Ultima oră
Știri
La Războieni
Distracţia unor liceeni din Ocna Mureş i-a pus pe părinţii acestora la plată
     Poliţia TF Războieni în colaborare cu Postul de poliţie din localitate au identificat un grup de minori care marţi, 5 martie, au încercat să blocheze artizanal, cu pietre şi cutii de bere goale, magistrala CFR 300. Grupul, format din şapte liceeni, elevi ai Grupului Şcolar de Chimie Industrială din Ocna Mureş, a poposit în halta CFR Războieni marţi dimineaţa, în jurul orei 11. Ei au depozitat pe magistrala CFR 300 un morman de pietre scoase din terasament şi cutii de...bere (!) goale. Potrivit anchetei derulate la faţa locului de poliţia TF, se pare că gestul tinerilor nu a pus în pericol siguranţa traficului feroviar. În schimb, familiile acestora îşi vor diminua venitul din luna martie cu sume considerabile deoarece poliţia le-a amendat părinţii, conform Legii 61/1991. (N.T.)
Muniţie şi mercur industrial descoperite la Galda de Jos
     Miercuri, 6 martie, în satul Oiejdea - Galda de Jos, muncitorii care săpau fundaţia pentru construirea unui bar au descoperit în pământ o armă fără patul de lemn. După ce a fost adusă la Postul de poliţie, oamenii legii au descoperit că arma avea cartuş pe ţeavă. Lucrările de construcţie au fost sistate şi o echipă de specialişti de la Biroul de Arme, muniţii şi substanţe toxice din IPJ Alba au demarat căutări suplimentare în zonă. Au fost descoperite, în podul casei, încă trei cartuşe militare, într-o gamelă, plus 2,5 kg de mercur alb într-o sticlă de un litru. Fostul proprietar al casei, Francisc Debreţin, a decedat în 1997. El a fost angajat al fabricii de armament din Cugir şi era cunoscut ca un pasionat al armelor de vânătoare (de altfel, pe timpul vieţii, Debreţin a fost vânător legitimat). Noii proprietari ai imobilului au fost sfătuiţi de poliţişti ca să predea organelor în drept eventualele arme cu muniţia aferentă, descoperite ulterior. (N.T.)
Amendat cu 10 milioane de lei
     Pompierii militari din Alba Iulia au intervenit miercuri, 5 martie, ora 15.15, la stingerea unui incendiu izbucnit pe o păşune între Şard şi Miceşti. Încercând să scape de vegetaţia uscată de pe terenul proprietate personală, Vladimir Vochiţă (49 ani, din Alba Iulia) a incendiat păşunea, scăpând însă focul de sub control. Incendiul a cuprins şi pădurea din apropiere, distrugând 1000 mp copaci tineri. Vladimir Vochiţă a fost amendat de Romsilva Alba cu 10 milioane lei. (N.T.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Chestionar de satisfacţie pentru serviciile din Spitalul Judeţean Alba
Bolnavii vor putea "contabiliza" singuri plusurile sau minusurile din sistemul medical românesc
     Directorul Spitalului Judeţean Alba, dr. Cristian Barbonţa, ne-a declarat că de săptămâna viitoare în unitatea sanitară pe care o conduce se va aplica Ordinul comun emis de Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Sănătate şi Colegiul Medicilor prin care bolnavii internaţi vor completa, sub protecţia anonimatului, un chestionar de satisfacţie prin care vor aprecia serviciile medicale şi auxiliare (să le zicem de cazare) primite pe perioada spitalizării. "Odată cu fişa de observaţie pacienţii internaţi vor primi şi aceste chestionare care conţin o serie de rubrici pe care bolnavii le vor completa apreciind gradul de implicare al medicilor, al asistentelor, infirmierelor, tratamentul medical aplicat şi serviciile de cazare (mâncare, curăţenie etc.). Vom asigura anonimatul pacienţilor, astfel încât aceştia să completeze cu date reale chestionarele. În funcţie de rezultatele obţinute, deci de punctaj, spitalele vor primi o clasificare. O problemă deosebită întâmpinăm cu (ne)respectarea programului de vizită de către aparţinători. Este practic imposibil să oprim afluxul de oameni pe coridoare şi în saloane. Până acum am avut angajaţi doi portari care însă au cedat psihic fiind înjuraţi, ameninţaţi, deci hăituiţi în permanenţă. Toată lumea trebuie să înţeleagă că respectarea programului de vizită (n.r., zilnic între orele 14.00 - 17.00) este în interesul bolnavilor pentru că altfel se bulversează activitatea medicală. În curând vom adopta nişte reguli clare, se vor întocmi hărţi ale spitalului, vor fi marcate corespunzător traseele prin spital şi modul în care pacienţii pot ajunge în secţiile şi la serviciile medicale. Sperăm să fim acreditat ca un spital civilizat, dar depindem de bunăvoinţa oamenilor", a precizat directorul Cristian Barbonţa.
