Curier județean
Rugăciunea de azi
     Doamne, nu mă lipsi pe mine de binele Tău cel ceresc. Doamne, izbăveşte-mă de chinurile cele veşnice. Doamne, orice am greşit cu mintea, cu gândul, cu cuvântul sau cu lucrul, iartă-mă. Doamne, izbăveşte-mă de toată neştiinţa şi uitarea, de neîndrăznirea şi de nesimţirea cea împietrită. Doamne, izbăveşte-mă de toată ispitirea. Doamne, luminează-mi inima pe care a întunecat-o pofta cea rea. Doamne, eu ca un om am greşit, iar Tu, ca un Dumnezeu îndurător, miluieşte-mă, văzând neputinţa sufletului meu. Doamne, trimite mila Ta întru ajutorul meu, ca să preaslăvesc preasfânt numele Tău. Doamne Iisuse Hristoase, scrie-mă pe mine, robul Tău, în cartea vieţii şi-mi dăruieşte sfârşit bun. Doamne Dumnezeul meu, deşi n-am făcut nici un bine înaintea Ta, dă-mi, după harul Tău, să pun început bun Doamne, stropeşte inima mea cu roua harului Tău. Doamne, al cerului şi al pământului, pomeneşte-mă pe mine, păcătosul, ruşinatul şi necuratul robul Tău, întru împărăţia Ta. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Cuv. părinţi ucişi în Sinai şi Rait
Catolic: Sf. Felix de Nola, episcop; Sf. Bianca

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Femeile afectate cel mai mult de şomaj
     Pe ansamblul judeţului, rata şomajului a fost în anul 2001 de 9 la sută. Pentru comparaţie, rata şomajului a fost în luna noiembrie 2000 de 13 la sută şi 12,9 la sută pe tot anul.
     Cea mai mare rată a şomajului s-a înregistrat în rândul femeilor: de 10,6 la sută în noiembrie 2001 şi de 15,8 la sută în noiembrie 2000. (ADT)
Primarul din Cîmpeni a propus o competiţie pe tema
Cel mai frumos oraș din județul Alba
     În cursul zilei de vineri, prefectul Ioan Rus s-a întâlnit la Cîmpeni cu reprezentanţi ai cetăţenilor din localitate, discuţiile purtate referindu-se la problemele de fond care privesc în general zona Munţilor Apuseni, dar şi la proiectele de revitalizare care sunt în derulare sau vor fi demarate începând cu acest an. Prezent la discuţii, primarul Cîmpeniului, Ioan Viorel Sicoe, a propus cu acest prilej o întrecere între municipiile şi oraşele din judeţ privind aspectul estetic al localităţilor respective. În altă ordine de idei, în aceeaşi zi, prefectul Ioan Rus a acordat audienţe la sediul Oficiului Prefectural din Cîmpeni. Printre problemele ridicate de cetăţeni s-au regăsit în mod deosebit cele referitoare la aplicarea legilor de fond funciar, lipsa locurilor de muncă, asistenţa socială şi diversele abuzuri existente în domeniul legislaţiei muncii. (R.J.)

