Editorial

Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Tangou în ritm de ceardaş
     Fie că este vorba despre jocurile de noroc sau jocurile politice, JOLLY JOKER-ul este întotdeauna o "carte" câştigătoare. În "cărţile politice româneşti" jucate în ultimii şase ani, JOLLY-JOKER-ul s-a dovedit a fi Uniunea Democratică a Maghiarilor din România sau, pe scurt, UDMR. Un partener loial de guvernare a fost pe vremea coaliţiei CDR şi PD, un aliat de nădejde este şi pentru actuala guvernare a PSD. Prin protocolul de colaborare încheiat de curând între liderii PSD şi UDMR s-a oficializat pentru încă un an relaţia între cele două formaţiuni politice, o relaţie care va asigura stabilitatea parlamentară. Protocolul - semnat de preşedintele PSD - premierul Adrian Năstase şi liderul UDMR, Marko Bela - este rezultatul unor negocieri dure de peste 30 de zile, fiecare parte încercând să obţină cât mai mult şi să dea cât mai puţin. În schimbul angajamentelor pe care UDMR şi le-a luat atât în 2001 cât şi în 2002 - respectiv susţinerea parlamentară şi promisiunea de a nu vota nici o moţiune, fie ea simplă sau de cenzură îndreptată împotriva Guvernului, Uniunea a "bifat" multe dintre doleanţele ei.
     Deşi protocolul de 15 pagini seamănă mai de grabă cu angajamentele unui program de guvernare, reprezentanţii celor două formaţiuni susţin că nu este vorba despre aşa ceva. Actul politic bilateral conţine termene precise şi pârghii de monitorizare a aplicării lui - ceea ce a reprezentat practic dezideratul UDMR. Astfel, Executivul se angajează să înainteze Parlamentului proiectul legii de retrocedare a proprietăţilor bisericeşti până la 30 aprilie 2002, să continue procesul de descentralizare (inclusiv financiară), să treacă serviciile comunitare pentru evidenţa populaţiei în subordinea autorităţilor publice locale şi să înfiinţeze facultăţi şi catedre în limba maghiară la Universitatea Babeş-Bolyai. UDMR a mai obţinut şi reînfiinţarea studioului teritorial de televiziune în limba română şi maghiară la Târgu-Mureş. Guvernul a mai promis Uniunii şi adoptarea unor măsuri pentru folosirea simbolurilor naţionale şi simbolurile minorităţilor etnice. Un alt obiectiv bifat de UDMR în negocierile cu PSD este reprezentarea în Comisia de monitorizare a Memorandumului româno-ungar; alte câştiguri pentru UDMR sunt: enunţarea principiului reprezentării proporţionale a minorităţilor în funcţiile decizionale, structurile instituţionale la nivel naţional, teritorial şi local; obţinerea angajamentului de modificare a Legii privind statutul poliţistului, astfel încât poliţiştii să fie obligaţi să cunoască limba minorităţilor în zonele unde acestea depăşesc 20%. De asemenea, Guvernul va trebui să înainteze o lege privind acordarea de despăgubiri în situaţiile în care imobilele solicitate nu pot fi restituite în natură, aceasta urmând să devină operaţională la 30 iunie 2002.
     Deşi cei doi lideri naţionali, Adrian Năstase şi Marko Bela susţin că încheierea protocolului nu atrage automat intrarea UDMR la guvernare, aranjamentul politico-floral "trei trandafiri + o lalea" va asigura PSD-ului liniştea guvernării pentru anul 2002. Chiar dacă "voci" din UDMR îşi exprimaseră dorinţa de a intra efectiv la guvernare, preşedintele Marko Bela nu a insistat asupra acestui subiect în cadrul acestor negocieri. Porţile intrării Uniunii la guvernare nu au fost însă înschise de tot. Undeva a fost lăsată o... crăpătură care poate fi "lărgită" în anii care or să vină. Chiar dacă actuala Opoziţie îi acuză pe foştii parteneri de guvernare de trădare, totul este posibil în faţa "interesului naţional" care "asigură stabilitatea politică în perspectiva aderării României la NATO şi UE".
Dana MOTREANU