Prima pagină Ediția din: 15.01.2002
Știri
PD Alba are site pe Internet
     De la 1 decembrie anul trecut organizaţia judeţeană Alba a Partidului Democrat se prezintă pe Internet la adresa: pdalba.tripod.com. Site-ul conţine un scurt istoric al partidului, Statutul şi Programul acestuia, numerele de telefon ale liderilor locali şi judeţeani ai partidului, rezumatul conferinţelor de presă, comunicate de presă şi alte informaţii lămuritoare asupra vieţii şi activităţii PD Alba. (A.D.)
Funcţionarii din primărie au declanşat conflict de muncă
     Adunarea generală a membrilor de sindicat din Primăria Blaj a decis declararea grevei de avertisment în cursul zilei de astăzi, timp de două ore. Dacă cererile sindicaliştilor nu vor fi satisfăcute, aceştia vor declanşa greva generală în 22 ianuarie a.c. Din cererile sindicaliştilor amintim: acordarea tichetelor de masă pe întreg anul 2002, indexarea salariilor pentru bugetari în raport cu inflaţia etc. Declanşarea conflictului de muncă a fost votată în unanimitate. (F.R.)
Şefi noi la Judecătoriile din Aiud, Blaj, Câmpeni
     La propunerea ministrului Justiţiei, Rodica Stănoiu, Consiliul Superior al Magistraturii a decis schimbarea preşedinţilor la Judecătoriile a două municipii şi un oraş din judeţul Alba. Astfel, de la începutul acestui an, Judecătoria din Aiud va fi condusă de judecătorul Marius Motolea, cea din Blaj, de judecătoarea Camelia Fulea, iar cea din Câmpeni, de judecătoarea Coroiu Viorica. Preşedintele Curţii de Apel Alba Iulia, judecătorul Mircea Comşa, ne-a mai declarat că la sfârşitul acestei luni, mai precis în 28 ianuarie, Tribunalul judeţean Alba îşi va prezenta bilanţul de activitate pe anul 2001, urmând ca la începutul lunii februarie, Curtea de Apel din Alba Iulia să facă acelaşi lucru. (D.M.)
În această săptămână
Va fi ales noul vicepreşedinte al CJ Alba
     Vineri, 18 ianuarie 2002, va avea loc şedinţa extraordinară a CJ Alba. Cu această ocazie va fi ales noul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Alba, procedură ce se va desfăşura prin vot secret. Unul dintre cele două posturi de vicepreşedinte a rămas vacant după ce Nicolae Gavrilă a fost ales preşedinte al Cooperaţiei de Consum, motiv pentru care şi-a înaintat demisia din administraţie. (F.R.)
Audienţe la deputatul Ioan Andrei
     Vă informăm că vineri, 18 ianuarie 2002, începând cu ora 10.30, deputatul PSD Ioan Andrei va acorda audienţe la Sebeş, la sediul primăriei. Programările se vor putea face la telefon 731004. Sâmbătă, 19 ianuarie, între orele 11.00 - 13.00, deputatul Ioan Andrei va acorda audienţe la Cugir. Persoanele interesate se vor adresa pentru înscrieri la telefon 756034.
Lucia LUHA, şef cabinet

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Un politician de anvergură și un prefect dinamic
Interviu cu d-l av. Ioan RUS, prefectul judeţului Alba
     Rus-D-le Rus, cititorii ziarului "Unirea" v-au desemnat cea mai reprezentativă personalitate a judeţului Alba în anul 2001, atât sub aspect administrativ cât şi în ceea ce priveşte latura politică. 2001 a însemnat într-adevăr un an de referinţă pentru cariera d-voastră la ambele poluri?
     -2001 a reprezentat un an al marilor încercări în activitatea mea politică şi administrativă în sensul că, fiind la guvernare, a fost nevoie să accelerăm motoarele activităţii sub ambele laturi sus menţionate, pentru a începe realizarea promisiunilor făcute cetăţenilor judeţului cu ocazia alegerilor locale şi generale. A fost nevoie să învingem inerţia şi uneori birocraţia care există în administraţia judeţeană şi locală, să ne apucăm temeinic de treabă pentru aplicarea legilor de retrocedare a proprietăţii. A trebuit să impulsionăm activitatea serviciilor administraţiei publice descentralizate pentru realizarea unui climat de legalitate, de ordine şi linişte publică, pentru că moştenirea lăsată de fosta guvernare a fost una dificilă. Anul 2001 a însemnat pentru judeţul Alba un început al creşterii industriale şi agricole, o reducere a ratei şomajului, o îmbunătăţire a climatului de afaceri. De asemenea, judeţul nostru s-a bucurat de pace socială existând o bună colaborare cu sindicatele şi patronatele.