Dana MOTREANU
La Aiud a fost inaugurat
Centrul de Servicii Comunitare "Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul"
     Ieri, la Aiud, a fost inaugurat Centrul de Servicii Comunitare "Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul". Noul aşezământ social este o iniţiativă a preotului Teofil Sas şi cuprinde o casă de tip familial, un centru de zi şi o cantină pentru săraci. Complexul de servicii sociale îşi propune să prevină abandonul, protejarea copilului aflat în dificultate şi sprijinirea persoanelor care din diferite motive nu-şi pot asigura hrana zilnică. Pe termen lung, este vizată dezvoltarea armonioasă a personalităţii copiilor, în vederea integrării lor în comunitate.
     Centrul de servicii comunitare are ca obiectiv oferirea unui mediu familial optim şi a unei educaţii moral-creştine a celor asistaţi, menţinerea unui număr de 15 copii în familiile lor, prin asigurarea unor condiţii favorabile dezvoltării psihice şi intelectuale normale oferite de centrul de zi, ocrotirea unui număr de 16 copii instituţionalizaţi în Casa de tip familial, refacerea legăturilor familiale a copiilor ocrotiţi prin consilierea copiilor şi a familiilor sărace şi lucru important, schimbarea atitudinii negative pe care o au unii oameni faţă de copiii instituţionalizaţi sau marginalizaţi.
     Centrul de zi şi Casa de tip familial funcţionează sub atenta îngrijire a Consiliului Judeţean Alba - DGPDC Alba, care asigură plata salariaţiilor şi o parte din costurile de întreţinere a copiilor. Parohia ortodoxă Aiud IV asigură plata unui salariat şi 40% din costurile întreţinerii copiilor. Sumele necesare vor fi obţinute din donaţii şi sponsorizări. Cantina socială, care la inaugurare va pregăti mâncare pentru 15 persoane, îşi va mări în viitor capacitatea. Obiectivul va funcţiona numai din donaţiile şi sponsorizările obţinute de către Parohia ortodoxă.
     Amenajarea clădirii obiectivului social a început în anul 2000, a costat 2 miliarde de lei şi s-a făcut fără a se beneficia de suportul autorităţilor publice sau bisericeşti. Clădirea are 7 camere, videotecă, cameră pentru petrecerea timpului liber, sală festivă, bucătărie şi băi. Prioritar în perioada următoare este refacerea izolaţiei sau construirea unui acoperiş adecvat, în valoare estimativă de 80 de milioane de lei.
     La manifestările de la Aiud au participat preşedintele CJ Alba, Augustin Presecan, vicepreşedintele Doru Cetean, subprefectul Ioan Maier, consilierul prefectului, Nicuşor Mera, IPS Andrei, Arhiepiscop de Alba Iulia, primarul Aiudului, Liviu Octavian Rusu, directoarea DGMPS Alba, Camelia Coclici etc.
