Ultima oră
Știri
La Ocna Mureş
O femeie a dispărut de acasă
     Poliţia Ocna Mureş a fost sesizată de Elisabeta Szocs din localitate despre faptul că mama sa, Maria Varga (81 de ani) a dispărut de acasă din data de 13 februarie a.c. Ultima dată a fost văzută de aparţinători în 12 februarie. Potrivit sesizării depuse la poliţie, s-ar părea că Maria Varga le-a declarat cunoscuţilor că intenţionează să se arunce în râul Mureş. La data dispariţiei, femeia era îmbrăcată într-o rochie neagră cu flori roşii, un pulover de lână verde şi avea o pereche de botoşei uzaţi. Semnalmente: înălţime 1,70; ochi albaştrii; păr alb, tuns scurt; fără dinţi şi măsele; ambele picioare rupte şi vindecate cu cicatrici vizibile; hernie. Cei care pot da relaţii în legătură cu această persoană sunt rugaţi să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie. (N.T.)
Un bolnav TBC este cercetat de poliţie
     Ioan Borcea (49 ani, din Sighişoara) a ajuns miercuri, 20 februarie, la Aiud cu intenţia de a se interna în Spitalul TBC din localitate. Cadrele medicale au descoperit într-un buzunar al hainelor de stradă ale lui Borcea un flacon conţinând 880 grame de mercur industrial. Luat la întrebări de poliţie, Borcea a declarat că primise flaconul cu mercur industrial de la un cetăţean, în timp ce se afla în trenul care îl transporta spre Aiud. Deoarece împrejurările în care Borcea a ajuns în posesia mercurului sunt încă neclare, poliţia continuă cercetările sub aspectul infracţiunii de trafic cu substanţe toxice. (N.T.)
Atașatul cultural al Ambasadei Franței în vizită la Alba Iulia
     D-l Jacques Fangeroux, ataşatul cultural al ambasadei Franţei în România a fost prezent în cursul zilei de ieri la Alba Iulia, unde s-a întâlnit cu prefectul Ioan Rus, precum şi cu reprezentanţi din partea Consiliului judeţean, Inspectoratului şcolar, Casei corpului didactic şi Colegiului "H.C.C.". În calitate de şef al proiectului "Educaţie pentru informaţie în mediul rural defavorizat", oficialul francez a discutat cu partenerii români despre posibilitatea deschiderii în judeţ a altor patru centre de informare la Albac, Jidvei, Rădeşti şi Unirea după cele deja existente la Vinţu de Jos şi Colegiul "H.C.C." Alba Iulia. Susţinut de guvernul francez, care a acceptat prelungirea sa pentru încă doi ani, acest proiect oferă elevilor, ca de altfel întregii comunităţi din zonele respective, posibilitatea de a avea acces direct la noile tehnologii moderne de documentare în special pe linie culturală. (R.J.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Banii jos, ochii la... vignete pentru asigurările de sănătate
Casa de Asigurări de Sănătate Alba - necruţătoare cu rău platnicii
     Responsabilii Casei de Asigurări de Sănătate Alba au declarat într-o conferinţă de presă că la ora actuală au fost distribuite carnete de sănătate pentru aproape toată populaţia judeţului nostru. Astfel, dintr-un total de 395.653 de locuitori cât numără judeţul Alba, 388.538 au primit carnete de asigurat. Populaţia înscrisă pe listele medicilor de familie este de 369.213 persoane, diferenţa de 19.235 reprezentând asiguraţii plecaţi din ţară sau din judeţ, decedaţii, cei cu carnete duble, cu carnete tipărite eronat, schimbări de nume etc. Aceste date sunt extrem de importante pentru că, potrivit legilor în vigoare, doar posesorii de carnete de asigurat vor mai beneficia de asistenţă sanitară.
     La conferinţa de presă organizată ieri, la care au participat preşedintele CJAS Alba, Mihai Babiţchi, directorul general Gheorghe Ştef şi directorul medical Gheorghe Munteanu s-a precizat că aceste carnete vor trebui însoţite de vignete - acele timbre care fac dovada plăţii asigurărilor de sănătate, adică faptul că sunt asiguraţi. Dacă pentru şomeri, pensionari nu sunt probleme iar pentru grupa de vârstă cuprinsă între 0-16 ani din totalul de 75.144 asiguraţii au fost distribuite tot atâtea vignete, necazurile mari apar în cazul persoanelor active salariate în cadrul acelor societăţi comerciale care deşi au reţinut bani pe statele de plată, contribuţia angajaţilor nu a fost virată către Fondul de sănătate. Astfel, la nivelul lunii ianuarie 2002, la Casa de asigurări de Sănătate Alba s-au solicitat vignete pentru 79.016 persoane, dar numărul vignetelor pentru agenţii economici cu plata la zi este de 50.462.
