Curier județean
Rugăciunea de azi
     Sprijinitor sufletului meu fii, Dumnezeule, că umblu prin mijlocul a multe curse, izbăveşte-mă de ele şi mă mântuieşte, Bunule, ca un Iubitor de oameni. Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Cuv. Pavel Tebeul şi Sf. Ioan Colibaşul
Catolic: Sf. Paul

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
La Alba Iulia
Greva din transportul public a fost amânată
     În urma întâlnirilor mediate în ultimele zile de primarul Mircea Hava, se pare că angajaţii Serviciului de Transport Public din municipiul Alba Iulia nu vor intra în grevă. Decizia finală se va lua însă în aceste zile în funcţie de rezultatele acţiunilor pe care Poliţia municipiului Alba Iulia şi ceilalţi factori în drept le vor derula. Este vorba de o verificare "la sânge" a tuturor autovehiculelor care fac transport public, astfel încât vor fi lăsaţi să circule doar cei care îndeplinesc prevederile legale: au licenţă de transport, maşini cu o capacitate mai mare de 10 locuri şi îndeplinesc condiţiile tehnice cerute pentru desfăşurarea acestei activităţi. Ceilalţi vor fi aspru sancţionaţi. Se speră ca acesta să fie finalul conflictului dintre STP şi Sindicatul Interstar al şoferilor de maxi-taxi care nu au încheiat contracte cu Primăria Alba Iulia pentru prestarea acestui serviciu public. (A.D.)
Natura - mai tare ca dinamita
     Aşa cum v-am mai informat, pe râul Arieş s-au format mai multe zăpoare şi poduri de gheaţă, care pot produce inundaţii în cazul încălzirii bruşte a vremii. Săptămâna trecută, pirotehniştii IPC şi de la Roşia Poieni au încercat dinamitarea zăporului de la Bistra, însă în cele din urmă, după trei explozii, s-a renunţat întrucât s-a constatat că gheaţa nu se dislocă. La Teiuş, jumătate din albia îngheţată a Văii Geoagiului a fost eliberată. Col. Dumitru Gheţe ne-a declarat că în zonele cu pericol sunt echipe pregătite în orice moment să intervină. Pe de altă parte se speră ca topirea gheţurilor să se facă treptat şi nu brusc. (F.R.)
Zootehnia judeţului în regres continuu
     Cu o lună înainte de sfârşitul anului trecut, zootehnia judeţului dădea semne vizibile de regres. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2000, efectivele de animale s-au diminuat cu: 5 la sută la bovine, 10,1 la sută la porcine, 10,7 la sută la ovine şi caprine. Sectorul avicol este singurul în care s-a înregistrat o creştere de 3,5 la sută. Această evoluţie nefavorabilă a avut loc în condiţiile în care sectorul privat deţine o pondere de 99,7 la sută la bovine şi 98,2 la sută la porcine. *Faţă de anul precedent, producţia agricolă animală a crescut cu: 13,5 la sută la lapte, cu 3,4 la sută la producţia de carne iar producţia de ouă a scăzut cu 27, 2 la sută. (S.T.)
45 miliarde de lei din Fondul Special al Drumurilor
     Preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Augustin Presecan, ne-a informat că în acest an judeţului nostru i-au fost alocaţi 45 miliarde de lei din Fondul Special al Drumurilor. Aceste fonduri vor fi folosite pentru lucrările de modernizări şi reparaţii de la drumurile din judeţ. Potrivit secretarului de stat Sergiu Sechelariu, de la MLPTL, judeţul Alba ocupă un loc fruntaş din punctul de vedere al sumei de bani alocată. (F.R.)

