Ultima oră
Știri
Audienţe senatoriale
     Sâmbătă, 23 februarie a.c., senatorul PSD de Alba, Cornel Filipescu, va acorda audienţe la Sebeş. Acestea se vor ţine începând cu ora 11.00 la sediul PSD din municipiu. (R.J.)
Un mărţişor mai deosebit de 8 Martie din partea AJOFM Alba
Bursa locurilor de muncă pentru femei
     În scopul unei bune desfăşurări a Bursei locurilor de muncă pentru femei, acţiune ce va avea loc în data de 8 Martie la nivelul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, s-au constituit echipe de teren care vizitează agenţii economici. Astfel, se urmăreşte identificarea locurilor de muncă vacante şi cointeresarea reprezentanţilor firmelor din judeţ. Cu sprijinul primăriilor municipiilor Alba Iulia şi Sebeş vor fi create două centre prin care AJOFM Alba speră să ofere un frumos cadou reprezentantelor sexului frumos - posibilitatea obţinerii unui loc de muncă. De mai bine de o săptămână, s-au purtat discuţii cu 30 de agenţi economici din judeţ, dintre care şi-au manifestat disponibilitatea de a participa la bursa locurilor de muncă doar 6 societăţi comerciale, în cadrul cărora există aproximativ 60 de locuri de muncă vacante, ne-a informat d-na Emilia Suciu, compartimentul relaţii cu mass-media al AJOFM Alba. (A.D.T.)
La SC Electrica
Lucrările de investiţii aflate în derulare depăşesc 9600 de milioane de lei
     Valoarea lucrărilor de investiţii derulate de SC Electrica SA în acest an (şi începute în anii anteriori) se ridică la 9640 de milioane de lei. Directorul acestei societăţi, ing. Gheorghe Voina, ne-a informat că vor fi finalizate lucrările de la Spătac, Ocna Mureş, Buninginea şi Abrud. De asemenea, vor fi executate electrificările din localităţile Tonea, Şugag, Vale în Jos, Valea Poienii, Dosu Văşeşti şi Dealul Geoagiului, a căror valoare depăşeşte 7600 de milioane de lei. (A.D.T.)
Încă o femeie consilier local al Alba Iulia
     Încă un consilier municipal la Alba Iulia din partea Partidului Democrat şi-a dat demisia din Consiliul local. Aşa cum a promis, Vasile Todea a demisionat din funcţia deţinută odată cu reactivarea contractului pe care firma sa îl are cu SC Salprest SA Alba Iulia, firmă care se ocupă de salubritatea municipiului şi de întreţinerea spaţiilor verzi. Vasile Todea este unul dintre cei mai vechi consilieri locali. Demisia sa va fi anunţată în următoarea şedinţă a Consiliului local Alba Iulia din data de 26 februarie. Fotoliul vacant va fi ocupat de doamna Liana Târnovean, referent la Eurom Bank Alba Iulia. (A.D.)
Centrală termică nouă la Centrul de Plasament nr. 2 Abrud
     Ieri a fost recepţionată noua centrală termică ce va deservi Centrul de plasament nr. 2 Abrud. Investiţia, în valoare de 800 de milioane de lei, a fost finanţată de DGPDC. La recepţia noii centrale termice de la Abrud au asistat reprezentanţi ai CJ Alba, DJPDC Alba, SC Instalatorul SA. Centrala funcţionează pe bază de combustibil lichid şi va deservi cu apă caldă şi căldură Centrul de Plasament nr.2 Abrud. (N.T.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Investiţie de 11 milioane de dolari pentru construirea unei magistrale de gaz metan Alba - Sibiu
     La Prefectura Alba s-au întâlnit, în cursul zilei de ieri, prefectul Ioan Rus, prefectul de Sibiu - Silvestru Lup, directorul general al "Transgaz" Mediaş - ing. Gabriel Coconea şi directorul acestei societăţi - ing. Ilie Laţa. Cu acest prilej s-au purtat discuţii în legătură cu o importantă investiţie care urmează a se derula în judeţele Alba şi Sibiu. Acest proiect a fost necesar datorită faptului că reţelele de gaz existente nu reuşeau să satisfacă solicitările în cazul mai multor localităţi din judeţ. Prefectul Ioan Rus a precizat că în zona Sebeş - Miercurea Sibiului nu există magistrală de gaz şi multe proiecte de alimentare cu gaze a localităţilor Gârbova, Câlnic, Săsciori, Vingard şi Doştat nu s-au materializat din cauza costurilor foarte mari ale lucrărilor. La rândul său, prefectul de Sibiu, Silvestru Lup, a remarcat că o treime din investiţia ce urmează a fi realizată se va derula în judeţul nostru, iar valoarea