Curier județean
Rugăciunea de azi
     Stăpâne, Iubitorule de oameni, au doară nu-mi va fi mie acest pat groapă? Sau încă vei mai lumina cu ziua, ticălosul meu suflet? Iată, groapa îmi zace înainte şi iată moartea îmi stă în faţă. De judecata Ta, Doamne, mă tem şi de munca cea fără de sfârşit; iar a face rău nu mai contenesc. Pe Tine, Domnul Dumnezeul meu, pururea Te mânii şi pe Preacurata Maica Ta şi pe toate puterile cereşti, şi pe Sfântul Înger, păzitorul meu. Şi ştiu, Doamne, că nu sunt vrednic de iubirea Ta de oameni, ci vrednic sunt de toată osânda şi munca. Ci, rogu-Te, Doamne, mântuieşte-mă după mulţimea bunătăţii Tale, că de vei milui pe cel drept, nu e lucru mare, iar de vei mântui pe cel curat, nu este nici o minune, că sunt vrednici de mila Ta; ci spre mine, păcătosul, să faci minuni cu mila Ta, întru aceasta să arăţi iubirea Ta de oameni, ca să nu biruiască răutatea mea bunătatea şi milostivirea Ta cea nespusă, ci, precum voieşti, tocmeşte pentru mine lucrul. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Cuv. Antonie cel Mare
Catolic: Sf. Anton

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
La Zlatna
Poliţiştii au prins un condamnat pentru tâlhărie
     Poliţiştii din Zlatna l-au depus marţi, 15 ianuarie, în arestul IPJ Alba pe Sorin Vitani (19 ani, din Zlatna). Acesta a fost condamnat la 5 ani închisoare pentru tâlhărie de Judecătoria Alba Iulia. De asemenea, a fost reţinut şi Aurel Hendrea (50 ani) care avea de executat un mandat cu închisoarea contravenţională. (N.T.)
La Teatrul de Păpuşi "Prichindel" Alba Iulia
Prima premieră a anului
     "Darul cel mai de preţ" vă este oferit în acest început de an, prichindei, părinţi şi bunici, de Teatrul de păpuşi "Prichindel" din Alba Iulia care vă invită în lumea minunată a păpuşilor la premiera piesei cu acelaşi titlu. Adaptare după un text de Vasile Hariton, piesa "Darul cel mai de preţ" este pusă în scenă de tânărul şi ambiţiosul colectiv al teatrului albaiulian, în regia Oanei Leahu. Premiera, prima din acest an, va avea loc duminică, 20 ianuarie, ora 17.00 la sala teatrului din Alba Iulia, strada Andrei Mureşanu nr. 1. (A.D.)
Claudia Ciurar: mini - ghid pentru furturile din locuințe
     Poliţiştii din Aiud au internat-o ieri pe "prinţesa hoţilor" Claudia Ciurar (14 ani, din Teiuş) în Centrul de Primire Minori din Alba Iulia. Micuţa hoaţă s-a ales cu alte două dosare penale in stand-by la poliţia din Aiud după ce s-a descoperit că ea este autoarea a încă două furturi din locuinţă. Ea a furat 1.4 milioane lei din locuinţa unui cetăţean din Aiud anul trecut în decembrie şi 400.000 lei anul acesta, tot dintr-o locuinţă din Aiud. Metoda folosită de "prinţesă" este cea clasică: 1. bate la uşă; 2. dacă răspunde cineva, cerşeşte bani sau mâncare; 3. dacă nu răspunde nimeni, încearcă clanţa; 4. dacă se deschide uşa, pătrunde tiptil, dar cu tupeu, înăuntru; 5. dacă proprietarul are ghinionul să nu se afle în acel moment pe hol, unde de obicei atârnă pe cuier haine şi genţi, hoaţa, cu abilitate, trece la buzunărit sau înhaţă pur si simplu o geantă găsită; 6. evident, dispare-n ceaţă cu rapiditate. Pentru cei care totuşi nu vor fi suficient de prevăzători nici după lecturarea acestor rânduri, venim spre final şi cu o veste bună: "prinţesa hoţilor" nu distruge actele de identitate găsite prin genţi ci le aruncă în zone cu trafic intens, pentru a fi găsite!
     Tot ieri, a fost adus la Alba Iulia, de la Aiud, un alt hoţ minor, pentru expertizare psihică. El se numeşte Augustin Toader (16 ani) şi are vreo 15 furturi la activ, dintre care câteva comise în complicitate cu Claudia Ciurar.
Nicoleta TOMUŢA

