Ultima oră
Știri
Calendarul eliminării valutelor IN din lista cotaţiilor BNR
     BNR a anunţat datele din care monedele ţărilor care au aderat la euro nu vor mai fi cotate. Acestea sunt (prima este data dispariţiei monedei, iar a doua ultima zi de cotare): gulden olandez (NLG) 27.01.2002 - 25.01.2002, lira irlandeză (IEP) 9.02.2002 - 08.02.2002, francul francez (FRF) 17.02.2002 - 15.02. 2002, francul belgian (BEF), drahma grecească (GRD), peseta spaniolă (ESP), lira italiană (ITL), şilingul austriac (ATS), escudo portughez (PTE), marca finlandeză (FIM) 28.02.2002 - 27.02. 2002, marca germană (DEM) 28.02.2002* - 27.02.2002.
     *) În cazul mărcii germane termenul legal de ieşire din circulaţie a fost 31.12.2001, dar toate entităţile economice vor accepta bancnotele şi monedele cel puţin până la 28.02.2002. (S.F.D.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
La muncă români!
România şi Spania au semnat un acord privind circulaţia forţei de muncă
Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească cei ce pleacă la lucru în Spania
     Ministrul român al Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marian Sîrbu, a semnat miercuri, la Madrid, cu prim-vicepreşedintele guvernului spaniol şi ministrul de Interne Mariano Rajoy Brey, un acord privind circulaţia forţei de muncă între cele două state, a informat Biroul de Presă al MMSS.
     Potrivit sursei citate, autorităţile române competente pentru aplicarea Acordului între România şi Regatul Spaniei privind reglementarea şi organizarea circulaţiei forţei de muncă între cele două state sunt Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul de Interne şi Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, prin Oficiul naţional pentru recrutarea şi plasarea forţei de muncă în străinătate. Lucrătorii migranţi pot fi permanenţi, sezonieri sau stagiari ori lucrători trimişi de o întreprindere cu sediul pe teritoriul unuia din cele două state, pentru a desfăşura o activitate pe teritoriul celuilalt stat, pe baza contractelor de prestări servicii.
     Prin intermediul ambasadei din statul de origine sunt comunicate solicitările pentru fiecare dintre categoriile de lucrători, ţinând cont de ofertele de muncă existente în statul primitor. Conform acordului semnat miercuri, ofertele de muncă vor trebui să precizeze sectorul şi zona geografică de desfăşurare a activităţii, numărul de muncitori care vor fi angajaţi, data limită pentru selecţionarea acestora, durata contractului, informaţii generale despre condiţiile de muncă, salarizare, datele la care muncitorii selecţionaţi vor trebui să ajungă la locul de muncă în statul primitor şi informaţii referitoare la plata cheltuielilor de călătorie între cele două state.
     Preselecţia profesională a lucrătorilor va fi făcută de o Comisie de selecţie româno-spaniolă în statul de origine al acestora. Lucrătorii selecţionaţi vor semna un contract de muncă şi vor primi documentele de călătorie, o copie a contractului de muncă urmând a fi pusă la dispoziţia autorităţilor statului de origine. Înainte de începerea călătoriei, lucrătorii vor primi informaţiile necesare referitoare la modul în care vor ajunge la locul de muncă, precum şi toate informaţiile privind condiţiile de şedere, de lucru, de cazare şi de salarizare. În plus, lucrătorii sezonieri vor semna un angajament de reîntoarcere în statul de origine şi se vor obliga să se prezinte în ţara lor, la Biroul consular al statului primitor care le-a eliberat ultima viză de intrare, în termen de maximum o lună de la reîntoarcerea lor, prezentând paşaportul în care s-a aplicat ultima viză. Lucrătorii vor fi supuşi legislaţiei de securitate socială a statului primitor şi vor avea dreptul la prestaţiile de securitate socială prevăzute de această legislaţie. Remunerarea lucrătorilor, condiţiile de muncă şi prestaţiile sociale vor fi prevăzute în contractul individual de muncă, în conformitate cu prevederile convenţiilor colective sau în lipsa acestora, cu legislaţia în vigoare pentru lucrătorii cetăţeni ai statului primitor având aceeaşi calificare şi profesie. În scopul aplicării acordului, va fi constituit un comitet mixt de coordonare însărcinat cu urmărirea şi stabilirea măsurilor necesare punerii în practică a documentului, cu difuzarea informaţiilor necesare şi cu soluţionarea dificultăţilor care ar putea interveni în aplicarea acestui acord. Contingentele anuale vor fi stabilite ulterior de autorităţile competente, acordul având o durată nedeterminată.
