Ultima oră
Știri
Noua conducere a SC Electrica SA Alba
     Începând cu 1 martie a.c., conducerea Sucursalei Alba a SC Filiala de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice Transilvania Sud SA este următoarea: director - ing. Ioan Perju, inginer şef secţie distribuţie - ing. Ioan Suciu, inginer şef secţie furnizare - ing. Petru Bădilă şi contabil şef - ec. Ileana Tudoran. Informaţia ne-a fost confirmată de responsabilul cu relaţii publice, ing. Mihaela Buda. (F.R.)
Noi disponibilizări de personal
     Efortul multor agenţi economici din Alba de a trece mai uşor peste această dificilă etapă a tranziţiei nu constituie întotdeauna o reuşită. Trei importante firme din judeţ au anunţat recent că vor recurge la disponibilizări de personal, ne-a informat Emilia Suciu, compartimentul relaţii cu mass-mdia al AJOFM Alba. Astfel, INCOV SA va renunţa la un număr de 40 de angajaţi, iar SC Ardealul SA şi SC Vinalcool vor disponibiliza fiecare câte 30 de persoane. Să sperăm că vor veni în curând vremuri mai bune şi agenţii economici nu vor mai fi nevoiţi să disponibilizeze o parte din personal ci, din contră, vor dispune noi angajări. (A.D.T.)
30 de zile arest preventiv pentru autorul furtului de la Aiud
     Parchetul de pe lângă Judecătoria Aiud a emis un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele lui Sorin Varga (18 ani, din Alba Iulia). Acesta a furat, în complicitate cu Ioan Notar (41 de ani, din Deva) şi Mariana Lazăr (18 ani, din Alba Iulia) un portmoneu cu bani, aparţinând unei avocate din Alba Iulia. Notar este cercetat în stare de libertate pentru complicitate iar Lazăr este cercetată pentru tăinuire. (N.T.)
Evaziune fiscală de 20 de milioane de lei, inclusiv TVA
     Biroul Poliţiei Economico-Financiare din cadrul Poliţiei Alba Iulia a început urmărirea penală împotriva unui tânăr din Deva care, din decembrie 1999 până în decembrie 2000, s-a sustras de la plata taxelor şi impozitelor, prejudiciind statul român cu aproximativ 20 de milioane de lei, inclusiv TVA. În calitate de administrator al SC Sanlimpex SRL Deva - punctul de lucru Alba Iulia, Gabriel Pant (26 de ani, din Cluj Napoca), nu a înregistrat o parte dintre veniturile provenite din vânzări în contabilitatea firmei. Pant este cercetat de poliţie sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi fals la legea contabilităţii. (N.T.)
Seară de muzică românească - Tiberiu Brediceanu
     Elevii clasei de canto clasic a prof. Valeriu Ponoran de la Liceul de muzică şi arte plastice din Alba Iulia vă invită astăzi la o seară de muzică românească, în care vor fi prezentate lucrări semnate de Tiberiu Brediceanu. Spectacolul va avea loc la sala festivă a liceului din strada Teilor şi va începe la ora 18.00. (A.D.)
Umaniştii la Palatul Cotroceni
     Preşedintele PUR social liberal Alba, Nicolae Popa, ne-a informat că în cursul zilei de ieri o delegaţie a partidului condusă de preşedintele Dan Voiculescu s-a întâlnit la Palatul Cotroceni cu preşedintele Ion Iliescu. Discuţiile au avut ca principală temă modificarea Constituţiei. Printre modificările pe care le are în vedere Partidul Umanist se numără: garantarea proprietăţii; incompatibilitatea funcţiei de ministru cu cea de parlamentar; alegerea senatorilor prin vot uninominal; separarea competenţelor celor două Camere ale Parlamentului; posibilitatea dizolvării de către preşedintele ţării în cazul schimbării raportului dintre majoritatea parlamentară şi opoziţie din Parlament. (F.R.)
Ghid pentru călătorul român în străinătate
     Ministerul Afacerilor Externe ne-a informat că la Editura LUMINA LEX a apărut "Ghidul călătorului român în străinătate", elaborat de Direcţia Relaţii Consulare.
