Ultima oră
Știri
Un bun român s-a mutat în eternitate!
Motto: "Când mor oamenii de geniu, Dumnezeu îi cheamă la Cer... Ca să înlocuiască, cu ei, stelele care au obosit"
     Anunţăm cu adâncă durere în suflet decesul prematur şi dramatic al d-lui Jean Charles Sanchez, preşedintele Societăţii "Arles-Alba Iulia - Culture et Solidarité", un bun francez şi, aşa cum îi plăcea lui însuşi să spună, "un bun român".
     Iniţiator a nenumărate opere de binefacere, seri culturale, emisiuni interactive, a îmbogăţit zestrea culturală a judeţului cu un fond substanţial de carte franceză - beletristică, artă, literatură ştiinţifică - casete audio şi video, dezvoltând astfel un dialog intercultural Alba Iulia - Arles.
     Copiii din Leagănul din Alba Iulia, personalul instituţiei, precum şi toţi cei care l-au cunoscut şi apreciat îi rămân îndatoraţi pentru contribuţia lui cu medicamente, materiale, mobilier, îmbrăcăminte etc. Amintirea lui jovială şi plină de bunătate va rămâne veşnic vie în sufletele noastre.
     A mai dispărut un om de care comunitatea noastră ar fi avut atâta nevoie. Dumnezeu să-l odihnească în pace!
Dr. Dan SICOE
directorul Leagănului pentru copii Alba Iulia
CL Câmpeni a redus numărul asistenţilor personali
     În urma unor verificări efectuate de către Primăria Câmpeni s-a constatat că o parte dintre asistenţii personali ai persoanelor cu handicap de pe raza oraşului nu se mai încadrau în prevederile legale. Drept urmare, în ultima sa şedinţă, Consiliul local Câmpeni a redus numărul acestora de la 69 la 53, "disponibilizaţii" urmând să intre în şomaj. Acest aspect va fi însă greu de rezolvat de către autorităţile locale, având în vedere că există mari restanţe la plata asistenţilor personali din Câmpeni. (R.J.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
La Cugir S.A.
Nici o zi (de producție) fără grevă
Salariul mediu brut negociat la SC Cugir SA este de peste 8 milioane de lei/lună
     Ieri dimineaţa, circa 1200 de salariaţi de la Cugir SA (Uzina de sus) au intrat într-o grevă spontană nemulţumiţi de faptul că nu şi-au primit diferenţele de salariu pe luna ianuarie. Ei s-au îndreptat spre sediul firmei unde li s-au alăturat şi ceilalţi salariaţi de la Uzina de jos astfel că aproape 7000 de oameni au cerut conducerii onorarea restanţelor şi plata integrală a salariilor. De precizat că, în cursul lunii ianuarie, toţi cei aproape 7000 de angajaţi ai SC Cugir SA, de la director la măturător, au primit, câte 2,4 milioane lei din fondurile proprii ale uzinei reprezentând 75% din salariul de bază asigurat pentru că stau acasă, în şomaj tehnic. Menţionăm că la Cugir SA, salariul mediu brut negociat este de peste 8 milioane de lei pe lună, iar ca să stai acasă pentru o asemenea leafă merită, într-adevăr, să faci numai în ultimele zile, trei greve! Fiecare salariat ar mai fi trebuit să primească încă 400 - 500.000 lei, dar banii promişi de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale nu au sosit urmând să fie achitaţi joi tot din eforturile proprii, respectiv împrumut de la Romarm. Oamenii nu au mai avut însă răbdare, chiar dacă există comenzi pentru export, capacităţile de producţie fiind acoperite în proporţie de circa 40 la sută. După ce 12 ani au fost însă mai mult în şomaj tehnic şi au fost plătiţi stând acasă cu celebrul 75 la sută dintr-un salariu negociat cum au vrut sindicatele, este greu să te apuci serios de treabă, mai ales când îşi mai bagă coada şi politica. De bine de rău, actuala conducere, cu trei trandafiri în piept, a reuşit, pentru prima dată după 5 ani, să achite pentru luna ianuarie 2002 toate obligaţiile către fondul de şomaj, asigurările de sănătate precum şi la curentul electric şi gazele naturale (unde există restanţe de peste 35 miliarde de lei, factură de gaz metan lăsată moştenire de fosta conducere).