Sistarea activităţii minelor din Apuseni poate aduce prejudicii factorilor de mediu
     În perimetrul exploatabil al minelor din Apuseni există o cantitate impresionantă de aproape 200 - 300 de milioane de tone minereu sărac, depozitat în 3 halde importante: Valea Cuibarului - 41 milioane mc, Geamăna - 4,4 milioane mc, Muntari - 5,3 milioane mc. În aval de haldele Geamăna şi Cuibarului se află iazul Valea Şesei, realizat prin bararea văii Şesei, motiv pentru care în interiorul lui ajunge toată reţeaua hidrografică din zonă. Din 1990 s-a constatat o acidulare şi mineralizare a apelor care se scurg din haldele de steril - conţinut ridicat de fier, suspensii, metale la nivelul sutelor de miligrame. Problemele de poluare au fost determinate de procesul de leşiere bacteriană în urma căruia rezultă apele acide de pe halde. Pentru rezolvarea ecologizării zonei s-a propus realizarea unei staţii de neutralizare a apelor acide, în amonte de iaz, cu var praf, proiect aflat în curs de realizare. De asemenea, s-au făcut demersuri în scopul găsirii unui investitor care să valorifice procesul de leşiere bacteriană la nivel industrial. Până la realizarea neutralizării apelor acide de pe halde, proces care altfel nu poate fi controlat, este absolut necesară funcţionarea Uzinei de preparare "Dealul Piciorului" care aduce zilnic în iazul de decantare 50-70 tone de var, reducându-se astfel efectele poluării cu ape acide şi metale care odată declanşată nu mai pot fi controlată. Deci, în ceea ce priveşte exploatările miniere: SM Abrud, SM Baia de Arieş, SM Roşia Montană şi SM Zlatna, specialiştii IPM Alba, inspector şef Dimitrie Clepan şi SGA Alba - director Traian Matiş susţin că întreruperea energiei electrice va aduce prejudicii importante factorilor de mediu. (A.D.T.)
O valoroasă publicaţie de specialitate în sprijinul elevilor
"Limba și literatura română, 100 de teste"
     Recent, a văzut lumina tiparului publicaţia de specialitate "Limba şi literatura română, 100 de teste". Structurată pe 11 capitole, lucrarea intră în categoria acelor auxiliare didactice care, alături de manual, merită să stea pe masa elevului, mai ales când acesta se află în faţa unui examen important ce testează cunoaşterea limbii române.
     Autoarele manualului, prof. Maria Cobusneanu şi inspector de specialitate, Elena Vinceller, au realizat o lucrare valoroasă care a întrunit aprecierile unor cunoscuţi specialişti în domeniu precum prof. univ. dr. G. Gruiţă de la Universitatea "Babeş Bolyai" Cluj, domnia sa catalogând-o drept o publicaţie indispensabilă în pregătirea elevilor din clasele gimnaziale. (R.J.)
Pentru şoferii ilegalişti
Amenzi în valoare de 137 milioane de lei
     În cadrul operaţiunii week-end rutier organizată în perioada 11-13 ianuarie de Serviciul Poliţiei Rutiere Alba în colaborare cu poliţiile locale au fost aplicate 318 sancţiuni şi au fost ridicate în vederea suspendării 37 de permise. Au fost aplicate 27 de sancţiuni pentru depăşiri neregulamentare, 67 pentru exces de viteză, 6 pentru neacordare de prioritate etc. Valoarea totală a amenzilor aplicate s-a ridicat la suma de 137 milioane de lei. (N.T.)
Revitalizarea întreprinderilor din județ - o prioritate pentru deputatul Codrin Ștefănescu
     Povestea "firmelor căpuşă" care fiinţează pe lângă societăţile comerciale este veche şi ea se sfârşeşte în cele mai multe cazuri prin declinul firmelor respective sau, mai rău, falimentul acestora. Deputatul PSD Codrin Ştefănescu primeşte zilnic memorii din partea cetăţenilor prin care se solicită sprijinul în rezolvarea situaţiilor dificile în care se află întreprinderile din judeţ. O importantă propunere legislativă iniţiată de deputatul PSD de Alba, şi care prevede ca angajaţilor societăţilor comerciale cu capital majoritar de stat să li se interzică să aibă propriile firme, va fi analizată la sfârşitul acestei luni. Ideea aparţine unui important investitor din judeţ, iar propunerea legislativă urmează să fie prezentată în Parlamentul României de deputatul Codrin Ştefănescu. "Dacă acest proiect de lege va fi avizat favorabil, cu siguranţă multe întreprinderi din ţară, dar şi din judeţ, se vor relansa şi vor răzbate mult mai uşor prin hăţişurile tranziţiei", ne-a declarat Codrin Ştefănescu. (A.D.T.)
Prefectul susţine promovarea turismului în Apuseni
     În acest an, între proiectele vizate de prefectul Ioan Rus se numără şi promovarea turismului în munţii Apuseni, o zonă feerică, care, din păcate, n-a fost pusă, încă, în valoare. Domnia sa a menţionat că, în scurt timp, îl va invita în judeţ pe ministrul Turismului, Dan Matei Agaton pentru a fi informat, la faţa locului, de potenţialul turistic extraordinar al "Ţării de Piatră". În schimb, preşedintele CJ Alba, Augustin Presecan, a precizat că ar fi preferabil ca ministrul Turismului să viziteze munţii Apuseni abia după finalizarea Planului Urbanistic Zonal. (R.J.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.