Curier județean
Rugăciunea de azi
      Slavă Ţie, Împărate, Dumnezeule Atotputernice, care cu purtarea Ta de grijă cea Dumnezeiască şi de oameni iubitoare, m-ai învrednicit pe mine păcătosul şi nevrednicul a mă scula din somn şi a dobândi intrarea în Sfânta casă a Ta; primeşte Doamne, şi glasul rugăciunii mele, ca şi al Sfintelor şi Înţelegătoarelor Tale Puteri şi binevoieşte ca, din inimă curată şi cu duh de umilinţă să Ţi se aducă Ţie laudă din necuratele mele buze; ca şi eu să mă fac părtaş fecioarelor celor înţelepte, cu lumina ta făclie a sufletului meu şi să Te slăvesc pe Tine, Dumnezeu - Cuvântul, Cel slăvit în Tatăl şi în Duhul Sfânt. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Cuv. Timotei, Sf. Eustatie
Catolic: Sf. Petru Damiani

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Au fost suplimentate fondurile pentru amenajarea bazinelor hidrografice din Alba
     În cadrul şedinţei Comitetului de Bazin de la Tg. Mureş a fost discutat programul de investiţii pentru 2002. Prezentând realităţile din judeţul Alba şi problemele cu care se confruntă acesta în ceea ce priveşte inundaţiile, preşedintele Consiliului judeţean Alba, Augustin Presecan, a reuşit să obţină suplimentarea fondurilor ce reveneau unor lucrări de amenajare a râurilor Mureş, Arieş şi Sebeş. Astfel, pentru lucrările din zona Coşlariu - Sântimbru s-au aprobat 8 miliarde de lei (faţă de 2 miliarde iniţial), pentru acumularea de la Mihoieşti - 30 de miliarde de lei (faţă de 5 miliarde) şi respectiv pentru amenajarea Sebeşului în aval de Petreşti - 8 miliarde de lei (faţă de 4 miliarde). Pentru ultimele două obiective prefectul Ioan Rus şi preşedintele CJ Alba, Augustin Presecan, vor face o solicitare în scris la Ministerul Apelor şi Mediului, propunere însuşită şi de Compania Naţională a Apelor Române. (N.T.)
La Pepiniera din Aiud
O primăvară... fructuoasă
     La ferma pomicolă din Aiud primăvara aceasta este deosebit de bogată în... recolta de pomi fructiferi, arbuşti, trandafiri şi arbori ornamentali. Astfel, începând din aceste zile, sunt livrate populaţiei, la preţuri extrem de convenabile, 200.000 de puieţi pomi fructiferi, din toate soiurile, 90.000 de arbuşti ornamentali şi trandafiri precum şi 15.000 de arbori ornamentali. Concomitent, se pregăteşte o nouă recoltă de puieţi de pomi fructiferi. Pentru aceasta se execută lucrări de pregătire a terenului şi de plantare a puieţilor de portaltoi. Şeful de fermă, Liviu Feneşan, este preocupat, de asemenea, de înfiinţarea noilor culturi de orzoaică, sfeclă de zahăr şi porumb. (A.C.)
Întâlnire Partidul Umanist - PSD
     Joi, 21 februarie 2002, ora 10.30, la Sala Grupului Parlamentar Social-Democrat şi Umanist din Senat va avea loc întâlnirea dintre delegaţiile Partidului Umanist şi cea a PSD.
     Va fi analizat stadiul îndeplinirii obiectivelor cuprinse în alianţa preelectorală şi colaborarea între cele două partide.
     Delegaţia Partidului Umanist va fi condusă de senatorul Marin Dinu, vicepreşedinte. Din delegaţie fac parte deputatul Florea Voinea - vicepreşedinte, senatorul Alin Theodor Ciocârlie - purtător de cuvânt, deputatul Dorel Bahrin - secretar general, Stelian Duţu - vicepreşedinte. (Biroul de presă al Partidului Umanist, Ioana Iova POPESCU)

