Ultima oră
Știri
Bombe, grenade şi proiectile distruse de pirotehnişti
     Anul trecut, cu ocazia unor lucrări de construcţie, lucrări agricole şi în albia unor torente provocatoare de ploi abundente, pe teritoriul judeţului Alba au fost descoperite numeroase piese de muniţie rămase neexplodate din timpul războiului. (Cam 15-20 din totalul proiectilelor nu au funcţionat la impact, rămânând îngropate în sol.) Specialiştii pirotehnişti au procedat, astfel, la neutralizarea, transportul şi distrugerea muniţiei, în special din zonele Cugir, Alba Iulia, Ocna Mureş şi Aiud. Iată bilanţul acestor distrugeri în anul 2001: 1121 proiectile de artilerie de diferite calibre; 8 bombe de aruncător; 3 bombe de aviaţie; 4 grenade defensive; 1 grenadă ofensivă; 1 mină antitanc; 644 cartuşe. (I.H.)
Lt. Simona Guţu - noul purtător de cuvânt al IPJ Alba
     Începând de ieri, noul purtător de cuvânt al IPJ Alba este lt. Simona Guţu. Ea îl înlocuieşte în funcţie pe col. Mircea Grava care va ocupa funcţia de adjunct al şefului Serviciului Poliţiei Rutiere Alba. Lt. Guţu a absolvit în 1994 Academia de Poliţie Bucureşti ca şefă de promoţie şi este licenţiată în drept. Din septembrie 1994 până la 1 decembrie 2000 a activat ca ofiţer de poliţie economică în cadrul Poliţiei Ocna Mureş. Ulterior a activat ca ofiţer de cercetări penale în cadrul Poliţiei Municipiului Alba Iulia şi a Serviciului de Cercetări Penale din IPJ Alba. În prezent este doctorand în Drept Penal şi Criminologic la Universitatea de Stat din Chişinău. Lt. Simona Guţu este căsătorită cu un ofiţer de poliţie şi are o fetiţă de 4 ani. (N.T.)
La Rimetea
Circa 1500 de persoane au "înmormântat fărşangul"
     La tradiţionala sărbătoare a "înmormântării fărşangului" desfăşurată duminică, 24 februarie, la Rimetea , au participat peste 1500 de persoane. Au asistat la ritualul de "înmormântare a iernii" cetăţeni sosiţi în judeţul Alba de la mii de kilometri depărtare de România. Astfel, alături de românii, saşii şi maghiarii din Rimetea s-au bucurat de venirea primăverii şi de spectacolul folcloric oferit de localnici şi cetăţeni din Austria, Cehia şi Ungaria. (N.T.)
Magistrala de gaz metan Alba - Sibiu
     Unul dintre subiectele şedinţei Consiliului operativ-consultativ al judeţului Alba ce a avut loc în cursul zilei de ieri, a fost cel referitor la preconizata investiţie privind construirea unei magistrale de gaz metan Alba - Sibiu. În acest sens prefectul Ioan Rus şi directorul SC Transgaz Mediaş, Ilie Laţa, au discutat la sediul Prefecturii, cu primarii principalelor localităţi beneficiare în speţă Daia Română, Doştat, Şpring, Cîlnic, Gîrbova de Sebeş şi Săsciori, asupra detaliilor tehnice care urmează să fie puse la punct în cel mai scurt timp pentru ca această importantă lucrare să poată demara. (R.J.)
