Ultima oră
Știri
Cartuşe de ţigări umplute cu rumeguş
     Poliţiştii din Abrud i-au identificat şi reţinut pentru cercetări pe Lucian Păcuraru (23 ani), Viorel Şerban (26 ani) şi Carmen Şter (18 ani), toţi din Timişoara, care au vândut unei firme din Abrud cartuşe de ţigări străine, umplute cu....rumeguş. După tentative eşuate, în Ciuruleasa, Zlatna şi Teiuş, cei trei au reuşit să-şi vândă o parte din marfă la un magazin din Abrud. De remarcat faptul că "marfa" era ambalată şi sigilată artistic, ţigările străine neridicând suspiciuni cu privire la calitatea lor. (N.T.)
În judeţul Alba
86 de miliarde de lei pentru venitul minim garantat
     Preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Augustin Presecan, a declarat pentru ziarul "Unirea" că din bugetul de stat judeţului nostru i-a fost repartizată suma de 83 miliarde de lei, în vederea asigurării resurselor financiare pentru aplicarea Legii venitului minim garantat. Aceşti bani au fost repartizaţi după cum urmează: 23 miliarde de lei (trim. I), 21 de miliarde de lei (trimestrele II şi III), 18 miliarde de lei (trim. IV). În funcţie de numărul de dosare aprobate la nivelul judeţului Alba, sumele pot fi majorate la o eventuală rectificare bugetară pozitivă. (F.R.)
Surpriză pentru tineri
     De curând, primarul municipiului Aiud, Liviu Octavian Rusu a reuşit să obţină de la ANL fondurile necesare pentru continuarea lucrărilor la două blocuri de locuinţe, sistate încă din decembrie 1989, din lipsă de surse financiare. Este vorba de blocurile A 12, cu 14 apartamente şi P2F, cu 12 apartamente. Aici vor locui tineri în locuinţe cu regim de închiriere. Primarul Rusu trage speranţa că va primi fonduri şi pentru o nouă sală de sport la Aiud. (F.R.)
Cetăţenii din Măgina avertizaţi să cureţe Valea Aiudului
     Cei care trec prin Măgina pot vedea cum Valea Aiudului a devenit o imensă groapă de gunoi, mai ales că sătenii au depozitat în zonă tulei de porumb şi fân. Primăria Aiud i-a avertizat pe localnici să facă curăţenie şi să-şi ridice "averile" depozitate necorespunzător în caz contrar riscând să fie amendaţi. Au fost deja încheiate primele procese verbale, iar cei care până vineri 1 februarie a.c., nu se vor conforma riscă o amendă de minim 3 milioane de lei. (F.R.)
Mâine, la Aiud
Deputatul C. Selagea va acorda audienţe
     În dorinţa de a demonstra că lozinca actualului partid de guvernământ "aproape de oameni, împreună cu ei", nu este doar o ficţiune, parlamentarii PSD de Alba sunt ferm hotărâţi ca în acest an să contribuie la o schimbare radicală în bine a vieţii de zi cu zi a tuturor cetăţenilor judeţului. Pe această linie, după o serie de vizite efectuate în diferite zone ale judeţului în cursul acestei luni, Constantin Selagea, deputatul PSD de Alba, se va deplasa vineri, 1 februarie a.c., la Aiud. Aici, la sediul primăriei municipale, d-l Selagea va acorda începând cu ora 11.00 audienţe cetăţenilor din Aiud şi din împrejurimi iar ulterior domnia-sa se va întâlni cu reprezentanţii micilor întreprinzători şi ai oamenilor de afaceri locali pentru a fi găsite soluţiile comune în vederea revigorării sub aspect economic a municipiului Aiud. (R.J.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Cum stăm cu aplicarea legilor fondului funciar?
