Ultima oră
Știri
PD se solidarizează cu cadrele didactice
     Biroul de presă al PD Alba ne-a informat că problemele grave din învăţământ şi refuzul Executivului de a rezolva doleanţele cadrelor didactice, pe care le consideră îndreptăţite, au determinat PD să se solidarizeze cu sindicatele din învăţământul judeţean. Pe de altă parte, PD atrage atenţia că nesoluţionarea acestor probleme va duce la greva generală, care va afecta nu doar procesul educaţional ci şi imaginea României în campania de aderare la NATO. (S.F.D.)
Pe fondul încălzirii bruşte a vremii
Îmbolnăvirile cu gripă, pneumonii şi viroze au atins cifre record în acest an
     Printr-un comunicat de presă suntem informaţi de Direcţia de Sănătate Alba că în perioada 18-28 februarie au fost înregistrate 2045 de cazuri de viroze respiratorii (din care 62 au necesitat internare în spital), 184 de gripe (31 de internări) şi 857 de pneumonii (93 de cazuri spitalizate). Cele mai expuse persoane la îmbolnăviri au fost cele cu vârste cuprinse între 15 şi 44 de ani. (D.M.)
Anotimpul femeilor
     Primăria municipiului Aiud, Consiliul local Aiud şi Casa de cultură "Liviu Rebreanu" din localitate vor organiza vineri, 1 martie a.c., la ora 17.00, un program dedicat sărbătorilor de început de martie. În primul rând, va fi vernisată expoziţia de pictură "Respiraţia iubirii" a artistului plastic aiudean Victor Ioan Cacovean. Apoi va fi prezentată colecţia de artă vestimentară a tinerei creatoare Ela Martin, tot din Aiud. Locul acţiunii va fi terasa "Luk" din Aiud. (C.D.)
Întâlnire la
Prefectură privind Programul "Fabricat în România"
     Programul "Fabricat în România", lansat în cursul anului 2001 are menirea de a susţine şi promova toate produsele şi serviciile româneşti de calitate. Un rol important în acest demers îl are campania de publicitate, care nu se poate realiza fără sprijinul unor parteneriate puternice menite să garanteze obţinerea unei răspândiri cât mai rapide şi mai ample a mesajului care să asigure, de asemenea, acoperirea tuturor categoriilor de public vizate. În acest sens, un reprezentant al Asociaţiei pentru Promovarea Produselor şi Serviciilor România, se va afla la Alba Iulia pe data de 1 martie, urmând să aibă o întrevedere cu prefectul Ioan Rus, precum şi cu managerii unor importante firme din judeţ şi anume ai SC Jidvei, SC Montana, SC Resial, SC Proiect, SC Ampelum şi SC Incov. (R.J.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Profesorii au intrat în grevă!
Astăzi, pentru două ore, peste 90 la sută din cadrele didactice din judeţul Alba îşi vor întrerupe activitatea
     Valeriu Şuşman, liderul Sindicatului Învăţământ Alba a declarat că azi, între orele 11.00 şi 13.00, peste 90% din cadrele didactice din învăţământul preuniversitar din judeţul Alba vor intra în grevă, în sensul că îşi vor întrerupe activitatea didactică. Ieri, în cadrul Comisiei de Dialog Social de pe lângă Prefectura Alba, liderii confederaţiilor sindicale CNSLR Frăţia şi BNS s-au declarat solidari cu acţiunea de protest a profesorilor. Reamintim că revendicările cadrelor didactice sunt stabilirea unui salariu de referinţă unic în învăţământ, recorelarea acestui salariu cu inflaţia, problema tichetelor de masă, respectarea statutului personalului didactic. În cazul în care guvernanţii rămân insensibili la solicitările profesorilor, acţiunile de protest vor continua, culminând cu o grevă generală de o zi, pe data de 11 martie. De asemenea, în 6 martie va avea loc o nouă întâlnire la Prefectura Alba a subcomisiei pentru învăţământ din cadrul Comisiei de Dialog Social în care vor fi luate în discuţie punctele delicate ce pot fi soluţionate în plan local.