     Bineînţeles că prin măsurile luate am deranjat anumite interese economice şi politice, fiind în 2001 ţinta unor atacuri publice nereuşite, care au urmărit debarcarea mea din funcţia de prefect şi din fruntea Organizaţiei judeţene Alba a PSD.
     -Totuşi aveţi ceva să vă reproşaţi în activitatea derulată pe parcursul anului trecut, atât în calitate de prefect cât şi de preşedinte al PSD Alba? Consideraţi că puteaţi face mai mult?
     -Indiscutabil, nu pot fi mulţumit în totalitate de ceea ce am realizat anul trecut. Cred că ar fi trebuit să acţionez cu o şi mai mare perseverenţă pentru a atrage mai multe fonduri de la bugetul de stat pentru judeţul Alba, pentru a atrage mai multe investiţii private externe şi autohtone, care ar fi condus la crearea de noi locuri de muncă şi implicit la o reducere mai accentuată a ratei şomajului. De asemenea, trebuia să manifest mai multă exigenţă în raporturile cu celelalte autorităţi publice pentru reducerea infracţionalităţii şi combaterea corupţiei. Toate aceste neîmpliniri m-au determinat ca, în acest an, împreună cu preşedintele CJ Alba şi parlamentarii PSD, să fim mai prezenţi la ministere şi alte autorităţi ale administraţiei publice centrale, pentru a obţine fondurile necesare dezvoltării judeţului nostru în următoarele direcţii: telefonizarea zonelor montane prin aplicarea programului Gold Star; continuarea lucrărilor de îndiguire şi regularizare a râurilor Arieş, Sebeş, Mureş şi Cugir pentru a preveni inundarea gospodăriilor populaţiei; repararea şi întreţinerea drumurilor judeţene şi a drumurilor naţionale; construirea de locuinţe sociale pentru tineri precum şi a unor săli de sport; continuarea electrificării satelor de munte. Am convingerea că 2002 va însemna un an important în realizarea obiectivelor propuse.
     -Cum credeţi că s-a descurcat până în prezent echipa din fruntea serviciilor publice descentralizate ale judeţului? Şi-a făcut pe deplin datoria sau este loc şi de mai bine?
     -Apreciez ca fiind pozitivă activitatea serviciilor descentralizate din judeţ şi ca urmare a faptului că în anul 2001 au fost înnoiţi majoritatea şefilor acestora. Reprezentanţii Prefecturii şi Administraţiei publice descentralizate au efectuat o serie de controale la agenţii economici şi la persoanele fizice, acţiuni care au avut ca efect întărirea stării de legalitate precum şi sancţionarea celor care au săvârşit abateri. S-a reuşit combaterea "muncii la negru", îmbunătăţirea stării mediului înconjurător şi nu în cele din urmă sancţionarea celor care au încălcat disciplina fiscală, încasându-se sume importante la bugetul de stat. Serviciile administraţiei publice au acordat mai multă atenţie raporturilor cu cetăţenii în sensul rezolvării operative şi în spiritul legii a cererilor şi sesizărilor precum şi primirea în audienţe. În acest an, ţinând cont de experienţa acumulată, vom intensifica şi perfecţiona activitatea în interesul cetăţeanului şi aplicarea corectă a legilor ţării.
     -La nivelul locuitorilor judeţului Alba există percepţia că parlamentarii noştri, inclusiv cei ai PSD, nu prea s-au omorât cu firea în 2001. Care este opinia d-voastră?
     -Cred că parlamentarii PSD de Alba s-au implicat în rezolvarea unor probleme vitale ale judeţului cum ar fi cele economico-sociale prin intervenţiile făcute la ministere şi alte autorităţi. Contribuţia acestora a fost reliefată şi în ziarul "Unirea" cu ocazia prezentării fiecăruia dintre ei. Pot să afirm că parlamentarii PSD, preşedintele CJ şi prefectul formează acum o echipă unită care acţionează în interesul judeţului nostru. Contribuţia parlamentarilor PSD de Alba este de asemenea consistentă şi în cadrul comisiilor de specialitate ale Legislativului precum şi în plenul celor două Camere prin amendamentele aduse unor proiecte de legi sau iniţiative legislative. Parlamentarii PSD nu ridică problemele economico-sociale ale judeţului Alba în plenul celor două Camere, ci le prezintă direct în cadrul grupurilor parlamentare, la ministere sau alţi şefi ai Administraţiei publice centrale. De aceea, percepţia formată la unii că doar parlamentarii opoziţiei scot în evidenţă în Parlament problemele judeţului Alba este greşită.