     După ce au strigat şi s-au răzbunat strigând "Hoţii" - lozincă la modă în toată România, greviştii s-au întors la locurile de muncă, să-şi schimbe ţinuta, încheind astfel o nouă zi de lucru pe frontul grevelor! Dacă tot aşa vor continua nu se ştie dacă şi guvernul mai este dispus să acorde protecţia socială cu 100 la sută la circa 2000 de oameni şi 75 la sută la 1800 de salariaţi iar investitorii străini s-ar putea să prefere o altfel de forţă de muncă, mai puţin specializată în şomaj tehnic! (A.C.)
Acordarea salariilor de merit la Spitalul Județean Alba a iscat controverse și multe nemulțumiri
Doar 156 din totalul de peste 1000 de angajaţi au fost premiaţi
     Modul de acordare a salariilor de merit în cadrul Spitalului Judeţean Alba a iscat vii controverse între angajaţi, gradul de nemulţumire al acestora fiind invers proporţional cu infimul procent legal de 15% al fericiţilor "aleşi", care beneficiază de aceste "compensaţii" financiare. Astfel, din totalul celor 1040 de doctori, cadre medicale, infirmiere, personal TESA şi auxiliar, ce funcţionează în cadrul celei mai mari instituţii sanitare din judeţ, doar 156 au fost premiaţi. În aceste condiţii, directorul spitalului, dr. Cristian Barbonţa a ţinut să facă unele precizări referitoare la criteriile care au stat la baza acordării salariilor de merit, precizări făcute în cadrul unei conferinţe de presă la care au participat dr. Gheorghe Vieru, preşedintele Colegiului medicilor din Alba şi ec. Cornel Piţu - şeful de personal din Spitalul judeţean Alba. Menţionăm că până acum "banii de merit" se acordau "frăţeşte", în cel mai pur stil cooperatist, în sensul că "meritele" nu prea aveau nimic de-a face cu performanţa şi profesionalismul. "Eu, personal, m-am opus acordării salariilor de merit dar ceilalţi membri din Consiliului de Administraţie au decis altfel. În aceste condiţii am introdus nişte criterii pentru acordarea banilor, astfel încât să beneficieze de aceste salarii efectiv cei care merită, să primeze gradul de dificultate al fiecărei secţii, gradul de implicare în rezolvarea cazurilor. După ce s-a stabilit numărul de salarii de merit pentru fiecare secţie, cei care au făcut nominalizările au fost şefii de secţie, deoarece ei îşi cunosc cel mai bine oamenii din subordine", a declarat dr. Cristian Barbonţa.
     Acestea fiind premisele de la care s-au pornit negocierile, Consiliul de Administraţie a decis reducerea numărului celor care vor beneficia de salarii de merit la secţiile de radiologie, oftalmologie şi dermatologie (cu câte o persoană) şi acordarea unor salarii suplimentare la secţiile de chirurgie şi terapie intensivă, în condiţiile în care au apărut două specializări noi, cea de neurochirurgie şi chirurgie plastică, iar cazuistica de la ATI este de departe cea mai complexă. Salarii de merit au primit şi angajaţii din sectoarele nemedicale, respectiv de la serviciile administrativ-contabil-financiar, datorită volumului de muncă imens în condiţiile în care Spitalul Judeţean Alba este implicat, alături de alte 22, în programul pilot DRG, cel în care finanţarea se face în funcţie de cazuistică, pe pacient şi nu pe zile de spitalizare. Dr. Gheorghe Vieru a precizat că a fost sesizat şi Colegiul medicilor în legătură cu aceste aspecte de salarizare suplimentară, dar că această instituţie nu are responsabilităţi... de salarizare şi că doar puţini medici au primit salarii de merit.