Dana MOTREANU
Cu NUP și SUP nu poate fi apărat sistemul sanitar
"Sinceritatea şi regretul" rău-platnicilor nu-i vindecă pe români!
     Evaziunea practicată de marile companii de stat sau private reprezintă dublul pagubelor făcute Asigurărilor de sănătate de munca la negru. Datoriile neachitate în cei trei ani de la înfiinţarea sistemului de asigurări de sănătate în România ating 16.000 de miliarde de lei, adică jumătate din bugetul pe 2001. La nivelul Casei de Asigurări de Sănătate Alba, datoriile societăţilor de stat sau private au ajuns la suma de 650 de miliarde de lei, din care peste 460 de miliarde de lei provin de la 24 de agenţi economici. Teoretic, oficialii Casei de Asigurări de Sănătate Alba au în mâna lor pârghii coercitive prin care să-i oblige pe rău platnici să vadă de... sănătatea angajaţilor lor: măsurile de executare silită şi acţionarea în instanţă a managerilor societăţilor care, deşi reţin banii salariaţilor, nu-i virează către Fondul de Asigurări de Sănătate, deci care practică un fel de ... evaziune fiscală, de deturnare de fonduri.
     În ultima perioadă, conducerea executivă a Casei de Asigurări de Sănătate Alba a luat următoarele măsuri de executare silită: 908 titluri executorii şi somaţii întocmite în urma declaraţiilor: 26 întocmite în urma proceselor verbale, 50 de popriri bancare, 2 sechestre de bunuri mobile, 18 somaţii pentru executarea silită a bunurilor imobile.
     Anterior făceam referire la posibilitatea teoretică de acţionare în judecată a managerilor. Spunem că este doar teoretică pentru că, deşi articolul 20 din Legea 130/1999 prevede pedepsirea infracţiunilor şi măsuri de protecţie persoanelor încadrate în muncă, parchetele de pe lângă instanţele de judecată au soluţionat cu neînceperea urmăririi penale (NUP) şi scoaterea de sub urmărire penală (SUP) a tuturor plângerilor formulate de conducerea Casei de Asigurări de Sănătate.
     Directorul CAS Alba, ec. Gheorghe Ştef, ne-a declarat că toate cele 45 de dosare, din care 16 la Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, 6 la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba, 7 la Parchetul de pe lângă Judecătoria Aiud, 15 la Parchetul de pe lângă Judecătoria Blaj şi unul la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cîmpeni au fost soluţionate cu... scoatere de sub urmărire penală, respectiv neînceperea urmăririi penale. "Faţă de învinuiţi s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală şi aplicarea unei sancţiuni cu caracter administrativ - amendă, încât fapta, în conţinutul său concret, nu prezintă gradul de pericol social al unei infracţiuni, iar scopul preventiv al pedepsei poate fi realizat şi prin pedeapsa aplicată, unii învinuiţi sunt la prima abatere, nefiind cunoscuţi cu antecedente penale; pe parcursul cercetărilor aceştia au abordat o atitudine sinceră, recunoscând şi regretând fapta comisă" - acestea sunt motivele procurorilor... Regretul şi sinceritatea lor nu-i ajută însă pe salariaţii lor - potenţiali "beneficiari" ai serviciilor de sănătate sau de medicamente, care se pot trezi oricând în situaţia de a nu fi trataţi sau de a nu mai putea primi medicamente compensate!
