Prima pagină Ediția din: 4.03.2002
Știri
Ajutoare pentru copiii instituţionalizaţi
     Conform HG 29/2002 Agenţia Naţională a Rezervelor Statului a distribuit recent ajutoare pentru copiii instituţionalizaţi şi casele de tip familial. În urmă cu câteva zile, în judeţul nostru au sosit o parte din aceste ajutoare: produse alimentare şi de cazarmament, parafarmaceutice şi medicamente. Ele au fost distribuite tuturor centrelor de plasament din judeţ, în localităţile Alba Iulia, Vadu Moţilor, Obreja, Blaj, Cugir, Stremţ, Abrud, precum şi caselor de tip familial din Tîrsa, Almaşu Mare, Dumbrava şi Vingard. În cursul zilei de marţi, 5 martie vor mai fi distribuite astfel de produse asistenţilor maternali profesionişti pentru copiii aflaţi în îngrijire, ne-a informat Nicolae Mera, din partea Prefecturii Alba. (R.J.)
De la tinerii membri ai PSD
Mărţişoare şi felicitări
     De 1 Martie, membrii Organizaţiei judeţene de tineret a PSD au oferit mărţişoare şi felicitări, pe stradă sau în instituţii, doamnelor şi domnişoarelor din localităţile Alba Iulia, Teiuş, Sebeş, Câmpeni şi Abrud. Preşedintele acestei organizaţii, Nicolae Mera, ne-a informat că alături de mărţişoare reprezentantele sexului frumos au primit în dar şi o felicitare. (R.J.)
Epidemie de gripă la nivel naţional
     În marea majoritate a judeţelor ţării, dar în special în Transilvania, numărul cazurilor de îmbolnăviri de sezon a crescut îngrijorător.
     Din acest motiv, la nivel naţional a fost declarată epidemie de gripă de intensitate medie. În judeţul Alba, la ultima raportare au fost anunţate 189 cazuri de gripă, aproape dublu faţă de precedenta "contorizare" a îmbolnăvirilor de sezon. Epidemia de gripă a fost anunţată şi de alte ţări ale Europei. (F.R.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
În luna martie, oriunde vă veţi afla
Nu rataţi marele spectacol cosmic al primăverii
     La 2 februarie acest an a fost descoperită cometa C/2002 Ikeya-Zhang. Menţionez că japonezul Ikeya este un celebru vânător de comete. Partea senzaţională a acestui fenomen astral este că poate fi admirat foarte bine din emisfera nordică, deci şi de la noi din ţară. Cu ochiul liber cometa poate fi urmărită în peroada 20 februarie - 10 mai. Toată luna martie trebuie să privim seara între orele 19 şi 20 către vest. În acestă perioadă cometa urcă pe cer de la 10 - 15 grade la începutul lunii, la 35 de grade deasupra orizontului la sfârşitul lunii. La 22 martie cometa va avea strălucirea maximă (magnitudinea 4). La 19 martie va fi la periheliu (punctul cel mai aproape de Soare), când distanţa de la noi până la cometă va fi de numai 105 milioane km. Deci, pentru luna martie, vizibilitatea va fi excelentă.
     De la 1 aprilie cometa este circumpolară şi se vede toată noaptea pe direcţia Nord-Vest şi apoi Nord, la o înălţime deasupra orizontului de aproximativ 60 de grade. În toată această perioadă cometa se îndepărtează de Pământ, văzându-se din ce în ce mai slab, ca după 5-10 mai să nu mai poată fi distinsă cu ochiul liber pe cer. La 11 mai magnitudinea vizuală este de 8 şi în continuare poate fi urmărită cu binoclu, apoi cu luneta şi telescopul.
     După cum a afirmat dr. Ştefan Berinde de la Universitatea "Babeş Bolyai" Cluj, interesant este drumul urmat de cometă pe cer. Până la 25 martie se află în constelaţia Peşti. Apoi, până la 10 aprilie, este în Andromeda. În continuare ea parcurge până la 25 aprilie constelaţia Cepheu (Coasa) şi apoi, până la 10 mai, se găseşte în constelaţia Dragonul. Dar cea mai remarcabilă poziţie o va avea pe 30 martie, când se va găsi pe aceeaşi direcţie a razei vizuale cu vecina noastră, galaxia Andromeda, care este la 2,2 milioane ani-lumină de noi. Este cea mai mare galaxie din Grupul local de galaxii, din care şi noi facem parte împreună cu alte 32 de galaxii mai mici. Galaxia Andromeda, despre care s-au scris atâtea cărţi ştiinţifico-fantastice (turnându-se şi filme pe această temă) conţine în jur de 200 de miliarde de stele ca Soarele nostru. Deci, vă daţi seama că acolo sunt peste 1 milion de planete ca Pământul nostru şi multe dintre ele având civilizaţii umane mai mult sau mai puţin evoluate ca noi.