     Directorul general Gheorghe Ştef a precizat că agenţii economici care nu vor achita contribuţiile la fondul de sănătate, nu vor primi vignete pentru salariaţii săi. "În curând se va ajunge la situaţia în care românii nu vor mai beneficia de serviciile medicale decât în momentul când vor prezenta carnetul de asigurat însoţit de vignetă. Prestarea unor servicii medicale care nu sunt plătite de beneficiari duce automat la decapitalizarea Casei de asigurări de sănătate. Prioritatea noastră este consolidarea fondului de sănătate, nu creditarea rău platnicilor pentru că noi facem politica asiguratului care, atunci când ajunge la spital trebuie să beneficieze de medicaţia necesară, de tehnică medicală performantă, de condiţii sanitare la standardele europene. Ori toate acestea se fac cu bani" - a declarat directorul Gheorghe Ştef. La ora actuală Casa de asigurări de Sănătate Alba are de încasat la Fondul de sănătate suma de 650 miliarde de lei, revenind pe lună suma de 54,16 miliarde de lei. Un număr de 24 de agenţi economici din judeţul Alba însumează o datorie de aproape 500 miliarde de lei, "topul" rău platnicilor fiind condus autoritar de SC Cugir SA şi de exploatările miniere din Munţii Apuseni. Salariaţii acestor firme nu vor beneficia de vignete.
Dana MOTREANU
Moștenirea PUNR-ului e foarte grea
Validarea lui Gheorghe Popa (PD) în calitate de consilier judeţean a fost amânată
     Doar trei noi consilieri judeţeni au fost validaţi ieri în şedinţa ordinară a CJ Alba, deşi numărul demisionarilor este de patru. Astfel locul lui Vasile Moldovan a fost luat de Sorin Coşeriu (PNL), al lui Eugen Colda de către Dumitru Pustai (PNL) şi al lui Ioan Farcaş de către Eugen Crişan (PSD). Probleme a ridicat propunerea PD Alba ca locul rămas vacant în urma demisiei lui Ioan Urcan să fie ocupat de Gheorghe Popa. Cum s-a ajuns la această propunere şi cum este ea susţinută prin sentinţe judecătoreşti a mai fost prezentat în presă şi nu vom insista. Surpriza s-a produs când Ioan Olteanu - consilier judeţean ales pe listele PUNR a solicitat fotoliul vacant pentru domnul Traian Popa, declarându-le colegilor consilieri că PUNR există şi a ieşit din Partidul Alianţa Naţională înainte ca acesta să fuzioneze cu PD. El a uitat însă că la crearea AN prin fuziunea dintre PUNR şi PNR aceste două partide au fost radiate din registrul partidelor politice şi că în momentul fuziunii prin absorbţie a AN de către PD toate drepturile şi obligaţiile, precum şi patrimoniul AN a trecut în seama PD. Deci şi listele de la alegerile locale din anul 2000. Prezent la şedinţă prefectul judeţului Alba - Ioan Rus a recunoscut, ca om priceput într-ale legii, dreptul PD de a face propunerea, dar lucrurile s-au împotmolit când domnul Traian Popa a fost întrebat: membrul cărui partid este. A răspuns că el nu are adeziune semnată la PD pentru că nu a ştiut că trebuie să facă acest pas, dar dacă protocolul de fuziune prin absorbţie dintre AN şi PD prevede aşa ceva, o va semna. Traian Popa ocupă poziţia 5 pe lista de candidaţi a PUNR în alegerile locale din 2000, iar Gheorghe Popa poziţia 14. Ion Dumitrel - vicepreşedinte al PD cu probleme organizatorice spune că cei care ocupă pe listă poziţiile 6-13 nu sunt membri ai PD, cum nu este nici dl. Traian Popa şi deci acesta este motivul pentru care nici unul nu a fost propus. Cum nu s-a putut lămuri pe loc cum anume se face înscrierea membrilor AN în PD, deşi reprezentanţii PD au susţinut că deoarece partidul s-a aflat în ultimele luni în reorganizare toţi membrii - şi cei vechi şi cei veniţi de la AN - trebuiau să-şi reînnoiască adeziunea conform statutului partidului, soluţionarea problemei a fost amânată pentru şedinţa următoare. Până la 25 februarie PD va prezenta Comisiei de validare protocolul de fuziune prin absorbţie şi statutul. Oricum neîncrederea manifestată de Comisia de validare a fost apreciată ca o ingerinţă în treburile interne ale Partidului Democrat.