     - Numeroasele cazuri de corupţie evidenţiate la nivelul întregii ţări ţin capul de afiş al mass-media. Guvernul încearcă prin măsuri ferme stoparea acestui flagel. Care este situaţia în judeţul Alba?
     -Şi în judeţul Alba au existat în 2001 cazuri de corupţie care au fost soluţionate de Poliţie şi Parchet. Fenomenul de corupţie la noi nu este însă atât de pregnant ca în alte judeţe. Având în vedere măsurile luate de Guvern pentru prevenirea şi combaterea corupţiei, vom acţiona cu mai multă hotărâre pentru stârpirea acesteia. În acest sens se va intensifica colaborarea între Inspectoratul judeţean de Poliţie, Direcţia judeţeană a finanţelor publice, Direcţia controlului financiar de stat, Garda financiară şi Biroul vamal pentru descoperirea cazurilor de corupţie precum şi a abaterilor de la disciplina financiar bancară. De asemenea, prin aparatul de specialitate al Prefecturii, vom acorda o şi mai mare atenţie controlului actelor administrative emise de Consiliul judeţean, consiliile locale şi primari, precum şi modului în care au fost respectate dispoziţiile legale privind achiziţionarea de bunuri sau închirierea de contracte de prestări servicii de către primării şi Consiliul judeţean. Vom veghea ca activitatea Consiliilor locale şi a Primăriilor să fie în concordanţă cu legea precum şi pentru depistarea şi sancţionarea eventualilor funcţionari corupţi.
     -În anii anteriori, dar cu precădere în 2001, judeţul Alba s-a confruntat cu grave probleme, în special în industria de apărare dar şi în cea a mineritului. În ce mod ar putea fi ele rezolvate?
     -SC Cugir SA va intra în acest an într-un proces larg de restructurare care presupune o reorganizare a componentelor acesteia precum şi disponibilizarea unei părţi din personal. Apreciez că noua echipă managerială împreună cu sindicatele vor fi în măsură să realizeze această restructurare şi să asigure relansarea societăţii potrivit rigorilor economiei de piaţă. Sunt convins că SC Cugir SA va reuşi, fiind o societate comercială viabilă.
     Din păcate, în minerit sunt probleme mult mai grave, generate şi de echipele manageriale neperformante, numite după criterii sindicale şi nu după eficienţa economică. Aceste echipe nu au colaborat cu şefii administraţiei publice judeţene şi nici nu au fost capabile să aplice măsurile de restructurare adoptate de guvern. Sper ca ministerul Industriilor şi Resurselor să dispună măsurile necesare pentru rentabilizarea acestui sector în scopul de a preveni închiderea unităţilor miniere şi disponibilizarea personalului.
     -În final, la ce trebuie să se aştepte cetăţenii şi colaboratorii de la prefectul Ioan Rus, în 2002?
     -Îi asigur pe locuitorii judeţului Alba că, în acest an, voi acţiona cu şi mai multă vigoare pentru rezolvarea problemelor economice şi sociale, potrivit competenţelor legale. Prefectura şi serviciile publice descentralizate îşi vor face datoria pentru a onora încrederea pe care cetăţenii ne-au acordat-o în 2001. Anul 2002 va fi unul greu, cu multe probleme, un an vital pentru consolidarea creşterii economice, pentru intrarea României în NATO iar cetăţenii pot avea convingerea că Guvernul şi Partidul Social Democrat vor acţiona în interesul ţării şi pentru ridicarea nivelului de trai al oamenilor.
Răzvan JURCĂ
     Ziarul "Unirea" a organizat la sfârşitul anului trecut "Topul politic şi parlamentar" al judeţului, anchetă bazată pe taloanele completate de cititorii cotidianului nostru. Prefectul Ioan Rus a fost desemnat cu o mare majoritate, omul politic al anului 2001, precum şi demnitarul anului, iar cei ce l-au nominalizat s-au bazat pe numeroasele realizări ale preşedintelui PSD Alba.
