Prima pagină Ediția din: 31.01.2002
Știri
Preşedintele CJ Alba prezent la şedinţele CL Cîmpeni şi Arieşeni
     În cursul zilei de ieri, preşedintele Consiliului judeţean Alba, Augustin Presecan, a fost prezent la şedinţele Consiliilor locale din Cîmpeni şi Arieşeni. Dacă la Cîmpeni s-a luat în discuţie problema preluării uzinei de apă de la Mihoieşti şi a reţelelor de distribuţie, la Arieşeni s-au convenit detaliile tehnice pentru proiectul de hotărâre privind asocierea dintre CL şi CJ Alba, în vederea valorificării potenţialului turistic din zonă. (F.R.)
Miss Jurnalism
     După cum v-am mai informat, astăzi cu începere de la orele 19.00, la Restaurantul Hotelului "Cetate" din Alba Iulia, filiala Alba a Partidului Social Democrat, organizează "Balul ziariştilor". Pe lângă numeroasele surprize pregătite de organizatori reprezentanţilor mass media, va avea loc şi un inedit concurs de Miss Jurnalism, ocazie cu care o vom cunoaşte pe cea mai frumoasă ziaristă din judeţ. Alături de invitaţi, vor fi prezente cele mai importante personalităţi ale PSD Alba în frunte cu preşedintele Ioan Rus, primvicepreşedintele Cornel Filipescu şi vicepreşedintele Augustin Presecan.(R.J.)
Audienţe senatoriale
     Fidel principiului de a fi în permanentă legătură cu cetăţenii judeţului, senatorul PSD de Alba, Cornel Filipescu, continuă seria audienţelor săptămânale. Astfel, sâmbătă, 2 februarie a.c., începând cu ora 10.00, dl. Filipescu va acorda audienţe la Teiuş în incinta sediului PSD din localitate. (R.J.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Lupte dramatice cu stihiile iernii la Vadu Moților
Pirotehniştii au distrus un imens pod de gheaţă, lung de circa 200 de metri
Grosimea zăporului ce bloca Arieşul varia între 1,5 şi 2 metri * Debitele sunt în creştere uşoară şi se aşteaptă noi căderi de precipitaţii * Două gospodării şi o porţiune de teren agricol au fost inundate
     Deşi vremea s-a încălzit mult în ultimele zile, râul Arieş continuă să fie parţial blocat în unele zone din cauza podurilor de gheaţă şi a zăpoarelor. Aşa cum am mai anunţat, cele mai mari bătăi de cap le au cei din zona Pojorâta (Vadu Moţilor) şi Bistra.
     În cursul zilei de marţi, o echipă a IPC Alba şi artificieri de la EM Roşia Montană, condusă de cpt. Andrei Szokacs, a fărâmiţat blocajele de gheaţă din zona "Poduri Briceşti". Din cauza zăpoarelor, Arieşul şi-a modificat cursul normal, iar apele au afectat două gospodării şi o porţiune de teren agricol. Pirotehniştii au spart blocajul cu cinci încărcături, folosindu-se o cantitate de 15-20 kg trotil.
     Şeful Inspectoratului de Protecţie Civilă Alba, col. Dumitru Gheţe, ne-a declarat că acţiunea a decurs aşa cum şi-au dorit pirotehniştii iar podul de gheaţă, fărmâmiţat de explozii, a fost luat de ape. Prin această manevră s-a evitat inundarea altor gospodării din Vadu Moţilor. Operaţiunea a fost cu atât mai dificilă cu cât podul de gheaţă distrus era lung de circa 200 metri, iar grosimea varia între 1,5 şi 2 metri.
     Debitele principalelor râuri din judeţ se află în continuare în uşoară creştere, în special din cauza topirii zăpezii în zona de munte şi a manevrelor de golire controlată a barajului de la Mihoieşti. Meteorologii susţin că până pe 5 februarie a.c., vremea va continua să se încălzească şi vor cădea precipitaţii. Acest lucru va duce la o nouă creştere a debitelor însă, până în prezent, nu s-a atins nici o cotă de atenţie sau de apărare.
