Ultima oră
Știri
La intervenţia prefectului Ioan Rus
Consiliul local Cugir a decis majorarea taxelor locale cu doar 33 la sută
     Ca urmare a numeroaselor sesizări şi scrisori sosite din partea locuitorilor oraşului Cugir, prefectul Ioan Rus a promis recent că va interveni, în limita prerogativelor, iar hotărârea Consiliului local de majorare cu aproape 70 la sută a taxelor şi impozitelor va fi atacată în contencios administrativ. Astfel, cu sprijinul prefectului Ioan Rus, în ultima şedinţă a Consiliului local Cugir a fost aprobat proiectul de majorare a taxelor şi impozitelor faţă de anul 2001 cu 33 la sută, procent care reprezintă rata inflaţiei pe acest an. (R.J.)
Cine nu şi-a plătit redevenţa nu beneficiază de subvenţii
     D-l ing. Gheorghe Lazea, director general al DGAIA Alba, ne-a declarat că în curând, agenţii economici care în anii 2000 - 2001 au beneficiat de subvenţii de la stat, dar nu şi-au achitat redevenţa, anul acesta nu vor mai primii subvenţii, chiar dacă îndeplinesc toate condiţiile. Sunt vizate mai cu seamă fostele IAS-uri, care beneficiau de împrumuturi bancare fără dobândă. Potrivit noilor acte normative MAAP şi Agenţia Domeniului Statului (ADS), va trece la compensarea debitelor reprezentând redevenţele neachitate la termen de către concesionarii terenurilor agricole. Sumele rezultate vor alimenta Fondul de Dezvoltare a Agriculturii. Dintr-o situaţie întocmită de ADS există numeroşi agenţi economici care datorează statului peste 20 de miliarde lei redevenţe neachitate. La nivelul întregii ţări, datoria totală pentru redevenţa aferentă anilor 2000 - 2001 depăşeşte 1300 de miliarde de lei. (A.D.T.) Analize privind aplicarea legilor de restituire
     În cursul săptămânii viitoare Prefectura Alba va organiza instruiri la care vor participa membrii consiliilor locale şi care vor viza probleme legate de aplicarea Legii fondului funciar. De asemenea, cu acest prilej va fi analizat stadiul aplicării legilor de restituire a proprietăţii private. Consilierii locali vor fi instruiţi, pe centre, după următorul program: miercuri, 6 februarie a.c. - la Aiud şi Blaj, joi, 7 februarie a.c. - la Câmpeni şi vineri, 8 februarie a.c. - la Alba Iulia. (R.J.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Ieri, la Centrul zonal de preselecție Alba Iulia
Mii de oameni au stat la coadă pentru a prinde... ultimul tren de Spania
     Ieri, a fost ultima zi în care cetăţenii s-au putut prezenta la Centrul zonal de preselecţie Alba Iulia, de la Casa de Cultură a Sindicatelor, pentru a fi aleşi să plece la muncă în Spania. Salariul bunicel şi un loc de muncă stabil a făcut ca Alba Iulia să devină pentru trei zile un adevărat loc de pelerinaj pentru cei care văd în faţa ochilor doar... căpşuni. Având în vedere criteriile de preselecţie, puţini au fost cei care au dovedit că pot pleca la muncă în străinătate. În primele două zile, din miile de persoane prezentate au fost preselectate doar 246. Ieri dimineaţă mai aşteptau să fie intervievaţi circa 1500 de cetăţeni înscrişi pe liste, cărora li s-au adăugat alţi 500 de solicitanţi sosiţi ceva mai târziu. Cei mai mulţi doritori provin din judeţele Hunedoara, Maramureş, Bistriţa Năsăud, Sălaj şi Sibiu. Ca să fie siguri că vor ajunge în faţa birourilor de preselecţie, numeroase persoane au preferat să-şi petreacă noaptea în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor, după ce s-au "blindat" cu mâncare, ţigări şi băuturi răcoritoare. Deşi mii de persoane s-au perindat prin acest loc timp de trei zile, nu s-au înregistrat evenimente majore nedorite. Ieri urma să se definitiveze lista cu cele 350 de persoane preselectate. Acestea se vor prezenta luni, 4 februarie a.c., la Oficiul Naţional pentru recrutarea şi plasarea forţei de muncă în străinătate din Bucureşti, str. Walter Mărăcineanu nr. 1-3 etaj 4, camera 300. Selecţia va fi făcută de o comisie mixtă româno-spaniolă, între orele 8.30 - 17.30.
     Le selecţie, persoanele preselectate vor prezenta următoarele documente: * adeverinţă eliberată la preselecţie * adeverinţă medicală * certificatul de cazier judiciar valabil şi o copie după pagina care conţine datele personale * trei poze tip paşaport (pentru cazul în care vor fi selectate).
