Ultima oră
Știri
Variaţiile de temperatură creează probleme cardiacilor
     La Serviciul de Urgenţe al Spitalului Judeţean Alba se prezintă în aceste zile tot mai mulţi pacienţi cu probleme cardiace, cauzate în special de variaţiile de presiune atmosferică. Aşa se face că numărul pacienţilor şi al bolnavilor cu cardiopatie ischemică a crescut. În cursul zilei de ieri, la urgenţe a fost adus un bărbat de 56 de ani ce a suferit în doar câteva zile două preinfarcturi. (F.R.)
Simpozion pe teme zootehnice
     Direcţia Generală pentru Agricultură şi Industrie Alimentară Alba a organizat joi un simpozion pe probleme de ameliorare a raselor bovinelor, porcinelor precum şi de producere a furajelor. În deschiderea întâlnirii a luat cuvântul directorul DGAIA Alba, ing. Gheorghe Lazea care a subliniat importanţa accelerării ritmului de ameliorare genetică a efectivelor de animale, a îmbunătăţirii calitative şi cantitative a pajiştilor naturale şi a structurilor culturilor furajere, a sprijinirii crescătorilor de animale în scopul constituirii exploataţiilor zootehnice şi asociaţiilor profesionale. Despre stadiul ameliorării rasei Bălţata Românească a vorbit dr. ing Ioan Oroian, director al SCZ Târgu Mureş. Reabilitarea creşterii şi ameliorării bovinelor pentru producţia de lapte şi carne constituie problema adusă în discuţie de dr. ing Cornel Podar, cercetător la SCZ Tg. Mureş. Consideraţiile privind producerea furajelor în zona colinară a Transilvaniei a constituit subiectul abordat de dr. ing. Dumitru Tudoran - cercetător la SCZ Tg. Mureş. Posibilităţile de valorificare a pajiştilor au fost prezentate de dr. ing Gheorghe Mihai - facultatea de Zootehnie şi Biotehnologie Cluj-Napoca. Din partea aceleiaşi instituţii a vorbit, de asemenea, dr. ing. Ilie Cornoiu, prezentând perspectivele în domeniul creşterii porcinelor. Ofertele de furaje concentrate au fost prezentate de dr. Alexandru Popşa de la firma Antico Invest Constanţa. La această reuniune au fost prezenţi specialişti ai centrelor agricole, crescători de animale, iar din conducerea DGAIA Alba au participat ing. Nicolae Budrală şi ing. Nicolae Mihălţan. (A.D.T.)
Sărbătoarea mărţişorului la Unirea
     Într-o atmosferă de autentică sărbătoare în comuna Unirea sâmbătă, 2 martie s-a desfăşurat festivalul folcloric "Sărbătoarea mărţişorului". Interesul locuitorilor pentru această manifestare a fost peste aşteptări, aproximativ 400 de localnici participând la acest important eveniment. Cu acest prilej s-a demonstrat că românii pot trăi în mai bună armonie şi înţelegere cu celelalte naţionalităţi pe scena căminului cultural din comună evoluând toate ansamblurile folclorice. "Pe bună dreptate sărbătoarea de la Unirea se poate numi sărbătoarea îngăduinţei şi toleranţei", a adăugat preşedintele PUR Alba, Nicolae Popa. (F.R.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
În judeţul Alba
Paradisuri fiscale ademenitoare pentru investitori
     Zona defavorizată Apuseni a fost declarată prin HG 813/7. 10.2001 ca zonă minieră având suprafaţa totală de 108.497 ha, cuprinzând 12 localităţi din care 3 oraşe şi 9 comune, şi anume: Zlatna, Almaşu Mare, Abrud, Ciuruleasa, Bucium, Sohodol, Mogoş, Roşia Montană, Baia de Arieş, Bistra, Lupşa şi Sălciua. Populaţia totală a zonei defavorizate Apuseni este de 45.645 de locuitori din care 38% reprezintă forţa de muncă ocupată din zonă. Cea mai populată localitate din zonă este oraşul Zlatna cu 9271 de locuitori, din care 2925 locuitori reprezentând forţa de muncă, însemnând 31% din totalul de locuitori.
