Ultima oră
Știri
Prof. dr. Nicolae Bumbu este bine şi mai ales sănătos
     Domnul prof. dr. Nicolae (Niţă) Bumbu, directorul Spitalului de urologie din Oradea este, contrar unor zvonuri care au circulat în ultima vreme, bine şi mai ales sănătos, ne-a declarat domnul ing. Mirel Elvireanu, care pe această cale îi mulţumeşte pentru intervenţia reuşită făcută soţiei sale. Iată o veste care bineînţeles va bucura pe toţi albaiulienii trataţi de domnia sa. (A.C.)
Mircea Hava ia din nou drumul Bucureştiului
     În cursul zilei de astăzi primarul municipiului Alba Iulia - Mircea Hava va avea o serie de discuţii la Ministerul Mediului şi la Ministerul Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei. Subiectul este acelaşi de fiecare dată: obţinerea finanţării pentru proiectele de dezvoltare ale municipalităţii albaiuliene. Concret, este vorba de lobby pentru proiectele prezentate în cadrul programului ISPA al Uniunii Europene - staţia de epurare, extinderea şi modernizarea reţelelor de apă potabilă şi canalizare şi de derularea în continuare a cadastrului imobiliar, obţinerea de finanţare din Fondul special al drumurilor, precum şi pentru construirea unei săli de sport moderne. Succes! (A.D.)
Primele aparate de tip alcooltest
     La Serviciul Poliţiei Rutiere din IPJ Alba au sosit zilele trecute primele trei aparate de tip alcooltest. Cu ajutorul acestor aparate, poliţiştii de la circulaţie vor putea testa pe loc alcoolemia (unde e cazul!) conducătorilor auto. Şoferul nu trebuie decât să vorbească în direcţia aparatului, acesta afişând automat alcoolemia. Până la sfârşitul lunii martie, la IPJ Alba vor sosi alte 17 aparate alcooltest. (N.T.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
La Curtea de Apel din Alba Iulia se judecă un caz complex de corupţie
Magistratul băimărean Vasile Zvara este acuzat că a luat mită în valoare de 1.700 de dolari
Rechizitoriul a fost întocmit de Parchetul de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie, iar procesul a fost strămutat la Alba Iulia de la Curtea de Apel din Cluj-Napoca
     Curtea Supremă de Justiţie a dispus strămutarea la Curtea de Apel din Alba Iulia a unei cauze extrem de complexe care-l are în centrul atenţiei pe judecătorul Vasile Zvara de la Judecătoria din Baia Mare, acuzat pentru luare de mită, fals intelectual şi uz de fals. După ce la data de 18 iulie 2000, Ministerul Justiţiei a avizat cercetarea penală a inculpatului, la 3 octombrie 2000 s-a dispus începerea urmăririi penale, iar la data de 16 februarie 2001 instanţa supremă a avizat trimiterea în judecată a magistratului băimărean considerând că sunt suficiente probele administrate. Rechizitoriul a fost întocmit de procurorul Flavius Crâznic de la Parchetul de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie, Secţia de combatere a corupţiei şi criminalităţii organizate. În rechizitoriu se arată că "judecătorul Vasile Zvara (n.r. - fiind numit cu delegaţie ca preşedinte al Judecătoriei Târgu Lăpuş) a primit 1700 dolari americani în scopul de a îndeplini un act privitor la îndatoririle sale de serviciu, a falsificat un înscris oficial cu prilejul întocmirii acestuia prin atestarea unor fapte necorespunzătoare adevărului şi a determinat, cu intenţie, săvârşirea faptei prevăzute de art. 291 CP de către o persoană care a comis-o fără vinovăţie. Toate acestea întrunesc elementele constitutive ale infracţiunilor de luare de mită, fals intelectual şi uz de fals". Cu alte cuvinte, judecătorul băimărean este acuzat că a primit 1700 de dolari de la familia lui Ungur Şofron (respectiv Maria Ungur şi Ioana Viorica Sas) pentru a-l pune în libertate pe acesta, iar "tranzacţia" s-ar fi desfăşurat prin "veriga intermediară" Vasile Buda. Între timp, judecătorului Vasile Zvara i-a încetat delegarea la Judecătoria din Târgu Lăpuş, acesta întorcându-se la Judecătoria din Baia Mare; deci învinuitul nu a mai făcut parte din completul de judecată care a judecat cauza lui Ungur Şofron, acesta rămânând în arest. Familia lui Ungur şi-a cerut banii înapoi... Neprimindu-i, a început "scandalul Vasile Zvara"... Zvara nu a recunoscut săvârşirea faptelor, el fiind suspendat din funcţie şi judecat în stare de libertate.
