Ultima oră
Știri
Păgubiţii FNI din judeţ au demarat acţiunea de colectare a taxei de timbru
     Începând cu data de miercuri, 20 februarie a.c., a demarat acţiunea de colectare a taxei de timbru - 1%, proporţional cu sumele investite de fiecare membru FNI din judeţ care mai face parte din ANI - FNI. Iniţial, Asociaţia Investitorilor FNI Alba a cuprins 2600 de persoane, iar acum au mai rămas doar 845 de membri. Acţiunea amintită se desfăşoară în perioada 20 februarie - 15 martie, inclusiv, cu sprijinul primarului Mircea Hava. Taxa de timbru se va achita la Banca Transilvania, iar colectarea chitanţelor se va desfăşura în zilele de luni, miercuri şi joi ale fiecărei săptămâni, de la ora 17.00 la 18.00. "Chitanţa şi o copie xerox vor fi depuse la asociaţie, iar o altă copie va fi păstrată de fiecare investitor", ne-a informat d-na Carolina Iordache, preşedinta Asociaţiei Investitorilor FNI din judeţ. După data de 15 martie, după ce se va negocia onorariul cu avocatul, va începe acţiunea de strângere a banilor necesari tot prin Banca Transilvania. (A.D.T.)
Greva din învăţământ - mai aproape decât s-a prevăzut
     Decizia guvernului de a nu acorda tichetele de masă salariaţilor din învăţământ şi propunerea de înlocuire a acestora cu o creştere salarială de 5 %, care în opinia sindicatelor este departe de a avea aceeaşi valoare netă, i-a determinat pe sindicaliştii din învăţământ să strângă rândurile. Desigur că rămân pe agenda de revendicări toate celelalte probleme, dar aceasta este cea care i-a radicalizat. Ieri, Colegiul Liderilor Sindicatului Învăţământ Alba a luat notă de hotărârea celor 4 federaţii sindicale din ramură privind crearea unei alianţe în vederea soluţionării problemelor grave cu care învăţământul se confruntă şi a decis următoarele: *susţinerea listei comune de revendicări a alianţei sindicatelor din învăţământ; *Declanşarea conflictului de muncă printr-o grevă de avertisment în data de 28 februarie, între orele 11.00 - 13.00 şi a unei greve generale de o zi în data de 11 martie; *În caz de nesoluţionare a revendicărilor va fi declanşată greva generală pe termen nelimitat. Data declanşării acesteia urmează a fi stabilită ulterior. (A.D.)
Au fost identificaţi patru copii ai străzii în zona Gării din Alba Iulia
Trei dintre aceştia vor fi trimişi pentru a fi protejaţi în judeţele de domiciliu
     Recent, la cantina socială constituită în zona gării din Alba Iulia de Biroul de asistenţă socială al Arhiepiscopiei au fost identificaţi patru copii ai străzii ce supravieţuiau de pe o zi pe alta, graţie "ciorbei săracului". Unul dintre aceştia este originar din Alba Iulia şi asupra sa se va institui o măsură de protecţie la nivel local. Ceilalţi trei provin din judeţele Braşov, Neamţ şi Mureş, aceştia urmând a fi trimişi pentru a fi protejaţi în judeţele de domiciliu. Directorul DGPDC Alba, d-l Sorin Chirilă, a dispus deocamdată instituţionalizarea copiilor (cu vârste între 9-10 ani) la Centrul de primire a minorilor din Alba Iulia, până la luarea unei hotărâri din partea Comisiei de specialitate. (I.H.)
Până în 20 martie a.c.
Arăturile pentru însămânțările de primăvară trebuie finalizate
     În judeţul Alba, suprafaţa arată pentru însămânţările de primăvară a crescut la 66%, iar însămânţările s-au efectuat pe o suprafaţă de 750 ha. Prefectul Ioan Rus a precizat că până la finele decadei a doua a lunii martie a.c., trebuie terminate arăturile pe întreaga suprafaţă, cu excepţia zonelor montane, unde acestea vor demara în cursul lunii aprilie. De asemenea, şeful administraţiei publice judeţene a cerut ca tot cetăţenii care nu vor cultiva pământul proprietate personală să facă în acest sens o precizare la primăriile locale, pentru a se cunoaşte exact suprafeţele agricole de care dispune judeţul Alba. (R.J.)
Protest zgomotos în fața Primăriei Cugir
     Ieri dimineaţă, aproximativ 90 de persoane, beneficiari de ajutor social, au protestat în faţa Primăriei Cugir. Protestatarii, majoritatea de etnie romă, i-au solicitat primarului Aurel Voicu ajutorul social, cu toate că nu prestaseră cele minimum 72 de ore de muncă în folosul comunităţii. Protestul a fost aplanat de primarul Voicu, acesta explicându-le beneficiarilor de ajutor social condiţiile în care pot intra în posesia banilor. În timpul protestului nu s-au semnalat incidente violente. (N.T.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Recensământul în judeţul Alba
Majoritatea recenzorilor sunt funcţionari publici şi profesori
     Preşedintele Comisiei judeţene de recensământ, prefectul Ioan Rus, şi-a exprimat nemulţumirea legată de faptul că foarte mulţi funcţionari publici din cadrul primăriilor judeţene s-au implicat, în calitate de recenzori, în desfăşurarea acestei importante acţiuni. "Recensământul este un proces foarte complex de anvergură naţională, care implică responsabilitate maximă şi multe ore de muncă. Nu ştiu cum vor face faţă acestui program infernal de lucru şi la serviciu şi pe teren. Pe perioada recensământului, primarii, care sunt şi preşedinţii comisiilor locale, trebuie să stabilească foarte clar sarcinile fiecăruia. Aceşti recenzori nu pot fi pontaţi ca fiind prezenţi la locul de muncă, când ei de fapt se află pe teren", a declarat prefectul Ioan Rus, care a făcut referire şi la numărul mare al cadrelor didactice, peste 500, care se vor ocupa de recensământ. În această privinţă, însă, nu par a se ivi disfuncţionalităţi, având în vedere faptul că perioada de recensământ se suprapune cu o săptămână de vacanţă şcolară.
