Ultima oră
Știri
Investiţie americano-ungară la Blaj
     În cursul zilei de ieri, subprefectul judeţului Alba, d-l Ioan Maier, s-a întâlnit la Blaj cu primarul localităţii, Ioan Şolea, precum şi cu reprezentanţii unei firme mixte americano-ungare, subiectul discuţiilor purtate fiind intenţia investitorilor străini de a deschide în luna aprilie a acestui an, la Blaj, o fabrică de confecţii care ar dispune de 700 de locuri de muncă. Întâlnirea a fost una fructuoasă, primul pas în realizarea unei investiţii serioase în zonă şi, de asemenea, benefică pentru municipiul Blaj, fiind deja făcut. La rândul său, prefectul Ioan Rus s-a arătat încântat de o asemenea perspectivă căreia îi va acorda tot sprijinul. (R.J.)
La Zlatna
Unui gospodar i-a luat foc casa
     Casa unui gospodar din satul Suseni - Zlatna a luat foc marţi, 23 ianuarie, din cauza unei sobe supraîncălzite. La stingerea incendiului au participat aproape 30 dintre consătenii păgubitului. Au intervenit şi unităţile de pompieri civili ale Primăriei Zlatna şi ale SC Ampelum Zlatna, însă autospecialele cu apă nu au putut ajunge la casa incendiată din cauza terenului accidentat. A fost distrusă de foc o bucătărie, fiind salvată casa de locuit. Prejudiciul a fost estimat la circa 15 milioane de lei. (N.T.)
Lupii în vizorul vânătorilor
     Responsabili din cadrul AJV PS Alba au declarat pentru ziarul "Unirea" că în ultima perioadă s-au primit mai multe sesizări scrise din partea localnicilor din Straja, Berghin, Blaj şi Ponor, pentru ca vânătorii să poată interveni pentru împuşcarea lupilor ce atacă gospodăriile şi animalele. Deşi s-au organizat pânde, până în prezent, vânătorii nu au împuşcat nici un lup. AJVPS Alba a primit o aprobare specială pentru împuşcarea a 15 lupi de pe fondurile de vânătoate din judeţul Alba. (F.R.)
36 de proiecte din judeţul Alba aprobate de FRDS
     Fondul Român de Dezvoltare Socială a transmis preşedintelui CJ Alba, Augustin Presecan, o listă cu proiectele depuse de comunităţi din judeţul Alba şi aprobate de acest organism, aflate în diferite stadii ale procesului de implementare. Este vorba despre 36 de proiecte legate de mica infrastructură rurală, activităţi generatoare de venit şi servicii sociale comunitare. Majoritatea lucrărilor de infrastructură privesc pietruiri de drumuri comunale, reparaţii de drumuri săteşti şi îndiguiri în comunităţile rurale sărace. (F.R.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Incredibil dar adevărat
La Alba Iulia - 52 de miliarde de lei datorii la utilități
     De-a lungul anilor, pe măsura creşterii preţului utilităţilor (apă caldă, energie termică, apă rece, gunoi, gaze naturale) preţuri despre care şi premierul Adrian Năstase a recunoscut recent că au crescut extrem de mult, cetăţenii municipiului Alba Iulia au reuşit să acumuleze datorii de peste 52 de miliarde de lei. De aceea, ieri dimineaţă, conducătorii instituţiilor furnizoare de utilităţi - Distrigaz Nord, filiala Alba Iulia, Dalkia Alba Iulia, Apă-Canal Alba Iulia şi Salprest Alba Iulia s-au întâlnit cu viceprimarul municipiului, Călin Potor, pentru a pune la punct un plan de acţiune în vederea recuperării datoriilor, astfel încât furnizarea serviciilor către populaţie să nu fie întreruptă. Din cele 52 de miliarde de lei, Distrigaz Nord Alba Iulia are de recuperat 3 miliarde de lei pentru gazul folosit la bucătării şi 21 de miliarde de lei pentru cel folosit la producerea energiei termice. Apă-canal are de recuperat 10 miliarde de lei pentru apă rece, Dalkia 17 miliarde de lei pentru apă caldă şi energie termică, iar Salprest Alba Iulia - 1 miliard de lei pentru ridicarea gunoiului menajer. În urma discuţiilor s-a decis ca toate aceste societăţi să acţioneze în comun pentru recuperarea datoriilor. "toţi pentru unul şi unul pentru toţi" va fi principiul lor călăuzitor. Adică, dacă un cetăţean sau o asociaţie de proprietari nu are datorii la una dintre societăţi, dar