     Lucrarea prezintă recomandări cu caracter general pentru cetăţenii români care călătoresc în străinătate, condiţiile de intrare în spaţiul Schengen şi informaţii specifice pentru fiecare din principalele destinaţii ale turiştilor români. Ghidul cuprinde şi lista tuturor misiunilor diplomatice, oficiilor consulare, misiunilor economice şi centrelor culturale ale României în străinătate, grupate pe ţări şi o listă a misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare străine acreditate în România. (S.F.D.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
România - Ţara Fărădelegii
Trei firme fantomă au înşelat S.C. "Mecano-Construct" Alba Iulia cu două miliarde de lei!
De doi ani de zile, Justiţia se face că plouă *Reţelele înşelăciunii se întind în toată ţara *Poliţia se teme să intre în cartierul ţiganilor *Palatele periculoşilor infractori sunt unite printr-o reţea de tunele prin care aceştia scapă de urmărire *"Omul cu două buletine" e de negăsit, dar ameninţă prin telefon!
     Societatea comercială "Mecano-Construct" SA din Alba Iulia are ca obiect de activitate mecanizarea în construcţii şi comercializarea de produse metalurgice (oţel beton, profile ş.a.m.d.), fiind distribuitor al SC "Laminate" SA Focşani. În această calitate, după cum afirmă Constantin Buşe, preşedintele Consiliului de administraţie al societăţii, în primăvara anului 2000 a furnizat diferite materiale unor firme fantomă, acestea cauzându-i un prejudiciu de circa două miliarde de lei. Este vorba de SC "Prorecom Impex" SRL Câmpulung (jud. Argeş), SC "Senic" SRL Mătăsari (jud. Argeş) şi SC "Casiopeea Exim" SRL Alba (patron Emilian Curea). La momentul încheierii contractelor respective şi după verificarea datelor firmelor amintite mai sus (certificat de înmatriculare, cod fiscal, cont etc.) d-l Buşe a contactat băncile la care aceştia aveau deschis contul curent, primind asigurări că patronii lor (Napolion Stănescu, Ion Niţă şi Emilian Curea) sunt persoane onorabile, fără probleme, demne de toată încrederea. Din nefericire, în scurt timp s-a dovedit contrariul, contravaloarea serviciilor sau a mărfurilor nefiind achitată nici în ziua de azi. (Suma se ridica la 900.000.000 de lei în anul 2000!) Încă de acum doi ani, SC "Mecano-Construct" SA a depus plângeri împotriva celor trei societăţi dar cercetările s-au împotmolit. De pildă, în cazul firmei înregistrate la Câmpulung (dar care n-a funcţionat niciodată la adresa respectivă), Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba respinge plângerea, motivând că fapta nu este de natură penală (deşi erau evidente înşelăciunea, falsul şi uzul de fals) şi urmează un fel de "război al nervilor" cu contestaţii peste contestaţii, mereu respinse, până când d-l Buşe ajunge la Parchetul General de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie. Ce se mai aşteaptă oare? Adresarea la instanţele internaţionale pentru o faptă ce trebuia demult pedepsită de instanţele româneşti?
     Ajuns la disperare, păgubaşul a insistat pe lângă organele de cercetare penală şi s-a deplasat la sediile firmelor respective (în cazul firmei din Câmpulung, însoţit de un ofiţer de poliţie din Alba). După cum reiese din dosarul întocmit de Poliţia Alba, Ion Niţă (patronul SC "Senic" SRL din Mătăsari) funcţiona într-o veritabilă "reţea" ale cărei tentacule se întindeau din judeţul Gorj până în Deva (avându-l complice în localitate pe un oarecare Nicoară) şi până la Oradea, unde se bănuieşte a fi şeful "reţelei", Gheorghe Carangel. Cecul fără acoperire, declaraţia şoferului maşinii cu care s-a transportat marfa (ocolind poliţia şi descărcând pe un teren viran, fără a o cântări), numărul fals de telefon, bilanţul contabil al firmei nedepus pe anul 2000 etc., acestea sunt tot atâtea elemente ignorate de instanţa care a decis scoaterea sa de sub urmărire penală.