Sistemul de autocitire în municipiul Sebeş
     Începând din data de 1 martie 2002, Electrica SA - Sucursala Alba va introduce în municipiul Sebeş sistemul de facturare a consumului de energie electrică, cunoscut sub numele de AUTOCITIRE. Acest sistem de facturare a consumului de energie electrică constă în citirea contorului de către abonat şi prezentarea indexului citit la ghişeele casieriei situate în str. Dorin Pavel nr. 80. Pe baza citirii prezentate de către abonat se va emite factura care se va achita pe loc. "Programul casieriei va fi, începând din 1 martie a.c. zilnic, între orele 8.00 - 18.00, sâmbăta între orele 8.00 - 12.00 şi duminica - închis. Sistemul de autocitire funcţionează în prezent în Alba Iulia (parţial), Ocna Mureş şi se va extinde în cursul acestui an în toate oraşele judeţului", ne-a informat d-şoara Mihaela Buda, responsabil cu relaţiile publice. (F.R.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
În dosarul înmatriculărilor ilegale
Trei polițiști din Alba vor fi audiați de Parchetul Militar București
     Daniel Ilie Petru (32 de ani, din Sebeş) a fost audiat ieri de Parchetul Militar Bucureşti. Daniel Ilie, fiul consilierului pe probleme de rromi din cadrul Prefecturii Alba, este cercetat în stare de arest preventiv pentru contrabandă, complicitate la fals şi uz de fals, înşelăciune şi asociere în vederea comiterii unor infracţiuni. Folosindu-se de actele de identitate ale unor cunoscuţi şi de unele pe care le avea în IPJ Alba, Daniel Ilie Petru a înscris în circulaţie în perioada noiembrie 1996 - mai 1997, 26 de autoturisme aduse în ţară pe asociaţii de caritate. Potrivit informaţiilor pe care le deţinem până la această dată, poliţiştii de la înmatriculări auto se pare că nu cunoşteau "manevrele" lui Daniel Ilie însă acest fapt nu-i scuteşte de a da seamă în faţa Parchetului Militar Bucureşti. Mr. Marius Avram, plt. Traian Todea şi plt. Adrian Buhăţel (înmatriculări auto IPJ Alba) au fost puşi la dispoziţia IPJ Alba urmând să fie audiaţi de Parchetul Militar Bucureşti.
Andreea RADU
Miting de protest la Cugir
Comunicat
     Sindicatul Liber de la SC UM Cugir SA, organizează în data de 27 februarie 2002, ora 11.00, un miting de protest în faţa Clubului Sindicatului Liber Cugir.
     Se estimează că la miting vor participa circa 4.000 de salariaţi de pe ambele platforme ale SC Cugir SA, membri ai Sindicatului Liber. Cei de pe platforma de sus a oraşului vor pleca de la UMC II în marş spre locul de desfăşurare a mitingului la ora 10.30, iar cei de pe platforma de jos vor ieşi pe poarta dinspre halta CFR la ora 10.45.
     Nemulţumirile sindicaliştilor sunt legate de faptul că nu şi-au primit integral salariile pentru luna ianuarie, întrucât fondurile alocate de la bugetul de stat în acest scop întârzie nejustificat de mult, precum şi de lipsa de operativitate a Guvernului în promovarea pachetului legislativ pentru actuala etapă de restructurare a sectorului Producţiei de Apărare, aşa cum a fost convenit cu federaţiile sindicale din domeniu.
     O altă nemulţumire majoră este legată de faptul că plata preavizelor pentru cei 598 de salariaţi cărora li s-a desfăcut contractul de muncă, începând cu 15.02.2002, nu s-a făcut integral, întrucât banii ce trebuiau alocaţi în acest scop de la bugetul statului nu au sosit nici până în prezent.
     Prin acest miting al disperării, Sindicatul liber de la SC UM Cugir SA încearcă să atragă din nou atenţia guvernanţilor asupra problemelor sociale deosebit de grave de la Cugir, oraş în care şomajul este acum de 71%.
ing. Herlea CRĂCIUN
Lider Sindicatul Liber SC Cugir SA
În cursul lunii ianuarie
22 de primării din judeţ nu au comunicat datele privind Legea venitului minim garantat
     În cursul lunii ianuarie 2002 Serviciul Prestaţii, Servicii Sociale şi Coordonare Instituţii din cadrul DGMSS Alba a organizat o serie de întâlniri cu salariaţii primăriilor din judeţul nostru care au fost desemnaţi prin dispoziţia primarului, să se ocupe de aplicarea Legii 416/2001 privind venitul minim garantat. În cadrul acestor întâlniri au fost prezentate principalele aspecte ale acestei legi şi a HG 1099/2001 şi s-a răspuns la întrebările formulate de participanţi. La aceste întâlniri au participat şi reprezentanţi ai Prefecturii Judeţului Alba, ai Consiliului Judeţean Alba şi ai Direcţiei Generale a Finanţelor Publice.
     Principalele probleme ridicate au vizat asigurarea sumelor necesare pentru plata acestui drept, componenţa familiei, stabilirea venitului în cazul familiilor sau persoanelor care se gospodăresc în comun, realizarea orelor de muncă de către persoanele obligate să le presteze, ajutorul pentru încălzirea locuinţei. Toate aceste probleme au fost clarificate de reprezentanţii DGMSS Alba şi ai celorlalte instituţii prezente.
