Curier județean
Rugăciunea de azi
     Doamne, învaţă-mă să cunosc slava şi bunătatea Ta. Dă-mi inimă curată şi lesne iertătoare şi căinţă pentru supărările ce am făcut altora. Fă să am dragoste creştinească şi să pot răbda, cu pace, toate necazurile din partea lor, făcând porunca Ta. Îţi făgăduiesc să nu mai fac rău celor ce-mi fac rău şi pe cel ce mă blestemă îl voi binecuvânta. De va flămânzi vrăjmaşul meu, îi voi da pâine; iar de va înseta îl voi adăpa. De va cădea, îl voi ridica şi de se va rătăci, îl voi povăţui.
     Doamne, eu nu sunt decât un om neputincios. De aceea, ajută-mă cu harul Tău, să fiu statornic în poruncile Tale. Trimite binecuvântările Tale peste vrăjmaşii mei şi întoarce inima lor, cu dragoste, asupra mea. Alungă suferinţele şi neodihna ce am din partea lor şi ne împacă pe noi. Dă-mi pacea Ta, Doamne, ca să putem vieţui pe pământ cu pace, cu bucurie şi să-Ţi zicem în unire, cu faţa senină şi cu inima curată: "Şi ne iartă nouă greşelile noastre, precum şi noi iertăm greşiţilor noştri". Că Ţie se cuvine slava, cinstea şi închinăciunea, în veci. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Cuv. Gherasim de la Iordan; Sf. Mc. Pavel şi Iuliana
Catolic: Sf. Cazimir

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
La Cugir
S-a constituit Grupul Umanist pentru Protecţia Mediului
     La sfârşitul săptămânii trecute, la Cugir, s-a constituit Grupul Umanist pentru Protecţia Mediului, în urma unei colaborări între Asociaţia "Năsăpişte" şi organizaţia locală a PUR.
     Noul organism va monitoriza acţiuni pentru depozitarea în teritoriu a unor deşeuri toxice sau care prezintă pericole de infestare bacteriologică a aerului, solului sau a apelor freatice; tăierea abuzivă sau fără aprobări legale a arborilor sau arbuştilor din parcuri sau domeniul public; defrişarea sau degradarea unor zone împădurite etc. Preşedintele PUR (social liberal) Cugir, Toader Ulise a declarat că în cazuri deosebite se va apela la sprijinul autorităţilor abilitate să intervină în astfel de situaţii. (F.R.)
Veşti bune despre "Prichindelul" albaiulian
     Directoarea Teatrului de Păpuşi "Prichindelul" Alba Iulia, d-na Ioana Vieru, a precizat în cadrul unei conferinţe de presă că instituţia pe care o conduce se bucură de o audienţă crescută, de la an la an, din partea spectatorilor. În cursul anului trecut, 23.100 de spectatori au vizionat spectacolele artiştilor albaiulieni. Ioana Vieru a declarat că fiecare an va începe cu o premieră. În acest an, Teatrul de Păpuşi va aniversa 50 de ani de teatru, ocazie cu care vor fi organizate mai multe manifestări culturale. (F.R.)
Partidul Umanist nu negociază posturi de ministru
     În legătură cu eventuala remaniere guvernamentală, Biroul de presă al Partidului Umanist este împuternicit să declare următoarele:
     Partidul Umanist nu a negociat şi nu intenţionează să negocieze preluarea portofoliului unui eventual minister al energiei. Poziţiile exprimate de senatorul Aureliu Leca, în ultimele zile, au reprezentat punctul de vedere al unui specialist în domeniul energetic şi nicidecum antamarea funcţiei de ministru. Facem precizarea pentru a evita orice fel de confuzie care s-ar putea ivi pe această temă, în contextul negocierilor în curs de derulare dintre delegaţiile Partidului Umanist şi PSD. Subliniem faptul că aceste discuţii nu vizează obţinerea de posturi sau avantaje pentru Partidul Umanist. Principala temă a negocierilor o reprezintă analiza stadiului îndeplinirii alianţei politice.