Florin ROMAN
Mircea Hava s-a supărat pe Consiliul județean Alba
     Deşi în cursul acestei săptămâni primarul Mircea Hava a discutat la MLPTL problema alocării unei felii mai mari din Fondul Special al Drumurilor pentru municipiul Alba Iulia, lucrurile au rămas aşa cum le ştim. În acest an Alba Iulia va folosi din acest fond doar 5,5 miliarde lei. Trebuie spus că anul trecut suma alocată a fost mai mare - 6,8 miliarde lei, iar când facem comparaţia trebuie să ţinem seama şi de faptul că inflaţia a fost de 30.8%. Mircea Hava a declarat că la minister există înţelegere, dar ea lipseşte la nivelul CJ Alba. Pentru că ei sunt cei care au repartizat la nivel de judeţ sumele alocate din Fondul Special al Drumurilor. Această nemulţumire vine să o completeze pe cea legată de faptul că acelaşi consiliu judeţean a repartizat pentru municipiul Alba Iulia, pentru anul 2002, doar suma de 1 miliard lei. "Bazându-se pe faptul că noi strângem bine taxele şi impozitele, ne uită dându-le bani celor care se arată dezinteresaţi de această activitate. Ce trebuie să facem noi atunci? Să nu ne mai preocupăm să ne realizăm veniturile proprii şi să stăm cu mâna întinsă la guvern şi consiliul judeţean? Dar Alba Iulia se va dezvolta şi fără ajutorul lor. Stau şi consumă degeaba oxigenul oraşului. Însă sunt sigur că cetăţenii vor înţelege cine, ce face sau nu face pentru ei. Din partea mea Consiliul judeţean Alba poate să se mute şi la Ciuruleasa" - a afirmat supărat edilul nostru.
Anca DINICĂ
Pentru prima dată în ultimele zile
Debitele principalelor râuri sunt în scădere ușoară
Doar Mureşul are o tendinţă de creştere
     Potrivit unor informaţii oficiale, în cursul zilei de ieri, din măsurătorile efectuate de specialişti a rezultat că principalele râuri sunt în uşoară scădere faţă de zilele precedente.
     Tendinţa debitelor pentru astăzi este tot de scădere pe râurile mici şi uşoară creştere pe Mureş. Din fericire, nu s-au mai semnalat poluări accidentale, indicatorii măsuraţi încadrându-se în limitele admisibile.
     Şi ieri, vremea a fost frumoasă şi călduroasă pentru această perioadă, cu cerul variabil. Temperaturile maxime au oscilat între 8 grade C la Roşia Montană şi 13,8 grade C la Câmpeni, iar minimele între 0 grade C la Roşia Montană şi 3,4 grade C la Blaj. În ultimele 24 de ore nu s-au mai semnalat precipitaţii, iar stratul de zăpadă mai măsoară: 34 cm la Oaşa, 25 cm la Arieşeni, 15 cm la Roşia Montană, 10 cm la Avram Iancu şi 8 cm la Albac.
     Pentru astăzi, meteorologii anunţă aceeaşi vreme frumoasă şi caldă pentru această perioadă. Cerul va fi variabil ziua şi noros în timpul nopţii, când izolat sunt posibile precipitaţii slabe trecătoare. Vântul va sufla slab la moderat cu intensificări temporare. Temperaturile maxime vor oscila între 5 la 10 grade C, iar minimele între minus 2 la 4 grade C. În continuare, reţeaua de râuri din judeţ este monitorizată de specialişti.
Florin ROMAN
Alegeți! Ori consilieri, ori directori
Comunicat de presă
     Salut iniţiativa Guvernului pentru ultima Ordonanţă de Urgenţă prin care interzice desfăşurarea de activităţi comerciale şi de prestări servicii ale Consiliilor Locale şi Judeţene cu acele societăţi care au în conducerea executivă sau administrativă consilieri locali sau judeţeni. Această ordonanţă este rezultatul presiunilor făcute de opoziţie, în special PNL (eu însumi am avut 3 interpelări pe acest subiect de incompatibilitate - eu execut lucrarea şi tot eu mi-o plătesc, adică sunt în acelaşi timp şi prestator şi beneficiar) şi de către mass-media. Iată deci o formă de manifestare a democraţiei când puterea (Guvernul) ia în considerare solicitările opoziţiei pentru a nu mai exista dubii şi posibilităţi de fraudă şi corupţie. Ca atare, cer prefectului ca reprezentant al Guvernului în teritoriu să vegheze la respectarea ordonanţei şi de către membrii propriului partid. Cer ca preşedintele Consiliului Judeţean Alba - Augustin Presecan, consilierul judeţean - Ioan Florea, precum şi directorii Ioan Farcaş, Ioan Urcan şi Eugen Colda să opteze între funcţia de consilier şi cea de director, iar dacă vor să rămână consilieri să aibe demnitatea şi onoarea să demisioneze din funcţiile bine plătite de directori.
