Ultima oră
Știri
La Mirăslău
Accident grav de circulaţie
     Miercuri, 27 februarie, pe DN 1, în zona comunei Mirăslău, s-a produs un spectaculos accident rutier în urma căruia un bărbat a fost grav rănit iar autoturismul Dacia Super Nova pe care îl conducea a fost distrus în proporţie de 90 %. Petru Mateeş (43 de ani, din Caransebeş) conducea autoturismul pe direcţia Turda - Aiud când, într-o curbă periculoasă la dreapta, pierde controlul volanului, intră pe contrasens şi se răstoarnă în şanţul de la marginea şoselei. În urma accidentului, şoferul suferă multiple traumatisme, inclusiv o fractură cu deplasare a claviculei. În cauză, poliţia continuă cercetările. (N.T.)
Deputatul Codrin Ștefănescu a avut dreptate
     Deputatul Codrin Ştefănescu este cel mai tânăr dar în mod cert şi cel mai inspirat şi abil politician, ce reprezintă judeţul Alba în Parlamentul României, respectiv în Camera Deputaţilor. Calităţile domniei sale ies şi mai tare în evidenţă acum când în Partidul România Mare a izbucnit un scandal imens ce poate duce la falimentul formaţiunii conduse de Corneliu Vadim Tudor. Primul care a încercat să reformeze acest partid a fost, aşa cum se ştie, domnul Codrin Ştefănescu care a dorit să aducă în această formaţiune un suflu nou, tineresc în care talibanii să fie restructuraţi, ca să folosim un termen la modă. Încercări eşuate, fapt pentru care într-un mod elegant şi distins, aşa cum este de fapt întreaga sa personalitate şi prestaţie deputatul Codrin Ştefănescu, urmând pilda unor mari şi veritabili politicieni (a se vedea cazul Winston Churchill), a optat pentru un alt partid, deschis noului şi apropiat omului şi mai ales hotărât să facă ceva pentru ţara aceasta. Nu în vorbe şi declaraţii, ci în fapte mai puţin gălăgioase. Putem spune că plecarea domnului Codrin Ştefănescu din partidul lui C.V. Tudor a însemnat începutul sfârşitului, confirmând flerul unui politician tânăr, dar extrem de intreprinzător, curajos şi înţelept, fapt ce ne face să credem în noua generaţie de politicieni care are în tânărul şi ambiţiosul nostru deputat un lider de marcă. (A.C.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Ajunşi în pragul disperării
Angajații SC Resial au protestat ieri în curtea întreprinderii
Soarta renumitei fabrici de cărămidă atârnă de un fir de... gaz
     Nemulţumirile acumulate încă de la sfârşitul anului trecut, de către personalul SC Resial SA Alba Iulia, au răbufnit în cursul zilei de ieri, peste 300 de angajaţi protestând în curtea întreprinderii cu privire la situaţia dezastruoasă în care se află societatea. După circa 2 luni, perioadă în care oamenii au fost trimişi acasă, aceştia au fost chemaţi la serviciu imediat după data de 1 februarie a.c., însă singura lor îndeletnicire a fost aceea de a întreţine utilajele şi de a face curăţenie la locul de muncă, cu toate că se aşteptau de la o zi la alta ca să se reia furnizarea gazului metan şi să reînceapă lucrul. Cronologic, evenimentele de ieri au succedat celor de luni, 25 februarie a.c., această primă tentativă fiind însă repede anihilată de conducerea fabricii care a promis că situaţia se va rezolva în câteva zile, adică se va relua producţia şi se vor achita salariile restante. Răbdarea oamenilor a fost însă de scurtă durată, grija zilei de mâine îndemnându-i să recurgă la a doua mişcare de protest. De data aceasta, salariaţii i-au mandatat pe liderii de sindicat să discute cu directorul Vasile Popa, domnia sa precizând că ziua de astăzi este una decisivă pentru soarta SC Resial. Conducerea susţine că a efectuat toate demersurile necesare pentru reluarea alimentării cu gaz metan, fapt care ar trebui să se concretizeze în cursul zilei de azi. În caz contrar se pare că cei aproape 500 de angajaţi vor fi trimişi în şomaj. Totuşi, mai trebuie amintit că o parte din personalul TESA din cadrul întreprinderii a intrat ieri în posesia salariilor restante (avansurilor), care ar fi trebuit să fie achitate încă din data de 9 februarie.