     Prin declararea zonei ca zonă defavorizată a crescut numărul agenţilor economici care investec în zonă. Astfel s-au eliberat 59 de certificate de investitor în zona defavorizată pentru agenţii economici care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei şi serviciilor, mai ales în industria prelucrătoare, silvicultură-exploatare forestieră, transport, construcţii şi industria extractivă. Din cei 59 de agenţi beneficiari de certificate de investitor în zona defavorizată, 4 agenţi economici au renunţat la certificat, astfel funcţionând în prezent 55 de societăţi beneficiare de certificate de investitor în zona defavorizată, prin funcţionarea cărora s-au creat 1245 locuri de muncă din care 877 locuri pentru persoane provenite din rândul forţei de muncă neocupate cu domiciliul în zonă.
     Investiţiile realizate de agenţii economici beneficiari de certificate de investitor în zona defavorizată sunt în valoare de 123905,7 milioane de lei, constând în achiziţionarea de clădiri, terenuri, utilaje, instalaţii sau a altor bunuri amortizabile necesare desfăşurării activităţii în zonă. Până la data intrării în vigoare a OUG nr. 75/16.06.2000 pentru modificarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 24/1998 privind regimul zonelor defavorizate, republicată, s-au restituit taxe vamale pentru materiile prime importate în valoare de 1412 milioane de lei.
     La importul bunurilor amortizabile societăţile deţinătoare de certificat au beneficiat de scutirea la plata taxelor vamale şi TVA în valoare de 14.218,7 milioane de lei, iar la importul de materii prime au beneficiat de scutirea de la plata taxelor vamale şi TVA în valoare de 87.911,5 milioane de lei. Conform datelor declarate de agenţii economici, la sfârşitul anului 2001, totalul scutirilor de la plata impozitului pe profit în zona defavorizată Apuseni a fost în valoare de 15.284,4 milioane de lei, sumele virate la bugetele locale, asigurări de sănătate, şomaj etc. în valoare de 10.474,7 milioane de lei, iar exporturile realizate în valoare de 75.702,2 milioane de lei.
     Zona defavorizată Cugir declarată prin HG 1249/29.11. 2000 cuprinde unitatea administrativ-teritorială Cugir, compusă din oraşul Cugir şi localitatea Vinerea. Suprafaţa zonei defavorizate Cugir este de 31.030 ha având o populaţie de 30.461 de locuitori din care 29,75% reprezintă forţa de muncă ocupată. Primul certificat de investitor în zona defavorizată Cugir a fost eliberat la începutul anului 2001 şi până în prezent s-au eliberat 20 de certificate de investitor în zona defavorizată, astfel societăţile beneficiind de facilităţile oferite de legislaţia în vigoare, creându-se 690 de locuri de muncă din care 389 pentru forţa de muncă neocupată cu domiciliul în zonă. Investiţiile realizate de agenţii economici beneficiari de certificate de investitor în zona defavorizată Cugir sunt în valoare de 41.690,2 milioane de lei, constând în achiziţionarea de clădiri, terenuri, utilaje, echipamente, instalaţii şi alte bunuri amortizabile necesare desfăşurării activităţii în zonă. Pentru bunurile amortizabile importate agenţii economici din zona defavorizată Cugir, deţinători ai certificatelor de investitor au beneficiat de scutirea de la plata taxelor vamale şi TVA în valoare de 36.797,6 milioane de lei, iar agenţii economici care au importat materii prime au beneficiat până în prezent de scutirea la plata taxelor vamale şi TVA în valoare de 4.909,5 milioane de lei.
Dana MOTREANU, Florin ROMAN
Programul FIDA se bucură de tot mai mult succes
     Programul FIDA a fost implementat cu succes în judeţul Alba şi în judeţele limitrofe din aria M-ţilor Apuseni. Cel puţin aşa rezultă din datele comunicate de ADR Centru.