Proiectele de succes din cadrul ADR "Centru" vor fi cunoscute de public
     Participanţii la şedinţa Consiliului de Dezvoltare Regională desfăşurată la Sf. Gheorghe, au aprobat organizarea unui simpozion, ce va avea loc cel mai probabil la Braşov. Cu această ocazie vor fi prezentate proiecte de succes cu finanţare din fonduri comunitare, de la nivel regional.
     De asemenea, dl. Gabriel Friptu, director în cadrul Ministerului Dezvoltării şi Prognozei a anunţat intenţia ministerului de a implica Agenţiile de Dezvoltare Regională în implementarea Planului naţional de ocupare a forţei de muncă. (F. R.)
După mai multe runde de întâlniri
Programele de susţinere reală a comunităţii romilor întârzie să apară
     La sediul Prefecturii Alba a fost organizată ieri masa rotundă cu tema "Dialog-Identitate-Egalitate", întâlnire la care au participat prefectul Ioan Rus, subprefectul Ioan Maier, Ioan Mărginean - directorul Direcţiei pentru cultură, culte şi patrimoniu cultural Alba, Lenica Bucur - ISJ Alba, Gheorghe Avram - AISTEDA, Vasile Ionescu - expert în cadrul Ministerului Culturii, Vasile Tulcitu - director de programe, Ioan Gruia Bumbu - Uniunea Democrată a Romilor, Petru Ilie - consilier cu problemele romilor la Prefectura Alba, Cornel Gherghel - Partida Romilor, alţi reprezentanţi ai unor instituţii din judeţ. Astfel de reuniuni au loc în toate cele 41 de judeţe ale ţării şi la Bucureşti, fiind cuprinse în programul "Caravana pentru educaţie interculturală şi (re)valorizare a patrimoniului cultural rrom". Obiectivele întâlnirii au fost următoarele: consultanţă în scopul armonizării politicilor publice locale, în funcţie de specificitatea subgrupurilor de romi; identificarea surselor de finanţare pentru proiecte şi programe de îmbunătăţire a situaţiei romilor; constituirea circuitului informaţional dintre autorităţile locale şi asociaţiile (comunităţile) romilor; încheierea unui protocol de parteneriat în scopul implementării HG 430/2001 între autorităţile locale, asociaţiile romilor şi Comisia Ministerială pentru romi a Ministerului Culturii şi Cultelor.
     Cu acest prilej s-au purtat discuţii pe tema îmbunătăţirii educaţiei romilor, activităţii de mediere sanitară în comunităţile romilor, valorificării talentelor romilor etc. Prefectul Ioan Rus a subliniat importanţa organizării unui festival al cântecului romilor, realizându-se astfel o mai bună mediatizare a acestei comunităţi. "În prezent romii nu au nevoie doar de îmbrăcăminte şi hrană, ci şi de educaţie. Ei trebuie să urmeze cursuri de alfabetizare sau să-şi completeze educaţia şcolară obligatorie de 9 clase pentru a-şi găsi mai uşor un loc de muncă. Pentru o mai bună educaţie a romilor ar trebui să existe în judeţul nostru o publicaţie destinată comunităţii romilor", a menţionat prefectul de Alba, av. Ioan Rus. La rândul său, Ion Mărginean a spus că "cele 6 proiecte culturale nu trebuie promovate doar pentru comunitatea romilor ci pentru recunoaşterea valorii culturale a romilor, pentru cultura românească şi universală". Deoarece nici de la această întâlnire nu au lipsit reproşurile şi conflictele de idei, prefectul Ioan Rus a propus semnarea unui protocol între reprezentanţii Partidei Romilor, Centrului Creştin şi Uniunii Democrate a Romilor, reprezentate prin Ilie Petru, Ioan Gruia Bumbu şi Viorel Bumbu. "Trebuie găsite punctele comune care să unească cele 3 organizaţii, în scopul îmbunătăţirii vieţii romilor şi să fie lăsate la o parte disensiunile. Doar atunci când se stabilesc punţi de legătură se poate colabora, se pot încheia protocoale pe probleme legate de educaţia sanitară a romilor, educaţia civică şi multe altele", a precizat prefectul Ioan Rus. De asemenea, domnia sa a apreciat că programul propus de Ministerul Culturii şi care vizează comunitatea romilor este abstract în ceea ce priveşte susţinerea reală a activităţilor culturale ale romilor şi ar fi necesară o implicare mai mare din partea celor responsabili. "Este a treia întâlnire de acest fel din anul 2002 şi iată că, nici de această dată, nu au fost prezentate programe concrete care să vizeze rezolvarea problemelor romilor", a precizat av. Ioan Rus. (A.D.T.)