     Deocamdată nu cunoaştem prea multe date cu privire la înşelătoria efectuată de SC "Casiopeea Exim" din judeţul nostru (decât din declaraţiile d-lui Buşe) aşa că nu ne putem hazarda în afirmaţii acuzatoare, dar în cazul "Prorecom Impex", avându-l ca patron pe Napolion Stănescu, faptele par desprinse din serialul "Caracatiţa". Mai întâi faptul că acesta are două buletine de identitate: AE nr. 060606 şi GV nr. 118639. Bineînţeles, nici domiciliul său nu este la Câmpulung Muscel, ci în comuna Iveşti, jud. Galaţi. Iar acolo, surpriză! Când d-l Buşe l-a căutat însoţit de un poliţist albaiulian, s-a trezit într-un veritabil "paradis ţigănesc". Căci în comuna Iveşti locuiesc cam 100 de familii, toate cu numele Stănescu (bulibaşă este Istrate Stănescu), în nişte palate despre care nemţii au crezut că sunt... biserici, din pricina turnuleţelor lor poleite. Napolion Stănescu locuieşte şi el într-un astfel de palat, cu cel puţin 20 de camere. Curios este faptul că poliţiştii din Iveşti se tem să intre în cartierul ţigănesc (sau, poate, casele lor sunt făcute din aceleaşi materiale, rod al unor "ţepe" memorabile date prin ţară). Aceiaşi poliţişti, deşi îi consideră pe unii dintre ţigani drept "infractori periculoşi", susţin că nu-i pot urmări căci aceştia scapă printr-o reţea de tunele care uneşte palatele între ele. Mai mult decât atât, despre Napolion Stănescu se ştie acolo că a mai dat şi alte "tunuri" de miliarde dar poliţiştii nu mişcă un deget, iar instanţele, altfel foarte aspre cu hoţii de găini, închid ochii când e jumulită o "găină" de sute de milioane de lei! Culmea absurdului este atinsă de faptul că cei urmăriţi (cu prea puţină tragere de inimă, e drept) îşi permit să-i ameninţe şi să-i sfideze pe ofiţerii de poliţie din judeţul nostru, care au îndrăznit să-şi facă datoria dând de urma înşelăciunilor lor, afirmând (telefonic) că ei nu vor veni la Alba Iulia să dea declaraţii şi că pe ei nu se va putea pune mâna.
Ioan HĂNŢULESCU
Incendiile amenință pădurile și în județul Alba
     Pompierii militari din Alba Iulia au intervenit marţi, 5 martie, la două incendii care ameninţau două zone împădurite de lângă Alba Iulia. La ora 13.10, pompierii s-au deplasat la stingerea unui incendiu care a cuprins o păşune situată între cele două poligoane militare din Miceşti. Pompierii au acţionat cu mături şi cazmale, circa 2 ore, pentru stingerea incendiului care ameninţa să intre în pădure. Au ars 1000 mp lizieră de pădure şi 2000 mp de păşune. În acelaşi loc, în Valea Popii, izbucnise anterior un incendiu stins de militarii de la depozitul de muniţie din Miceşti. De la incendiul de la Miceşti, pompierii militari au plecat direct spre Hăpria, unde focul ameninţa o pădure. Până la sosirea pompierilor, circa 30 de localnici, cărora le păsa totuşi de pădurea lor, au localizat şi stins incendiul. Au ars 0,4 ha lizieră de pădure. În ambele cazuri, incendiile au fost provocate de focul deschis, lăsat nesupravegheat. Până în prezent, pe raza judeţului Alba au fost semnalate 5 incendii care ameninţau să distrugă pădurile.
Nicoleta TOMUŢA
Un cadou de 8 Martie
Bursa locurilor de muncă pentru femei
     În conformitate cu planul naţional de acţiune al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă ce cuprinde măsurile de creştere a gradului de ocupare a forţei de muncă, în ziua de 8 Martie 2002, de la ora 9.00, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba va organiza "Bursa locurilor de muncă pentru femei". "Până la această dată, în urma acţiunii de vizitare a agenţilor economici, au fost contactaţi un număr de 127 angajatori, dintre care şi-au manifestat disponibilitatea de a participa la bursă 17 agenţi economici, cu 93 de locuri de muncă vacante destinate femeilor la nivelul municipiului Alba Iulia, iar în municipiul Sebeş, 7 agenţi economici cu 31 locuri de muncă", ne-a informat d-na Emilia Suciu, compartimentul relaţii cu mass-media al AJOFM Alba. Menţionăm că angajatorii care recrutează personal prin această măsură activă de combatere a şomajului, precum şi persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă şi care participă la bursă beneficiază de prevederile Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, ce a intrat în vigoare de la 1 martie 2002, respectiv de măsurile de stimulare a angajatorilor pentru încadrarea în muncă a şomerilor, pe de-o parte, iar pe de altă parte de măsurile privind stimularea mobilităţii forţei de muncă şi de completare a veniturilor salariale a angajaţilor. (A.D.T.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.