Prima pagină Ediția din: 22.01.2002
Știri
De mâine pot reîncepe
Sistările temporare ale apei potabile
     Aşa cum v-am informat, directorul tehnic al SC Apă Canal SA Alba Iulia, Dumitru Dăianu, s-a întâlnit în ultimele zile cu conducătorii a 26 de asociaţii de proprietari din Alba Iulia. "Am discutat cu dânşii situaţia încasărilor iar astăzi vom face un bilanţ. După ce vom trage linie, în cazul în care măsurile de plată convenite nu vor fi respectate, de miercuri vom trece la sistări temporare ale apei potabile", a declarat pentru "Unirea" d-l Dumitru Dăianu. (F.R.)
Furt en-gros de curent electric la Pianu
     Lucrătorii Postului de Poliţie Pianu i-au întocmit dosar penal pentru furt lui Ionel Cioran (50 de ani, din localitate). În fapt, deoarece Cioran nu avea montată în locuinţă o reţea electrică autorizată, acesta s-a racordat direct la reţeaua stradală cu ajutorul a doi conductori. În cauză se efectuează cercetări pentru stabilirea prejudiciului cauzat societăţii SC Electrica SA. Pentru depistarea tuturor consumatorilor ilegali de curent electric, poliţia împreună cu societatea în cauză a demarat săptămâna trecută o amplă acţiune de control. Până în prezent au fost depistate 25 de gospodării care se alimentau ilegal cu energie electrică. (N.T.)
Păgubiţii FNI se pregătesc de miting
     Investitorii FNI din judeţ se pregătesc pentru a participa la mitingul păgubiţilor ce va avea loc la Bucureşti, la data de 31 ianuarie 2002. D-na Carolina Iordache, reprezentanta investitorilor FNI din judeţ, ne-a informat că păgubiţii FNI speră să fie scutiţi de plata taxei judiciare de timbru şi totodată, sprijiniţi în restabilirea calităţii de debitor a CEC-ului. Nu este posibil ca judecătorii să nu pună în aplicare un contract care a fost considerat valabil de Curtea Supremă de Justiţie, prin sentinţă definitivă şi irevocabilă. În judeţ sunt 845 de feneişti care solicită recuperarea a aproape 39 de miliarde de lei. Lunar, membrii Asociaţiei Investitorilor FNI depun o cotizaţie în valoare de 10.000 de lei. Deocamdată, păgubiţii FNI strâng bani pentru achitarea taxei de timbru, iar cei ce nu vor reuşi să-şi plătească sumele necesare nu vor avea şanse să-şi recupereze banii investiţi. (A.D.T.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
La Şugag
O haită de lupi a atacat mai mulţi copii aflaţi la săniuş
Din ograda unui localnic, haita a smuls și a mâncat câinele din lanț
     De mai multă vreme, lupii fac adevărate ravagii în comuna Şugag, punând în pericol viaţa oamenilor şi a animalelor din gospodării. Din cauza iernii lungi, lupii nu mai găsesc mâncare şi nu de puţine ori coboară prin sate, apropiindu-se ameninţător de casele localnicilor. Un astfel de episod, ce putea avea consecinţe tragice, s-a consumat duminică după-amiaza în satul Mărtinie. Mai mulţi copii au plecat la săniuş în locul cunoscut de localnici sub denumirea de Valea Mică. La un moment dat, o haită de lupi s-a apropiat de copiii speriaţi, aceştia au abandonat săniile şi au luat-o la fugă, îndreptându-se pe o scurtătură spre casa familiei lui Nicolae Pogan. Norocul micuţilor a fost că au ajuns în curtea gospodăriei, deşi lupul era pe urmele lor. Alertaţi de larma făcută de copiii îngroziţi, tatăl unuia dintre ei a ieşit în curte, în întâmpinarea lupului, a pus mâna pe bâtă şi a început să-l lovească. Din lupta om-lup, câştig de cauză a avut primul. Lupul a fost omorât iar bietul om şi-a salvat viaţa lui şi a copiilor săi. Vestea s-a răspândit cu repeziciune în tot satul, creând panică printre oameni. Au fost alertate Prefectura, AJVPS Alba, pentru trimiterea la faţa locului a unor vânători care să dea de urma lupilor şi să-i omoare. Această întâmplare i-a făcut pe oameni să se simtă în pericol. Capul lupului va fi tăiat şi trimis la analize la DSV Alba pentru a se stabili dacă nu cumva a fost turbat. Aşa cum am precizat, la Şugag lupii coboară destul de des în comună. Surse din cadrul primăriei ne-au relatat un alt episod, când lupii au pătruns în curtea familiei Tonescu şi pur şi simplu au devorat câinele din lanţ.
