Ultima oră
Știri
Mâine, la Săliştea
Vor fi acordate 200 de titluri de proprietate
     Duminică, 17 februarie, la Săliştea, într-un cadru festiv vor fi înmânate proprietarilor de terenuri din localitate mai multe titluri de proprietate. Primarul comunei, Ioan Stupar, a remarcat faptul că aproape 200 de astfel de documente vor intra în posesia proprietarilor de drept. La această manifestare vor participa, ca invitaţi, reprezentanţi ai Prefecturii Alba, precum şi alte oficialităţi. (R.J.)
Preşedintele CJ Alba la Tg. Mureş
     Luni, 18 februarie, la Tg. Mureş va avea loc şedinţa Comitetului de Bazin al Direcţiei Apelor Mureş. La şedinţă va participa şi preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Augustin Presecan, în calitate de vicepreşedinte al comitetului. Vor fi analizaţi factorii poluanţi din bazinul hidrografic al Mureşului şi va fi discutat modul de implementare în acest bazin a Directivei Cadru a Uniunii Europene. De asemenea, se va dezbate programul de investiţii al Direcţiei Apelor Mureş pentru anul 2002. În cadrul discuţiilor, preşedintele Presecan va încerca să obţină majorarea fondurilor destinate lucrărilor hidrografice din judeţul Alba. (N.T.)
Pentru acest an
30 de miliarde lei pentru electrificare
     Programul de electrificare al judeţului nostru va fi relansat în acest an, ca urmare a unor discuţii care au avut loc între directorul Sucursalei Transilvania Sud a Societăţii de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice Braşov, Ioan Toma şi prefectul de Alba, av. Ioan Rus. Astfel, investiţiile de electrificare pentru anul 2002 reprezintă peste 30 de miliarde de lei. Alocarea acestor fonduri este binevenită în contextul în care judeţul Alba nu stă deloc pe roze în ceea ce priveşte electrificarea gospodăriilor. Suspendarea investiţiilor în domeniu, ce a avut loc în cursul anului trecut, a provocat nemulţumire în rândul reprezentanţilor SC Electrica SA Alba Iulia care au fost nevoiţi să anuleze unele lucrări pentru care au fost deja desemnaţi executanţii, în urma licitaţiilor derulate. (R.J.)
La Cricău
Un septuagenar este cercetat pentru vătămare corporală gravă
     Postul de poliţie Cricău a început urmărirea penală împotriva lui Emil Ianoş (72 de ani, din localitate) pentru comiterea infracţiunii de vătămare corporală gravă. Potrivit unei sesisări depuse la poliţie, septuagenarul i-a aplicat o lovitură cu ciocanul în cap lui Adrian Stoica (38 de ani, din Cricău). Cum victima necesită mai multe zile de îngrijiri medicale, fiind internată pe secţia Chirurgie a Spitalului Judeţean Alba, Ianoş este nevoit să dea cu subsemnatul acum la poliţie pentru fapta comisă. (N.T.)
Un infractor minor la Aiud
     Parchetul de pe lângă Judecătoria Aiud a emis ieri un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele lui Augustin Dorin Toader (16 ani, din Aiud) care este autorul a mai multor infracţiuni comise pe raza acestui oraş în perioada aprilie 2001 - ianuarie 2002. Toader este autorul a mai mult de 20 de furturi de bani, animale mici, aur sau alte bunuri, creând un prejudiciu de ordinul zecilor de milioane de lei. Fiind reţinut în repetate rânduri de poliţiştii aiudeni, Toader nu a putut fi judecat pentru faptele comise deoarece ba era... minor, ba nu avea discernământ. Fiind supus unei noi expertize psihiatrice, medicii au constatat că băiatul are de această dată discernământ şi, în consecinţă, este justiţiabil. El va răspunde în faţa legii pentru faptele comise. (N.T.)
