Curier județean
Rugăciunea de azi
     Mă închin Ţie, Preasfântă Treime, Care eşti o fiinţă de viaţă făcătoare şi nedespărţită. Părinte, Fiule şi Duhule Sfinte, cred întru Tine şi Te mărturisesc şi Te slăvesc, mulţumescu-Ţi şi Te laud, cinstescu-Te şi Te preaînalţ şi Te rog: miluieşte-mă pe mine, nevrednicul robul Tău, pentru Numele Tău. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Cuv. Xenia; Sf. Mc. Vavila, Timotei şi Agapie
Catolic: Sf. Francisc de Sales

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Întru mulţi şi fericiţi ani!
     AndreiDorim Î.P.S. Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei, cu ocazia zilei de naştere, sănătate, fericire şi multe realizări pe mai departe. În cei 12 ani de arhierească păstorire a contribuit la edificarea sau restaurarea integrală a circa 120 de biserici, a înfiinţat mai multe vetre de spiritualitate ortodoxă românească (mănăstiri), a ctitorit şi s-a îngrijit pe bunul mers al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia şi al Seminarului Teologic "Simion Ştefan" din Alba Iulia, a avut o bogată activitate academică proprie, dar a şi restituit lumii contemporane, prin retipărire în ediţie critică, monumente ale limbii române (amintim Noul Testament de la Belgrad (1648), Psaltirea de la Alba Iulia (1651) apărută în ediţie critică la 350 de ani de la prima tipărire. A binecuvântat înfiinţarea a nenumărate aşezăminte de asistenţă socială în cele două judeţe ale Eparhiei (Alba şi Mureş), a contribuit decisiv la înfiinţarea postului creştin de radio "Reîntregirea", s-a rugat, cu putere multă, pentru liniştea şi prosperitatea poporului creştin de pe meleagurile noastre. Pentru acestea şi pentru multe altele vă spunem: ÎNTRU MULŢI ŞI FERICIŢI ANI!
UNIREA
Suprafețe de pădure validate pentru comunele Pianu de Sus și Săliștea
     Întrunită într-o nouă şedinţă, Comisia judeţeană de fond funciar a mai dat undă verde altor puneri în posesie. Este vorba despre comuna Pianu de Sus căreia i-a fost validată o suprafaţă de pădure comunală de 816,5 hectare şi, de asemenea, primăria comunei Săliştea, care a primit o suprafaţă de pădure de 132,8 hectare. Tot cu acest prilej, Comisia judeţeană de fond funciar a mai analizat şi 10 contestaţii provenite de la 6 comisii locale. (R.J.)

