Curier județean
Rugăciunea de azi
     Slavă Ţie, Doamne, slavă Ţie, Sfinte, slavă Ţie, Împărate, că ne-ai dat nouă bucate spre veselie. Umple-ne pe noi şi de Duhul Tău cel Sfânt, ca să ne aflăm înaintea Ta bineplăcuţi şi ne-ruşinaţi, când vei răsplăti fiecăruia după lucrurile lui.
     Mulţumim Ţie, Hristoase, Dumnezeul nostru, că ne-ai săturat pe noi de bunătăţile Tale cele pământeşti, nu ne lipsi pe noi nici de cereasca Ta împărăţie; ci precum în mijlocul ucenicilor Tăi ai venit, Mântuitorule, pace dându-le lor, aşa vino şi la noi şi ne mântuieşte.
     Cuvine-se cu adevărat să Te fericim pe Tine, Născătoare de Dumnezeu, cea pururea fericită şi prea nevinovată şi Maica Dumnezeului nostru.
     Cea care eşti mai cinstită decât Heruvimii şi mai mărită fără de asemănare decât Serafimii, care fără stricăciune pe Dumnezeu-Cuvântul ai născut, pe Tine, cea cu adevărat Născătoare de Dumnezeu, Te mărim.
Calendar religios
Ortodox: Cuv. Maxim Mărturisitorul; Sf. Mc. Evghenie, Neofit, Candid şi Valerian;
Catolic: Sf. Agnes

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Noi redevenţe la concesionarea bunurilor din domeniul public
     În ultima şedinţă, consilierii judeţeni au aprobat proiectul de hotărâre privind aprobarea redevenţei, pe anul 2002, aferentă bunurilor din domeniul public al judeţului Alba, concesionate societăţilor comerciale la care acţionarul unic este judeţul Alba. Bunurile din domeniul public al judeţului au fost concesionate către cele două societăţi comerciale la care CJ este acţionar unic, DPL şi Apa CTTA. Redevenţa aferentă concesionării se constituie drept venit la bugetul propriu al judeţului pe anul în curs. Potrivit legii, nivelul redevenţei se actualizează anual în funcţie de indicele de inflaţie din anul precedent (130,8 la sută), similar cu indexarea aplicată taxelor locale. (F.R.)

La Sebeș
Investitorii germani, nemulţumiţi de mediul de afaceri românesc
     Dl. Gerhard Johann, reprezentantul părţii germane în firma româno-germană S.C. MEL IMPEX SRL Sebeş, ne-a declarat că nu este mulţumit de mediul de afaceri din România. Domnia sa a spus că Ambasada Germaniei la Bucureşti a efectuat un studiu privind mediul de afaceri din România. Reprezentanţi a 125 de firme germane care fac afaceri în România au răspuns la întrebările unui chestionar pe această temă. În răspunsurile date cei intervievaţi se plâng de incoerenţă şi labilitatea contractului legislativ. Termenele de intrare în vigoare a unor legi sau acte normative sunt prea scurte, pentru ca administraţia să se poată adapta noilor proceduri - 45 la sută din cei chestionaţi au spus că legislaţia este "puţin inteligibilă", 23 la sută consideră că este neinteligibilă, iar 25 la sută o văd satisfăcătoare. Alţi 31 la sută consideră că autorităţile române îşi respectă "rar" termenele, iar 22 la sută susţin că "niciodată".
     În privinţa taxelor şi impozitelor, studiul oferă alt unghi de apreciere a mediului de afaceri. Referitor la impozitul pe venit, 53 la sută consideră că este "prea mare", 30 la sută că este "mult prea mare", iar 17 la sută îl văd "normal". În ce priveşte impozitul pe profit, comparativ cu mediul internaţional, este apreciat ca "potrivit" de 51 la sută din cei care au completat chestionarul, 39 la sută spun că este "prea mare" şi "mult prea mare" 9 la sută. Alte răspunsuri consideră că TVA este prea mare. În ce priveşte cinstea şi corectitudinea celor ce efectuează controalele financiare, 21 la sută consideră coruptibilitatea autorităţilor "foarte mare", 20 la sută "mare" şi 23 la sută "medie". De altfel, 28 la sută au apreciat nesatisfăcătoare activitatea organelor de control. (A.D.T.)
Prin reducerea taxelor vamale la importul de carne
Fermele zootehnice vor fi aruncate în faliment
     Recenta hotărâre a Guvernului de a reduce taxele vamale la importul de carne de porc şi de vită, este apreciată de dl. Ioan Bogdan, patronul firmei S.C. B & b Team SRL Alba Iulia, ca o măsură nesăbuită ce va agrava şi mai mult declinul zootehniei româneşti. Pe termen scurt s-ar putea tempera creşterea necontrolată a preţului la carne, dar în final ponoasele vor fi trase tot de fermierul român. "Dacă în prezent efectivele de animale din producţia internă nu pot asigura necesarul de consum pentru populaţie decât în proporţie de 50 la sută, este o sinucidere curată să vină Guvernul şi să reducă, cu 20 la sută până la 30 la sută taxele vamale la importul de carne de porc şi de vită. Nu vreau să mă laud deloc dar sunt unul din puţinii investitori din judeţ care au reuşit, prin forţe proprii să înfiinţeze o fermă zootehnică ce are în prezent un important număr de vaci de lapte şi porcine. Pentru a putea supravieţui şi a asigura hrana necesară acestor animale am fost nevoit să lucrez în arendă teren agricol şi să construiesc şi un abator de prelucrare a cărnii. Am închis circuitul economic, cum se spune, fără să mă aleg cu nu ştiu ce foloase. Povara atâtor taxe şi impozite fiscale m-au adus în pragul disperării neştiind ce să mai fac pentru a menţine ferma pe linia de plutire. A reduce taxele vamale la importul de carne de porc şi de vită în acest moment deosebit de critic pentru crescătorii de animale este ca şi cum ai semna actul de deces al zootehniei".
     Dl. Bogdan a apreciat că este o absurditate ca cineva să-şi închipuie că în felul acesta va spori activitatea investitorilor în refacerea şeptelului. După minarea şi lichidarea actualelor ferme zootehnice va pieri orice speranţă de relansare a acestui sector. Crescătorii de animale şi cei din industria de prelucrare a cărnii nu vor mai putea face faţă concurenţei neloiale a importurilor şi vor trece la decimarea efectivelor existente, aşa cum s-a întâmplat în ultimii zece ani cu zootehnia românească.
Sebastian TRUŢĂ

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.