Florin ROMAN
În zilele următoare
Pericol de inundații în județ
     În aceste zile este posibil ca unele zone ale judeţului Alba să fie expuse inundaţiilor. Astfel, conform unei note remise Prefecturii de către Institutul Naţional de Meteorologie şi Hidrologie precum şi de către Oficiul Naţional de Gospodărire a Apelor, în parte a doua a intervalului 19-24 ianuarie a.c., datorită faptului că debitele vor fi în creştere din pricina precipitaţiilor, topirii zăpezilor şi diminuării formaţiunilor de gheaţă, sunt condiţii ca pe unele sectoare de râu din nordul, vestul şi centrul ţării (cazul judeţului Alba) să se producă blocaje de gheţuri şi creşteri importante ale nivelurilor, cu depăşiri ale cotelor de apărare. În acest sens, prefectul Ioan Rus, care este şi preşedintele Comisiei judeţene de apărare împotriva dezastrelor, a solicitat luarea unor măsuri necesare prevăzute în "Planul judeţean de apărare împotriva inundaţiilor, fenomenelor meteorologice periculoase şi accidentelor la construcţiile hidrotehnice". De asemenea, alerta la CJAID trebuie menţinută până la revenirea la situaţia normală din punct de vedere al fenomenelor meteorologice şi hidrologice de iarnă, iar geniştii vor trebui să fie pregătiţi să intervină în caz de nevoie pentru distrugerea zăpoarelor unde este cazul. (R.J.)
La Alba Iulia, după un răgaz de o lună de zile
S.C. Dalkia a debranșat de la căldură un întreg bloc de locuințe
     Pentru prima dată în acest an, SC Dalkia SA Alba Iulia s-a văzut obligată să lase fără căldură un bloc de locuinţe din municipiul reşedinţă de judeţ. Este vorba de blocul 16, scara B, din cadrul Asociaţiei de proprietari nr. 7, de pe B-dul Transilvaniei, ce numără 323 de apartamente. Din cele 323 de apartamente, 46 au centrale de apartament (iar 28 au restanţe mai mari de 16 milioane de lei). Pe total asociaţie (fără luna decembrie), nivelul datoriilor atinge impresionanta sumă de 737.218.498 de lei.
     Blocul 16B are restanţe totale de 269.166.558 de lei. Potrivit documentelor contabile, din totalul proprietarilor de apartamente, doar 6 şi-au plătit facturile la căldură pentru luna octombrie 2001. Alte 7 familii au fost date în judecată pentru neplata unor facturi care totalizează 170 de milioane de lei, acţiunea în justiţie fiind în curs de derulare.
     Directorul societăţii Dalkia SA Alba Iulia, Dumitru Goţea, ne-a informat că nimeni nu doreşte să se ajungă la astfel de situaţii, însă a precizat că cei care primesc căldură trebuie să o şi plătească. Situaţia de la blocul 16 B este cât se poate de edificatoare. Domnia sa a mai precizat că în cursul acestei săptămâni vor fi debranşate şi alte scări de bloc, acolo unde va fi cazul.
Florin ROMAN

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.