     De menţionat faptul că şi în condiţiile în care activitatea la SC Resial se va relua, viitorul fabricii nu pare a fi deloc promiţător, deoarece comenzile de producţie ale firmei, nu ar acoperi decât un interval de circa 3 luni de zile.
Sorina MUREŞAN, Răzvan JURCĂ
Omagiu eroilor martiri Horea, Cloșca și Crișan
     pozaPe parcursul a două zile, 27-28 februarie, mai multe localităţi din judeţul Alba au fost gazdele unor manifestări dedicate memoriei celor trei conducători ai Răscoalei ţărăneşti de la 1784-1785, Horea, Cloşca şi Crişan. La împlinirea a 217 ani de la martiriul lui Horea şi Cloşca, în memoria lor, ÎPS Andrei - arhiepiscopul ortodox de Alba Iulia a oficiat slujbe de pomenire la busturile lui Horea din comunele Albac şi Horea, precum şi la monumentul din Dealul Furcilor - Alba Iulia. La periplul cultural din Ţara lui Horea, care pe lângă localităţile amintite a inclus popasuri la Abrud şi Cîmpeni - au participat istorici şi muzeografi din Alba Iulia precum şi cei doi vicepreşedinţi ai Consiliului judeţean Alba - Doru Cetean şi Eugen Popa, subprefectul judeţului Alba - Ioan Maier, directorul Oficiului prefectural Cîmpeni - Nicolae Puiuleţ, şi desigur primari din zona Munţilor Apuseni, Ion Mărginean - directorul DCCPCN Alba. Primarii din Albac şi Horea - Gheorghe Paşca, respectiv Corneliu Olar au reuşit şi de această dată să facă din comemorarea eroilor un moment emoţionant atât pentru oaspeţi cât şi pentru localnici.
     Punctul final al manifestărilor a avut loc ieri la Alba Iulia. La Obeliscul lui Horea, Cloşca şi Crişan au fost depuse jerbe şi coroane de flori din partea autorităţilor judeţene şi locale, a instituţiilor de cultură şi a Colegiului Naţional "Horea, Cloşca şi Crişan" Alba Iulia. Au fost evocate momentele importante ale Răscoalei de la 1784-1785, iar elevii Colegiului Naţional "Horea, Cloşca şi Crişan" Alba Iulia au prezentat un scurt moment artistic. Manifestările de la Alba Iulia s-au bucurat de prezenţa prefectului judeţului Alba - Ioan Rus, vicepreşedinţilor CJ Alba, Doru Cetean şi Eugen Popa, col. Marin Aron - comandantul IPJ Alba, col. Mircea Tămăzlăcaru - comandantul Garnizoanei Alba Iulia, a viceprimarului municipiului Alba Iulia - Călin Potor. Este acesta un semn că, în ciuda greutăţilor, a problemelor zilnice, cinstirea înaintaşilor este o preocupare a administraţiei locale, care înţelege să facă din pilda înaintaşilor un adevărat model de conduită şi acţiune prezentă.
Anca DINICĂ
Deputatul Dan Simedru lansează, ca de obicei
Fumigene liberale
     La ultima conferinţă de presă a PNL Alba, domnul deputat Dan Coriolan Simedru i-a fericit din nou pe ziarişti cu obişnuita sa logoree spumoasă, inconsistentă, aburitoare, indiferent de tema abordată. Candoarea profesională a domniei sale a devenit notorie. De data aceasta i-a căşunat pe intenţia PSD Alba de a continua procesul prin care s-a blocat retrocedarea ilegală către Biserica Romano-Catolică a Bibliotecii Batthyaneum.
     Dacă domnul deputat, înainte de a formula critici, s-ar fi ostenit să cerceteze cât de cât Dosarul 608/2000 aflat pe rol la Judecătoria Alba Iulia, ar fi descoperit că Biblioteca Batthyaneum aparţine în totalitate statului român şi nu există nici o bază legală serioasă pentru a fi revendicată. Vom face un mic istoric, pentru ca opinia publică să fie corect informată.
