Ultima oră
Știri
Comisie specială pentru validarea pagubelor produse de inundaţii
     Recent s-a întrunit în şedinţă de lucru Comisia judeţeană de apărare împotriva dezastrelor, la dezbateri participând prefectul Ioan Rus, preşedintele CJ Alba Augustin Presecan şi subprefectul Ioan Maier. Cei prezenţi au decis formarea unor comisii de specialitate în vederea validării pagubelor evaluate de către comisiile locale în urma calamităţilor, deoarece în anumite situaţii au fost identificate aprecieri "umflate" ale pagubelor. Totodată, în cadrul întâlnirii Comisiei Consultative din 31 ianuarie, Traian Matiş - şeful SGA şi Dumitru Gheţe - şeful Protecţiei Civile, vor prezenta anumite concluzii, şi îi vor instrui pe primarii din judeţ cu privire la asigurarea intervenţiilor imediate în caz de calamitate. De asemenea, prefectul Ioan Rus a cerut reactualizarea planului local de apărare, deoarece sunt în judeţ mai mulţi agenţi economici ce au în dotare utilaje pentru intervenţie, doar pe... hârtie. (R.J.)
A crescut plafonul de garantare pentru depozitele bancare
     Într-un comunicat de presă, Fondul de Garantare a Depozitelor în sistemul bancar a anunţat că plafonul de garantare de către Fond a depozitelor constituite de deponenţi persoane fizice la bănci se modifică de la 88.505.000 de lei pe deponent la 100.453.000 de lei pe deponent, ca urmare a indexării cu indicele preţurilor de consum înregistrat în luna decembrie 2001 faţă de luna iunie 2001. Noul plafon de garantare reprezintă nivelul compensaţiei ce se plăteşte de Fond pentru depozitele constituite de deponenţi persoane fizice la bănci, dacă devin indisponibile în cursul semestrului I 2002, se mai precizează în comunicat. (S.F.D.)
Întâlnire pentru romi
     În data de 29 ianuarie, Casa de cultură a sindicatelor din Alba Iulia va găzdui o importantă întâlnire organizată de Prefectură şi Biroul judeţean pentru romi. Scopul acestei acţiuni este punerea concretă în practică, în plan judeţean, a strategiei Guvernului Năstase referitoare la situaţia romilor. (R.J.)
În week-end-ul trecut
Șoferii au fost amendați cu 144 de milioane de lei
     Serviciul Poliţiei Rutiere din IPJ Alba, în colaborare cu poliţiile din teritoriu, a organizat la sfârşitul săptămânii trecute o acţiune pe linia combaterii şi prevenirii infracţiunilor comise de către conducătorii auto. Au fost constatate 355 de contravenţii, fiind aplicate amenzi în valoare de 144 de milioane de lei. Au fost ridicate în vederea suspendării 13 permise, deoarece posesorii lor au fost surprinşi conducând autoturismele sub influenţa băuturilor alcoolice. Pentru că şi stilul "per pedes apostolorum" se supune deocamdată normativelor rutiere în vigoare, au fost amendaţi şi 23 de pietoni care au fost surprinşi ignorând regulile de circulaţie. Au fost reţinute 9 certificate de înmatriculare şi au fost depistaţi doi taximetrişti neautorizaţi. (N.T.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Justiția, la "strâmtoare"
Instanţele judecătoreşti din judeţul Alba funcţionează în spaţii insuficiente
     Guvernul României a solicitat prefecturilor o analiză de inventariere a spaţiilor necesare desfăşurării activităţilor judecătoreşti. În acest sens, preşedintele Curţii de Apel din Alba Iulia, judecătorul Mircea Comşa, a precizat că la nivelul judeţului Alba spaţiile pentru anumite instanţe, cum sunt spre exemplu cele de la Curte, de la Tribunalul Alba, de la Judecătoria Alba Iulia şi de la cea din Aiud sunt insuficiente. Curtea de Apel din Alba Iulia, instituţie care deserveşte judeţele Alba, Hunedoara şi Sibiu îşi are sediul în Palatul administrativ al judeţului, clădire unde funcţionează atât Prefectura Alba, cât şi Consiliul Judeţean. "Pentru optimizarea parţială a situaţiei existente, solicităm repartizarea întregului palier, respectiv etajul II al Palatului administrativ şi repartizarea unui alt spaţiu Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, fie la etajele inferioare ale Palatului administrativ sau în corpul ocupat în prezent de Primăria Alba Iulia" - se arată în materialul prezentat prefectului Ioan Rus. În cazul Tribunalului Alba, judecătorul Mircea Comşa a propus extinderea suprafeţei utile prin construirea unor birouri pentru judecători şi personalul auxiliar. Aceeaşi propunere a fost făcută şi pentru Judecătoria Alba Iulia. "Solicităm extinderea spaţiului judecătoriei la etajul clădirii, aflat în prezent în folosinţa Penitenciarului Aiud, menţionând că până la desfiinţarea sa, această instanţă a avut în folosinţă întregul corp al clădirii. Apreciem că soluţia propusă ar fi cu mult mai economică decât aceea a construirii unui nou spaţiu pentru judecătorie, care presupune găsirea unui teren corespunzător într-o zonă centrală a oraşului, ceea ce este practic greu de realizat", sunt propunerile avansate pentru Judecătoria Aiud.