     În cadrul unei conferinţe de presă susţinută imediat după încheiare şedinţei CJ Alba, vicepreşedintele PD Doru Cetean a arătat că nici el, nici alt consilier judeţean al PD nu a fost informat de introducerea pe ordinea de zi a şedinţei de ieri a punctului privind validarea mandatelor unor consilieri judeţeni. Mai mult, PD nu a primit la fel ca PSD şi PNL adrese prin care să fie invitaţi să facă nominalizările noilor consilieri, aşa că sunt destul de nelămuriţi cine anume l-a invitat pe dl. Traian Popa la şedinţă? O eventuală adeziune a domnului Traian Popa la PD, venită acum, nu este de luat în calcul, spun liderii PD, pentru că ea s-ar face interesat. Ion Dumitrel a adăugat că: "Nu ne-am aşteptat ca domnul prefect să sugereze că am putea să-i dăm acum o adeziune domnului Traian Popa şi să rezolvăm astfel problema. Iar în calitatea mea de vicepreşedinte răspunzător de problemele organizatorice ale partidului nu avea cum să-mi scape o eventuală adeziune anterioară a acestuia. Avem convingerea că PSD este deranjat de o creştere a numărului de consilieri judeţeni ai PD". În cazul în care PD nu va primi satisfacţie în această problemă, validarea oricărui consilier pe locul pretins de PD va fi atacată în justiţie.
Anca DINICĂ
Ieri, a fost semnată la Alba Iulia
Convenția de înfrățire dintre Regiunea "Centru" și Regiunea Brandenburg (Germania)
     Ieri, 21 februarie, d-l Augustin Presecan, preşedintele Consiliului de Dezvoltare Regională "Centru" şi d-l Simion Creţu, director ADR "Centru", au semnat Convenţia de Twinning (înfrăţire), dintre Regiunea "Centru" şi Regiunea Branderburg din Germania. La întâlnire a participat din partea germană d-l Carl A. Heller, consilierul de pre-aderare care va lucra în cadrul ADR "Centru" pe întreaga perioadă de desfăşurare a proiectului. Această convenţie a fost aprobată necondiţionat de către Comisia Europeană de la Bruxelles în data de 15 februarie 2002. Convenţia va fi înaintată Ministerului Dezvoltării şi Prognozei şi Delegaţiei Comisiei Europene la Bucureşti pentru avizarea finală, urmând ca după aceea să se înceapă implementarea sa.
     Twinning-ul este o iniţiativă a Comisiei Europene pentru sprijnirea ţărilor candidate în dobândirea capacităţii independente de a adopta, implementa şi aplica pe deplin acquis-ul comunitar, conform Agendei 2000, ca o condiţie prealabilă aderării la Uniunea Europeană. Proiectul de înfrăţire este un program de lucru precis, clar definit ca timp şi buget, urmărind obţinerea unui rezultat predefinit, şi anume funcţionarea instituţiilor statului candidat în aşa fel încât să garanteze aplicarea acquis-ului comunitar dintr-un domeniu.
     Obiectivul general al convenţiei, este dezvoltarea în Regiunea "Centru" a structurilor instituţionale, administrative şi bugetare cu scopul de a pregăti Regiunea pentru participarea sa efectivă la politica de coeziune economică şi socială a UE, având ca obiectiv specific: construirea până în 2003 a capacităţii CDR-ului şi a corpului său executiv ADR-ul de a lucra cu autorităţile naţionale, judeţene şi locale şi cu alţi parteneri regionali, în dezvoltarea efectivă de programe de tipul Fondurilor Structurale Europene.
     Proiectul se va derula pe o perioadă de 18 luni şi este structurat pe cinci componente: 1. Dezvoltarea partenerului: Construirea la nivel regional a unor structuri de coordonare stabile şi eficiente pentru dezvoltarea regională; 2. Programare: Dezvoltarea naturii operaţionale multi-anuale a Planului Regional de Dezvoltare şi a programării Phare în România; 3. Sisteme de implementare: Dezvoltarea capacităţilor de management, implementare şi procesare din ADR "Centru" şi îmbunătăţirea comunicării şi parteneriatului operaţional cu alte instituţii regionale şi naţionale; 4. Resurse umane ale dezvoltării regionale: Asigurarea unei abordări strategice pentru formarea în domeniul dezvoltării regionale în România la nivelul tuturor organismelor implicate, acordând atenţie specială dezvoltării personalului din ADR "Centru"; 5. Acţiuni specifice regiunii: Schimb de experienţă şi bună practică specifice regiunilor precum şi împărţirea instrumentelor şi resurselor.
     Bugetul total al Convenţiei de Înfrăţire este de 749.720 Euro, ce reprezintă contribuţia UE la proiect, la aceasta se adaugă şi contribuţia ADR "Centru" în valoare de 41.385 Euro. (D.M.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.