Prefectul Ioan Rus vrea să sprijinie producătorii agricoli din judeţ
     În cadrul întâlnirii cu reprezentanţii serviciilor publice descentralizate, prefectul Ioan Rus a discutat cu directorul DGAIA, ing. Gheorghe Lazea despre posibilitatea organizării, în cursul săptămânii viitoare, a unei deplasări în judeţ, împreună cu subprefectul Ioan Maier, în vederea susţinerii producătorilor agricoli. De asemenea, a fost abordată modalitatea de intermediere între producătorii agricoli şi procesatori. Directorul DGAIA a subliniat că instituţia pe care o reprezintă organizează săptămânal întâlniri cu producătorii agricoli, procesatori şi furnizori de imputuri. În data de 19 februarie va avea loc o reuniune a specialiştilor din agricultură la care va participa şi reprezentantul Semrom. Vor participa conducători ai societăţilor şi asociaţiilor agricole şi se vor purta discuţii în vederea încheierii unor contracte (la porumb, soia etc.) prin care vor fi asigurate atât seminţe şi îngrăşăminte, dar şi preluarea recoltelor. (A.D.T.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Să ne bucurăm sau să ne îngrijorăm?
Cometa de pe cerul dimineții
     Din perioada 16-20 februarie vom putea admira o superbă cometă. Ea va putea fi observată începând cu ora 5.45-6 până în jurul orei 6.45, când va începe crepusculul civil. Dacă avem un cer senin şi ne uităm dimineaţa către Sud-Est, jos la numai 10-15 grade deasupra orizontului, vom putea vedea cometa care se numeşte C/2000 WM1 Linear. Totuşi observaţia cu ochiul liber este destul de dificilă, deoarece are magnitudinea în jur de 6, adică se situează către limita de vizibilitate. Dacă mediul înconjurător nu este luminos şi sunteţi situat pe o înălţime oarecare de unde să cuprindeţi uşor orizontul, puteţi vedea cometa cu ochiul liber până în jurul datei de 15 martie. După această dată până la sfârşitul lui aprilie, cometa va putea fi observată cu binoclul. Începând cu luna mai, deoarece magnitudinea vizuală este mai mare cu 8, trebuie să folosiţi luneta şi telescopul. Şi astfel cometa poate fi urmărită până la sfârşitul anului. De astăzi şi până la mijlocul lui martie cometa este în constelaţia Săgetător. Ea a fost la periheliu (punctul cel mai apropiat de Soare) şi acum se depărtează de sistemul solar, deci şi de Pământ. De aceea o vedem, cu ochiul liber sau cu instrumente de observaţie, din ce în ce mai mică.
     Încă din cele mai vechi timpuri, apariţia pe bolta cerească a unei comete a produs asupra spiritului uman impresia unei puteri supranaturale, adeseori ameninţătoare. Aproape întotdeauna cometele au fost considerate prevestitoare de nenorociri. În anii când au încetat din viaţă Caesar, Attila, Mohamed, Henri I al Franţei, Richard I al Angliei, papii Alexandru al III-lea, Inocenţiu al IV-lea şi Urban al IV-lea, Ludovic I cel Mare al Poloniei şi Ungariei, Iancu de Hunedoara, Carol Temerarul, Filip cel Frumos, Napoleon Bonaparte şi mulţi alţii, au apărut comete strălucitoare. Invadarea Angliei de Wilhelm Cuceritorul (1066), ciuma din Germania (1381), războiul din Flandra (1382), asediul Belgradului de către turci (1456), foametea din Nurnberg (1529), foametea din Bavaria, Suedia, Letonia, Lituania şi Austria (1569), sfârşitul domniei lui Vasile Lupu (1652), seceta şi apoi inundaţiile din regiunea Braşovului (1668), asediul Vienei de către turci (1683), epizootia din Ţara Românească (1744), războiul napoleonian din Rusia (1811) etc., au fost considerate ca fiind în legătură cu cometele ivite în anii respectivi.
     La noi în ţară ultima cometă a fost văzută cu ochiul liber în vara anului 2000, când am avut şi alegeri. Unde am ajuns astăzi în urma acelor alegeri, ştie fiecare dintre noi. În acest an vrem să modificăm Constituţia şi să fim primiţi în NATO. Această cometă are o influenţă fastă sau nefastă asupra noastră. Dumneavoastră care variantă consideraţi că este cea reală? (ec. Vasile TURCU, membru al Academiei de Ştiinţe New York, SUA)
Legalitatea - o povară greu de suportat
La Alba Iulia, 48 de deţinători de garaje au avut posibilitatea să fie puşi în legalitate şi, culmea, unii dintre ei refuză!