are la celelalte, şi societatea la care nu sunt datorii va întrerupe furnizarea serviciului până când ceilalţi parteneri îşi vor putea recupera, la rândul lor, sumele restante. Această situaţie va fi comunicată preşedinţilor asociaţiilor de proprietari şi administratorilor acestora marţi, 29 ianuarie, în cadrul unei întâlniri care va avea loc la ora 10.00, la sala mică a Casei de cultură a sindicatelor din Alba Iulia. Viceprimarul municipiului Alba Iulia face şi pe această cale un apel către aceştia de a fi prezenţi la întâlnire. Tot atunci se vor discuta caz cu caz situaţiile asociaţiilor şi se va stabili o strategie de acţiune comună. Până atunci, însă, salariaţii Primăriei municipiului Alba Iulia, Dalkia, Distrigaz Nord Alba Iulia, Salprest Alba Iulia, Apă-Canal Alba Iulia vor prezenta şefilor lor chitanţele care să ateste că sunt la zi cu plata acestor servicii. Prin aceasta se doreşte a se da un semnal pozitiv către toţi cetăţenii municipiului. De asemenea, lucrătorii primăriei vor lua "la puricat" situaţia cetăţenilor care locuiesc în chirie în apartamentele proprietatea municipalităţii, iar acolo unde sunt datorii deşi există posibilitatea plăţii acestora, se va lua măsura rezilierii contractului de închiriere. Cei care şi-au instalat centrale termice (acţiune pe care primăria a încurajat-o), dar care nu şi-au lichidat restanţele la regie, vor avea de suportat consecinţe. În plus se continuă acţiunea de executare silită a marilor datornici.
Anca DINICĂ
Preşedintele Consiliului Judeţean Alba răspunde acuzelor aduse de liberali
Augustin Presecan a renunțat la indemnizațiile de conducere de la Apa CTTA și DPL Alba
     În cursul zilei de ieri, la sediul CJ Alba a avut loc o amplă conferinţă de presă la care au participat preşedintele acestei instituţii, Augustin Presecan şi purtătorul de cuvânt, ziaristul Ioan Bâscă. Au fost abordate o serie de aspecte legate de activitatea instituţiei, de programe şi proiecte de viitor, precum şi de campania de presă declanşată împotriva CJ Alba şi a conducătorilor săi.
     Preşedintele Augustin Presecan a declarat că înţelege atacurile consilierilor judeţeni liberali pe motiv că "sunt supăraţi că nu mai conduc Consiliul Judeţean Alba şi cele două instituţii din subordine, Apa CTTA şi DPL Alba. Îl înţeleg şi pe d-l Tudose, care nu mai este director la drumuri, iar acum când are o pensie de circa 13 milioane de lei, la care se adaugă indemnizaţia de consilier judeţean de peste 2 milioane de lei, nu prea are cu ce se ocupa şi atunci are timp de intrigi şi gâlceavă". Preşedintele Presecan a declarat că trebuie să rămână în cele două consilii de administraţie de la societăţile la care CJ Alba este unic acţionar pentru că răspunde de rezultatele economico-financiare şi de tot ce ţine de firmele respective. "Până când nu vor interveni modificări ale legii voi rămâne în funcţiile deţinute la cele două societăţi. Acolo sunt probleme foarte multe: nu se încasează banii, sunt calculate penalităţi şi majorări, adică lucruri care trebuie rezolvate împreună cu cei doi directori. Eu nu mă duc acolo să beau cafea, ci să muncesc", a spus Augustin Presecan.
     Preşedintele Consiliului Judeţean a precizat însă că renunţă la indemnizaţiile de la Apa CTTA şi DPL SA, bani pe care-i va dona pentru Asociaţia "Solidaritatea Socială". Presecan s-a întrebat retoric de ce liberalii nu au făcut acelaşi lucru când se aflau în mai multe consilii de administraţie şi AGA la diferite societăţi cu capital de stat.
     "Ce era moral pentru ei, este imoral pentru noi", a mai spus preşedintele. Pentru ca opinia publică să fie corect informată, Augustin Presecan le-a sugerat liberalilor din Alba să-şi facă publice lefurile şi indemnizaţiile primite din banii publici până în 2000. Dânsul a mai precizat că toată campania liberalilor este una de imagine, lipsită de seriozitate şi fair-play politic.
Florin ROMAN
NEM TUDOM, domn' sergent!