* Condiţii de muncă
     Este vorba de 865 de persoane ce vor lucra în agricultură la cules de căpşuni, în regiunea Huelva din sud-vestul Spaniei. Condiţiile de angajare vor fi următoarele: 6,5 ore/zi (1 zi liberă/săptămână, nu neapărat duminica), iar salariul brut este de 27,86 euro/zi. Transportul internaţional România - Spania se va face cu autocarul, iar costul acestuia va fi suportat în proporţie de 50 la sută de către angajat (plătibil în primele două luni de muncă). Detaliile suplimentare sunt conţinute în contractele individuale de muncă pe care le vor încheia cei selectaţi.
     Persoanele care participă la preselecţie trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: * să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 50 de ani * să aibă experienţă în activităţi agricole * să deţină paşaport valabil * să deţină adeverinţă medicală cu menţiunile "clinic sănătos" şi "nu este în evidenţă pentru boli cronice", eliberată de medicul de familie * să deţină certificat de cazier judiciar valabil sau declaraţie pe proprie răspundere că nu a suferit condamnări penale.
     PRIORITATE LA ACEASTĂ PRESELECŢIE O AU PERSOANELE CARE LUCREAZĂ SAU AU LUCRAT ÎN AGRICULTURĂ.
*Selecţia lucrătorilor
     Persoanele preselectate vor participa la selecţie în perioada 4-7 februarie 2002, în Bucureşti, la sediul Oficiului Naţional pentru recrutarea şi plasarea forţei de muncă în străinătate, din str. Walter Mărăcineanu, nr. 1-3, etaj 4, camera 300, telefoane 01/311.07.95, 01/312.46.68 sau 01/315.02.00 int. 834 sau 785.
     Selecţia se va face de către partea spaniolă asistată de reprezentanţi ai Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale şi ANOFM. Cei preselectaţi din judeţul Alba se vor prezenta la selecţie în 4 februarie, între orele 8.30 - 17.30.
     La selecţie, persoanele preselectate vor prezenta următoarele documente: * Adeverinţă eliberată la preselecţie * adeverinţa medicală menţionată anterior * certificatul de cazier judiciar valabil * paşaportul valabil şi o copie după pagina din paşaport care conţine datele personale * trei poze tip paşaport (pentru cazul în care vor fi selectate).
Florin ROMAN
Fonduri PHARE pentru învățământ
     Programul PHARE - Componenta Formare Profesională - Învăţământ Profesional şi Tehnic (TVET) are un buget alocat pentru România, în anul 2002, în valoare de 21,3 milioane de EURO.
     Pentru Regiunea 7 "Centru", prin acest program vor fi alocaţi 4,7 milioane de EURO. Activitatea TVET este orientată spre reabilitarea infrastructurii şcolilor, procurarea de echipamente de birotică şi tehnică de calcul şi asistarea formării profesionale - în plan regional şi local.
     Pentru implementarea acestui program, azi la Alba Iulia, la Colegiul Economic "Dionisie Pop Marţian", va avea loc prima întâlnire de lucru a Consorţiului Regional TVET din Regiunea "Centru", iar în cadrul acestei întâlniri vor fi pregătite regulamentul de funcţionare şi planul anual de acţiune. Precizăm că aceste consorţii regionale sunt structuri consultative ale Consiliilor de Dezvoltare Regională, iar Agenţia "Centru" va asigura preşedinţia şi secretariatul consorţiului din regiunea noastră.
Dana MOTREANU
Dezinformările la adresa ADR "Centru" au fost simple... gogoși
Guvernul susține că Agenția din Alba Iulia a respectat toate procedurile legale
     De câteva zile, unele mijloace de informare în masă au aruncat pe piaţă o "bombă", care în cele din urmă s-a dovedit a fi falsă. S-a acreditat ideea că ADR Centru ar fi acordat netemeinic prioritate unor proiecte din judeţul Sibiu. Aşa s-a ajuns la un scandal al fondurilor Phare, iar guvernul a decis să se implice ferm în acest caz. După cum se ştie, Comisia Delegaţiei Europene a anunţat că 6 proiecte ale unor persoane publice din Sibiu nu respectau criteriile de finanţare. Este vorba despre proiecte cu fonduri nerambursabile în valoare de mai multe zeci de mii de EURO. După o analiză atentă, reprezentanţi ai Ministerului Integrării au stabilit că ADR Centru a respectat toate procedurile legale în aprobarea proiectelor şi că acestea nu ar trebui evaluate încă o dată.
     Autorităţile române mai susţin că s-a dat o prea mare conotaţie politică acestei probleme şi că pare suspect faptul că, la verificarea prin sondaj, la Comisia Europeană au ajuns tocmai proiectele unor persoane publice din Sibiu. Deblocarea fondurilor Phare în judeţele Alba, Mureş, Braşov, Sibiu, Harghita şi Covasna rămâne la latitudinea Delegaţiei Camerei Europene. Pe de altă parte se pare că tot acest scandal a plecat de la schimbarea din funcţie a fostului preşedinte al CJ Sibiu, d-l Costeiu, înlocuit cu... vărul său, actualul preşedinte, d-l Moraru.
Florin ROMAN

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.