     Nebuloasa legislativă creată imediat după anii '90, în special în domeniile care reglementau construcţiile pe terenurile statului sau pe domeniul public, lipsa unei coerenţe sau mai precis a planurilor urbanistice, au lăsat "urme" urâte pe faţa localităţilor româneşti, municipiul Alba Iulia nefăcând excepţie de la această "regulă". Toată lumea a construit după cum l-a "tăiat" capul, astfel că oraşul s-a umplut de "buticuri", şopruri şi şopruleţe, chioşcuri şi chioşculeţe şi mai ales de... garaje. Intrarea în legalitate se face acum foarte greu, iar luarea unor decizii, care de multe ori sunt în favoarea "ilegaliştilor" dau naştere la interpretări şi acţiuni ce frizează de multe ori... ridicolul. Mulţi care s-au trezit "proprietari" peste noapte, pe pământul "nimănui", renunţă foarte greu la "privilegiile" dobândite ilegal.
     Vă prezentăm în continuare un "episod" din "serialul" de... lung metraj intitulat "Intrarea în legalitate", mai precis cazul a 22 garaje construite evident ilegal pe strada Poligonului din Alba Iulia.
     Astfel, în anul 1998, printr-un contract de vânzare-cumpărare, cunoscutul om de afaceri Nicolae Oancea, patronul firmei "OANCEA SRL" a achiziţionat un teren în suprafaţă de 1200 mp în municipiul Alba Iulia, fiind pus în "gardă" de vechiul proprietar că pe această suprafaţă au fost construite în mod ilegal 22 garaje. Asumându-şi această situaţie de fapt, Nicolae Oancea a început construcţia unui mini-cartier rezidenţial, ridicând 10 case şi totodată, punându-le în vedere falşilor proprietari de garaje faptul că vor trebui să elibereze terenul proprietate privată.
     "Momentul evacuării şi respectiv al demolării garajelor a venit, dar gândindu-mă în primul rând la oamenii aceia care vor rămâne fără garaje şi cu maşinile în stradă, am căutat să găsesc o soluţie convenabilă pentru toată lumea şi în special pentru cei 22 în cauză. Astfel, am identificat un teren de aproximativ 1000 mp în vecinătatea celuilalt teren pe care l-am cumpărat. Le-am promis că o să obţin o autorizaţie de construcţie pentru garaje şi le-am dat posibilitatea să cumpere terenul pentru aceste anexe utilitare şi astfel să beneficieze de autorizaţia de construcţie oficială eliberată de Primăria municipiului Alba Iulia. Soluţia propusă de mine a fost pusă în practică, i-am ajutat pe oameni să-şi ridice garajele, devenind proprietari tabulari de drept" - a declarat patronul firmei OANCEA SRL.
     Încercând să soluţioneze o problemă, Nicolae Oancea a dat de... alta, de aceeaşi natură. "Întâmplarea a făcut ca şi acest teren pe care l-am cumpărat să fie ocupat parţial de alte 26 de garaje care erau construite tot ilegal, o parte pe terenul meu, iar altă parte pe terenului Statului român. Înainte de finalizarea autorizaţiei de construcţie, deci în faza de urbanism, am purtat o discuţie cu conducerea Primăriei municipiului Alba Iulia pentru găsirea unei soluţii fezabile pentru ca şi aceste garaje să intre în legalitate. Astfel s-a procedat la efectuarea unui schimb de teren în care eu am dat primăriei o alee privată de pe terenul meu, iar Primăria municipiului Alba Iulia a cedat terenul proprietatea Statului român aflat sub garajele cu pricina, operaţiune consimţită prin hotărârea Consiliului Local nr. 213 din 1 august 2001. Eu mi-am luat angajamentul, garantând cu onoarea mea că aceste terenuri vor fi vândute acestor "proprietari" la preţul pieţei, pentru a nu da naştere unui val întreg de nemulţumiri" - a precizat Nicolae Oancea.