     În cazul instanţei din Blaj, Ministerul Justiţiei a achiziţionat recent un imobil. Funcţionarea judecătoriei în clădirea respectivă este posibilă însă numai după ce va fi amenajată, prin schimbarea destinaţiei din sediu de bancă în judecătorie. Precizăm că fostul sediu al instanţei blăjene (o clădire naţionalizată) a fost revendicat şi câştigat în instanţă de foştii proprietari. Pentru Judecătoria Câmpeni s-a obţinut finanţarea studiului de fezabilitate, fiind aprobat de Ministerul Justiţiei. Lucrările la acest sediu vor demara în acest an sau în 2003.
Dana MOTREANU
143 de ani de la Unirea Principatelor
Programul manifestărilor dedicate zilei de 24 ianuarie
     Aniversăm la 24 ianuarie împlinirea a 143 de ani de la Unirea Principatelor Române - Moldova şi Ţara Românescă - într-un singur stat, ce avea să devină nucleul României Mari. Iar dacă Marea Unire s-a realizat şi este aniversată de aceea cu mare fast la Alba Iulia, un moment aparte în calendarul manifestărilor culturale organizate în judeţul Alba, mai exact la Alba Iulia, îl ocupă Retrospectiva istorico-literară "Unirea Principatelor - O zi fierbinte în ianuarie", prin care se reafirmă ataşamentul la valorile statului naţional unitar român.
     În acest an, manifestările vor începe la ora 14.00, la statuia ecvestră a întâiului unificator al celor trei Ţări Române - Mihai Viteazul, cu scurtele discursuri evocatoare rostite de înalţi reprezentanţi ai administraţiei publice judeţene şi locale precum şi ai Arhiepiscopiei ortodoxe de Alba Iulia şi de istorici ai Muzeului Unirii Alba Iulia. Momentul va fi urmat de spectacolul "O zi cât veacurile toate", susţinut de Fanfara Garnizoanei militare Alba Iulia, Corul Colegiului militar "Mihai Viteazul" Alba Iulia, Liceul de muzică şi arte plastice Alba Iulia, Institutul teologic ortodox Alba Iulia. La final se va încinge o mare Horă a Unirii. Manifestarea este organizată de Prefectura judeţului Alba, Consiliul judeţean Alba, Centrul judeţean al creaţiei populare Alba, Direcţia judeţeană pentru cultură, culte şi patrimoniu cultural naţional Alba, Muzeul Unirii Alba Iulia, Arhiepiscopia ortodoxă de Alba Iulia şi Garnizoana militară Alba Iulia. Pe această cale prefectul judeţului Alba, Ioan Rus, adresează tuturor cetăţenilor municipiului invitaţia de a participa la această sărbătoare de suflet şi spirit românesc.
