Curier județean
Rugăciunea de azi
     Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Dumnezeule a toată milostivirea şi îndurarea, care ai nemăsurată milă, nespusă şi neajunsă iubire de oameni, căzând acum către a Ta slavă, cu frică şi cu cutremur aduc Ţie mulţumire pentru binefacerile de care m-ai învrednicit pe mine, nevrednicul robul Tău. Te slăvesc, Te laud şi Te cânt ca pe un Domn, Stăpân şi făcător de bine. Şi iarăşi căzând înaintea Ta, îţi mulţumesc şi cu smerenie mă rog nemăsuratei şi negrăitei Tale milostiviri, ca şi de acum înainte să-mi dăruieşti faceri de bine, ca să sporesc în dragostea de Tine şi de aproapele meu. Izbăveşte-mă de tot răul şi necazul. Dăruieşte-mi linişte şi mă învredniceşte ca în toate zilele vieţii mele, totdeauna mulţumire să-Ţi aduc şi grăiesc şi să cânt cele preabune, Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Sf. Ap. Timotei; Sf. Cuv. Mc. Anastasie Persul
Catolic: Sf. Vicenţiu

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Vinerenii au farmacie și dispensar propriu
     În urma unor conflicte de interese, care i-au văduvit o bună perioadă de timp pe locuitorii din Vinerea de serviciile unei farmacii, anul nou 2002 a venit în sfârşit cu o veste bună pentru aceştia. Punctul farmaceutic al SC Todea SRL şi-a reluat activitatea, bolnavii şi cei cu o situaţie economică precară nemaifiind nevoiţi să se deplaseze la Cugir pentru achiziţionarea medicamentelor. "Era inadmisibil ca pentru o folie de algocalmin, cu 3000 de lei, să dai 10.000 de lei pe un drum dus - întors până la Cugir", ne-a sesizat un locuitor din Vinerea. În plus, Primăria Cugir a reînnoit contractele de comodat cu doi medici care îi deservesc pe locuitorii din Vinerea, astfel încât aceştia îşi vor desfăşura activitatea în spaţiile puse la dispoziţie de administraţia locală fără a plăti chirie. (N.T.)

Unii romi se declară mulțumiți de felul în care sunt tratați de autorități
Comunicat
     Recentele acuze lansate în mass-media locală la adresa autorităţilor de către reprezentantul Centrului Creştin al Romilor, Ioan Gruia Bumbu, se dovedesc a fi doar nişte simple speculaţii prin care se intenţionează denigrarea imaginii instituţiilor administraţiei publice locale. Învinuirile, potrivit cărora, autorităţile române nu sunt interesate de soarta comunităţii romilor sunt total nefondate, dovadă în acest sens fiind activitatea asiduă desfăşurată de reprezentanţii autorităţilor administrative în sprijinul cetăţenilor romi.
     În cadrul Prefecturii Alba funcţionează prin ordin al prefectului Ioan Rus, începând cu luna septembrie 2001, Biroul pentru romi, condus de consilierul Petru Ilie. Imediat de la constituire, angajaţii Biroului au trecut la identificarea nevoilor teritoriale de reabilitare a locuinţelor romilor şi identificarea necesităţilor legate de utilităţile publice din zonele populate de romi, centralizând datele obţinute şi comunicându-le Guvernului României.
     De asemenea, s-au luat măsuri în vederea punerii în legalitate a cetăţenilor romi, în ceea ce priveşte întocmirea documentelor de identitate în colaborare cu primăriile şi cu Serviciul de evidenţă informatizată din cadrul IPJ Alba, documente esenţiale care facilitează accesul romilor la serviciile sociale la care sunt îndreptăţiţi.
     Totodată, a fost încheiat un protocol cu IPJ Alba, al cărui obiectiv este promovarea încrederii între cetăţenii de etnie romă şi autorităţile locale, înlăturarea cauzelor care generează şi întreţin încălcări ale legislaţiei de către etnicii romi şi promovarea în rândul poliţiştilor, la nivel individual, a unui comportament care să înlăture orice suspiciune privind tratarea discriminatorie a etnicilor romi. În prezent sunt în curs de definitivare alte două protocoale, cu Jandarmeria şi cu Corpul Gardienilor Publici.
     O altă direcţie în care s-a acţionat a fost protecţia şi asistenţa socială. În acest sens, s-au derulat discuţii cu autorităţile publice locale în vederea constituirii de parteneriate pentru implementarea programelor PHARE care se adresează acestor comunităţi. Astfel, la Cugir s-a elaborat şi se derulează un proiect privind realizarea unei cantine sociale care, până la achiziţionarea dotărilor necesare pentru a oferi hrana caldă, distribuie zilnic hrană rece pentru 100 de persoane de etnie romă. În momentul de faţă sunt în curs de elaborare proiecte pentru înfiinţarea unei cantine similare şi a unei fabrici de cărămidă, investiţii care vor oferi locuri de muncă numeroase în municipiul Sebeş.
     În această perioadă au fost acordate de către Prefectura Alba, cu sprijinul Crucii Roşii, Societăţii Diakonia, Direcţiei pentru Protecţia Copilului, Partidei Romilor şi PSD Sebeş, ajutoare pentru cetăţenii de etnie romă. Ajutoarele au constat în alimente, obiecte de îmbrăcăminte şi încălţăminte şi au fost distribuite pe bază de procese verbale şi tabele nominale pe care au fost înscrise cele mai nevoiaşe familii de romi din Alba Iulia, Teiuş, Scărişoara, Albac, Bistra, Roşia Montană, Roşia de Secaş, Jidvei, Bălcaciu, Unirea, Cetatea de Baltă, Veseuş, Cugir, Sebeş.
     O atenţie specială se acordă soluţionării petiţiilor sosite de la cetăţenii romi de pe teritoriul judeţului. Urmare a situaţiilor semnalate atât la audienţe cât şi prin petiţii se efectuează deplasări în teritoriu pentru evaluarea situaţiei existente şi pentru identificarea, împreună cu factorii locali, a soluţiilor ce se impun.
     În prezent la nivelul judeţului Alba este în curs de constituire o comisie lucrativă compusă din reprezentanţii tuturor instituţiilor implicate în soluţionarea acestei complexe problematici, de la nivel local şi judeţean, din care vor face parte şi reprezentanţi ai comunităţilor de romi, al cărei obiectiv este crearea canalelor de comunicare şi cunoaşterea reciprocă a comunităţilor conlucuitoare, precum şi identificarea şi soluţionarea operativă a problemelor cu care se confruntă comunităţile de romi.
     Considerăm că aprecierile domnului Ioan Gruia Bumbu se datorează orgoliilor politice, regretând faptul că pentru a profesa în cadrul Biroului pentru romi din cadrul Prefecturii Alba a fost desemnat domnul Ilie Petru şi nu domnia-sa. Criticile pe care domnul Ioan Gruia Bumbu le aduce autorităţilor sunt făcute în necunoştinţă de cauză, domnia-sa dovedind rea credinţă în afirmaţiile pe care le face.
Biroul de romi
Prefectura judeţului Alba

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.