Ultima oră
Știri
Mese calde pentru mineri - 41.000 de lei
     Recent, guvernanţii au hotărât majorarea plafonului valoric al mesei calde zilnice acordate personalului minier, de la 30.000 lei la 41.000 de lei. În revizuirea plafonului s-a ţinut seama atât de inflaţie, cât şi de desprinderea cantinelor din structura companiilor miniere, ceea ce implică unele cheltuieli suplimentare cu TVA-ul şi cu profitul. Deci, rămâne de văzut cât de consistentă va fi masa minerilor din Apuseni, acum, când plafonul mesei calde zilnice a crescut cu doar 11.000 de lei. (A.D.T.)
Suport financiar
     Preşedintele CJ Alba, Augustin Presecan, ne-a declarat că suma pentru echilibrarea bugetului propriu al judeţului Alba, de 46 miliarde de lei este destinată, în principal, pentru susţinerea sistemului de protecţie a copilului. Totodată, banii vor fi folosiţi pentru asigurarea suportului financiar necesar Muzeului Naţional al Unirii şi pentru programele comunitare. (F.R.)
Anul trecut
Judeţul Alba a avut un buget de 221 miliarde de lei
     Bugetul propriu al judeţului Alba pentru anul trecut a avut o valoare totală de 221,29 miliarde de lei. Acest lucru a rezultat din proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului propriu al judeţului, actualizat pe anul trecut. Din acest buget a fost suportată activitatea următoarelor instituţii: CJ Alba, DGPDC Alba, Biblioteca judeţeană "Lucian Blaga", Centrul judeţean al creaţiei populare, Teatrul de păpuşi "Prichindel" Alba Iulia, Şcoala de Arte Alba Iulia, învăţământul special, Direcţia pentru protecţia plantelor, IPC, Centrul militar al judeţului Alba şi alte acţiuni. (F.R.)
Flora şi fauna sălbatică a judeţului în atenţia IPM Alba
     În cursul anului 2001 Inspectoratul de Protecţie a Mediului Alba a autorizat recoltarea (achiziţionarea) şi comercializarea unor resurse biologice din flora şi fauna sălbatică în scopul valorificării la export şi comercializării interne. Speciile şi cantităţile autorizate sunt următoarele: ciuperci - 834,3 tone, plante medicinale - 196,8 tone, fructe de pădure - 1166,5 tone, trestie - 0,7 tone, melci - 150 tone. La acestea s-au adăugat şi speciile de faună sălbatică de interes cinegetic provenite din vânătoare, precum şi speciile de peşti din apele naturale valorificate în urma pescuitului sportiv. În ceea ce priveşte fauna sălbatică a judeţului Alba sunt ocrotite 6 specii de mamifere şi 89 de specii de păsări. (A.D.T.)
La Baia de Arieș, un șofer a "lovit" un stâlp
     De curând, autori necunoscuţi, într-o primă fază, au distrus un stâlp de energie electrică, tip SE 10, din localitatea Baia de Arieş, de pe strada Ţarinei. Din verificările făcute de poliţişti a rezultat că stâlpul a fost "dovedit" de Vasile Briciu Roman, în timp ce circula pe strada Ţarinei. Briciu a executat o manevră de mers înapoi. El nu s-a asigurat, a lovit şi distrus cu spatele maşinii pe care o conducea (AB 02 XWF), proprietatea SM Baia de Arieş, stâpul cu pricina.
     Şoferul este cercetat pentru distrugere din culpă, prejudiciul estimat fiind de 5 milioane de lei. (F.R.)