     Referitor la poziţia d-lui prefect Ioan Rus "care considera că societatea modernă permite participarea prin telefon la actul decizional" mă surprinde că domnia sa nu cunoaşte legea care spune clar că prezenţa la şedinţe este obligatorie (acest termen însemnând prezenţa fizică). În ce priveşte modernismul participării la actul decizional îi aduc aminte d-lui prefect că d-l Octav Cozmâncă - Ministrul Administraţiei Publice - ţine teleconferinţele cu prefecţii cu aparatura video, ca să fie convins că prefecţii sunt în sală şi nu îşi trimit înlocuitorii. Credeam că d-l Rus susţine gestul şefului său în ceea ce priveşte obligativitatea participării la şedinţe şi nu acţionează în funcţie de interes.
Dan Coriolan SIMEDRU, deputat PNL de Alba
Scandalul din transportul public la Alba Iulia continuă
     În cursul zilei de ieri sindicaliştii Serviciului Public de Transport Alba au intrat din nou în grevă. Spontană. Motivele? Aceleaşi. Nerespectarea de către autorităţi, pe baza unei decizii a Curţii de Apel Alba a prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 86/2001, care interzice categoric utilizarea autoturismelor de 8+1 locuri în transportul urban de călători. Astfel SC Interstar, cu care se luptă de un an de zile STP Alba Iulia are dreptul de a circula pe oricare dintre traseele licitate şi câştigate de STP. Un comunicat remis ieri presei şi semnat de liderii locali de sindicat ai Transcom, CNSLR Frăţia, Cartel Alfa şi BNS anunţă întreruperea lucrului până când situaţia va fi rezolvată cu respectarea OG 86/2001 prin retragerea notei semnate de prefectul Ioan Rus în 26 ianuarie prin care Inter Star primeşte libertatea de a desfăşura transport în comun. Fiecare dintre părţi invocă legea. Unii ordonanţa, alţii o decizie a Curţii de Apel Alba. Cetăţeanului însă prea puţin îi pasă atâta timp cât transportul public în Alba Iulia se desfăşoară în condiţii civilizate şi de confort. Se pare însă că nu este aşa. Acţiunile sindicale vor continua şi cu pichetarea Prefecturii judeţului Alba, luni 4 februarie între orele 9.00-11.00. De asemenea, vor fi anunţate forurile competente de la nivel naţional în scopul respectării OG 86/2001 respectiv Ministerul de Interne, Ministerul Transporturilor şi Ministerul Administraţiei Publice.
Anca DINICĂ
Considerând că este o sfidare la adresa istoriei României și a memoriei lui Avram Iancu
Liberalii se opun amplasării "Monumentului celor 13 generali" pe pământ românesc
     "Liniştea politică pe care a câştigat-o partidul de guvernământ - PSD - prin semnarea protocolului cu UDMR aduce atingeri grave istoriei naţionale a României" - aceasta este una din concluziile liberalilor desprinsă din protocolul de susţinere parlamentară încheiat între PSD şi UDMR. Bifând şi bilele albe care rezultă din încheierea acestui acord politic, liberalii din Alba au prezentat într-o conferinţă de presă un punct delicat, acela prin care partidul de guvernământ se angajează să amplaseze la Arad "Monumentul celor 13 generali" - monumentul Ungariei Milenare. "Protestăm faţă de acest demers de aici din Cetatea Alba Iuliei, cetate care nu a căzut în timpul Revoluţiei din 1848, Alba Iulia şi Munţii Apuseni - ţărişoara lui Avram Iancu fiind singurele redute necâştigate de revoluţionarii maghiari. Nu putem fi de acord ca pe pământ românesc să ridicăm un monument care simbolizează acea Ungarie Milenară în care este inclusă şi Transilvania ca şi teritoriu al Ungariei. Acest grup statuar aduce mari prejudicii poporului român. De aceea el a fost demolat în 1927 de către primul ministru de atunci al României, Ionel Brătianu. Cei 13 generali ai armatei revoluţionare maghiare au fost adversarii revoluţionarilor conduşi de Avram Iancu. Este ca şi cum i-ai cere lui Bush să amplaseze pe ruinele World Trade Center statuia lui Bin Laden, sau lui Tony Blair să amplaseze în piaţa londoneză bustul lui Napoleon" - a declarat deputatul liberal de Alba, Dan Simedru.
Dana MOTREANU

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.