     Din vechime, cometele au fost numite "stele cu coadă" sau "stele pletoase". Consider că este bine să se ştie că o cometă este formată din nucleu (capul cometei), coamă şi coadă. Nucleul este solid cu un diametru de 1-30 km, având o masă de ordinul a şase mii de miliarde tone, fiind un conglomerat de gheaţă murdară. Adică, conţine apă îngheţată, metan, dioxid de carbon, granule metalice, pietriş şi praf cosmic etc. Când nucleul cometar îngheţat ajunge la o distanţă între Martie şi Jupiter îndreptându-se spre Soare, substanţa sa sublimează, gazele emanate antrenând cu ele particulele de praf care formează un înveliş de gaze şi praf cosmic în jurul nucleului, numit "coama cometei". Diametrul coamei poate atinge 50-100 mii km. Pe măsură ce cometa se apropie de Soare, procesul de eliberare a gazelor din nucleu se accelerează. Vântul solar (particule din plasma solară expulzate în spaţiul cosmic cu viteza de ordinul a 500 km/s) şi presiunea radiaţiei electromagnetice solare împing gazele emanate spre partea nucleului opusă Soarelui, formându-se astfel coada cometei. Coada atinge dimensiuni de ordinul a 100 milioane km. şi mai mari, ceea ce înseamnă că densitatea gazelor care o formează este foarte mică. Strălucirea cometei şi dimensiunile cozii sunt maxime în momentul trecerii ei prin periheliul orbitei sale. După acest moment toate procesele descrise se desfăşoară în sens invers: strălucirea scade, coada se restrânge, gazele revin (parţial) pe nucleu şi la ieşirea din sistemul solar cometa se reduce la nucleul său îngheţat. Cometele provin din norul lui Oort care se găseşte la 2 ani-lumină în jurul nostru.
     Vă dorim să priviţi un spectacol cosmic de neuitat.
Ec. Turcu VASILE
Membru al Academiei de Ştiinţe New York, SUA
În Alba Iulia, ca în toată ţara,
Nebunii umblă liberi...
     Deunăzi, la sediul redacţiei "Unirea" s-a prezentat un individ evident "scăpat de la balamuc": îmbrăcat într-un halat de spital, cu mărţişor în piept, încălţat cu ghetuţe de damă şi cu părul într-o neorânduială de pămătuf năpârlit. Vă rog să-mi iertaţi descrierea, oarecum jignitoare, a individului, dar pieptănătura lui "multilaterală" n-ar fi deranjat pe nimeni, dacă nu ar fi fost evident faptul că minţile sale erau într-o neorânduială mult mai mare. Susţinea că se numeşte Cârcă şi că a fost externat recent din Spitalul de neuropsihiatrie. Apoi şi-a ridicat, tam-nesam, manşeta pantalonului arătându-ne un bandaj murdar (sub care cică se ascundea o rană), apelând la mila noastră. Dorea o sumă oarecare de bani, care să-i permită să se întoarcă în localitatea de origine: Suceava. Bineînţeles, imediat ce am sunat la Spitalul de neuropsihiatrie aşa-zisul Cârcă s-a făcut nevăzut. Am solicitat sprijinul specialiştilor psihiatri, dar de la unitatea spitalicească respectivă ni s-a răspuns că individul nu se află în evidenţă, că la neuropsihiatrie nu există ambulanţă şi că în astfel de cazuri trebuie să se apeleze la Poliţie.
     Cineva ar putea spune că individul era doar un cerşetor care făcea pe nebunul, dar toţi cei care l-au văzut sunt convinşi că bietul om este grav bolnav. Problema, însă, nu-i asta. Problema e că un astfel de individ (demn de toată compasiunea), instabil, poate chiar violent, umblă de capul lui prin oraş, intră prin instituţiile publice şi... nimeni nu se sesizează. Să credem că nu l-a observat nimeni pe "numitul Cârcă din Suceava" pe străzile Alba Iuliei? Dacă intra undeva, într-o instituţie fără portar (sau trecea neobservat de acesta) şi în primul birou "miruia pe cineva în numele Tatălui"? Mai mult chiar, problema poate fi pusă şi din punct de vedere umanitar. E şi el un suflet de om, nu? Un om care are nevoie de protecţie. Acum câţiva ani, din Spitalul de neuropsihiatrie Alba Iulia a "evadat" un bolnav care a fost găsit abia după câteva luni de zile în şanţurile Cetăţii, sub formă de cadavru, mâncat de şobolani. Pentru că nu s-a sesizat nimeni!
     Dar, mă rog, bolnavii psihici sunt catalogaţi drept "nebuni" de societatea noastră (în care indiferenţa faţă de om şi faţă de viaţa lui ia aspecte revoltătoare), sunt excluşi, lăsaţi uneori la voia întâmplării şi consideraţi poveri de care e mai bine să te scapi cât mai repede. Aşadar, numeroşi bolnavi sunt lăsaţi să umble liberi (unii ajung chiar la funcţii şi onoruri de stat)... în timp ce se întâmplă ca înţelepţii să fie arestaţi. E inutil să vă dăm exemple de oameni cu scaun la cap din judeţul nostru care au fost arestaţi sau cercetaţi pentru că au avut "nebunia" de a vedea lucrurile altfel decât majoritatea sau care au avut "nebunia" de a se opune puterii politice la un moment dat.
     Dacă s-ar solidariza oamenii normali în ajutorarea bolnavilor aşa cum se solidarizează în distrugerea celor ce încalcă regulile mediocrităţii şi birocraţiei româneşti, societatea noastră ar fi mult mai sănătoasă! (I.H.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.