La Sebeş
Spărgători prinși de polițiști
     În week-end-ul recent încheiat poliţiştii de la Judiciar şi Ordine Publică din cadrul Poliţiei Sebeş i-au identificat pe Daniel Gheorghe Căldărar, de 27 de ani şi Iozef Varga, de 17 ani, ambii din aceeaşi localitate şi cu antecedente penale. Din cercetări a rezultat că cei doi sunt autorii unei spargeri comise la finele anului trecut la SC "E.B." SRL Sebeş, cauzând un prejudiciu de 40 de milioane de lei. Pe numele lui Varga, Judecătoria Sebeş a eliberat un mandat pe cinci zile, în timp ce Căldărar a fost depus în arestul IPJ Alba. El mai avea un mandat de 3 ani închisoare pentru săvârşirea altor fapte penale. (F.R.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Față de anul trecut
Populația școlară a județului a scăzut cu aproape 5 procente
     Analizat recent la Alba Iulia cu toţi directorii unităţilor şcolare din învăţământul preuniversitar din judeţ, Raportul asupra stării învăţământului din judeţul Alba în semestrul I al anului şcolar 2001-2002, relevă un fapt îmbucurător; numărul copiiilor neşcolarizaţi a scăzut. În prezent el este de 68 neşcolarizaţi (20 în ciclul primar şi 48 în ciclul secundar), faţă de 145 neşcolarizaţi la finele semestrului I al anului şcolar precedent. Trebuie să menţionăm că neşcolarizaţii se socotesc numai pentru învăţământul obligatoriu, care acum este de 8 ani, dar care de anul şcolar viitor va fi de 9 ani. Dacă luăm în calcul numărul de elevi total existent în judeţul Alba pentru clasele I-XII vom constata că diferenţa între numărul elevilor înscrişi la începutul anului - 57.923 şi cei rămaşi la finele semestrului I - 56.504 este de 1419 elevi, mai mare decât cea din perioada similară a anului şcolar trecut când diferenţa era de 632 elevi. Explicaţia acestui fenomen este destul de complexă pornind de la situaţia economică în continuă deteriorare, mai ales în mediul rural ceea ce-i determină pe mulţi să renunţe la continuarea studiilor scutind o cheltuială în bugetul familiei, dar câştigând totodată un braţ de muncă în gospodărie. Cu atât mai mult cu cât învăţământul liceal nu este obligatoriu. De asemenea, situaţia de pe piaţa forţei de muncă, unde o diplomă de liceu nu are cine ştie ce valoare, cântăreşte şi ea destul de greu în apariţia renunţării la studii. Desigur că dintre cauzele abandonului - atât în învăţământul obligatoriu, cât şi în cel liceal - nu lipsesc reaua-voinţă, dezorganizarea unor familii, indiferenţa părinţilor faţă de situaţia şcolară a copiiilor lor. Printre unităţile cu cel mai mare număr de neşcolarizaţi se află Şcoala generală Şugag - 11, Şcoala generală Săsciori - 7, Şcoala generală nr. 1 Cugir - 5.
     Iar pentru că tot ne referim la aspecte privind populaţia şcolară a judeţului să mai spunem că faţă de anul trecut ea este în scădere. dacă la finele semestrului I al anului şcolar 2000-2001 erau înscrişi în învăţământul preuniversitar de stat şi cel particular 60.497 elevi, la finele semestrului I al anului şcolar în curs sunt înscrişi 57.813 ceea ce indică o diferenţă semnificativă de 2.684 elevi. Fenomenul este şi un indicator al scăderii continue a populaţiei judeţului, iar la o analiză serioasă arată starea economică precară de care se "bucură" populaţia, fapt de natură a genera o scădere a natalităţii.
Anca DINICĂ
Aşa e normal, aşa e firesc ca cetăţenii noştri să fie stăpânii noştri
Primarul Câmpeniului a dat socoteală public pentru activitatea administraţiei locale pe anul 2001
     Zilele trecute, la iniţiativa primarului oraşului Câmpeni, Ioan Viorel Sicoe, oficialităţile locale s-au întâlnit cu cetăţenii "capitalei Ţării Moţilor" în dorinţa de a-i informa cu privire la activitatea administraţiei, derulată pe parcursul anului trecut, precum şi în legătură cu principalele obiective ce se au în vedere pentru anul în curs. Numeroasa asistenţă adunată la Clubul elevilor din cadrul Colegiului Naţional "Avram Iancu" s-a bucurat şi de prezenţa prefectului Ioan Rus şi a deputatului PSD de Alba, Constantin Selagea.
     Pentru început primarul I.V. Sicoe s-a referit la modul în care au fost gestionate atribuţiile autorităţii publice locale pe anul 2001, în care un accent deosebit a fost pus pe capitolul investiţii ce s-au cifrat la peste 40 miliarde de lei. Banii au fost folosiţi cu prioritate pe destinaţii legate de gospodărirea oraşului, învăţământ şi protecţie socială. Primarul Sicoe şi-a manifestat în schimb nemulţumirea în legătură cu restanţele agenţilor economici la plata impozitelor şi taxelor locale, care se ridică în prezent la peste 700 milioane de lei. Apoi, edilul şef al Câmpeniului a precizat principalele obiective avute în vedere în acest an pentru realizarea cărora a solicitat şi sprijinul administraţiei publice judeţene şi parlamentarilor. Este vorba despre dotarea punctului de lucru Câmpeni al SC Electrica, cu utilaje performante pentru asigurarea în condiţii optime a iluminatului public, electrificarea satului Dealul Capsei, pentru care au fost iniţiate demersuri de mai bine de trei ani de zile, construirea unei săli de sport precum şi a unui nou sediu al Judecătoriei Câmpeni, continuarea lucrărilor la barajul Mihoieşti, precum şi la digul de apărare împotriva inundaţiilor şi nu în cele din urmă adoptarea unei strategii pentru îmbunătăţirea activităţii Spitalului orăşenesc.
     La rândul lor, atât prefectul Ioan Rus cât şi deputatul Constantin Selagea au dat asigurări că vor susţine interesele moţilor oriunde şi oricând este nevoie, specificând totodată că trebuie avut în vedere, cu prioritate, o schimbare radicală de mentalitate şi implicit o mai mare răspundere a fiecărui cetăţean.
Răzvan JURCĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.