Dana MOTREANU
Pentru a nu fi surprinsă cu "probe" asupra ei
O tânără și-a ascuns dolarii furați în...vagin!
     Poliţiştii aiudeni au prins luni, 4 martie, o bandă de hoţi, la câteva ore de la comiterea unui furt de circa 20 milioane lei. În fapt, poliţia Aiud a fost sesizată în jurul orei 11.30, de Carmen M., avocată în Baroul Alba, despre faptul că, în timp ce se afla în Spitalul Aiud, persoane necunoscute i-au sustras un portmoneu din geantă. Pagubaşa, aflată în vizită la câteva prietene, asistente medicale la Aiud, a părăsit camera de gardă pentru 5 minute, lăsându-şi geanta nesupravegheată. Hoţii i-au furat documentele, 450 dolari SUA, 100 EURO şi 3 milioane de lei. Pe baza unor informaţii, poliţiştii au obţinut semnalmentele presupuşilor făptaşi. Au fost create filtre pentru supravegherea tuturor căilor de ieşire din oraş. În câteva ore, hoţii au fost identificaţi şi reţinuţi de cadrele poliţiei TF Aiud, în zona gării CFR. Au fost predaţi poliţiei judiciare Aiud, care i-a identificat ca fiind: Sorin Varga (18 ani, Alba Iulia); Ioan Notar (41 ani, din Deva, recidivist, cu un rest de 320 zile de închisoare) şi Mariana Lazăr (18 ani, din Alba Iulia). Poliţiştii au recuperat din banii furaţi 100 dolari şi 1,25 milioane lei. În urma cercetărilor, poliţiştii au constatat că Sorin Varga a furat portmoneul cu bani, cu complicitatea lui Notar. Ulterior, au împărţit banii şi cu Lazăr. Cei trei au fost reţinuţi pe bază de ordonanţă şi introduşi în arestul IPJ Alba. În urma controlului medical preventiv efectuat la introducerea în arest, asupra fetei a fost descoperit un rest din suma furată, respectiv 252 dolari SUA. Fata îşi ascunsese banii în....vagin, mod de operare apreciat de poliţişti ca fiind unul "profesionist", întâlnit doar la persoanele care au antecedente penale sau au cunoscut "intimitatea" arestului. Cei trei au fost prezentaţi ieri Parchetului de pe lângă Judecătoria Aiud cu propunere de arestare preventivă. Se pare că Ioan Notar este un client mai vechi al Poliţiei Aiud, el operând în zonă şi cu ceva timp în urmă.
Nicoleta TOMUŢA
La Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia
Expoziţia INFO EXPO 2002
     Manifestarea expoziţională INFO EXPO 2002, aflată la cea de-a VI-a ediţie, prima organizată de Camera de Comerţ Alba în acest an, se va desfăşura în perioada 6-9 martie a.c., la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia. La ediţia din acest an, participanţii, în speţă societăţile comerciale BIT SRL, CRISTAL SOFT SRL, DIAFAN SRL şi GECOM SRL din Alba Iulia, vor prezenta în spaţiile de expunere special amenajate, o ofertă de produse şi servicii de excepţie, incluzând sisteme de calcul, echipamente pentru reţelele de comunicaţii, o gamă completă de echipamente periferice, sisteme de operare, reţele de calculatoare, aparate electronice cu memorie fiscală, aparatură de supraveghere, aparatură de acces, zone controlate, sisteme de securitate pentru imobile şi autoturisme, interfoane şi videointerfoane de casă. Pentru prima dată la manifestarea expoziţională INFO EXPO 2002, participă firma Zapp Mobile, cel mai nou operator de telefonie din România, bazat pe cea mai avansată tehnologie digitală a momentului.
     Expoziţia EXPO INFO 2002, poate fi vizitată de publicul larg şi de către specialişti în perioada 6-9 martie a.c., zilnic între orele 10.00 - 18.00. (R.J.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.