Curier județean
Rugăciunea de azi
     Slavie Ţie, Împărate, Dumnezeule atotputernice, Care cu purtarea ta de grijă cea dumnezeiască şi de oameni iubitoare m-ai învrednicit pe mine, păcătosul şi nevrednicul, a mă scula din somn şi a dobândi intrare în sfânta casa Ta. Primeşte, Doamne, şi glasul rugăciunii mele, ca şi al sfintelor şi înţelegătoarelor Tale puteri, şi binevoieşte ca, din inimă curată şi cu duh de umilinţă, să Ţi se aducă Ţie laudă din necuratele mele buze; ca şi eu să mă fac părtaş fecioarelor celor înţelepte, cu luminată făclia sufletului meu, şi să Te slăvesc pe Tine, Dumnezeu-Cuvântul cel slăvit în Tatăl şi în Duhul Sfânt. Amin.
Întâmpinarea Domnului - Tretenia
     Unii dintre noi nu prea ştim ce vrea să zică această Întâmpinare a Domnului. Ne lămureşte Sfânta Evanghelie cea de la Luca citire. Deci: ..."Şi când s-au împlinit zilele curăţirii, după legea lui Moise, l-au dus (pe pruncul Iisus) la Ierusalim ca să-l pună înaintea Domnului", precum este scris în legea Domnului: "Orice întâinăscut de parte bărbătească să fie închinat Domnului..." Şi iată, era un om în Ierusalim cu numele Simeon şi omul acesta drept şi temător de Dumnezeu aşteptând mângâierea lui Israel şi Duhul Sfânt era peste el. Şi i se făgăduise de Duhul Sfânt să nu vadă moartea până ce nu va vedea pe Hristosul Domnului. Şi a venit cu Duhul în templu când au adus părinţii pe Iisus, ca să facă cu el după rânduielile legii. Şi acela l-a luat în braţe şi a binecuvântat pe Dumnezeu şi a zis: "Acum slobozeşte pe robul Tău în pace, că văzură ochii mântuirea Ta". (Luca 2,22 - 30).
     Fraţi creştini, ştim din cele de mai sus, dacă n-am ştiut până acum, ce va să zică Întâmpinarea Domnului pe care o prăznuim noi astăzi. Pruncul divin Iisus a intrat în templu (biserică), a fost întâmpinat de către dreptul Simeon şi luat în braţe cu rostirea cuvintelor de cea mai mare bucurie: "văzură ochii mei mântuirea Ta".
     Învăţăm din praznicul de faţă un mare lucru şi anume: asemenea dreptului Simeon, pe Domnul Iisus Hristos Îl putem vedea, Îl putem întâmpina, Îl putem cuprinde în braţele sufletului nostru, putem afla mântuirea în Sfânta Biserică, în acest sfânt lăcaş, Casa lui Dumnezeu, mult desconsiderată şi hulită de nu puţini din zilele noastre, ştiţi cine anume.
     Să nu ne lăsăm amăgiţi de nedreptate, pline de ură şi hulă spuse ale celor rupţi de la trupul sfintei noastre biserici. Ci, din tot sufletul s-o îndrăgim. În duminici şi în sărbători să cercetăm Sfântul lăcaş, să iubim zăbava într-însul, cu frică de Dumnezeu, cu bună cucernicie, cu adâncă smerenie să stăm în Casa Slavei Celui de Sus, ca părtaşi să ne facem, aidoma dreptului Simeon, de preafericita întâmpinare a Domnului Hristos şi de nepreţuitul dar al mântuirii.
Preot Ioan SUCIU
Calendar religios
Ortodox: Întâmpinarea Domnului
Catolic: Întâmpinarea Domnului

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
1 miliard de lei pentru cadastru imobiliar la Alba Iulia
     La intervenţia primarului municipiului Alba Iulia - Mircea Hava, Ministerul Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei a suplimentat cu 800 milioane lei suma alocată iniţial pentru efectuarea cadastrului imobiliar la Alba Iulia. Astfel suma totală de care Primăria Alba Iulia dispune pentru această lucrare în anul 2002 este de 1 miliard lei. Pe această bază Mircea Hava a declarat că speră ca în acest an să fie terminată lucrarea în cele două zone considerate ca prioritare: Cetatea Vauban şi cartierul "Ţigănime". În acest fel programul "Millenium" se va putea derula eficient în continuare, iar locuitorii din "Ţigănime" vor putea primi acte de identitate. (A.D.)

Pentru că interesele judeţului şi ale locuitorilor săi sunt mai presus de toate
Președintele Augustin Presecan a renunțat la calitatea de președinte al CA la Apa CTTA și DPL Alba
     Având în vedere faptul că în acest an Consiliul Judeţean Alba are o serie de planuri ambiţioase, care necesită timp şi resurse, preşedintele Augustin Presecan a decis să renunţe la unele funcţii de răspundere. Domnia sa a declarat pentru ziarul "Unirea" că renunţă la calitatea de preşedinte al Consiliului de Administraţie de la cele două societăţi unde CJ Alba este unic acţionar, SC Apa CTTA SA şi SC DPL SA Alba. Această decizie survine la puţin timp după ce preşedintele Augustin Presecan a renunţat şi la indemnizaţiile de la cele două societăţi judeţene de apă şi drumuri.
     "În acest an, CJ Alba are ca obiectiv prioritar aplicarea strategiei guvernamentale în ceea ce priveşte protecţia şi drepturile copilului. Avem încă multe de făcut în acest domeniu, pentru ca şi copiii nevoiaşi să simtă o îmbunătăţire a vieţii lor. De asemenea, pregătim proiecte de anvergură pentru valorificarea potenţialului turistic din zonele judeţului Alba, astfel încât să se simtă un reviriment şi la acest capitol. De asemenea, vor continua lucrările la Firul II de apă şi la sistemul microregional de alimentare cu apă potabilă, din sursa Mihoieşti, a localităţilor din Munţii Apuseni. Sunt doar câteva capitole importante din strategia de dezvoltare economico-socială a judeţului Alba pe care ne vom axa, pentru ca toţi locuitorii judeţului Alba să constate că problemele lor sunt cunoscute şi că se fac eforturi pentru rezolvarea lor. Toate acestea necesită timp, motiv pentru care am decis să renunţ la calitatea pe care o aveam în cele două CA-uri", a declarat preşedintele Augustin Presecan.
     Domnia sa a mai precizat că nu vor fi neglijate nici cele două societăţi judeţene de apă şi drumuri, a căror activitate va fi susţinută în continuare pentru ca programele gândite de conducătorii lor să fie duse la bun sfârşit.
Florin ROMAN

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.