     De menţionat faptul că în cursul săptămânii viitoare la sediul Prefecturii va avea loc o analiză a modului cum au decurs instruirile recenzorilor din judeţ. (R.J.)
Duminică
Debut al manifestărilor dedicate lui Horea, Cloșca și Crișan
     Fiecare sfârşit de februarie aduce cu sine primii ghiocei, speranţa primăverii, dar şi manifestările culturale dedicate omagierii conducătorilor Răscoalei ţărăneşti de la 1784-1785 - Horea, Cloşca şi Crişan. Organizată de Prefectura judeţului Alba, Consiliul judeţean Alba, DCCPCN Alba, Arhiepiscopia ortodoxă de Alba Iulia, primăriile din Alba Iulia, Aiud, Stremţ împreună cu alţi colaboratori, retrospectiva istorico-literară "Horea, Cloşca şi Crişan - File din calendarul eroismului şi jertfei româneşti" debutează duminică, 24 februarie, cu o serie de acţiuni: Mănăstirea Râmeţ, ora 11.00 - Parastas întru cinstirea eroilor neamului, evocarea istorico-literară "Horea, Cloşca şi Crişan - efigii ale eroismului şi jertfei româneşti"; Căminul cultural Stremţ, ora 12.30 - Simpozion "Munţii Apuseni - istorie, cultură, civilizaţie - patrimoniu cultural naţional", expoziţie de carte "Chipul martirilor în literatură"; Biserica "Adormirea Maicii Domnului" Alba Iulia, cartierul Lipoveni, ora 12.00 - Slujbă de pomenire şi parastas în memoria călugărului Sofronie de la Cioara şi a Sinodului ortodox ţinut în acest lăcaş la 14-28 februarie 1761; Biserica "Buna Vestire" Alba Iulia, ora 12.00 - Slujbă de pomenire la mormântul preotului Nicolae Raţ, cel care a dat ultima împărtăşanie martirilor Horea şi Cloşca pe Dealul Furcilor. Manifestările vor continua miercuri, 27 februarie, după un program pe care-l vom anunţa. (A.D.)
Târgul de Fete de pe Muntele Găina şi manifestările de 1 Decembrie - singurele acţiuni culturale importante din judeţul Alba?
     Ultima şedinţă a Consiliului judeţean Alba a adus, în sfârşit, aprobarea programului de activităţi al instituţiilor de cultură care sunt finanţate din bugetul CJ Alba. Cu extrem de mici modificări, activităţile cuprinse în program sunt aceleaşi de ani de zile. Fapt remarcat şi criticat de preşedintele Comisiei de cultură a CJ Alba - Ionuţ Fulea, care-şi poate trece la activ totuşi o mică victorie: obţinerea aprobării consilierilor judeţeni pentru organizarea unui concurs de chitară la Alba Iulia. Manifestarea urmează să fie organizată de Şcoala populară de artă Alba, dar numai în limita fondurilor de care CJ Alba va dispune sau nu la vremea concursului. De altfel, acest concurs nu este singurul a cărui organizare este legată de bani. Preşedintele CJ Alba - Augustin Presecan a declarat despre toate acţiunile din program că se aprobă dar ele vor fi realizate concret numai în limita fondurilor disponibile "pentru că prioritate au cele două mari manifestări din judeţul nostru - Târgul de Fete de pe Muntele Găina şi acţiunile de 1 Decembrie. E adevărat că aceste acţiuni se bucură de participarea multor oameni obişnuiţi, dar este tot atât de adevărat că ele sunt adeseori folosite pentru obţinerea de capital electoral. Pentru că, să ne fie cu iertare, dar nu credem că numai pura dragoste şi apreciere pentru tradiţii mână pe vârful muntelui, fie vreme bună, fie vreme rea, un adevărat şuvoi de oameni politici. E tot atât de adevărat că ambele acţiuni costă foarte mult. Trebuie remarcat că, în ambele, elementul folcloric este dominant în ce priveşte partea artistică. Dar cultura nu se rezumă la atât. Ea înseamnă artă plastică, literatură, istorie, respect pentru oamenii mari pe care i-a dat culturii şi ştiinţei judeţul Alba. Şi există şi alte acţiuni culturale foarte importante în organizarea cărora CJ Alba se poate implica prin instituţiile sale. Dintre acestea, cea mai valoroasă şi mai importantă pentru prestigiul şi imaginea judeţului Alba - la care CJ Alba lucrează cu osârdie - este Festivalul Internaţional "Lucian Blaga". Suntem convinşi că omiterea acestui festival, care reuneşte an de an oameni de mare cultură din ţară, dar şi din afara ei, din enumerarea extrem de scurtă a acţiunilor culturale prioritare pentru judeţul Alba nu este decât rodul iuţelii de limbă şi al nebăgării de seamă a domnului preşedinte, cu atât mai mult cu cât domnia sa este deţinătorul unei diplome în filosofie. Cum festivalul este programat pentru începutul lunii mai, nu mai avem mult până să ne dăm seama dacă avem sau nu dreptate.
Anca DINICĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.