     În domeniul ADMINISTRATIV, av. Ioan Rus s-a preocupat de: *impulsionarea activităţii serviciilor administrative descentralizate din judeţ prin înfăptuirea programului de guvernare şi aplicarea legilor ţării; *colaborarea cu Consiliul judeţean şi consiliile locale în vederea realizării unor obiective economice şi sociale; *întărirea ordinii publice şi a respectării legalităţii în judeţ; *susţinerea demersurilor pentru predarea Cetăţii în proprietatea publică a municipiului Alba Iulia, precum şi a proiectelor de amenajare a Cetăţii Alba Iulia; *susţinerea agenţilor economici cu capital de stat şi privat pentru eliminarea unor bariere administrative, birocratice, de autorizare a activităţii acestora; *coordonarea organizatorică a manifestărilor dedicate Zilei Naţionale a României şi a Târgului de Fete de pe Muntele Găina, manifestări care s-au bucurat de un real succes; *accelerarea ritmului de punere în posesie şi al eliberării titlurilor de proprietate pentru terenurile agricole şi forestiere; *organizarea de controale severe în judeţ în legătură cu poluarea mediului înconjurător şi sancţionarea celor vinovaţi; *organizarea de controale pentru combaterea muncii la negru; *sprijinirea Agenţiei Regionale SAPARD şi a Direcţiei Regionale de Statistică Alba în vederea începerii activităţii acestora; *selectarea şi promovarea în funcţii de conducere în serviciile publice administrative descentralizate, în învăţământ şi sănătate, a unor persoane competente profesional care au contribuit la mai buna funcţionare a instituţiilor respective, la rezolvarea problemelor specifice acestora; *asigurarea unei transparenţe în activitatea prefecturii şi primirea în fiecare zi în audienţă a cetăţenilor
      În domeniul POLITIC: *conducerea acţiunii de fuziune a organizaţiilor PDSR cu cele ale PSDR din judeţ, ceea ce a asigurat noului partid PSD forţa de organizare şi acţiune, precum şi întâietatea pe eşichierul politic al judeţului; *a fost ales preşedinte al organizaţiei judeţene Alba a PSD în pofida încercărilor unor adversari din interiorul partidului şi din rândul oamenilor de afaceri locali care s-au folosit de o parte a mass-media naţională şi judeţene; *sprijinirea tineretului PSD-ist în activitatea de organizare a acestora şi stimularea tinerilor în activitatea politică; *organizarea unor acţiuni caritabile pentru casele de copii şi cantinele sociale; *perseverenţa cu care a acţionat pentru ducerea la îndeplinire a hotărârilor luate de conducerea executivă judeţeană a PSD.
Apă potabilă la robinetele moților
CJ Alba a preluat uzina de apă de la Mihoieşti şi reţelele de distribuţie
     Preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Augustin Presecan, ne-a informat că demersurile pentru preluarea de către CJ Alba, prin Apa CTTA, a uzinei de apă de la Mihoieşti, a reţelelor de distribuţie din Câmpeni şi a aducţiunii de la Abrud au fost finalizate. Preluarea efectivă va avea loc joi, 17 ianuarie a.c., când oficialii de la Apa CTTA şi Goterm Câmpeni vor semna documentele de preluare-predare.
     Directorul general al SC Apa CTTA, ing. Viorel Lazăr, ne-a declarat că instituţia pe care o conduce va coordona distribuţia apei în mod efectiv de la 1 februarie a.c. Dacă în prezent, debitul este de 20l/sec după preluarea uzinei de la Mihoieşti de către societatea judeţeană de apă, debitul va creşte la 150 l/sec. D-l Lazăr a adăugat că pe lângă debit, va creşte şi calitatea apei potabile livrate populaţiei, mai ales că nu de puţine ori, presa a scris despre calitatea proastă a apei livrată de Goterm în Câmpeni. Având în vedere uzura avansată a instalaţiilor şi reţelelor este nevoie de un program masiv de investiţii. CJ Alba s-a angajat să suporte aproximativ 6 miliarde de lei din valoarea totală a investiţiilor necesare, ce variază între 6 şi 10 miliarde de lei. Ing. Viorel Lazăr a precizat că aceste investiţii vor permite funcţionarea uzinei, în condiţii normale, cu parametrii STAS de calitate pentru apa livrată poulaţiei. Într-o primă fază, investiţia va asigura apă pentru oraşele Câmpeni, Abrud, satele până la Gura Roşiei şi combinatul de la Roşia Poieni. Ulterior, reţelele de distribuţie vor fi extinse în toată zona Munţilor Apuseni.
Florin ROMAN

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.