Prima pagină Ediția din: 14.01.2002
Știri
La Cugir SA
Directorul general s-a înscris în PSD
     Organizaţia din oraşul Cugir a Partidului Social-Democrat are un nou şi marcant membru în persoana domnului Alexandru Petru Frătean, directorul general al SC Cugir SA. Înscrierea şi primirea în partid a avut loc săptămâna trecută, în prezenţa domnilor Ioan Rus, preşedintele PSD Alba şi prefectul judeţului, a senatorului Cornel Filipescu şi a deputatului Constantin Selagea. Dominată până nu demult de liberali şi pedişti, noua conducere a SC Cugir a devenit acum mai trandafirie. Rămâne de văzut dacă trecerea de la săgeată la trandafiri va fi sau nu benefică pentru cugireni! (A.C.)
47 de milioane de lei - în file CEC fără acoperire
     Parchetul de pe lângă Judecătoria Aiud a dispus cercetarea în stare de libertate a lui Cornel Mariniţă (31 de ani, din Brad), administrator al SC Mariniţă Prod Com Forest SRL Brad. Potrivit anchetei efectuate de poliţiştii aiudeni, Mariniţă a ridicat, în decembrie 2001, marfă în valoare de 47 de milioane de lei de la SC Maranatha SRL Aiud. Contravaloarea mărfii a fost achitată cu două file CEC, SC Mariniţă Prod Com Forest neavând disponibil în cont. În urma verificărilor preliminare derulate de poliţişti, s-a descoperit că la începutul lunii noiembrie 2001, firma administrată de Mariniţă avea datorii către furnizori în valoare de 160 de milioane de lei. Procurorii au dispus cercetarea lui Mariniţă în stare de libertate deoarece faptei sale penale îi lipseşte intenţia. (N.T)
Un albaiulian a fost înjunghiat în stomac
     Sâmbătă, 12 ianuarie, în jurul orei 19.40, Vasile Bărbuleţ (45 de ani, din Alba Iulia) s-a prezentat la serviciul de urgenţe al Spitalului Blaj, declarând că a fost înjunghiat pe raza satului Iclod, comuna Sâncel. Bărbuleţ a fost diagnosticat de medici cu plagă înjunghiată bază hemitorace stâng. În urma anchetei derulate de poliţie s-au stabilit împrejurările în care bărbatul a fost agresat. Astfel, în după-amiaza zilei de sâmbătă, Bărbuleţ a fost acostat de Emil Damian (35 de ani, din Iclod, cioban) care, pe fondul consumului de alcool l-a înjunghiat. Incidentul s-a produs în apropierea magazinului alimentar AF Adi din Iclod. Poliţiştii aşteaptă raportul medicului legist pentru încadrarea faptei lui Damian. (N.T.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Anomalii ecologice
Marii poluatori - autorizaţi pe 4 ani, micii poluatori "taxați" în fiecare an
     Pentru un simplu chioşc de ziare, unde se vinde presă şi diverse alte mărfuri, toate preambalate, este nevoie, în fiecare an, de reactualizarea autorizaţiei de mediu. Micul întreprinzător trebuie, în fiecare an, să-şi plătească taxele pentru tot felul de autorizaţii şi paraautorizaţii ca să poată să fie în regulă pe linia de protecţie a mediului, protecţie sanitar-veterinară şi igienico- sanitară, de protecţie civilă şi pompieristică, etc. etc. În schimb, marii poluatori, care pot face praf şi pulbere cât ai clipi din ochi aerul şi apele judeţului Alba, ca să nu mai vorbim de păduri şi terenuri, autorizaţiile de mediu se acordă pe 4 ani. Aşa este cazul MD Frati Sebeş, unde se lucrează cu formaldehidă, care în cazul unei explozii are efectul unui gaz toxic extrem de periculos, de tip "Bin Laden", ori al Ampelum Zlatna, UPSOM Ocna Mureş sau al exploatărilor miniere din Munţii Apuseni, care de zeci şi poate de sute de ori pe an provoacă accidente pe Arieş şi nu numai. S-ar putea spune că şi aici, pe tărâmul protecţiei mediului, se confirmă adevărul că dacă furi o găină intri în puşcărie, iar dacă ai devalizat Bancorex-ul şi ai furat 1,5 miliarde de dolari nu păţeşti nimic, mai ales dacă ai şi un certificat medical. Cam tot un fel de asemenea certificat au şi marii poluatori din judeţ, din moment ce doar la 4 ani au nevoie de o autorizaţie de mediu. Ni s-a precizat că Legea mediului permite sau mai bine zis a permis eliberarea unor asemenea autorizaţii pentru că, între timp, un ordin al Ministerului prevede că autorizaţiile de mediu se reînnoiesc şi certifică în fiecare an. Autorizaţiile care s-au eliberat pe 4 ani rămân însă valabile, aşa că marii poluatori pot să-şi vadă liniştiţi de treabă, în timp ce chioşcarii plătesc an de an o taxă de... protecţie, pentru că vând de pildă... hârtie igienică! (A.C.)
Situația rromilor din județul Alba reclamată la Consiliul Europei
     Situaţia grea a comunităţii rromilor a ajuns să fie prezentată încă o dată Consiliului Europei într-un document sintetic şi analitic realizat de Ioan Gruia Bumbu, membru marcant al comunităţii rromilor din judeţul Alba.
     Pe lângă o descriere amplă a stării actuale a comunităţii rrome, documentul incriminează lipsa de interes a autorităţilor române pentru rezolvarea problemelor acestora. În acest sens se are în vedere lipsa fondurilor şi lipsa de pregătire a celor chemaţi de guvern să îndeplinească strategiile existente în domeniul integrării sociale şi economice a rromilor, fapt ce le goleşte de orice conţinut, transformându-le în vorbe goale.
     Pe baza acestui document Ioan Gruia Bumbu spune că vor fi acţionate în instanţă, conform ordonanţei 137/2000, Prefectura judeţului Alba şi Consiliul judeţean Alba. (M.A.D.)
La Alba Iulia
Carambol rutier pe strada Clujului
     Vineri, 11 ianuarie, ora 16,30, pe strada Clujului din Alba Iulia s-a produs un grav accident rutier în urma căruia un bărbat s-a ales cu două coaste rupte şi un traumatism cranio-cerebral acut închis. Conducând autoturismul Renault Laguna pe strada Clujului, Valentin Păţan (sublocotenent la Poliţia Municipiului Alba Iulia) încearcă să depăşească, pe linie continuă, un autoturism VW Polo, condus în faţa sa de Ioan Croitoru (6o de ani, din Alba Iulia). Ghinionul face ca în acel moment Croitoru să vireze brusc spre strada Mureşului, Renault-ul şi VW-ul intrând în coliziune. Din impact, Păţan ajunge cu Renault-ul Laguna pe contrasens, unde rulează vreo 2 m, după care se tamponează frontal cu un Oltcit care venea din sensul opus. În urma impactului, Oltcitul este distrus în mare parte iar şoferul lui, Dragoş Valentin Volonciu (31 de ani, din Alba Iulia) se alege cu două coaste fracturate. Analiza probelor biologice recoltate a demonstrat faptul că nici unul dintre protagoniştii accidentului nu se afla sub influenţa băuturilor alcoolice. În cauză, Biroul Poliţiei Rutiere continuă cercetările. (N.T.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.