Ultima oră
Știri
Linie telefonică pentru săraci
     Beneficiarii legii venitului minim garantat din judeţul Alba pot afla toate amănuntele, fără a se mai deplasa la sediul Direcţiei Muncii şi Solidarităţii Sociale Alba, deoarece a fost deschisă o linie telefonică specială în acest sens. Astfel toţi cei interesaţi de aplicarea Legii 416/2001, pot solicita orice fel de informaţii la telefon 819069 care funcţionează la serviciul de asistenţă socială din cadrul DMSS Alba. (R.J.)
Decât marionetă
Mai bine demisionar şi cu banii la bătrâni
     Consilierul judeţean al PNŢCD, farmacistul Horea Bucur, a declarat ieri, în plenul şedinţei extraordinare a CJ Alba că actualul executiv nu acordă aceeaşi importanţă tuturor consilierilor judeţeni. El a sugerat că nu întotdeauna consilierii sunt întrebaţi asupra unor manifestări organizate de CJ Alba sau unde această instituţie este invitată. Horea Bucur a precizat că dacă această atitudine va continua se gândeşte să se retragă din CJ şi să doneze banii la un cămin de bătrâni. (F.R.)
Pe şosea, cu o alcoolemie de 2.6 grame la mie
     Parchetul de pe lângă Judecătoria Sebeş a emis un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele lui Ioan Floca din Petreşti. Cel în cauză a fost surprins în trafic, anul trecut, în timp ce conducea un tractor având o alcoolemie de 2.6 grame la mie. Lui Floca poliţia Sebeş i-a întocmit dosar penal pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul, în stare de ebrietate. (N.T.)
Astăzi, la Bucureşti
Analiza activităţii Inspectoratelor Judeţene de Construcţi
     Şefii Inspectoratelor Judeţene de Construcţii din ţară au fost convocaţi astăzi la Bucureşti de inspectorul - şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii din cadrul MLPTL, Irina Paula Jianu. Dl. Gheorghe Ignea, inspectorul şef al ICJ Alba, ne-a precizat că printre subiectele abordate cu acest prilej se regăsesc raportul de activitate pe anul 2001, precum şi strategia din domeniul construcţiilor ce va fi aplicată pentru anul în curs. (R.J.)
Prefectul Ioan Rus va coordona
Comisia de evaluare a activității instituțiilor publice descentralizate
     Prefectul Ioan Rus a anunţat cu prilejul videoconferinţei de ieri, constituirea unei Comisii de evaluare a activităţii tuturor serviciilor publice descentralizate din judeţ, pe care o va conduce personal.
     "Acest lucru este benefic în dorinţa eficientizării activităţii instituţiilor publice şi nu trebuie să afecteze pe nimeni. Atât eu cât şi dl. suprefect suntem ţinuţi sub o atentă observaţie din partea Guvernului şi nu văd de ce nu am proceda şi noi la fel pentru că până la urmă este vorba de interesul judeţului Alba", a declarat şeful administraţiei publice judeţene. (R.J.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
În cursul anului 2001
Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Alba a încheiat contracte în valoare de aproape 553 miliarde lei
     În vederea asigurării asistenţei medicale de calitate a populaţiei judeţului nostru, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Alba a încheiat o serie de contracte cu furnizorii de servicii medicale şi farmaceutice. În ceea ce priveşte asistenţa primară au fost semnate 237 de contracte în valoare totală de peste 50.000.000 mii lei. În domeniul serviciilor ambulatorii de specialitate există 31 de contracte în sumă de aproape 27.000.000 mii lei. Serviciilor medicale spitaliceşti le-au fost alocate peste 276.000.000 mii lei pentru un număr de 11 contracte.
     De asemenea, asistenţei cu medicamente în tratament ambulatoriu i-au fost repartizate peste 103.000.000 mii lei pentru cele 66 de contracte încheiate. În ceea ce priveşte sanatoriile au fost încheiate 2 contracte în valoare totală de aproape 15.000.000 mii lei, iar în domeniul asistenţei medicale stomatologice există 85 de contracte în valoare de 9.330.000 mii lei. Au mai fost parafate contracte în privinţa derulării programelor destinate bolilor cronice, pentru efectuarea investigaţiilor paraclinice, precum şi în ceea ce priveşte serviciile medicale de urgenţă postspitaliceşti. Valoarea totală a contractelor încheiate cu furnizorii de către CJAS Alba este de 552.922.999 mii de lei. (A.D.T.)
Despre moralitate și responsabilitate
     În legătură cu afirmaţiile răuvoitoare, tendenţioase şi lipsite de fair-play ale domnilor Coriolan SIMEDRU, deputat P.N.L. şi Teodor ATANASIU, consilier judeţean P.N.L., doresc să fac următoarele precizări:
     1. Este absolut legal şi consider ca fiind logic şi normal ca cei care conduc Consiliul Judeţean să facă parte din Consiliul de Administraţie al societăţilor comerciale al căror unic acţionar este Consiliul Judeţean şi anume S.C. "Apă C.T.T.A." S.A. şi S.C. "Drumuri şi poduri locale" S.A., cu atât mai mult, preşedintele Consiliul Judeţean, care răspunde de activitatea şi rezultatele acestor societăţi.