totală a lucrării va fi de aproape 11 milioane de dolari. "Etapele investiţiei s-au stabilit împreună cu preşedintele Consiliului judeţean, Augustin Presecan şi cu prefectul Ioan Rus", a precizat prefectul Sibiului. Directorul general al "Transgaz" Mediaş, Gabriel Coconea, a menţionat datele tehnice legate de faptul că magistrala de gaz va avea diametrul de 400 mm, lungimea acesteia urmând să depăşească 50 km. Prima etapă a proiectului se va realiza în acest an şi va cuprinde traseul Vinţu de Jos - Sebeş, iar apoi va depăşi graniţa judeţului Alba. "În discuţiile de astăzi am solicitat ca odată cu finalizarea investiţiei să se găsească şi distribuitori, astfel ca valoarea lucrării să poată fi recuperată cât mai repede posibil", a spus directorul "Transgaz", firmă care se va ocupa de proiectarea şi execuţia magistralei, din fonduri proprii. Un alt reprezentant al acestei firme, ing. Ilie Laţa - director, a menţionat că, potrivit unei analize de zonă, s-a optat pentru soluţia optimă de satisfacere a solicitărilor unor localităţi din judeţele Alba şi Sibiu. Atunci când noua investiţie se va finaliza, în municipiul Sebeş se vor putea consuma, suplimentar, 8.000 mc/oră, la Doştat - 523 mc/oră, la Şpring - 1320 mc/oră, iar potrivit studiilor efectuate vor fi satisfăcute solicitările locuitorilor din Săsciori, Câlnic şi Gârbova. Ilie Laţa a precizat că lucrările vor fi amortizate în 5 ani şi jumătate, iar dezvoltarea reţelei de gaze naturale va conduce, cu siguranţă, la relansarea economică a localităţilor respective.
Adriana DURIGĂ, Răzvan JURCĂ
La Alba Iulia
Începe prinderea câinilor vagabonzi
     Începând de astăzi, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 155/2001 va produce efecte şi la Alba Iulia. Ea se referă la organizarea activităţii de ecarisaj şi gestiune a câinilor fără stăpân. Cum la Alba Iulia nu este nevoie de organizarea unui serviciu permanent, această activitate a fost încredinţată de Consiliul local Alba Iulia societăţii comerciale Salprest, cea care se ocupă de salubritatea municipiului. Viceprimarul Călin Potor ne-a informat că au fost amenajate adăposturile pentru câini, s-au încheiat contractele cu cei care vor asigura acest serviciu, şi a fost achiziţionată o armă cu tranchilizante pentru ca prinderea câinilor să se facă într-un mod cât mai puţin traumatizant. Reamintim că timp de şapte zile câinii vor rămâne în adăpostul amenajat la CT Zonă, iar cetăţenii miloşi îi pot adopta. Abia apoi ei vor fi eutanasiaţi.
Anca DINICĂ
Din luna iunie 2002
Din luna iunie 2002
     La începutul acestei săptămâni, Augustin Presecan, preşedintele CJ Alba, s-a întâlnit cu d-l Lambert Van Nistelrooij, raportor pe probleme regionale pentru România şi Grecia a Consiliului Europei şi totodată prim-vicepreşedinte al ARE şi cu d-l Paul Dimel, asistent al d-lui Van Nistelrooij.
     În cadrul întâlnirii de la Bucureşti a fost abordată, împreună cu reprezentanţii Guvernului României, problema organizării în Capitală a seminarului pe tema regionalizării Europei, forum la care a fost invitată ca şi coorganizator şi Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR).
     În ceea ce priveşte Antena ARE de la Alba Iulia, s-a reiterat ideea că acest subiect va fi abordat şi la şedinţa Biroului ARE ce va avea loc la Bruxelles în luna aprilie a.c., unde se vor discuta probleme legate de cofinanţarea acestui birou din partea ARE. S-a stabilit clar că Antena ARE de la Alba Iulia care va funcţiona efectiv din luna iunie a.c., va reprezenta nu numai regiunile din România ci şi pe cele din Europa Centrală şi de Sud-Est.
     Cu prilejul acestei întâlniri, d-lui Augustin Presecan i s-a propus să candideze pentru funcţia de vicepreşedinte al ARE pentru ţările Central şi Sud-Est Europene, în condiţiile în care postul va rămâne vacant prin retragerea lui Jean Wasikiewecs. Cu această ocazie s-a discutat şi despre organizarea la Alba Iulia a unui seminar pe tema: "Iniţiativa antreprenorială şi dezvoltarea regională", organizat împreună cu Universităţile din Angers (Franţa) şi Bucureşti, precum şi CJ Hunedoara.