La Alba Iulia
Contribuabilii se grăbesc să-și plătească impozitele
     La începutul acestei săptămâni, Direcţia venituri din cadrul Primăriei municipiului Alba Iulia a încasat de la contribuabili impozite în valoare de aproape 900 de milioane de lei, ne-a informat directorul acestei instituţii, ec. Anuţa Şinar. Majoritatea celor 1500 de cetăţeni care au fost prezenţi la ghişeele direcţiei şi-au plătit datoriile pentru întregul an 2002 pentru a beneficia de reducerile aplicate până la 15 martie a.c. Până la această dată persoanele fizice care îşi achită integral impozitele pe clădiri şi teren vor plăti aceleaşi sume ca şi în anul care a trecut, deci nu vor suporta indexarea de 30,8 la sută. De asemenea, d-na Anuţa Şinar a subliniat faptul că persoanele ce-şi achită integral impozitele vor primi o bonificaţie de 5 la sută; deci, reducerea aplicată va fi de aproape 36 la sută. Datorită aglomeraţiei de la ghişee programul cu publicul a început cu o oră mai devreme astfel ca cetăţenii să aştepte cât mai puţin pentru a-şi achita impozitele. În cursul zilei de ieri erau puţine persoane care aşteptau la ghişeele Direcţiei venituri pentru a-şi achita impozitele.
Adriana DURIGĂ
În nici 24 de ore, în județul Alba
Doi morți și doi grav răniți în accidente rutiere
Tatăl şi fiica au murit într-un groaznic accident rutier
     *Două persoane au murit şi o alta a fost grav rănită într-un accident rutier petrecut ieri dimineaţă, ora 2.40, pe raza comunei Unirea. Conducând autoturismul Dacia 1300 înmatriculat în Ungaria (pe direcţia Turda - Unirea), Gheorghe Nuţ (45 ani, din Unirea) nu reduce viteza la curba de intrare în Unirea II, pierde controlul volanului şi maşina se izbeşte violent de un cap de pod. În urma impactului deosebit de violent, Dacia 1300 s-a rupt efectiv în două. Au murit pe loc Gheorghe Nuţ şi fiica sa, pasageră în autoturism, Alina Ofelia Mocioi (18 ani). Ginerele lui Nuţ, Dănuţ Bandula (21 ani) este rănit grav, el suferind policontuzii şi o fractură la piciorul drept. Soţia lui Nuţ, Elena (42 ani) şi cea de-a doua fiică, Gabriela Bandula (24 ani) sunt rănite uşor. Cei cinci se întorceau de la o petrecere, de la Turda. *Marţi, 15 ianuarie, ora 18.10, un bărbat a fost grav rănit într-un accident rutier consumat pe DN 1, pe raza comunei Meteş. Ilie Muntea (47 ani, pensionar din Ighiu), tracta pe DN 74 un cărucior de mână, încărcat cu lemne, pe direcţia Zlatna - Alba Iulia. Muntea este zărit prea târziu de Ioan Marcu (51 ani, din Sibiu) care conducea un Fiat Ducato pe aceeaşi bandă de mers. Muntea a fost acroşat de maşină, fiind spitalizat de urgenţă.
Nicoleta TOMUŢA
Primăria Alba Iulia accelerează construcția locuințelor pentru tineri
     Aşa cum am scris deja, primarul municipiului Alba Iulia a început sezonul deplasărilor la Bucureşti pentru obţinerea banilor necesari continuării unor lucrări de investiţii sau pentru demararea unora noi. În urma discuţiilor purtate la MLPTL, Mircea Hava a obţinut înscrierea unor asemenea obiective în programul ministerului. Astfel domnia sa ne-a declarat că în acest an, dacă ministerul îşi respectă angajamentele, vor fi date în folosinţă 45 de locuinţe pentru tineri în blocul situat pe strada Livezii. Reparaţiile la acest bloc au început încă de anul trecut, când s-a lucrat în valoare de 1 miliard lei. Pentru încheierea lucrărilor mai sunt necesari încă 6 miliarde lei. De asemenea, în acest an vor începe lucrările de construire a unui bloc de 23 de apartamente, tot pentru tineret în zona Ampoi, bloc a cărui inaugurare se speră a avea loc anul viitor. Tot la capitolul locuinţe pentru familiile tinere intră şi intenţia primăriei de a achiziţiona căminele de nefamilişti ale unor intreprinderi din Alba Iulia.
Anca DINICĂ

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.