     Avocatul apărării susţine că clientul său este "victima unei vădite persecuţii politice, ştiut fiind faptul că (Vasile Zvara) a pronunţat multe achitări în dosare în care instanţa era investită prin rechizitoriu". "Este şi motivul pentru care dosarul de faţă este în atenţia unei organizaţii internaţionale care se ocupă de respectarea drepturilor omului iar judecătorul Vasile Zvara are statutul de azilant politic într-o ţară occidentală", se arată într-un document depus la dosar de avocatul apărării.
     Precizăm că, în decurs de o jumătate de an, acesta este al doilea caz în care un magistrat este judecat la Curtea de Apel din Alba Iulia, după celebrul caz al procurorului ieşean Iulian Sebastian Popa, condamnat pentru luare de mită.
Dana MOTREANU
Exploatările miniere din județ la un pas de a rămâne fără curent
     La sediul Prefecturii Alba a avut loc în cursul zilei de ieri şedinţa Biroului consultativ operativ, organism din care fac parte reprezentanţi ai Consiliului judeţean Alba, Prefecturii, Primăriei municipiului Alba Iulia, precum şi directori ai serviciilor descentralizate. Tema abordată, de obicei, în astfel de întâlniri o constituie problemele arzătoare ale judeţului apărute pe durata unei săptămâni. De această dată a fost discutată situaţia sucursalelor miniere din Abrud, Baia de Arieş, Roşia Montană şi Zlatna. Din cauza restanţelor în valoare de 407.182.330 mii lei, precum şi a majorărilor şi penalităţilor în valoare de 538.578.647 mii lei urma să fie sistată furnizarea energiei electrice sucursalelor miniere datornice, în ziua de 14 ianuarie a.c.. La această întâlnire au fost prezenţi prefectul Ioan Rus, subprefectul Ioan Maier, preşedintele CJ Alba, Augustin Presecan, vicepreşedintele CJ Alba Doru Cetean, şeful IPM Alba Dimitrie Clepan, directorul SGA - Traian Matiş. În cadrul reuniunii s-a subliniat că întreruperea furnizării energiei electrice afectează grav producţia minieră şi, mai ales, întreprinderile în cauză pot constitui reale surse de poluare din pricina deşeurilor existente în apropierea acestora. Prefectul Ioan Rus a propus întocmirea unei adrese către Electrica, Ministerul Industriilor şi Resurselor şi Ministerul Administraţiei Publice solicitându-se astfel identificarea unei alte modalităţi de executare silită în vederea recuperării creanţelor exploatărilor miniere. Problemele cu care se confruntă întreprinderile miniere au apărut şi datorită faptului că reprezentanţii Minvest Deva nu colaborează foarte bine cu autorităţile judeţene. În acest sens, prefectul Ioan Rus a solicitat prezenţa unui reprezentant al societăţii la faţa locului, pentru a cunoaşte mai bine problemele cu care se confruntă exploatările miniere.
Răzvan JURCĂ
     N.R. După încheierea lucrărilor şedinţei Biroului consultativ operativ directorul SC Electrica, ing. Gheorghe Voina ne-a informat că s-a amânat, deocamdată, întreruperea energiei electrice exploatărilor miniere din Apuseni.

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.