Florin ROMAN
Sub semnul spontaneităţii şi al efemerului
Carol Gigi Nicolau și expoziția "In memoriam World Trade Center", la Alba Iulia
     Miercuri, 6 martie a.c., Galeriile de artă ale municipiului Alba Iulia au găzduit (pentru prima dată în România), un eveniment cultural cu o mare încărcătură simbolică: expoziţia foto a artistului Carol Gigi Nicolau. (Pentru cei ce nu cunosc amănunte despre cariera autorului precizăm că este "free lancer" fost redactor la "Academia Caţavencu", un exponent definitoriu al societăţii civile româneşti, omul cunoscut la nivel naţional în urma celebrului proces "Vegas", intentat pentru tentativă de omor lui Miron Cozma, în 1996). Azi, Nicolau îşi dezvăluie latura ascunsă a personalităţii sale, aceea de artist, pe lângă cea cunoscută, de ziarist profesionist, liber constructor al unei societăţi libere.
     Evenimentul cultural, după cum spuneam, a avut o mare încărcătură simbolică, percepută ca atare de către toţi cei prezenţi: primarul Mircea Hava, vicepreşedintele Consiliului judeţean - Doru Cetean, consilierii locali Ştefan Bardan (PD), Voicu V. Bora (P.N. Ţ.C.D.), poetul Ion Mărgineanu, artişti, oameni de presă şi iubitori de frumos. Neîntâmplător organizată (a renaştere) în pragul primăverii şi intitulată "New York World Trade Center - in memoriam", expoziţia a fost expresia perfectă a vieţii şi a geniului uman: spontaneitate şi efemer. Structurată (prin panotare) în două "episoade" distincte, manifestarea artistică vizuală a avut înţelesul profund al unei punţi peste timp şi spaţiu între România şi SUA, prin expunerea unor lucrări din ţara noastră (dintre cele arătate Americii cu prilejul expoziţiei organizate acolo în 2000: "An image of Romania") şi a unor lucrări realizate în State. Lucrările imortalizate în America şi expuse miercuri au avut ca temă centrală "World Trade Center", aşa cum arăta înainte de atentatul de la 11 septembrie 2001. Pentru cei prezenţi la Galeriile de artă miercuri a fost evident faptul că expoziţia sublinia frumuseţea "geamănă" a României şi Americii: prima oarecum haotică (naturală), cealaltă ordonată de geniul uman (haosul betonat al civilizaţiei). Şi una şi cealaltă, din nefericire, supuse (pe coordonate diferite), distrugerii. Supuse, ca toate frumuseţile, atentatelor (teroriste, militare, anticulturale, poluatoare etc.) Expoziţia lui Carol Gigi Nicolau a fost, aşadar, şi un semnal de alarmă...
     Dar, despre simbolistica profundă a manifestării s-ar putea scrie mult şi bine. Demn de menţionat este faptul că primarul Hava a arătat ca întotdeauna o receptivitate şi o disponibilitate (afectivă şi materială) demne de toată lauda, afirmând cu modestie: "Nu noi suntem gazda manifestării, ci Galeriile de artă şi U.A.P. Alba. Noi nu facem decât să sprijinim material arta şi cultura în toate expresiile ei..."
Anca DINICĂ, Ioan HĂNŢULESCU
Deputatul Alexandru Pereş serveşte din nou opiniei publice
Gargara pedistă
     Am citit cu mare atenţie - în dorinţa de a găsi vreo idee novatoare - intervenţia domnului deputat Alexandru Pereş la dezbaterea Moţiunii "Criza Agriculturii". Domnia sa se consideră un specialist în domeniu şi a trebuit, dincolo de obişnuita gargară politică, să înţelegem încă o dată de ce s-a prăbuşit pe verticală agricultura românească în perioada 1996-2000: incapacitatea guvernanţilor CDR-PD de a înţelege resorturile intime ale economiei moderne.