     În luna ianuarie 2002, din totalul de 76 primării din judeţul Alba doar un număr de 55 au transmis DGMSS Alba raportul statistic prevăzut în anexa 9 la HG 1099/2001. Primăriile care nu au comunicat aceste date sunt următoarele: Blandiana, Ceru Băcăinţi, Crăciunelul de Jos, Gîrbova, Gîrda, Horea, Întregalde, Lupşa, Mihalţ, Noşlac, Ohaba, Poiana Vadului, Poşaga, Rimetea, Sălciua, Sîntimbru, Sohodol, Şugag, Şpring. Primăriile de la Avram Iancu şi Vadu Moţilor au comunicat rapoartele statistice dar acestea au fost greşit întocmite.
     Din centralizarea celor 55 de rapoarte rezultă că în luna ianuarie 2002 au fost înregistrate un număr de 7845 cereri din care au fost aprobate un număr de 5825.
Răzvan JURCĂ
Consiliul Naţional de Coordonare al PD a aprobat
Principalele teme politice pentru anul 2002
     la sfârşitul săptămânii trecute la Bucureşti a avut loc reuniunea Consiliului Naţional de Coordonare al Partidului Democrat, prima întâlnire a acestui for de conducere a PD din acest an. Principalele puncte discutate au fost cele legate de finalizarea procesului de reorganizare a PD declanşat în urma alegerii lui Traian Băsescu în funcţia de preşedinte al PD: alegerea unor noi membri ai Biroului Permanent Naţional, completarea Comisiei naţionale pentru Statut, Etică şi Litigii, aprobarea criteriilor de evaluare a militanţilor Partidului Democrat. Lor li s-a adăgat şi aprobarea temelor politice prioritare ale Partidului Democrat pe anul 2002 - ne-a informat vicepreşedintele PD Alba - Doru Cetean. În număr de şapte ele tratează problemele majore cu care se confruntă societatea românescă în această perioadă: lupta împotriva sărăciei, a corupţiei, crimei organizate şi subordonării justiţiei, reforma sistemului politic şi a administraţiei publice, restituirea proprietăţii, asigurarea şanselor de afirmare pentru tinerii şi femeile din România şi dezvoltarea şi reforma economică în anul 2002. Dar PD nu se mulţumeşte doar să pună un diagnostic, ci propune şi soluţii. Toate temele au fost aprobate de CNC urmând ca ele şi strategiile decurgând din acestea să fie transmise în perioada următoare în teritoriu. ca o recunoaştere a valorii organizaţiei judeţene a PD Alba, doamna Iulia Badea a fost aleasă membru în BPN al PD în cadrul Departamentului pentru Politici în Educaţie, Cultură, Culte, Minorităţi şi Sport.
Anca DINICĂ
Se cerne sita farmaciilor ce vor rămâne în relaţii contractuale cu Casa de Asigurări de Sănătate Alba
Medicamentele vor fi compensate cu 65% din preţul cu amănuntul afişat de farmacii
     Casa de Asigurări de Sănătate Alba a încheiat pentru anul 2002 contracte de furnizare de servicii farmaceutice cu 67 de farmacii cu circuit deschis, în valoare totală de 127 miliarde de lei. De asemenea, s-au încheiat 10 contracte de furnizări servicii farmaceutice cu farmacii cu circuit închis în valoare de 33 miliarde de lei, reprezentând suma alocată medicamentelor ce se vor elibera gratuit în cadrul celor 9 programe naţionale de sănătate. Directorul CAS Alba, ec. Gheorghe Ştef şi directorul medical dr. Gheorghe Munteanu au precizat într-o conferinţă de presă organizată recent că începând cu partea a doua a acestui an se va cerne sita farmaciilor care vor avea relaţii contractuale cu Casa, în sensul că acele farmacii care nu deţin toată gama de medicamente, potrivit prevederilor legale, care nu deţin case de marcat, nu vor fi acreditate în relaţiile cu CAS Alba. La nivelul acestei instituţii s-a înfiinţat o comisie paritară cu Colegiul farmaciştilor din Alba care va discuta condiţiile de acreditare a farmaciilor (termenul limită fiind de 31 martie 2002), în condiţiile în care în ultima perioadă acestea au apărut "ca ciupercile după ploaie" şi nu funcţionează la standardele impuse de lege. Între lunile aprilie - iulie va exista o perioadă de graţie pentru farmacii, după care vor fi acreditate doar cele performante. După apariţia unei hotărâri de guvern, în acest an compensarea medicamentelor se va face la nivelul preţului cu amănunt existent în farmacii.
Dana MOTREANU

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.