Prima pagină Ediția din: 09.02.2002
Știri
În judeţul Alba
Aproape 9000 de cetăţeni au depus cereri de obţinere a ajutorului social
     Potrivit unor informaţii oficiale, în judeţul Alba au fost înregistrate circa 9000 de cereri de acordare a ajutorului social. Au fost efectuate 1993 de anchete sociale, iar 392 de cereri au fost finalizate pozitiv. Cele mai multe cereri au fost depuse la Alba Iulia - 600, Cugir - 520, Blaj - 402 etc. Nici o cerere nu s-a depus la Blandiana, Doştat, Ceru Băcăinţi, Rimetea şi Valea Lungă. (F.R.)
Management defectuos la DJPDC Alba
     Corpul de control al Guvernului a efectuat recent o serie de verificări în teritoriu privind activitatea Direcţiilor Judeţene pentru Protecţia Drepturilor Copilului. Potrivit concluziilor prezentate în cadrul videoconferinţei de ieri, de către premierul Adrian Năstase, la polul negativ se situează 6 direcţii judeţene, printre care şi cea din Alba, şeful executivului făcând aprecieri de genul "management defectuos". Preşedintele CJ Alba, Augustin Presecan, a precizat că, deocamdată, nu are cunoştinţă de conţinutul materialului în care sunt cuprinse datele referitoare la această analiză, dar, odată intrat în posesia lui, va dispune, dacă este cazul, şi de unele măsuri în consecinţă. (H.D.M.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Nori negri asupra învățământului preuniversitar
     Liderii zonali şi cei judeţeni ai Sindicatului Învăţământ Alba, sindicat care reprezintă marea majoritate a angajaţilor din învăţământul preuniversitar din judeţ, s-au întâlnit ieri pentru a decide dacă vor declanşa lupta sindicală sau nu. O vor face! Prima acţiune este programată pentru data de 26 februarie, când va avea loc o grevă japoneză de avertisment cu durata de o zi. Dacă guvernanţii vor rămâne în continuare surzi la doleanţele sindicaliştilor, în data de 6 martie este programată o grevă cu suspendarea cursurilor, iar lupta sindicală va culmina cu declanşarea la 4 iunie a grevei generale pe termen nelimitat. Revendicările sindicaliştilor din învăţământ sunt cele deja binecunoscute: acordarea tichetelor de masă, negocierea anuală a salariilor, acordarea la timp a salariilor şi a tuturor drepturilor prevăzute de Statutul personalului didactic, asigurarea unor condiţii bune de muncă, reglementarea învăţământului special şi consultarea sindicatelor din învăţământ în privinţa proiectului noii legi a salarizării bugetarilor.
     Greva sindicaliştilor din învăţământul preuniversitar a fost şi una din temele conferinţei de presă de ieri a Partidului Democrat Alba. Referindu-se la acest subiect vicepreşedintele PD Alba - Clement Negruţ a declarat că PD îi susţine pe sindicalişti în rezolvarea tuturor problemelor pertinente, dar a uitat să le nominalizeze. Adâncind puţin subiectul Oana Badea - secretar executiv al PD Alba a acuzat actuala putere de manevre menite să denigreze cadrele didactice în ochii populaţiei, astfel încât aceştia din urmă să se desolidarizeze de acţiunile greviste prevăzute. Cum altfel, a spus domnia sa, poate fi înţeleasă campania de presă în care sunt prezentate cazuri izolate, de cadre didactice, care într-adevăr nu fac cinste breslei, ca fiind starea generală a acesteia? "Divide et impera!" este calea prin care se promovează răul, "iar răul este promovat de PSD, o spun cu toată tăria!"
Anca DINICĂ
Poştaşii din județul Alba intră în grevă
Luni, între orele 8.00 şi 10.00, oficiile poştale vor fi blocate
     "Luni, 11 februarie a.c., între orele 8.00 şi 10.00, oficiile poştale din întreaga ţară vor fi închise. În acest interval nu se va efectua nici un transport poştal. Deşi CN "Poşta Română" a înregistrat un profit de 4753 de miliarde de lei pe anul trecut, Guvernul a decis pentru 2002 limitarea salariilor şi reducerea personalului cu 1000 de angajaţi după cum susţin liderii sindicali ai poştaşilor.
     D-na Emilia Retegan, şefa Oficiului Judeţean de Poştă Alba, ne-a informat că în judeţul nostru, luni, oficiile vor fi deschise, însă funcţionarii nu vor lucra. Sindicatele din Poştă solicită scoaterea lor de sub incidenţa ordinelor Ministerului de Finanţe (nr. 2121/2001) şi MMSS (nr. 5521/2001), care prevăd o majorare a salariilor pe întreg anul 2002 cu 22 la sută, cât se estimează că va fi rata inflaţiei. Poştaşii sunt nemulţumiţi de faptul că salariul lor brut pe companie în 2001 a fost de 3.478.000 de lei, în timp ce, pe 2002, salariul mediu brut în economia românească este de 5.280.000 de lei. Ei nu vor să fie incluşi în aceeaşi categorie cu bugetarii, pentru că nu primesc subvenţii de la stat sau alte resurse, şi în plus au înregistrat şi un profit consistent. Poştaşii solicită majorări salariale mai mari de 22 la sută.
Florin ROMAN
În perioada 18-26 februarie a.c.
Instruirea personalului din județ implicat în recensământul populației
     Şefa Direcţiei Judeţene de Statistică, d-ra Ana Topârceanu, a fost prezentă la Bucureşti, la o întâlnire cu ministrul Octav Cozmâncă, având ca tematică ultimele preparative privind derularea procesului de recensământ din luna martie. Ministrul Administraţiei Publice a făcut în acest sens o serie de recomandări privind buna derulare a acestei ample acţiuni, inclusiv aceea de a se recruta, dacă este cazul, personal suplimentar cu o bună pregătire profesională. De asemenea, d-ra Ana Topârceanu a mai precizat că în perioada 18-26 februarie a.c. vor avea loc, la nivelul judeţului Alba, o serie de instruiri ale personalului ce va fi implicat efectiv în culegerea datelor din teren, precum şi faptul că au fost pregătite materialele necesare care au fost trimise tuturor circumscripţiilor. (R.J.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.