     Redăm în continuare lista marilor datornici, mulţi dintre ei regăsindu-se şi în dosarele penale în care au "colaborat sincer", listă care ar trebui afişată peste tot, listă care nu-i va face bine pe români, dar care măcar îi ajută să cunoască pe cei care determină blocajul în sistemul sanitar, blocaj care, de multe ori este sinonim cu... moartea: SC Cugir, EM Roşia Poieni Abrud, EM Baia de Arieş, EM Roşia Montană, SC Metalurgica Aiud, SC Saturn SA, SC Incov SA, SC Ampelum, SC Resial SA, SC Uteps SA, EM Zlatna, SC Perla Tîrnavei SA Jidvei, SC Upsom SA Ocna Mureş, SC Mobis SA Sebeş, SEPPL Sebeş, SC Ardeleana SA, SC Uzina Ardealul SA, SC Pehart SA Petreşti, SCPVV Blaj, Hidroconstrucţia SA Şugag, Tehnometal Socom Teiuş, SC Mova SRL, SC Transcom SA Alba Iulia, SC Transalba SA Alba Iulia.
Dana MOTREANU
Greco-catolicii au intrat cu forţa în Casa Parohială Ortodoxă din Mihalţ
În schimb, la Ocna Mureş, ortodocşii aşteaptă în linişte sentinţa judecătorească pentru redobândirea bisericii din centrul oraşului
     Una dintre marile sărbători ale creştinătăţii, Aflarea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, a fost celebrată duminică, 24 februarie, cu uşoare urme de tensiune în două localităţi ale judeţului Alba. *OCNA MUREŞ, 24 FEBRUARIE, ORA 9. În biserica din centrul oraşului, câştigată deocamdată de greco-catolici, circa 120 de credincioşi au asistat la slujba de duminică. Concomitent, aproximativ 200 de credincioşi ortodocşi au asistat la slujba oficiată în stradă, în faţa bisericii. Şi de această dată, slujba pentru credincioşii ortodocşi s-a desfăşurat în stradă, până la ora 12.15, cu aprobarea Primăriei Ocna Mureş. Nu s-au semnalat incidente violente. * MIHALŢ, 24 FEBRUARIE, ORA 9. Renunţând să mai ţină slujba de duminică în incinta şcolii generale din localitate, preotul greco-catolic Petru Stânea împreună cu încă 7 credincioşi s-au îmbarcat în două autoturisme şi s-au deplasat la Casa Parohială Ortodoxă. Ajungând aici, cei în cauză au forţat intrarea din spate a Casei Parohiale, care era sigilată (bătută în cuie), şi au pătruns într-o încăpere unde a început să fie oficiată slujba. Casa Parohială Ortodoxă este nelocuită de peste 20 de ani, preotul din sat, Ioan Decean având propria lui locuinţă. Până în jurul orei 13.30, la slujba oficiată în Casa Parohială s-au strâns circa 35 de persoane, care au asistat şi la oficierea unui parastas. În jurul amiezii, reprezentanţii MI şi primarul în exerciţiu al comunei Mihalţ, Ionel Toma Cârnaţ, i-au invitat pe greco-catolici să părăsească incinta pe care o ocupau abuziv. Ulterior, la Postul de Poliţie Mihalţ a fost depusă o plângere penală semnată de preotul paroh ortodox Ioan Decean şi membrii consiliului parohial. În sesizare se face referire la abuzul comis de credincioşii greco-catolici, fapta lor încadrându-se în art. 220, aliniat 15 din Codul Penal, respectiv "tulburare de posesie, în grup". Pentru prevenirea oricăror conflicte spontane care ar putea izbucni pe raza comunei Mihalţ, forţele de ordine (mai precis cei trei poliţişti din localitate) sunt sprijinite în permanenţă de trei jandarmi din cadrul CJJ Alba. Slujba de duminică de la Mihalţ s-a terminat fără incidente violente între credincioşii celor două culte, cu toate că în paralel în biserica ortodoxă din localitate s-a desfăşurat slujba obişnuită.