     În cadrul unei conferinţe de presă susţinute ieri la sediul CJJ Alba, col. Aurel Capătă, ofiţer pentru relaţii cu presa, a declarat că în anul 2001 nu au existat foarte mari probleme cu militarii în termen, încorporaţi sub această armă. Dintre militarii încorporaţi în luna noiembrie, doar unul singur a clacat psihic, acesta necesitând un control medical de specialitate. A fost clasat medical ca inapt pentru serviciul militar. Col. Capătă a precizat că probleme de neadaptare se înregistrează mai ales în rândul tinerilor încorporaţi care provin din mediul urban.
     O altă problemă ridicată a fost aceea a tinerilor de etnie maghiară, încorporaţi în unităţile de jandarmi. Col. Capătă ne-a relatat că a întâlnit cazuri în care unii dintre băieţi nu ştiau o boabă româneşte, fiind necesară prezenţa unui translator (evident, tot militar în termen) care să le...traducă acestora ordinele comandanţilor de grupă. În acest context, comandantul CJJ Alba, col. Ioan Herţa Onac, ne-a precizat că în cadrul unităţilor de jandarmi există tendinţa de formare a cadrelor superioare provenite din rândul minorităţii maghiare, pentru fluidizarea procesului de instrucţie a tinerilor proveniţi din judeţele Harghita şi Covasna. (N.T.)
Într-un periplu prin județ
Deputatul Codrin Ștefănescu se interesează de problemele cetățenilor
Secretarul executiv al PSD şi-a impus în aceste zile un program amplu de lucru, vizând o largă paletă de domenii de activitate
     Deputatul PSD Codrin Ştefănescu s-a întâlnit în cursul zilei de ieri cu numeroşi cetăţeni ai judeţului care s-au înscris la audienţe pentru a-i solicita sprijinul. Cele mai importante probleme prezentate de locuitorii judeţului s-au referit la ajutoarele sociale, sprijin financiar pentru angajaţii întreprinderilor care şi-au oprit activitatea, precum şi chestiuni legate de viaţa de zi cu zi a oamenilor din judeţ. Deputatul Codrin Ştefănescu s-a întâlnit, de asemenea, cu senatorul PSD Cornel Filipescu, cu d-nii Mihai Babiţchi şi Aurel Mârza în vederea stabilirii coordonatelor programului de acţiune din următoarea perioadă, în acesta fiind incluse, desigur, întreprinderile aflate în situaţii critice care altădată erau recunoscute la nivel naţional, dar şi internaţional. Codrin Ştefănescu a fost interesat, de asemenea, şi de problemele cu care se confruntă echipa de fotbal "FC Apulum Unirea" Alba Iulia, deputatul PSD discutând cu d-l Ioan Mărginean, mai bine de două ore, posibilităţile reale de susţinere a fotbalului albaiulian. Tot în cursul zilei de ieri, la ora 18.00, la sediul PSD a avut loc şedinţa Delegaţiei Permanente a partidului. Cu acest prilej, deputatul Codrin Ştefănescu a prezentat hotărârile Biroului executiv central al partidului.
     În ceea ce priveşte acţiunile ce vor fi derulate în cursul zilei de azi, acestea vor cuprinde întâlniri cu locuitorii oraşului Cugir şi ai municipiului Sebeş. La Cugir, Codrin Ştefănescu va vizita uzina mecanică şi se va întâlni cu reprezentanţii sindicatelor pentru a stabili împreună care sunt şansele de redresare a uzinei, precum şi modalităţile prin care pot fi sprijiniţi cei ce lucrează la SC Cugir SA. De asemenea, deputatul Ştefănescu va discuta cu cetăţenii oraşului la sediul filialei PSD din localitate. La ora 13.00, la invitaţia primarului Mugurel Sârbu, deputatul PSD Codrin Ştefănescu va fi prezent la Sebeş unde va acorda audienţe la sediul Primăriei municipiului Sebeş, împreună cu acesta. În continuare vor fi prezentate cele mai importante investiţii în zonă, dar şi problemele cu care se confruntă principalii investitori ai municipiului. În ceea ce priveşte şedinţa Delegaţiei Permanente, deputatul PSD ne-a declarat că va fi stabilit planul de redresare a economiei judeţului, precum şi repartizarea responsabilităţilor pe zone, în mai multe domenii de interes. De asemenea, nu va fi omisă posibilitatea de relansare a turismului la nivelul judeţului, urmând a fi identificate metodele cele mai potrivite în acest sens. Tot în cursul zilei de joi, deputatul PSD Codrin Ştefănescu va mai avea o întâlnire cu reprezentanţii revoluţionarilor din judeţ, membri ai Asociaţiei "21 Decembrie".
Adriana DURIGĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.