     2. Din păcate, ceea ce a fost moral şi absolut legal pentru domnii SIMEDRU şi ATANASIU în perioada 1996 - 1999, când Preşedintele şi Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, respectiv domnii Augustin MÂNDROC şi Ioan BELE, membri P.N.L., precum şi alţi liberali - inclusiv domnul ATANASIU - primeau indemnizaţii grase, fiind membri în Consiliile de Administraţie ale celor două societăţi, este imoral şi nefiresc în prezent, când din aceleaşi Consilii de Administraţie fac parte reprezentanţi ai P.S.D. şi P.D.
     3. Dincolo de maniera perfidă în care cei doi liberali au calculat indemnizaţiile, dublându-le, adevărul este că membrii Consiliilor de Administraţie primesc indemnizaţii. În ceea ce mă priveşte, afirm cu toată responsabilitatea - şi mulţi sunt cei care pot confirma - că o parte din banii cuveniţi ca indemnizaţii îi dădeam oamenilor necăjiţi, copiilor orfani sau altor cetăţeni aflaţi în necaz şi suferinţă. Din acest moment însă, voi oficializa ceea ce făceam până acum şi jumătate din suma primită o voi vira în contul Asociaţiei "Solidaritatea Socială", asociaţie care are drept scop tocmai sprijinirea celor nevoiaşi, acordarea de burse etc. Vă asigur însă că, în continuare, şi din banii rămaşi îi voi ajuta pe cei sărmani ori de câte ori voi avea prilejul.
     Restul sunt poezii, interpretări parşive şi răutăcioase, cu iz electoral şi încărcătură politică.
Augustin PRESECAN, preşedintele Consiliului Judeţean Alba
Partidul Umanist - noi inițiative în sprijinul întreprinzătorilor mici și mijlocii
     Consecvent principiilor şi convingerilor sale că fără o clasă de mijloc puternică, România nu se poate dezvolta, Partidul Umanist continuă demersurile privind susţinerea intereselor întreprinzătorilor privaţi mici şi mijlocii.
     Astfel, Partidul Umanist va înainta Guvernului o serie de propuneri ce vizează continuarea acordării unor stimulente fiscale pentru întreprinzători.
     Măsurile preconizate de partidul nostru au în vedere redefinirea cadrului legal referitor la IMM-uri, în condiţiile necesităţii armonizării legislaţiei interne cu acordul semnat cu FMI. Partidul Umanist susţine următoarele propuneri: *scutirea de la plata taxelor vamale pentru toţi agenţii economici ce importă utilaje, echipamente şi instalaţii sau aparate de măsură şi control, precum şi amânarea plăţii TVA până la punerea în funcţiune a investiţiei pentru care sunt importate aceste echipamente; *scutirea de la plata taxelor vamale şi amânarea plăţii TVA până la 60 de zile, pentru toţi agenţii economici care importă materii prime deficitare pe piaţa internă. Practic, se poate vorbi de un credit fiscal de 60 de zile, care să vină în favoarea întreprinderilor mici şi mijlocii, caracterizate prin flexibilitate mai mare şi ciclu de fabricaţie mai redus; *acordarea de alocaţii financiare nerambursabile, anuale, pentru IMM-urile care creează noi locuri de muncă, investesc în active fixe şi în programe de pregătire profesională a angajaţilor, în vederea acoperirii parţiale a costurilor legate de aceste activităţi; *contribuabilii care investesc în mijloace fixe amortizabile destinate activităţilor pentru care sunt autorizate, vor beneficia de o deducere la calculul profitului impozabil.
     Partidul Umanist consideră că acordarea stimulentelor propuse se încadrează în deficitul bugetar de 3,5% convenit cu FMI. "Aceste facilităţi au o serie de efecte benefice, în special în plan social. Se vor crea noi locuri de muncă, ceea ce înseamnă reducerea şomajului, iar prin înfiinţarea de noi I.M.M.-uri se va extinde baza de impozitare" - afirmă senatorul Aureliu Leca. Propunerile Partidului Umanist vor fi supuse atenţiei Ministerului pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie, urmând ca ministrul Silvia Ciornei, reprezentantul politic al partidului în Cabinetul Năstase, să le susţină în Guvern. Demersul Partidului Umanist, privind stimulentele pentru întreprinzători, vizează consolidarea IMM-urilor, iar PUR va supraveghea ca pe parcursul redefinirii legislaţiei să nu fie păgubit sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii. Partidul Umanist consideră că fără dezvoltarea acestui sector, tranziţia nu se poate finaliza, iar în acest caz despre creşterea economiei româneşti nici nu poate fi vorba.
Florin ROMAN

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.