Dreptul de proprietate calcă (încă) cu... stângul
     Pentru corecta informare a opiniei publice din judeţ, în legătură cu stadiul aplicării prevederilor legilor de fond funciar, în speţă Legea 18/1991 şi Legea 1/2000, directorul Oficiului judeţean de Cadastru Geodezie şi Cartografie, Dorin Retegan, a convocat o conferinţă de presă care s-a desfăşurat în cursul zilei de ieri la Prefectură. Alături de d-l Retegan care este şi membru în Comisia judeţeană de fond funciar, au mai participat d-na Adriana Ursa, secretar general al Prefecturii şi d-l Ovidiu Cazacu din cadrul Direcţiei de Fond funciar al aceleiaşi instituţii. Fără alte comentarii, iată care sunt datele exacte puse la dispoziţia presei de către organizatori cu menţiunea că acestea sunt cele înregistrate la finele anului 2001. Astfel în ceea ce priveşte Legea 18/1991 (teren agricol + teren forestier), din suprafaţa totală validată de 164.749 ha, s-a pus în posesie o suprafaţă de 137.984 ha adică 83,85% din total, din care 2886 ha au fost puse în posesie în cursul anului 2001, faţă de 983 ha în anul 2000. La capitolul titluri de proprietate, numărul total al acestora, de eliberat este de 100.681, iar până în luna decembrie 2001 s-au eliberat 72351, ceea ce reprezintă un procent de 71,9%. În anul 2001 s-au eliberat 4218 titluri de proprietate faţă de numai 2163 în 2000.
     Trecând la Legea 1/2000, suprafaţa totală pentru care s-a făcut reconstituirea dreptului de proprietate, validată de către Comisia judeţeană, în conformitate cu prevederile legale, până la finele anului trecut, este de 40109 ha din care 37.622 ha reprezintă teren cu vegetaţie forestieră şi 2487 hectare, terenuri agricole. Din această suprafaţă, în anul 2001, s-a reconstituit 32735 hectare ceea ce reprezintă 81,6% din total, cu mult mai mult în comparaţie cu anul 2000 când s-a reconstituit 7374 hectare terenuri cu vegetaţie forestieră şi agricole. La suprafaţa validată, în conformitate cu prevederile Legii 1/2000, situaţia punerilor în posesie este următoarea: în anul 2001 s-a pus în posesie suprafaţa de 7000 hectare aproape de 5 ori mai mult faţă de anul 2000 când s-a pus în posesie numai o suprafaţă de 1289 hectare. În schimb, au fost eliberate doar 13 titluri de proprietate pentru o suprafaţă de 76 hectare cu vegetaţie forestieră, cu toate că la Inspectoratul teritorial de Regim Silvic şi Cinegetic Hunedoara au fost depuse documentaţiile pentru întreaga suprafaţă pusă în posesie.
     Nu înainte de a preciza că toate aceste realizări pe anul 2001 s-au făcut cu un număr restrâns de personal şi anume cu 42% mai puţin faţă de anul 2000, d-l Retegan a prezentat şi unele direcţii de acţiune pentru perioada următoare. Astfel, interesul major pentru anul 2002 este ca procentul de realizare a aplicării legilor de fond funciar, să fie de minim 90%, ceea ce reprezintă punerea în posesie a unor suprafeţe de teren de 98145 hectare şi eliberarea unui număr de 21045 titluri de proprietate din care peste 3000 la Legea 1/2000.
Răzvan JURCĂ
În timp ce pe ogoare vine primăvara,
La DGAIA se fac bilanţuri şi programe de măsuri pentru 2002
     În cursul zilei de ieri, Direcţia Generală pentru Agricultură şi Industrie Alimentară Alba a organizat o şedinţă de analiză a activităţii DGAIA pe anul 2001, precum şi a instituţiilor din subordinea acesteia. A fost prezentat, de asemenea, programul de măsuri pentru acest an al instituţiilor amintite. La această întâlnire au fost prezenţi, prefectul Ioan Rus, consilierul ministrului Agriculturii - Marian Ciuceanu, directorul DGAIA Alba, ing. Gheorghe Lazea, directorul cu producţia vegetală în cadrul DGAIA - ing. Nicolae Budrală, directorul OJCA - Mircea Rus, directorul Oficiului pentru studii peologice şi agrochimice - ing. Aurel Todoran, directorul Direcţiei Fitosanitare Alba - ing. Cornel Dumitru, directorul Inspectoratului teritorial pentru controlul calităţii seminţelor şi materialului săditor - ing. Nicolae Albu, directorul Oficiului de ameliorare şi reproducţie în zootehnie - ing. Dumitru Muntiu, directorul Sucursalei SNIF - ing. Ioan Munteanu. Au mai fost prezenţi de asemenea, specialişti în domeniu din cadrul instituţiilor sus-menţionate. Cu această ocazie au fost prezentate analize ale activităţii desfăşurate în cursul anului 2001, precum şi programele ce vor urma să fie aplicate în acest an. Vom reveni cu precizări privind bilanţul pe domenii de activitate prezentat de reprezentanţii instituţiilor direct implicate.