     La origini clădirea a fost biserică a călugărilor lutherani, transformată ulterior în depozit al armatei. În anul 1798 proprietar al clădirii era Episcopul de Transilvania, Ignatius Batthyaneum (1741-1798), una din minţile luminate ale secolului respectiv. Acesta a construit la etajul trei al clădirii un observator astronomic (1792-1798). Ceva mai târziu a achiziţionat cărţi rare cu caracter religios şi ştiinţific, a alcătuit o bibliotecă impresionantă, iar la etajul inferior a înfiinţat o tipografie şi legătorie. Cu puţin înainte de moartea sa a donat, prin act oficial, clădirea şi terenul aferent Provinciei Transilvania şi Bisericii Romano-Catolice. Potrivit clauzei de donaţie, aşezământul a devenit public adică "să fie folosit de oricine, fără nici o discriminare de natură religioasă" (citat din actul de donaţie); mai instituie şi obligaţia ca biblioteca şi centrul astronomic să nu fie mutate din Alba Iulia.
     La înfiinţarea Cărţii Funciare în 1878, clădirea cu dublă proprietate a fost înscrisă în CF la nr. Top 1973/1. Situaţia sa juridică rămâne neschimbată până când, prin Tratatul de la Trianon (1920), marile puteri recunosc "de facto" unirea Transilvaniei cu România iar bunurile mobile şi imobile din fosta provincie trec în proprietatea statului român.
     Această proprietate este reconfirmată prin Decretul 31/1954, art. 26 şi 53 dar abia în 11.03.1960, în baza unei adrese a Sfatului popular al raionului Alba clădirea este trancrisă în CF 6193, nr. Top 1973/1. În 1999 s-a întabulat dreptul de administrare a bibliotecii de către Biblioteca Centrală de Stat, filiala Alba Iulia. Lucrurile ar fi rămas în făgaşul lor normal dacă nu ar fi existat aiuritoarea guvernare cederisto-pedistă, cu angoasele ei legate de proprietate. Prin OUG 13/1998, Guvernul Radu Vasile a dispus "restituirea"către Biserica Romano-Catolică a întregului complex cultural care este Biblioteca Batthyaneum, încălcând flagrant clauzele actului de donaţie al Episcopului Ignatio Batthyaneum, precum şi celelalte reglementări juridice consfinţite prin acte internaţionale şi naţionale. După cum bine ştiu românii, Valeriu Stoica, preşedintele PNL şi fost ministru al Justiţiei nu s-a poticnit niciodată de asemenea fleacuri cum ar fi respectarea legii. Poblema este că art. 2 din OUG 13/1998 stipulează foarte clar că transmiterea dreptului de proprietate devine efectivă abia după încheierea protocolului de predare-preluare încheiat între părţi. Protocol care NU A FOST ÎNCHEIAT NICIODATĂ.
     Întrucât ştim că domnul deputat Simedru are reale dificultăţi în interpretarea datelor statistice sau istorice, îi atragem atenţia că Biblioteca Batthyaneum nu a aparţinut niciodată în întregime Bisericii Romano-Catolice, iar de peste 80 de ani nu i-a mai aparţinut deloc. Acum parte în proces, alături de PSD, este şi Ministerul Culturii precum şi Biblioteca Naţională.
     Domnul deputat este intrigat de ce s-a implicat PSD în stoparea acestei ilegalităţi ("Doar Biblioteca Batthyaneum nu este proprietatea PSD!" s-a impacientat domnia sa la conferinţa de presă). Foarte simplu. Legea partidelor permite acestora să se implice când este vorba de încălcări flagrante ale drepturilor cetăţenilor sau ale statului român.
     Nouă nu ne displace să-i oferim gratuit domnului Simedru lecţii de economie, istorie sau ştiinţe juridice, dar credem că cei care l-au votat ar prefera ca în locul unor inepţii uşor demontabile să arate, în ieşirile sale intempestive la rampă, ceea ce a făcut în mod real pentru cetăţenii judeţului. (Biroul de presă al PSD)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.