Nicoleta TOMUŢA
În sfârşit, horenii şi albăcenii au motive să fie fericiţi
Drumul județean Horea - Albac va fi asfaltat
     Ieri, a avut loc la Cluj-Napoca o întâlnire între vicepreşedintele CJ Cluj, Liviu Medrea, Liviu Bota - director general la Regia Autonomă a Drumurilor Judeţene Cluj şi o delegaţie a judeţului Alba formată din Victor Doru Cetean - vicepreşedinte al CJ Alba, Corneliu Olar - primarul comunei Horea şi Ioan Bârla - primarul comunei Bistra, în cadrul căreia s-au purtat discuţii pe tema atacării lucrărilor de asfaltare a drumului judeţean Horea - Albac, precum şi a unor drumuri comunale de pe raza comunelor Horea şi Bistra.
     După cum ne-a informat primarul comunei Horea, Corneliu Olar, Regia Autonomă a Drumurilor Cluj a achiziţionat încă de anul trecut o maşină super-performantă de reciclat şi turnat asfalt şi beton nou-nouţă (marcă Germania) cu suma de 30 de miliarde de lei (în ţară sunt doar 3 asemenea utilaje, iar în lume 70 de bucăţi!), maşină cu care CJ Cluj a realizat deja peste 100 de kilometri de drum asfaltat. În urma întâlnirii de ieri, întâlnire ce a fost pregătită de către prefectul judeţului Alba, Ioan Rus, împreună cu preşedintele CJ Alba, Augustin Presecan şi vicepreşedintele CJ Alba, Doru Cetean, s-a convenit ca în perioada imediat următoare, CJ Alba să aloce fondurile necesare pentru atacarea lucrărilor de asfaltare a drumului judeţean ce leagă comuna Horea de Albac, lucrări ce urmează să fie efectuate cu maşina ultraperfomantă de asfaltat de la Regia Autonomă a Drumurilor Judeţene Cluj. De menţionat că un kilometru de drum asfaltat cu utilajul respectiv costă între 400 şi 800 de milioane de lei, în timp ce cu utilajele existente în dotarea judeţului nostru costă cam 2 miliarde de lei. Totodată, acesta are un ritm de lucru extrem de rapid, cam 10 metri/minut, fiind deservit de o echipă formată din 11 oameni.
     Vicepreşedintele CJ Alba, d-l Doru Victor Cetean, ne-a precizat că săptămâna viitoare urmează să fie deja semnat contractul între părţi. Pe lângă drumul judeţean Horea - Albac, prin semnarea unor contracte cu primăriile locale, vor mai fi asfaltate şi unele drumuri comunale în localităţile Horea şi Bistra (2 km de drum la Valea Mare). Aşadar, nu ne rămâne decât să le urăm tuturor spor la muncă şi să ne bucurăm cu toţii că, în sfârşit, cel mai rău drum din judeţ va fi asfaltat.
Tinu MATEŞ
Acţiune pe DN1
Polițiștii au amendat 47 de șoferi care n-au tras pe dreapta la trecerea unei coloane oficiale
     Marţi, 19 februarie, între orele 11 şi 13, cadrele Serviciului Poliţiei rutiere Alba au desfăşurat o acţiune pe DN 1, între Alba Iulia şi Teiuş, încercând să testeze cunoştinţele participanţilor la trafic vizavi de prioritatea acordată unei coloane oficiale sau maşinilor de pompieri sau ambulanţă, aflate în misiune. Drept urmare, cele patru echipaje de poliţie au verificat 90 de autoturisme aflate în trafic şi au aplicat 47 de sancţiuni, în valoare de 16,45 milioane de lei, majoritatea pentru şoferii care n-au tras pe dreapta la trecerea unei coloane oficiale. Potrivit Decretului circulaţiei, art.15, la semnalul dat cu braţul sau cu bastonul de circulaţie de un ofiţer sau subofiţer de poliţie (dintr-o maşină ce însoţeşte o coloană oficială de autovehicule) ori prin folosirea prelungită a semnalelor de avertizare sonore sau luminoase, conducătorii de vehicule sunt obligaţi să oprească de îndată în afara părţii carosabile sau cât mai aproape de bordură sau acostament, până la trecerea coloanei oficiale. Nerespectarea acestei prevederi legale se sancţionează cu amendă de la 700.000 - 1 milion de lei şi reţinerea permisului în vederea suspendării.
Nicoleta TOMUŢA

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.