Curier județean
Rugăciunea de azi
     Către Tine, Stăpâne, Iubitorule de oameni, sculându-mă din somn scap şi spre lucrurile Tale mă nevoiesc; mă rog Ţie ajută-mi cu milostivirea Ta în toată vremea şi în tot lucrul. Scapă-mă de toate lucrurile cele rele, lumeşti şi de sporirea diavolească izbăveşte-mă şi mă du întru Împărăţia Ta cea veşnică. Că Tu eşti făcătorul meu şi purtătorul de grijă şi dătătorul a tot binele; căci întru Tine este toată nădejdea mea şi slavă înalţ, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!
Calendar religios
Ortodox: Aflarea moaştelor Sf. Mc. din Evghenia; Cuv. Atanasie, Talasie şi Limneu
Catolic: Cuv. Ap. Petru; Sf. Margareta din Cortona

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
22 februarie - Ziua mondială a Cercetaşilor
     Anual, aproximativ 60 de milioane de membri ai Mişcării Scout sărbătoresc ziua de 22 februarie, zi care marchează naşterea, cu 145 de ani în urmă, a fondatorului scoutismului, lordul Robert Stephenson Baden Powell. Pentru a depăşi lipsurile în educaţia tinerilor din vremea sa, el a creat un program de educaţie propriu, bazat pe joacă şi pe viaţa de tabără în aer liber. Acest program a luat numele de "scouting", în româneşte "cercetăşie".
     Primul experiment s-a desfăşurat în vara anului 1907, când lordul a pornit spre insula Brownsea, cu un grup de copii din medii diferite, organizând prima tabără de cercetaşi. Organizaţia Naţională "Cercetaşii României" are tradiţii interbelice. La ora actuală, cercetăşia numără câteva mii de aderenţi grupaţi în centre locale care beneficiază de ajutor financiar din partea Ministerului Tineretului şi Sporturilor (prin proiecte) şi care au încheiate protocoale cu mai multe ministere publice şi autorităţi locale.
     Cercetaşii din Alba (Centrul local "Axente Sever") vor sărbători Ziua Mondială a Mişcării Scout sâmbătă la Sala mare a Institutului de Proiectări din Alba Iulia. Momentul festiv va fi marcat printr-o serie de manifestări între care o prezentare a activităţilor desfăşurate în anul 2001 şi momente artistice susţinute de cercetaşi. Mişcarea este deschisă tuturor tinerilor, indiferent de rasă, religie sau sex, este apolitică şi universală.
Nicoleta TOMUŢA
La Dalkia nu se fumează
     "Nu există nici un ordin semnat de mine, declară ing. Dumitru Goţia, directorul SC Dalkia SA Alba Iulia, prin care se interzice fumatul în această firmă". Întrucât directorul societăţii şi celelalte persoane din conducere nu plătesc tribut fumatului a fost restricţionat fumatul doar în anumite locuri. Totodată, s-a pornit o campanie împotriva fumătorilor, încercându-se sensibilizarea lor pentru a abandona această deprindere nocivă. Rezultatul este neaşteptat pentru mulţi dintre angajaţii firmei. Se apreciază că numărul celor care s-au lăsat de fumat depăşeşte procentul de 80 la sută din cei ce "sudau" o ţigară de alta. Bine ar fi dacă experimentul Dalkia ar prinde rădăcini şi în altă parte! (A.D.T.)

În judeţul Alba
Toate spitalele au încheiat contracte cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate
     Directorul Casei de Asigurări de Sănătate, ec. Gheorghe Ştef a declarat că în judeţul nostru, spre deosebire de alte judeţe din România, au fost încheiate contractele pentru serviciile medicale şi medicamente. Dacă în alte locuri din ţara noastră situaţia în sistemul sanitar este extrem de tensionată, existând spitale care au refuzat să semneze contractele de finanţare cu casele de sănătate fiind la un pas de colaps, în judeţul nostru, toate cele 15 spitale au încheiat astfel de contracte pentru anul 2002. Directorul CJAS Alba, ec. Gheorghe Ştef a mai precizat, că în limita bugetului estimat au fost încheiate 456 de contracte, din care 228 pentru asistenţă medicală primară, respectiv cu medicii de familie, 40 cu ambulatoriile de specialitate (30 pentru servicii medicale şi 10 cu laboratoare pentru investigaţii paraclinice), 83 pentru servicii stomatologice, 15 cu spitalele, 67 cu farmaciile, 22 cu firmele furnizoare de dispozitive medicale şi de recuperare şi 1 pentru urgenţă. Gheorghe Ştef a mai precizat că nu a fost refuzat de la contractări nici un ofertant, bineînţeles în limitele bugetelor existente. Directorul CJAS Alba a mai spus în cadrul unei conferinţe de presă că valoarea punctului după care sunt plătiţi medicii de familie a crescut la 10.046 lei dar că şi în cazul acestora ar trebui să funcţioneze competiţia şi legile unei economii de piaţă.
Dana MOTREANU
Mai sunt 24 de zile până la începerea recensământului populaţiei şi locuinţelor
Cetățenii au obligația de a furniza informații complete și corecte
     Acţiunea de importanţă naţională, care este recensământul populaţiei şi locuinţelor ce se va desfăşura în perioada 18 - 27 martie a.c., se caracterizează prin două trăsături de bază, după cum ne-a precizat d-ra Ana Topârceanu, şefa Direcţiei judeţene de statistică Alba. Este vorba despre confidenţialitatea datelor cuprinse în formularele de recensământ precum şi de corectitudinea furnizării datelor de către persoanele intervievate. Concret, referitor la primul aspect, recenzorul nu are voie să comunice datele culese din teren, ele fiind strict confidenţiale şi nu se pot utiliza decât în scopuri statistice. Nerespectarea acestei prevederi atrage după sine amenzi cuprinse între 2 - 15 milioane lei. La rândul lor cetăţenii au obligaţia de a furniza recenzorului informaţii complete şi corecte, în caz contrar amenzile aplicate fiind cuprinse între 2 - 10 milioane lei. Sunt supuşi recensământului toţi cetăţenii români indiferent dacă sunt prezenţi sau absenţi în gospodărie, în momentul desfăşurării acestui proces. De asemenea, şi cetăţenii străini sau fără cetăţenie care au domiciliul permanent sau temporar în România indiferent de motiv (afaceri, refugiaţi, azilanţi sau pur şi simplu se află în vizită). Nu vor fi cuprinşi în procesul de recensământ, cetăţenii străini din cadrul reprezentanţilor diplomatice şi consulare, din cadrul organizaţiilor internaţionale şi membrii familiilor acestora, precum şi personalul din cadrul forţelor armate străine, flotelor navale şi aeriene şi corespondenţii de presă străini.
     La nivelul judeţului Alba, preparativele pentru derularea recensământului sunt aproape finalizate, în aceste zile având loc cursuri de instruire cu personalul selectat în acest sens. 36,8 la sută dintre aceştia au studii superioare, restul de 63,2 la sută, studii medii. Fiecare recenzor va face în sectorul unde este arondat, o vizită preliminară obligatorie în perioada 14-17 martie a.c. pentru a stabili detaliile referitoare la o bună organizare a propriei activităţi. În medie, fiecărui recenzor din judeţul Alba îi va reveni în jur de 250 de persoane. Vom reveni în zilele următoare cu amănunte concrete privind modul în care va decurge procesul de recensământ (atribuţiile recenzorilor, ale cetăţenilor şi alte informaţii de larg interes).
Răzvan JURCĂ, Adriana DURIGĂ

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.