor la care s-a apelat, foaia de observaţie cu menţiunile zilnice ale medicului şi orice alte documente necesare pentru soluţionarea cererii de restituire a banilor. (N.T.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.