La Aiud, arta autentică se află în pericol!
     Fraţilor, oameni buni, faceţi ceva că ne paşte îngroparea sub dărâmăturile artei şi culturii autentice, atât cât a mai rămas din ea. Pe zi ce trece suntem tot mai sugrumaţi auditiv, pe toate canalele posibile, de "manelisme" şi "piese" vocal-instrumentale regurgitate pe după blocuri, iar vizual suntem asaltaţi din toate părţile de producţii "valoroase" gen "Răpirea din serai". E clar că se întâmplă ceva cu poporul ăsta căruia cineva parcă vrea să-i închidă toate ferestrele spre lumină, lăsându-l în bezna călduţă a mediocrităţii şi indiferenţei, pentru a putea fi mai uşor manipulat. Iată un exemplu în acest sens: cazul Fundaţiei "INTER-ART" din Aiud.
     Începând din anul 1996, la Aiud se desfăşoară Tabăra internaţională de artă plastică "Inter-art". Până în prezent, cele şase ediţii ale taberei au reunit 118 artişti plastici din 27 de ţări (SUA, Australia, Germania, Austria, Turcia, India etc.), artişti ce au devenit în mod sigur nişte veritabili ambasadori ai României. Din nefericire, începând din acest an tabăra este în pericol de a nu mai putea fi organizată.
     Se pare că, odată cu plecarea lui Horaţiu Josan din biroul de primar al municipiului, Fundaţia "Inter-Art" a căzut în dizgraţie şi nu mai beneficiază de sprijin financiar din partea administraţiei publice locale. (Deşi, repet, beneficiile pentru urbe sunt incalculabile în plan relaţional şi chiar material, din punct de vedere al producţiei artistice!) De pildă, dacă în anul 2000 primarul Josan a oferit un sprijin substanţial la organizarea taberei, la ediţia din 2001 lucrurile n-au mai stat aşa. Noul primar, Liviu Rusu (deşi a făcut promisiuni în acest sens) nu a sprijinit financiar manifestarea. Rezultatul acestei indiferenţe este intrarea Fundaţiei "Inter-Art" în impas economic: câteva zeci de milioane de lei datorie către "Casa Helvetica" din Aiud, reprezentând contravaloarea cazării artiştilor participanţi. Suntem curioşi dacă preşedintele PSD Alba, d-l Ioan Rus, cunoaşte aceste aspecte din activitatea subordonatului său politic, primarul Liviu Rusu. Căci dacă e cunoscută disponibilitatea prefectului faţă de problemele sociale ne putem adresa în mod direct dânsului, pentru a trage acest semnal de alarmă: la Aiud, arta autentică se află în pericol! Iar aceasta constituie, în fond, o mare problemă socială. (I.H.)
casaNoua cazarmă a pompierilor din Stremţ a fost construită cu sprijinul financiar al pompierilor civili din Ferney-Voltaire (Franţa). De altfel, Primăria comunei Stremţ este înfrăţită cu administraţia locală din Ferney-Voltaire, fapt care a condus la derularea a mai multor proiecte de interes comunitar în zonă. La darea în folosinţă, în cazarmă va funcţiona un pichet de pompieri militari care vor interveni la incendiile din regiune cu autospecialele donate de aceiaşi pompieri civili din Ferney-Voltaire. (N.T.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.