Nicoleta TOMUŢA
La Alba Iulia
Patru persoane au fost grav rănite într-un accident rutier
     Marţi seara, în jurul orei 18.40, pe strada Clujului din Alba Iulia s-a produs un accident rutier în care patru persoane au fost grav rănite. Conducând autoturismul Dacia 1310 pe direcţia Teiuş - Alba Iulia, Nicolae Filimon (51 ani, din Deva) virează brusc la stânga pentru a intra pe DC 43, fără să acorde prioritate unui Mercedes care circula din sens opus. Mercedesul, condus de Vasile Albu, 41 ani, din Cluj Napoca, cu dublă cetăţenie (româno-germană), tamponează violent Dacia care vira stânga. În urma accidentului au fost grav răniţi şoferul şi trei dintre pasagerii Daciei. Nicolae Filimon a suferit multiple traumatisme, inclusiv fractura genunchiului stâng; Marioara Radu (73 ani, din Geomal - Stremţ) a fost policontuzionată, suferind fractură a ambelor picioare, fractură de bazin, fractură de piramidă nazală, alte traumatisme în zona capului; Victoria Tofan (46 ani, din Deva) a suferit o fractură la piciorul drept, multiple traumatisme în zona membrelor inferioare; Cristina Tofan (20 ani, din Deva) a suferit multiple traumatisme în zona toracelui şi a capului. Conducătorul Mercedesului are o firmă în Nurenberg şi a intrat în România, cu scop de afaceri, în 24 februarie a.c. În cauză, poliţia rutieră continuă cercetările.
Nicoleta TOMUŢA
În perioada 26-28 februarie
Parteneri francezi în cadrul programului Ecos - Ouverture sunt oaspeţii judeţului Alba
     Inspectoratul de Protecţie a Mediului Alba a primit ieri vizita unei delegaţii franceze partenere în cadrul Programului Ecos - Ouverture, proiect Aquafil. Au fost prezenţi la această întâlnire Veronique Soubaber, Ludovic Germa, Christophe Merotto, Heelene Knoll, Frederic Colmar, Natacha Escaffre, iar din partea IPM Alba inspectorul şef al acestei instituţii, ing Dimitrie Clepan. Cu prilejul acestei reuniuni au fost discutate subiecte legate de directivele Uniunii Europene şi managementul mediului, d-l Dimitrie Clepan subliniind faptul că în prezent ţara noastră face mari eforturi pentru a deveni mai curată, însă din pricina finanţării deficitare România are nevoie de timp pentru a fi parcurse toate etapele cuprinse în program. Francezii au solicitat amănunte legate de modul în care se acţionează asupra marilor poluatori şi monitorizarea acestora în conformitate cu legislaţia UE. În ceea ce priveşte poluarea existentă în zona Zlatna, şeful IPM Alba a precizat că în prezent SC Ampelum SA funcţionează pe un program de conformare până în anul 2004, perioadă pe parcursul căreia este necesară modernizarea tehnologiilor existente la firma din Zlatna. Proiectul de ecologizare a fost întocmit de d-l Dimitrie Clepan, valoarea lui este de 6 milioane de dolari şi presupune recuperarea dioxidului de sulf şi transformarea acestuia în acid sulfuric, precum şi recuperarea pulberilor tehnologice şi reintroducerea lor în procesul tehnologic. Dacă termenul impus de inspectorii IPM nu va fi respectat, activitatea agentului economic din Zlatna va fi oprită. În prezent sunt afectate, la Zlatna, din cauza poluării aproape 1200 de hectare de teren, ecosistemul şi starea de sănătate a oamenilor şi animalelor. Şeful IPM Alba a precizat că SC Ampelum SA Zlatna nu este o firmă privată şi, în funcţie de sursa de finanţare de la bugetul statului, problema poluării la Zlatna poate fi rezolvată pe parcursul celor 4 ani stabiliţi de inspectorii IPM.
     Oaspeţii francezi au vizitat până acum firma SC Itul SRL, Parcul dendrologic Mamut, SC Perla Târnavei-Jidvei, localităţile Ciugud, Rîmeţ, Întregalde, Ciumbrud, Universitatea Aisteda şi vor pleca astăzi din Alba Iulia. (A.D.T.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.