* "Şi cu mândra, şi cu draga..." - proverbul cel mai iubit de români
     Când toate problemele păreau că şi-au găsit o rezolvare, lovitura de teatru a venit când o parte dintre cei 26 de "pseudo" proprietari, s-au adresat Prefecturii Alba, instituţie care a decis să atace în contencios administrativ hotărârea Consiliului municipal Alba Iulia (nr. 213/1 august 2001), prin care se realiza acel schimb de teren, solicitând anularea acesteia. Motivul invocat în instanţă de cei 26 a fost că parcela dată la schimb de consiliul local ar fi pe domeniul public şi nu pe terenul statului român, fapt infirmat categoric de Nicolae Oancea. "Mai mult decât atât, aceşti oameni au fost învăţaţi să se constituie parte în procesul de anulare a hotărârii consiliului local menţionată anterior, act oficial prin care, practic, cei în cauză au intrat în legalitate. Aduc la cunoştinţa cetăţenilor implicaţi în acest proces, că şapte dintre ei au solicitat vânzarea parcelei proprii, întăbulându-se şi devenind astfel proprietarii de drept ai garajelor, dar care au făcut greşeala să nu se retragă ca parte în proces. Eu îi sfătuiesc să o facă..." a declarat patronul firmei "OANCEA SRL". Probabil că cei implicaţi în acest procesc speră să rămână... proprietari pe "barba" altuia, menţinându-se starea de ilegalitate care însă nu mai poate fi tolerată.
* Cu "sabia" demolării deasupra capului
     În cazul în care instanţa nu va cere o expertiză temeinică pentru a-şi face o imagine reală a situaţiei, în condiţiile în care consilierii municipali au reconfirmat în unanimitate valabilitatea HCL nr. 213, şi dacă se revine la starea iniţială a formei juridice a terenului (respectiv atât în proprietate privată, cât şi în proprietatea statului), patronul firmei Oancea SRL, Nicolae Oancea cere Primăriei municipiului Alba Iulia să demoleze garajele ilegal construite pentru a ridica altele doar pe terenul proprietate privată. "Când vor ajunge la concluzia că au fost atraşi într-o capcană, va fi prea târziu. Îi sfătuiesc pe cei care nu au făcut pasul în vederea cumpărării terenurilor, să mă contacteze spre binele lor. În felul acesta vor intra în legalitate aşa cum au făcut-o şi cei 27 de vecini ai lor", a concluzionat Nicolae Oancea.
Dana MOTREANU
Gheorghe Popa va fi consilier judeţean din partea PD
     În cursul zilei de ieri PD Alba a depus la Consiliul judeţean dosarul domnului Gheorghe Popa în vederea validării sale în funcţia de consilier judeţean. Se ştie că la ultima şedinţă a Consiliului judeţean Alba au fost aprobate patru demisii din funcţia de consilier judeţean. Printre demisionari s-a aflat şi domnul Ioan Urcan, director adjunct al SC DPL Alba. Motivele demisiei sale se cunosc deja foarte bine. Ioan Urcan a fost ales consilier judeţean la alegerile locale din anul 2000 pe listele prezentate de PUNR. În vara aceluiaşi an PUNR a creat înpreună cu PNR o nouă formaţiune politică - ANR. În urma eşecului înregistrat de ANR la alegerile generale din noiembrie 2000 formaţiunea a fuzionat prin absorbţie cu PD. Astfel - explică Ion Dumitrel, vicepreşedinte al PD Alba - listele prezentate în iunie 2000 de PUNR sunt acum "gestionate" de PD. Urmare a analizării acestei liste PD a decis să-l promoveze în funcţia de consilier judeţean pe Gheorghe Popa, jurist în cadrul UPS Ocna Mureş. Ion Dumitrel a afirmat că deşi există unele opinii contrare acestei interpretări a deţinătorului legal al listei PUNR din iunie 2000, juriştii CJ Alba şi-au dat girul pentru ea.
Anca DINICĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.