     În judeţul Alba, numărul solicitanţilor a fost de 43 în 2001, obiectul creditelor solicitate fiind: achiziţie animale - 20, construcţii de grajduri - 3, achiziţii familii de albine - 3, construire şi modernizare pensiuni agroturistice şi turism rural - 9, utilaje prelucrare lemn - 4, utilaje prelucrare -1, combină cereale -1 şi achiziţie materie primă (grâu şi lemn) -2. Dintre acestea, până acum, au fost aprobate şi se derulează 20 proiecte, cu o valoare totală a investiţiilor de 630.494 dolari, din care valoarea creditelor este de 336988 dolari. Cele mai multe dintre proiectele aprobate au fost pentru: cumpărare de animale -7, modernizare şi construire de pensiuni agroturistice şi turism rural -6, achiziţie utilaje -4, construcţie grajd -1 şi cumpărare familie de albine -2.
     Odată cu lansarea proiectului la sfârşitul anului 2001 şi în celelalte judeţe au fost depuse solicitări pentru obţinerea de credite: Arad -22, Bihor -1, Sălaj -3, Hunedoara -2.
     În prima jumătate a lunii ianuarie 2002 au fost deja aprobate spre finanţare 4 proiecte, din care 2 în Alba şi 2 în Hunedoara.
Florin ROMAN
A fost ratificată
Convenția de înfrățire dintre ADR "Centru" și Ministerul Federal German al Economiei și Tehnologiei
     Consiliul de Dezvoltare Regională"Centru" a aprobat în ultima sa şedinţă ce a avut loc la Sf. Gheorghe, proiectul de hotărâre iniţiat de copreşedintele Augustin Presecan, referitor la ratificarea Convenţiei de înfrăţire dintre Agenţia de Dezvoltare Regională "Centru" şi Ministerul Federal al Economiei şi Tehnologiei.
     Obiectivul general al partenerilor amintiţi îl reprezintă dezvoltarea în Regiunea "Centru" a structurilor instituţionale, administrative şi bugetare cu scopul de a pregăti regiunea pentru participarea sa efectivă la politica de coeziune economică şi socială a UE, având ca obiectiv specific: construirea până în 2003 a capacităţii CDR-ului şi a corpului său executiv (ADR-ul) de a lucra cu autorităţile naţionale, judeţene şi locale şi cu alţi parteneri regionali, în dezvoltarea şi livrarea efectivă de programe pentru fonduri structurale europene. (D.M.; F.R.)
La Galeriile de artă Alba Iulia
Expoziţie de fotografie: "World Trade Center. In memoriam"
     La aproape 6 luni de la atacurile teroriste asupra New Yorkului şi Washingtonului, soldate cu mii de victime şi o greu de vindecat cicatrice în memoria colectivă, cunoscutul gazetar Carol Gigi Nicolau vă invită la o expoziţie - remember. Intitulată "World Trade Center New York. In memoriam" expoziţia cuprinde cele mai reuşite fotografii ale lui Carol Gigi Nicolau, ilustrative pentru ce a fost şi ce este acum centrul New Yorkului, dar sugestive în acelaşi timp şi pentru ce poate deveni lumea, atunci când vorbesc armele, atunci când raţiunea este înlocuită de violenţă. Expoziţia va fi găzduită în perioada 4-6 martie de Galeriile de artă ale municipiului Alba Iulia, între orele 10.00 - 18.00. Ea este organizată cu sprijinul Primăriei şi Consiliului local al municipiului Alba Iulia. (A.D.)
Partidul Umanist îşi selectează cu rigurozitate noii membri
Comunicat de presă
     În ultima vreme au apărut o serie de zvonuri potrivit cărora, în prioada următoare, mai mulţi membri sau, deja, foşti membri PRM s-ar înscrie în Partidul Umanist. Pentru o corectă informare a opiniei publice, Biroul de presă al Partidului Umanist face următoarea precizare:
     Partidul Umanist nu are, în prezent, negocieri cu parlamentari PRM, în vederea cooptării acestora în structurile sale. Cei 5 deputaţi care au părăsit până în prezent PRM şi care au aderat la Partidul Umanist (doi medici, un profesor, un inginer agronom şi un întreprinzător) au fost primiţi în partid exclusiv în baza calităţilor lor profesionale şi ca reprezentanţi autentici ai clasei de mijloc şi al spiritului antreprenorial. Acestea sunt şi vor rămâne întotdeauna criterii de bază pentru înscrierea în Partidul Umanist din România (social-liberal). (Biroul de presă al Partidului Umanist)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.