Prima pagină Ediția din: 21.02.2002
Știri
Nou Consiliu de Administraţie la SC Apa CTTA SA Alba
     Ieri a avut loc şedinţa Consiliului de Administraţie al SC Apa CTTA SA Alba în cadrul căreia au fost aprobate demisiile domnilor Augustin Presecan (preşedintele CJ Alba) şi Doru Cetean (vicepreşedintele CJ Alba) din CA al acestei societăţi. A fost ales un nou Consiliu de Administraţie format din: Viorel Lazăr (preşedinte); Eugen Colda (vicepreşedinte); Gheorghe Stănilă şi Claudiu Răcuci (membri). De asemenea, a fost discutat raportul de gestiune pe 2001 iar noul Consiliu de Administraţie a aprobat reducerea salariilor echipei de conducere cu câte 15 milioane de lei. (N.T.)
La Vadu Moţilor, pe DN 75
Un tânăr a murit după ce s-a răsturnat cu camionul în Arieş
     Marţi după-amiaza, în jurul orei 16.30, pe DN 75, pe raza localităţii Vadu Moţilor, s-a produs un accident de circulaţie mortal. Conducând un autocamion marca Roman, aparţinând SC Volanul SRL Arad, Gheorghe Mateş (32 de ani, din comuna Horea) pierde controlul volanului după ce maşinii îi explodează un cauciuc. Autocamionul a ieşit de pe carosabil şi s-a răsturnat în albia râului Arieş. Şoferul a încercat zadarnic să iasă din cabina autocamionului invadată de apă, înecându-se. Autocamionul a fost scos la mal de o macara în jurul orei 22.00. Gheorghe Mateş era căsătorit şi avea doi copii. (N.T.)
Centrală telefonică digitală la Câmpeni
     Din această noapte, abonaţii ROMTELECOM din oraşul Câmpeni vor beneficia de serviciile moderne de telefonie conferite de noua centrală digitală GOLDSTAR. Surse oficiale din cadrul Romtelecom Alba ne-au informat că în intervalul de timp cuprins între orele 21.00 - 24.00, toţi abonaţii din Câmpeni vor fi trecuţi de pe centrala analogică, pe centrala telefonică digitală, fără ca numerele telefonice pe care le deţin să se modifice. (D.M.)
Șeful Delegației Comisiei Europene în România invitat la Alba Iulia
     Prefectul Ioan Rus a adresat oficial invitaţia d-lui Jonathan Scheele, şeful Delegaţiei Comisiei Europene în România, de a efectua o vizită la Alba Iulia. În scrisoarea remisă înaltului oficial al Uniunii Europene, prefectul judeţului Alba a precizat importanţa municipiului Alba Iulia atât pe plan naţional cât şi internaţional, făcând referire îndeosebi la patrimoniul arhitectural şi istoric, precum şi la faptul că Agenţia de Dezvoltare Regională care implementează programe PHARE are reşedinţa aici. De menţionat că d-l Jonathan Scheele îşi exprima intenţia de a vizita judeţul Alba, printr-o scrisoare remisă prefectului Ioan Rus, în cursul lunii noiembrie 2001. (R.J.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
În urma unui flagrant realizat la Alba Iulia
Poliţiştii au recuperat un Grigorescu original, furat acum trei ani de la Mănăstirea Neamţ
Pe piaţa neagră, tabloul ajunge la valoarea de 20000 de dolari SUA
     În urma unui flagrant realizat marţi după-amiaza în zona restaurantului Shell din Alba Iulia, poliţiştii albaiulieni au recuperat un tablou de Nicolae Grigorescu, furat în 1999 de la Mănăstirea Neamţ. Tabloul, o scena biblică pictată pe tablă, datează din 1859. Deşi valoarea acestuia a fost estimată de specialişti la 5000 de dolari SUA, pe piaţa neagră a traficului cu opere de artă furate acesta ar putea fi achiziţionat şi cu 20000 de dolari SUA.
     Tabloul a fost furat în vara anului 1999 din incinta Mănăstirii Neamţ de Nicolae Desmerdatu (39 de ani, din satul Ungheni, comuna Răuceşti, judeţul Neamţ). Desmerdatu a fost sergent major în cadrul MI, fiind trecut disciplinar în rezervă în anul 1991. Acesta a ţinut ascuns tabloul o perioadă de timp, aşteptând să se liniştească apele pentru ca să-l poată oferi spre vânzare. La începutul acestui an, Desmerdatu a fost pus în legătură cu un avocat din Orăştie (originar din judeţul Alba) despre care a auzit că este colecţionar de opere de artă şi i-ar putea intermedia vânzarea tabloului. A fost găsit în scurt timp "clientul", un ofiţer care lucra sub acoperire, din cadrul IPJ Alba. Marţi după - amiaza, s-au întâlnit la Alba Iulia, pentru tranzacţie, avocatul şi "clientul". Desmerdatu, care venise din Neamţ la Alba Iulia cu tabloul, aştepta încheierea tranzacţiei în oraş, într-un loc dinainte stabilit cu avocatul. Avocatul intermediar a fost ridicat de poliţiştii care filau zona fără a opune rezistenţă. La scurt timp a fost identificat şi reţinut Nicolae Desmerdatu, care şi-a recunoscut faptele în faţa anchetatorilor. Desmerdatu ne-a declarat că în vara lui 1999 a intrat în muzeul Mănăstirii Neamţ şi, profitând de faptul că nu erau prea mulţi vizitatori, a smuls de pe un perete unul dintre cele trei tablouri de Grigorescu, expuse. Acuzatul şi-a motivat fapta spunând că are o situaţie materială grea şi că nu are cu ce să-şi întreţină copiii de vârstă şcolară. În cauză cercetările continuă la nivelul IPJ Alba. Ulterior, Nicolae Desmerdatu va fi predat, sub escortă, Poliţiei oraşului Tg. Neamţ. Tabloul de Grigorescu se va întoarce în patrimoniul Mănăstirii Neamţ.
Nicoleta TOMUŢA
Grevă japoneză la SC Cugir SA
     Membrii sindicatului "Apărarea" au intrat în cursul zilei de ieri în grevă japoneză, în semn de protest faţă de prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 170/2002, care nu respectă înţelegerea dintre federaţiile sindicale din industria de apărare şi Guvern, în ce priveşte beneficiarii veniturilor de completare. Mai mult, în cazul în care Ordonanţa în cauză nu va fi modificată, conform înţelegerii anterioare, până la data de 1 martie a.c., Sindicatul "Apărarea" va recurge la greva generală. De menţionat faptul că subprefectul Ioan Maier s-a deplasat ieri, la sediul SC Cugir SA, pentru a lua cunoştinţă la faţa locului despre starea de fapt existentă. La rândul său, prefectul Ioan Rus a informat autorităţile de la Bucureşti în legătură cu situaţia de la SC Cugir SA. (R.J.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.