     Domnul Pereş acuză Guvernul Năstase că a alocat pentru agricultură doar jumătate din suma solicitată, că a anulat sprijinul statului pentru producătorii agricoli şi, mai mult, a introdus impozitul pe terenul agricol; ceea ce, în concepţia deputatului pedist, are consecinţe devastatoare asupra gospodăriilor ţărăneşti.
     Că lucrurile nu stau deloc aşa o dovedesc rezultatele anului 2001 obţinute în agricultură. Şi ca să fim convingători lăsăm să vorbească, pentru exemplificare, câteva cifre comparative obţinute la nivelul judeţului Alba. În urma măsurilor de ordin tehnic, organizatoric şi financiar producţiile realizate în anul 2001 au fost net superioare celor din anul 2000: 145% la grâu, 146% la orzoaică, 160% la porumb pentru consum, 140% la floarea soarelui, 259% la sfecla de zahăr, 126% la cartofi, 130% la ovăz etc.
     Este foarte adevărat că unele norme legislative au fost abrogate, dar numai pentru a fi înlocuite cu alte norme capabile să stimuleze eficient creşterea producţiilor agricole, cerealiere sau animaliere. Primele acordate producătorilor agricoli (compensaţie grâu, stimulente lapte) au atins în anul 2001 cifra de 13,4 miliarde lei faţă de 5,71 miliarde lei în anul 2000; subvenţiile pentru procurarea de tractoare şi alte utilaje agricole (OG 36/1999) au atins în anul 2001 cifra de 739,2 milioane lei faţă de 338,8 milioane lei în anul 2000; alocaţiile pentru reducerea preţului de cumpărare a seminţelor au crescut de la 3,6 miliarde lei în anul 2000 la peste 7,9 miliarde lei în anul 2001; fondul special pentru dezvoltarea agriculturii a atins cifra de 13,8 miliarde lei faţă de 2,0 miliarde lei în anul de comparaţie. Semnificativ este că, faţă de anul 2000 când nu s-a acordat nici un ban, în anul precedent guvernul incriminat apoteotic de deputatul Pereş a alocat peste 308 milioane lei pentru procurări de animale şi 13,4 miliarde lei alocaţii 55% (Ord. MAAP 97/2001) pentru procurări de tractoare şi alte utilaje agricole.
     Drept urmare acestor eforturi financiare în judeţul Alba s-au cumpărat 46 tractoare (6 în perioada 1996-2000), 31 pluguri (în perioada 1996-2000), 22 grape cu discuri (5 în perioada 1996-2000), 11 semănători păioase (5 în perioada 1996-2000), 21 semănători prăşitoare (2 în perioada 1996-2000), 7 maşini de erbicidat, 6 maşini de tocat resturi vegetale, 12 instalaţii de irigat, 1 agregat de pompare (faţă de perioada 1996-2000 când nu s-a achiziţionat nimic).
     România se află în situaţia de a opta între o agricultură performantă, competitivă şi o agricultură de subzistenţă, de tip patriarhal. Astăzi, media suprafeţelor este de 2,4 ha proprietate sau 1-2 vaci, 1-2 porci, 5 oi, 20-25 păsări. Aceste gospodării, care reprezentau structura de bază a economiei agrare în urmă cu 60-70 ani, nu pot beneficia de verigi tehnologice moderne şi nu pot asigura un export semnificativ de produse agroalimentare. Tocmai de aceea "Programul de guvernare 2001-2004" a preconizat măsuri de stimulare a exploataţiilor agricole şi a asociaţiilor profesionale (OUG 108/2000), deci a unei economii agricole deschise, eficiente. În Europa exploataţiile agricole au dimensiuni diferenţiate de la ţară la ţară dar, de regulă, ele deţin în medie 30-100 ha, 15-75 vaci, 3000-5000 porci graşi, 100-200 mii găini ouătoare.
     Aşadar nu putem califica intervenţia parlamentară a domnului deputat Alexandru Pereş decât ca speculativă şi tendenţios moralizatoare. O simplă gargară pedistă.
Biroul de presă al PSD

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.