Anca DINICĂ
PD Alba Iulia analizează situația înlocuitorilor lui Petre Constantinescu și Vasile Todea
     În cursul zilei de astăzi, Biroul Permanent local al organizaţiei Partidului Democrat Alba Iulia analizează situaţia celor care îi vor înlocui în calitatea de consilieri locali ai municipiului Alba Iulia pe domnul Petre Constantinescu şi posibil Vasile Todea. Preşedintele PD Alba Iulia, Călin Potor, ne-a declarat că pe lista prezentată de PD în alegerile din vara anului 2000, următorii candidaţi erau Mircea Meteş şi Liana Târnoveanu. Conform uzanţelor, ei vor fi cei care vor intra pe locurile deţinute de PD în Consiliul local al municipiului Alba Iulia şi rămase vacante. Trebuie să precizăm că, până la ora închiderii ediţiei, Vasile Todea nu-şi exprimase încă clar opţiunea - consilier local sau rezilierea contractului cu SC Salprest SA, dar Călin Potor aprecia că cele mai mari sunt şansele ca el să renunţe la calitatea de consilier local. Preşedintele PD Alba Iulia a mai precizat că Mircea Meteş va trebui şi el să aleagă între calitatea de viitor consilier local şi cea de membru în AGA la SC Apă-Canal Alba Iulia. De asemenea, va fi analizat şi cazul Lianei Târnoveanu, astfel încât să fie eliminată posibilitatea existenţei oricărei incompatibilităţi, în conformitate cu cele două dispoziţii recente ale preşedintelui PD - Traian Băsescu. Mircea Meteş este inginer, director al CT Zonă, acum aflată în lichidare, iar Liana Târnoveanu este referent la Eurom Bank Alba Iulia.
Anca DINICĂ
Liberalii au identificat cauzele pentru care țara noastră se află pe ultimul loc în competiția de aderare la U.E.
     "După 12 ani de tranziţie, România se află pe unul dintre ultimele locuri în rândul ţărilor candidate la Uniunea Europeană, din perspectiva standardului de viaţă pe care îl au cetăţenii români şi a funcţionării economiei româneşti. În schimb, România se află pe primul loc între ţările candidate în ce priveşte gravitatea corupţiei şi ineficienţa administraţiei publice. Analizele Uniunii Europene confirmă acest diagnostic, precum şi interdependenţa strânsă între democraţia insuficientă, economia de piaţă nefuncţională şi corupţia generalizată" - a precizat preşedintele PNL Alba, Teodor Atanasiu, prezentând unul din documentele adoptate la recentul Congres extraordinar al liberalilor intitulat "Valorile liberale şi dezvoltarea economică a României". Cauzele identificate de liberali care determină această stare de fapt sunt: nerespectarea cerinţelor minime ale unei bune guvernări cum sunt separarea reală a puterilor de stat, transparenţa şi evitarea conflictului de interese, asumarea responsabilităţilor care impune prevenirea tendinţei Executivului de a controla justiţia şi mass-media. Neutralitatea este incompatibilă cu situaţiile în care unii membri ai guvernului devin captivi ai unor grupuri de interese în detrimentul intereselor generale ale societăţii. În consecinţă, în România se menţine o proastă gestiune a resurselor ţării, iar sărăcia este extinsă.
     Liberalii au afirmat la acest congres extraordinar că vor pune accentul pe prosperitatea şi libertatea individului şi a familiei sale, iar creşterea economică se poate obţine prin formarea unei economii de piaţă competitive, care oferă stimulente pentru creşterea productivităţii, a investiţiilor şi a locurilor de muncă, folosirea oportunităţilor create de procesul integrării în Uniunea Europeană, precum şi de cel al globalizării; menţinerea echilibrelor fundamentale ale economiei; educaţia şi învăţarea continuă care pot transforma oamenii în cea mai importantă forţă competitivă a naţiunii noastre.
Sorana IONESCU
Fetiţă de 7 ani moartă în accident rutier
     O întâmplare tragică ce s-a consumat ieri dimineaţă în jurul orei 8.00 s-a soldat cu moartea unei fetiţe de numai 7 ani. Victima se numeşte Sorina Paştiu, elevă în clasa I la Şcoala generală Vinerea. Fetiţa se deplasa singură spre şcoală pe drumul judeţean Şibot-Cugir, când, la un moment dat, a traversat şoseaua în fugă, fără să se asigure. Ea a fost surprinsă şi accidentată grav de un autoturism Dacia papuc condus de Nicolae Roman, 43 de ani, administrator la o societate comercială din Şibot. Sorina a fost transportată de urgenţă la Spitalul orăşenesc din Cugir, dar din cauza multiplelor leziuni suferite în special în zona capului a fost dusă la Spitalul judeţean Alba pentru investigaţii mai aprofundate. Micuţa a fost diagnosticată la internare cu comă de gradul IV. La scurt timp a suferit un stop cardio-respirator, însă a fost resuscitată imediat. Din nefericire a urmat un al doilea stop cardio-respirator, iar Sorina a decedat. Poliţia efectuează cercetări în acest caz. (F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.