Prima pagină Ediția din: 8.03.2002
Știri
Flori pentru femei
     *Ziaristele din mass-media locală vor avea astăzi parte de o atenţie deosebită din partea celor mai importante instituţii din judeţ. Astfel, începând cu ora 12.00, la sediul Prefecturii Alba, doamnele şi domnişoarele condeiere vor lăsa deoparte pentru câteva minute pixul sau stiloul, pentru a primi din partea prefectului Ioan Rus şi a subprefectului Ioan Maier, flori şi cadouri, precum şi pentru a ciocni un pahar de şampanie. (R.J.)
     *Astăzi, de Ziua Internaţională a Femeii, preşedintele CJ Alba, Augustin Presecan, va oferi câte o floare tuturor salariatelor din subordine. Acestea vor participa şi la o masă festivă la Hotel "Transilvania". Totodată, preşedintele Presecan va oferi flori ziaristelor, precum şi femeilor de la Căminul de bătrâni din Alba Iulia. (F.R.)
     *Oficiul Prefectural Câmpeni a pregătit de 8 Martie o surpriză plăcută tuturor femeilor, care vor călca astăzi pragul instituţiei. Astfel, şeful instituţiei, d-l Nicolae Puiuleţ, va oferi tuturor doamnelor şi domnişoarelor câte o floare şi câte un mic cadou, însoţite, bineînţeles, de căldurosul "La mulţi ani!". (R.J.)
Expoziţie de pictură
     Artistul plastic sebeşan - Eugen Măcinic, oferă astăzi tuturor femeilor, dar şi celorlalţi amatori de frumos, o expoziţie personală ce cuprinde cele mai recente lucrări. Apreciatul artist dedică expoziţia de faţă femeilor, iar pentru a nu exista nici un dubiu spunem că vernisajul va avea loc astăzi, ora 16.00 la Centrul cultural "Lucian Blaga" Sebeş. (A.D.)
Firma Jidvei a cumpărat încă două crame
     Ieri, 7 martie a.c., la Tribunalul Alba a avut loc deschiderea plicurilor cu supraoferte pentru Centrul de Vinificaţie de la Blaj. În urma acestei proceduri a fost declarată câştigătoare SC Jidvei SRL - Filiala Alba care prin oferta sa a îndeplinit toate condiţiile impuse. Centrul de Vinificaţie de la Blaj nu mai funcţionează de 6 ani, are o capacitate de depozitare de 100 de vagoane vin şi a fost deservit de 20 de muncitori, ne-a declarat d-l Mircea Ungureanu, jurist la SC Jidvei SRL. Precizăm că firma Jidvei a câştigat şi oferta de privatizare a SC Aprozooviticola Seuca, preluând 300 de hectare cu vie şi crama de la Băgaciu.

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Puţini ştiu că fostul coleg de Academie militară cu Charles de Gaulle
Generalul Mociulschi a trăit cu domiciliul forţat la Blaj
     Mulţi blăjeni îşi mai aduc aminte de generalul Mociulschi. Prin anii 1960-1965 era cu domiciliul obligatoriu la Blaj. Locuia pe strada I.I. Micu Clain nr. 33, la doamna Bălăşel şi lucra ca muncitor necalificat la sera CFR. Deşi era trecut de 70 de ani, încă era un bărbat frumos, iar figura lui îţi impunea respect. Între anii 1932 şi 1937, în grad de colonel, a fost comandantul garnizoanei din Sighetu Marmaţiei. A făcut din armată, o şcoală pentru feciorii Maramureşului, astfel că a devenit eroul lor legendar. În anul 2000 maramureşenii l-au sărbătorit, iar în faţa căzărmii i-au ridicat un impunător bust din marmură albă. S-au tipărit şi pliante cu o "biografie subţire", cum spunea Eminescu, fără a pomeni de închisori şi de pătimirile lui de la Blaj. Reţin din biografia lui că e născut în comuna Siminicea din judeţul Botoşani, la 27 martie 1889 şi a murit în Braşov la 15 aprilie 1979. Corpul i-a fost incinerat, iar cenuşa, conform dorinţei sale, i-a fost împrăştiată pe creasta Postăvarului, într-o poiană, în care i-a fost drag să urce până în urmă cu câteva luni înainte de a părăsi această lume.
     Blăjenii care l-au cunoscut, au numai cuvinte de laudă la adresa lui. Se spune că a fost coleg la Academia militară cu Charles de Gaulle, fostul preşedinte al Franţei şi că acesta, vizitând România, a întrebat ce mai face colegul său. Astfel au încetat persecuţiile şi a fost repus în drepturi. Eu cred că e de mare importanţă pentru blăjeni, mai ales pentru tineretul studios, aplicarea unei plăci comemorative pe casa doamnei Bălăşel, cu specificarea că "aici a locuit cu domiciliul obligatoriu, unul dintre cei mai buni generali ai armatei române". Astfel de plăci ne vor aminti de ruşinea ce au aruncat-o asupra Blajului, teroriştii anilor '50, transformând o cetate culturală într-un spital de tuberculoşi, într-o şcoală pentru copiii aduşi din Grecia şi într-un calvar pentru cei cu domiciliul obligatoriu.
Ioan BIZĂU, Blaj

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.