Semnături pentru Codul Electoral
     Campania privind strângerea de semnături în scopul modificării legilor care reglementează sistemul electoral din România este în plină desfăşurare şi în judeţul Alba. Acţiunea susţinută de mai multe organizaţii nonguvernamentale se referă la adoptarea de către Parlamentul României a unui pachet de legi având titulatura sugestivă de Cod Electoral. Pentru ca aceste legi să poată ajunge pe masa parlamentarilor este nevoie de cel puţin 250.000 de semnături la nivelul întregii ţări, judeţului Alba revenindu-i aproximativ 8.000 de semnături. Codul Electoral are un scop foarte precis şi anume acela de a modifica radical modul de desfăşurare a alegerilor locale şi parlamentare precum şi a modului în care partidele politice îşi finanţează campaniile electorale. Modificările legislative iniţiate de societatea civilă din România se referă la alegerea unei părţi dintre parlamentari şi consilieri locali prin vot uninominal şi nu în totalitate pe liste aşa cum se procedează în prezent. De asemenea, se propune reducerea numărului deputaţilor şi al senatorilor şi impunerea unor limite clare în ceea ce priveşte donaţiile şi sumele ce pot fi cheltuite de partide în campaniile electorale. Mai mult, iniţiatorii acţiunii propun înfiinţarea unei Autorităţi Electorale Permanente, care se vrea a fi o instituţie neutră şi independentă, cuprinzând specialişti pregătiţi pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor. Cetăţenii care doresc să semneze pentru Codul Electoral o pot face la sediul subredacţiei din Alba Iulia a ziarului "România Liberă", str. Mihai Viteazul nr. 4. Informaţii suplimentare se pot obţine la telefon 058/814872.
Bilanț OJPC Alba - 2001
Amenzile aplicate au depăşit suma de 1 miliard de lei
     D-l Ioan Pleşa, şeful Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Alba, ne-a prezentat bilanţul de activitate al instituţiei pe anul 2001. Astfel, pe parcursul anului trecut, inspectorii OJPC Alba au derulat un număr de 1653 acţiuni de control, în urma cărora au fost încheiate 1159 procese verbale de constatare-contravenţie. Dintre acestea din urmă, 547 au avut ca obiect produsele alimentare, 362 produse nealimentare iar restul de 250 s-au referit la prestările de servicii. Valoarea totală a mărfurilor indigene controlate în 2001 au fost de 21,8 miliarde de lei, din care s-au găsit abateri de la legislaţia în vigoare la peste o treime. În ceea ce priveşte produsele de import supuse verificării, valoarea acestora s-a cifrat la peste 10 miliarde de lei, jumătate fiind considerate în afara normelor de protecţie a consumatorilor. De asemenea, la un număr de 125 agenţi economici din judeţ s-a dispus distrugerea produselor care au fost supuse controlului.
     Firesc, cei care nu au respectat legea au avut de suportat şi consecinţe pecuniare, amenzile totale acordate de OJPC Alba în 2001 ridicându-se la valoarea de 1,1 miliarde de lei. 323 de milioane de lei au fost suportate de către persoanele juridice iar 769 de milioane lei de către persoanele fizice. Un alt capitol al activităţii Oficiului a fost şi cercetarea sesizărilor şi reclamaţiilor venite din partea cetăţenilor care au fost în număr de 309. Dintre acestea, 269 au fost soluţionate favorabil consumatorilor iar restul au fost considerate ca fiind neîntemeiate.
Răzvan JURCĂ
O idee în atenția investitorilor
Triajul Coșlariu - stație tehnică sau terminal de transcontainere
     Judeţul nostru se află în zona centrală a Transilvaniei, chiar a ţării, şi poate juca un rol determinant în prelungirea magistralelor europene de transport. Chiar dacă acest lucru necesită uriaşe resurse financiare şi în general multe din acestea vin din surse externe, este necesar ca factorii locali să se implice oferind proiecte viabile. În acest context, pe lângă poziţia geografică excelentă, judeţul nostru dispune, în domeniul feroviar, de o infrastructură care nu este suficient cunoscută şi, în consecinţă, nici valorificată - triajul Coşlariu. Supranumit pe drept cuvânt de unul dintre directorii Regionalei CF Cluj "Placa turnantă a Ardealului", triajul este situat la intersecţia magistralelor 300 şi 200 şi a fost un element cheie datorită excelentului amplasament şi capacităţii de preluare a 6-7000 de vagoane în 24 ore, fluentizării traficului de mărfuri de la nord la sud, de la est la vest şi invers, fiind legat pe magistrale electrificate de importante staţii de frontieră ca Halmeu, Valea lui Mihai, Episcopia Bihor, Curtici, Stamora Moraviţa, inclusiv coridoarele spre Ucraina prin Suceava sau Iaşi, cu Constanţa-Port sau spre Bulgaria, prin Giurgiu. Am folosit verbul a fi la trecut deoarece din interese meschine care nu vor face obiectul prezentului articol a fost transformat în staţie tehnică de factorii de decizie ai CF. Acest rău ar putea fi transformat în bine dacă mai marii judeţului ar utiliza infrastructura existentă aici, transformând-o într-un modern terminal de transcontainere, proiect uşor de realizat şi cu investiţii minime, fiind necesară numai construirea platformei auto şi a podurilor rulante, cea feroviară (cea mai costisitoare) existând deja. Să amintim şi faptul că din acest punct pornesc şi căi de comunicaţii auto spre Aiud, Ocna Mureş, Blaj, Tîrnăveni, Mediaş şi nu în ultimul rând spre importanţă, într-un viitor mai mult decât apropiat, zonă industrială şi turistică a Munţilor Apuseni. În incinta acestuia se poate construi pentru întregul judeţ un supermarket de tip "Metro", aflându-se în apropierea principalelor oraşe ale judeţului. Consider că realizarea acestui obiectiv ar propulsa judeţul nostru în topul realizării dezideratelor Regiunii 7 Centru de aderare la UE. De menţionat că o astfel de iniţiativă ar fi la îndemâna unor investitori privaţi dacă le va fi prezentată ca oportunitate de afaceri.
Constantin DĂNEŢ, Alba Iulia

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.