Florin ROMAN
FIDA a fost implementat cu succes în județul Alba
Programul a fost bine primit şi în celelalte judeţe învecinate
     România (reprezentată prin Ministerul Finanţelor Publice) şi Fondul Internaţional pentru Dezvoltare Agricolă au semnat Convenţia privind derularea operaţiunilor ce decurg din Acordul de Împrumut nr. 485-RO pentru Proiectul de Dezvoltare Rurală a Munţilor Apuseni al cărui scop principal este să se ajungă la situaţia ca ţăranii individuali şi întreprinderile mici şi mijlocii din regiunea Munţilor Apuseni să realizeze venituri din agricultură şi din gospodăriile ţărăneşti.
     Totodată, obiectivele proiectului urmăresc să îmbunătăţească şi să stabilizeze mediul economic al comunităţilor rurale din zona Munţilor Apuseni atât prin promovarea întreprinderilor implicate direct sau care deservesc sectorul agricol şi agroalimentar, cât şi furnizarea de credite şi servicii pentru dezvoltare rurală. În acest sens, se acordă subîmprumuturi beneficiarilor şi grupurilor de beneficiari din zona proiectului, pentru: finanţarea îmbunătăţirii şeptelului, prelucrării produselor alimentare, agroturismului şi industriilor rurale, furnizarea de capital circulant pentru întreprinderile productive şi finanţarea stocurilor pentru comercializarea produselor de larg consum şi agroalimentare.
     Zona proiectului a însemnat iniţial judeţul Alba (noiembrie 2000 - noiembrie 2001), iar de la sfârşitul lui 2001, judeţele Arad, Bihor, Cluj, Hunedoara şi Sălaj, toate situate în zona Munţilor Apuseni, precum şi alte asemenea zone administrative ce pot fi clasificate astfel de către Guvern şi Fond, de comun acord. Un exemplu în acest sens l-a constituit introducerea în aria proiectului, la propunerea ADR "Centru", a zonei Munţilor Sebeşului.
     Categoriile de împrumuturi pentru solicitanţi sunt de trei tipuri: * până la 4000$/proiect (pentru care este obligatorie o contribuţie proprie de cel puţin 15%); * Între 4000$ - 10.000$/proiect (pentru care subîmprumutatul trebuie să constituie o contribuţie proprie de 30%); * Între 10.000$ - 100.000$/proiect (pentru care subîmprumutatul trebuie să constituie o contribuţie proprie de 30%). Avantajele principale ale acestui proiect sunt rata anuală a dobânzii - de 6,68% USD, perioada de graţie care se acordă - până la un an de zile, şi termenul mare de rambursare - până la 5 ani.
     În ceea ce priveşte numărul solicitanţilor pentru proiectul de dezvoltare rurală a Munţilor Apuseni acesta a fost în judeţul Alba în anul 2001 de 43, obiectul creditelor solicitate fiind: achiziţie animale - 20, construcţie de grajduri - 3, achiziţie familii albine - 3, construire şi modernizare pensiuni agroturistice şi turism rural - 9, utilaje prelucrare lemn - 4, utilaje prelucrare carne - 1, combină cereale - 1 şi achiziţie materie primă (grâu şi lemn) - 2. Dintre acestea, 17 au fost restituite (deoarece nu s-au mai prezentat la bancă sau nu au putut prezenta resurse proprii), iar 6 sunt în analiză la bancă. Au fost aprobate şi se derulează 20 de credite cu o valoare totală a investiţiilor de 630.494 $, din care valoare credite 336.988$. Cele mai multe proiecte au fost aprobate pentru cumpărare de animale - 7, modernizare şi construire de pensiuni agroturistice şi turism rural - 6, achiziţie utilaje - 4, construcţie grajd - 1 şi cumpărare familie de albine - 2.
     "Odată cu lansarea proiectului la sfârşitul anului 2001 şi în celelalte judeţe au fost depuse pentru obţinerea creditului 22 de solicitări din judeţul Arad, 1 din Bihor, 3 din Sălaj şi 2 din Hunedoara. În prima jumătate a lunii ianuarie 2002 au fost deja aprobate spre finanţare 4 proiecte, dintre care 2 din judeţul Alba şi 2 din judeţul Hunedoara. În concluzie, această situaţie ne arată pe de o parte că proiectul a demarat, cel puţin la nivelul judeţului Alba, iar pe de altă parte că el este bine primit şi în celelalte judeţe din aria de acoperire", a declarat directorul ADR "Centru", ing. Simion Creţu.
Dana MOTREANU

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.