Aniversarea Unirii Principatelor
Tinerii blăjeni sub semnul ASTREI
     "Pe-al nostru steag e scris Unire", se intitulează manifestarea omagială care va avea loc astăzi la Şcoala generală nr. 1 Blaj, dedicată aniversării a 143 de ani de la Unirea Principatelor la 24 ianuarie 1859. Un moment aparte în cadrul programului acestei manifestări, organizată în colaborare cu Despărţământul ASTRA "Timotei Cipariu" Blaj, îl reprezintă înfiinţarea Cercului ASTRA al elevilor din această unitate de învăţământ, îndeplinindu-se astfel o dorinţă mai veche. Tinerii care au înfiinţat cercul s-au implicat şi în activităţile de până acum ale ASTREI Blăjene - simpozioane, manifestări omagiale, concursuri. "Constituirea Cercului ASTRA al elevilor din Şc. gen. nr. 1 Blaj, coordonat de prof. Maria Toma, oferă tinerilor mai multe posibilităţi de a se implica cu interes şi responsabilitate pentru realizarea unor proiecte culturale şi susţinerea celor iniţiate de ASTRA Tineret - filiala Blaj" - ne-a declarat doamna Silvia Pop, preşedinta ASTRA Despărţământul "Timotei Cipariu" Blaj.
     Şi dacă elevii Şcolii generale nr. 1 Blaj se organizează sub semnul ASTREI, la fel procedează şi elevii Colegiului Naţional "I.M. Clain" din localitate. Tot astăzi şi tot ca o acţiune dedicată Unirii Principatelor "Hai să dăm mână cu mână" şi la acest colegiu se înfiinţează un cerc ASTRA. Iniţiativa porneşte de la faptul că deja foarte mulţi dintre tinerii elevi de aici sunt membri ai Cenaclului literar al ASTRA, ai echipei de teatru a ASTRA. Cercul ASTRA elevi de la Colegiul naţional "I.M. Clain" va fi coordonat de prof. Angela Groza şi prof. Valeria Avram.
Anca DINICĂ
La Aiud
Spectacol folcloric
     Deşi centrul acţiunilor dedicate aniversării a 143 de ani de la Unirea Moldovei şi Ţării Româneşti organizate în judeţul Alba va fi firesc la Alba Iulia, şi în alte localităţi sunt organizate manifestări culturale aniversative. Astfel, la Aiud, Primăria şi Casa de cultură "Liviu Rebreanu" invită toţi locuitorii municipiului la un spectacol folcloric în aer liber. El va avea loc astăzi, ora 18.00, în Piaţa Cuza-Vodă, lângă Catedrala ortodoxă. Spectacolul va fi susţinut de Ansamblul folcloric "Doina Aiudului" care-i are ca invitaţi pe soliştii vocali şi instrumentişti Mariana Ivan, Nicoleta Beca şi Gheorghe Albu. (A.D.)
În Apuseni
Arieșul este un imens bloc de gheață pe câțiva kilometri
     Deşi vremea s-a încălzit în ultimele zile, râul Arieş continuă să fie un imens bloc de gheaţă pe porţiuni de mai mulţi kilometri.
     Pentru a preîntâmpina eventualele inundaţii, localnicii din comuna Albac, conduşi de primarul Gheorghe Paşca, au trecut la treabă. Ei au pus mâna pe ţapine, sape şi răngi şi s-au apucat să spargă gheţuri masive ce obturau scurgerea apei. După trudă, oamenii şi-au văzut eforturile răsplătite, întrucât apa Arieşului şi-a urmat cursul normal odată cu bucăţile mari de gheaţă. Situaţia este ceva mai dificilă la Pojorâta - Vadu Moţilor, întrucât în aceste locuri albia este pur şi simplu blocată. La fel de greu este cu Arieşul şi la Bistra unde, pe o porţiune de câţiva kilometri, practic nu-ţi mai dai seama unde este râu şi unde este luncă. Totul este "beton", iar încercările pirotehniştilor de a dinamita gheaţa s-au dovedit zadarnice. Specialiştii apreciază că la ieşirea din Bistra (amonte), stratul de gheaţă măsoară între 40 cm şi 1 sau 2 metri. Şi cei mai în vârstă localnici spun că o asemenea situaţie nu s-a mai pomenit de mult. Ei cred că decolmatarea râului Arieş ar reprezenta singura soluţie pentru ca inundaţiile să nu facă ravagii an de an. Pe de altă parte, şeful IPC Alba, col. Dumitru Gheţe, a declarat că autorităţile judeţene sunt pregătite să intervină în orice moment, adăugând că atâta timp cât vremea nu se va încălzi brusc nu există pericol de inundaţii. Să sperăm că aşa va fi şi nu vom avea parte de un nou val.
Florin ROMAN
Ieri, la Alba Iulia, a fost analizată
Funcționarea comisiilor locale de fond funciar
     Ieri, la Casa de cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, Prefectura judeţului Alba a organizat o întâlnire de lucru cu secretarii unităţilor administrativ- teritoriale (primăriilor). Un important şi în acelaşi timp delicat punct pe ordinea de zi, a fost cel în legătură cu deficienţele constatate de către Comisia judeţeană de fond funciar în relaţia cu comisiile locale, cu implicaţii privind atribuţiile secretarilor primăriilor, care sunt de altfel şi secretarii comisiilor locale. Conform raportului prezentat, a rezultat ca o primă disfuncţionalitate faptul că, de foarte multe, ori la comisiile locale nu se urmăresc actualizarea şi completarea anexelor cu deciziile comisiei judeţene, cu sentinţele judecătoreşti şi cu numărul titlului de proprietate eliberat. Pe parcursul anului trecut, cei de la Comisia judeţeană, au solicitat lunar situaţia anexelor validate la Legea 18/91 şi Legea 1/2000, însă din 76 de comisii locale, au dat curs acestor cerinţe doar 22. O altă categorie de deficienţe se referea la propunerile făcute comisiei judeţene de către comisiile locale pentru terenurile din intravilan şi suplimentări de suprafeţe. În acest caz, reprezentanţii comisiilor locale au înaintat propuneri care nu erau complete în ceea ce priveşte actele solicitate prin decizia Comisiei judeţene nr. 775/97, cu privire la terenurile din intravilan ce urmează să fie reconstituite. Toate aceste restituiri şi reveniri au creat nemulţumiri în rândul cetăţenilor (soluţionări tardive) la care s-au adăugat şi cheltuielile băneşti inutile legate de corespondenţa poştală. Odată trecute în revistă aceste deficienţe care au încetinit aplicarea legilor de fond funciar, secretarilor de primării prezenţi la întâlnire li s-au făcut şi o serie de propuneri pentru îmbunătăţirea activităţii. De asemenea, mai este de menţionat faptul că, în 2001, Comisia judeţeană a soluţionat un număr de 1013 petiţii având ca obiect fondul funciar. Nu putem încheia fără a aminti şi faptul că 15 comisii locale din judeţ nu au prezentat, până la data de 1 decembrie 2001, spre validare Comisiei judeţene, nici o documentaţie în ceea ce priveşte aplicarea Legii 1/2000.
Răzvan JURCĂ

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.