Adriana D. TRUŢA
Marfă de 600 milioane lei achitată cu file CEC fără acoperire
     Ofiţerii Biroului Poliţiei Economico-Financiare din Cadrul Poliţiei municipiului Alba Iulia au început urmărirea penală împotriva a doi administratori de firme care au ridicat anul trecut marfă în valoare de aproape 600 milioane lei de la SC Derby Trans SRL Alba Iulia, marfă pe care au achitat-o cu file CEC fără acoperire în cont. Viorica Nicula (44 ani, din Baia Mare) administrator al SC Poiana Periac SRL Baia Mare a ridicat de la SC Derby Trans SRL marfă în valoare de 275 milioane lei, în 9 octombrie anul trecut, marfă pe care a "achitat-o" cu o filă CEC, fără a avea disponibil în cont. Tot cu o filă CEC fără acoperire a achitat marfă în valoare de 293 milioane lei şi administratorul SC Gabi Belami SRL Turda, Ovidiu Chilţovan (34 ani, din Turda). Fila CEC eliberată de acesta în 6 decembrie 2001 nu a putut fi încasată de SC Derby Trans SRL Alba Iulia deoarece SC Gabi Belami SRL Turda nu avea disponibil în cont . În cauză, poliţia economică continuă cercetările.
Nicoleta Tomuţa
Psihoza raiului iberic
I-a făcut pe albaiulieni să ia cu asalt centrul zonal de preselecție
Peste 300 de cetăţeni au luat cu asalt Casa de Cultură a Sindicatelor
     SpaniaAnunţul făcut de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale referitor la plecarea la muncă a 865 de persoane, în agricultură, în Spania, a creat o adevărată mobilizare a cetăţenilor români. La Alba Iulia, unul din cele patru centre zonale din ţară de preselecţie, doritorii au luat cu asalt Casa de Cultură a Sindicatelor din municipiul reşedinţă de judeţ, încă de la primele ore ale dimineţii. Cei care au aflat mai repede de stabilirea programului şi a zilelor de preselecţie s-au prezentat la Casa de Cultură chiar din cursul nopţii, pentru a fi printre primii care îşi depun dosarele cu documentele necesare. Ieri dimineaţă, telefoanele celor de la AJOFM Alba au sunat fără încetare, solicitanţi cerând informaţii în legătură cu condiţiile de plecare la cules de căpşuni în regiunea Huelva, din sud-vestul Spaniei. Din acest motiv, la un moment dat, centrala telefonică a "capotat" temporar. Visul de îmbogăţire şi al unui trai mai bun i-a făcut pe albaiulieni şi nu numai să nu renunţe până când nu-şi depun dosarele. De altfel, chiar şi cei de la AJOFM Alba au fost surprinşi de numărul mare de solicitanţi. Pentru păstrarea ordinii publice s-a apelat la suplimentarea numărului de poliţişti şi jandarmi, motiv pentru care nu s-au înregistrat evenimente majore nedorite.
     Cei de la AJOFM Alba au amenajat în foaierul Casei de Cultură a Sindicatelor patru birouri la care se primeau dosare. De asemenea, doi reprezentanţi din conducerea instituţiei monitorizau întreaga activitate, în vederea evitării apariţiei unor nereguli sau disfuncţionalităţi.
     La orele amiezii, numărul solicitanţilor a crescut considerabil estimându-se prezenţa a 800 de oameni înscrişi pe liste. Mulţi dintre ei au venit însă nepregătiţi, deşi condiţiile de participare au fost intens mediatizate. Prin urmare, se pare că selecţia dosarelor nu va fi chiar aşa de greu de realizat. Prioritate au cei care au lucrat şi lucrează în agricultură şi pot dovedi acest lucru. Surse din cadrul AJOFM Alba au precizat că pentru centrul zona Alba Iulia vor fi preselectate circa 350 de persoane, care vor participa ulterior la selecţia ce va avea avea loc în 4 februarie a.c. la Bucureşti, la sediul Oficiului Naţional pentru recrutarea şi plasarea forţei de muncă în strămutare, din strada Walter Mărăcineanu, nr. 1-3, etaj 4, camera 300. Selecţia va fi făcută de o comisie mixtă româno-spaniolă, între orele 8.30 - 17.30.
     Preluarea dosarelor la centrul zonal de preselecţie Alba Iulia va continua astăzi şi mâine.
Florin ROMAN

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.