PD face publică lista incompatibililor PSD
     Temă de dezbatere şi luptă politică majoră în anul 2002, bătălia anticorupţie face în continuare deliciul presei şi al opiniei publice. Şi stârneşte şi speranţa că, odată date la iveală situaţiile dacă nu ilegale, măcar imorale, vor fi corectate. Decis să pornească la acest război cu un partid mai curat şi mai puţin atacabil din această perspectivă, Traian Băsescu a făcut ordine în "armata" sa printr-o dispoziţie internă de partid. Deşi era de aşteptat ca în încercarea de a proteja partidul de loviturile dure şi previzibile ale oponenţilor, chiar în lipsa unei unei dispoziţii similare semnată Adrian Năstase, aleşii PSD să se comporte la fel cu cei ai PD, tentaţia banului nu i-a lăsat. Cu puţine excepţii. Curioşi de aceea să vadă ce-i şi-n ograda vecinului, Traian Băsescu şi ai săi au cercetat şi acum au dat publicităţii o listă cu 589 de aleşi locali sau judeţeni ai PSD în cazul cărora s-au constatat incompatibilităţi. Dintre aceştia 18 figurează în judeţul Alba. Unii dintre ei şi-au dat dat demisiile din unele funcţii rezolvând situaţia. Pe lângă numele deja vehiculate, "lista lui Băsescu" aduce noutăţi: Vasile Laţiu şi Nicolae Benche - consilieri municipali Blaj şi membri în CA de la SC Urbana Blaj; Prodescu Mihai, consilier municipal Blaj şi cenzor al SC Urbana Blaj; Florin Ardean şi Tudor Cărăbeţ - consilieri locali Zlatna şi membri în CA de la SC Serv Com Zlatna; Predescu Constantin, Mircea Patachi şi Vasile Pinter - consilieri locali Cugir şi membri în CA de la SC Cugireana SA; Rusu Liviu - primarul municipiului Aiud şi membru în CA al SC Edil Trans SA; Iosif Opriş - consilier municipal Aiud şi membru în CA de la SC Edil Trans Aiud SA; Augustin Presecan - preşedintele CJ Alba şi membru în CA de la SC PISA SA, Mugurel Sârbu - primarul municipiului Sebeş şi membru în CA de la SC PISA SA; Doina Harda - consilier municipal Alba Iulia şi membru în CA de la SC PISA SA. Cum vor evolua lucrurile în continuare rămâne de văzut.
Anca DINICĂ
ISJ Alba propune 329 de unităţi şcolare pentru acordarea sporului de zonă
     Inspectoratul şcolar judeţean Alba a finalizat şi transmis guvernului propunerile privind acordarea sporurilor de zonă izolată pentru cadrele didactice calificate, conform prevederilor legale şi ale Statutului Cadrelor Didactice. Astfel, de acordarea sporurilor, dacă ele vor fi aprobate şi publicate în Monitorul Oficial al României în forma propusă de ISJ Alba, vor beneficia 2141 de persoane, încadrate pe 1881 norme didactice din 329 de unităţi şcolare aflate în zone izolate. Inspectorul şcolar general al ISJ Alba - Dorin Sandea, ne-a informat că diferenţele între normele didactice şi numărul de persoane apar datorită faptului că, unele cadre didactice nu sunt încadrate cu normă întreagă. Acestea vor primi sporurile proporţional cu norma pe care o prestează. În funcţie de gradul de izolare al zonei, sumele care se acordă sunt cuprinse între 5% şi 80% din salariul de încadrare. Pe lista localităţilor unde cadrele didactice vor beneficia de aceste sporuri au fost trecute şi 4 oraşe: Abrud, Zlatna, Cugir şi Baia de Arieş, localităţi care au fost declarate zone defavorizate. Dorin Sandea a precizat că acordarea sporurilor este privită ca o metodă de a atrage cadrele didactice calificate în mediul rural sau în zonele defavorizate, unde sunt încadrate în prezent foarte multe persoane necalificate. De altfel aceasta este şi raţiunea pentru care necalificaţii nu beneficiază de aceste sporuri.
     Acordarea sporurilor de zonă a început încă din anul 1998, dar s-au creat destule confuzii. O schimbare faţă de prevederile legale de atunci este aceea că sporurile nu se acordă acum după criteriul domiciliului, ci după cel al locului de muncă. Tocmai de aceea se constată o creştere semnificativă a numărului de persoane care vor beneficia de aceste sporuri, de la 1230 la 2141. Oricum, care va fi situaţia exactă vom afla abia după publicarea listei cu localităţile şi unităţile şcolare în Monitorul Oficial. Şi tot atunci vom şti şi care va fi data de la care va începe acordarea sumelor cuvenite.
Anca DINICĂ
"Sunt în stare de orice pentru a recâștiga încrederea populației"
A afirmat preşedintele PSD Alba, Ioan Rus, cu privire la politica liberalilor
     Criticile aduse de către liberali "Cărţii Albe" a guvernării judeţului pe anul 2001 nu au căzut tocmai bine conducerii PSD Alba, în acest sens fiind organizată o conferinţă de presă la sediul partidului de guvernământ. Prezent în faţa ziariştilor, preşedintele PSD Alba, Ioan Rus, a catalogat aceste acuze ca fiind unele demagogice ale unor frustraţi politic. "Pe ei nu-i interesează deloc situaţia cetăţenilor din judeţ, urmându-şi doar propriile interese. Au fost patru ani la guvernare, perioadă în care nu au făcut nimic pentru judeţ, dovedindu-şi din plin impotenţa politică. Sunt în stare de orice pentru a recâştiga din nou simpatia populaţiei, gândindu-se că poate vor ajunge din nou la guvernare, unde să-şi continue opera de distrugere. Chiar dacă mai sunt multe de pus la punct, 2001 a fost pentru judeţul Alba un an mai bun decât 2000. PSD a avut curajul de a prezenta opiniei publice Cartea Albă a judeţului Alba, aşa cum este ea, şi cu bune şi cu rele, pe când ei nu au făcut-o niciodată în cei patru ani de guvernare. Pentru 2002 avem pregătite o serie de programe de dezvoltare pe care sperăm să le finalizăm. Judeţul Alba nu este unul bogat, nu se pot rezolva dintr-odată toate problemele. Ce calificare profesională au domnii Simedru şi Atanasiu pentru a face analize economice? Citesc nişte cifre şi apoi critică după ureche fără nici un fundament economic", a declarat preşedintele PSD Alba.
*Negocierile PSD - UDMR debutează astăzi
     Un alt subiect abordat în cadrul conferinţei a fost cel referitor la semnarea protocolului de colaborare la nivel judeţean între PSD şi UDMR. Echipa de negociatori ai PSD Alba îi cuprinde într-o primă fază pe Augustin Presecan, Mihai Babiţchi, Dorin Sandea, Ioan Maier, Ion Farcaş şi Ion Mărginean, cei care vor redacta conţinutul proiectului de protocol urmând ca, la discuţiile finale, să li se alăture şi preşedintele Ioan Rus şi prim-vicepreşedintele Cornel Filipescu. O primă rundă de discuţii, "exploratorie", după cum s-a exprimat Ioan Rus, între comisiile de negociere ale PSD şi UDMR va avea loc în cursul zilei de astăzi.
Răzvan JURCĂ

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.