Ultima oră
Știri
Controale sanitar-veterinare drastice
     Purtătorul de cuvânt al DSV Alba, dr. Ioan Tătucu, ne-a informat că în cursul lunii februarie au fost controlate din punct de vedere sanitar-veterinar 446 obiective, fiind aplicate 63 de amenzi în valoare de 83,5 milioane de lei. Au fost confiscate produse animaliere în valoare de 70 milioane de lei. Printre altele au fost confiscate 0,7 tone de carne, 0,05 tone produse din carne, 0,02 hl lapte, etc. (F.R.)
Vernisaj
     Casa de cultură "Liviu Rebreanu" din municipiul Aiud va găzdui joi, 14 martie cu începere de la ora 17.00 vernisajul expoziţiei de pictură a artistului plastic aiudean Alexandru Iuga. Intitulată "Nudul" expoziţia îi este dedicată memorie celui care a fost Jean Charles Sanchez, un prieten francez al artiştilor români. La organizarea expoziţiei au contribuit şi sponsorii SC Iosana Impex, Becom Impex şi Dentrom Impex, toate din Aiud. (A.D.)
Balul primăverii
     Când dau ghioceii şi sângele începe să fiarbă elevii Colegiului Economic "Dionisie Pop Marţian" din Alba Iulia vă invită la o petrecere de sezon - Balul Primăverii. Gazdă va fi Discoteca "Energie 3000", iar marea surpriză a serii, pe care o deconspirăm acum, formaţia ACCENT. Cu toate acestea cei care vor răspunde invitaţiei vor avea parte de multe concursuri şi alte surprize. Balul va avea loc joi, 14 martie cu începere de la ora 19.00. (A.D.)
PD Alba cere verificarea respectării contractelor de privatizare
     Constatând tot mai dese încălcări ale prevederilor contractelor de privatizare, având drept consecinţe creşterea numărului şomerilor, nerespectarea obligaţiilor către bugetul statului şi chiar închiderea societăţilor privatizate, vicepreşedintele PD Alba - Ion Dumitrel solicită Prefecturii judeţului Alba prezentarea unei situaţii la nivel de judeţ. Concret APAPS ar trebui să facă o analiză a tuturor contractelor de privatizare a societăţilor comerciale din judeţ. Cererea este cu atât mai legitimă cu cât APAPS are obligaţia supravegherii respectării contractelor de privatizare şi poate lua măsuri în cazul noilor proprietari care se dovedesc de rea credinţă. Iar pentru ca asemenea investitori neserioşi să nu mai poată participa la licitaţiile de privatizare, PD propune şi analiza agenţilor economici care şi-au făcut o strategie din a nu plăti obligaţiile bugetare şi stigmatizarea acestora întru luare aminte. (A.D.)
Se anunţă fenomene meteorologice nefavorabile
Prefectul Ioan Rus a reactivat Comisia județeană de apărare împotriva dezastrelor
     Având în vedere situaţia produsă în judeţ de fenomenele meteorologice nefavorabile, cu precădere de intensificarea extremă a vântului şi din pricina faptului că previziunile nu sunt tocmai optimiste în această privinţă, prefectul Ioan Rus a hotărât reintrarea în atribuţii a Comisiei judeţene de apărare împotriva dezastrelor. În acest sens, şeful administraţiei publice judeţene a emis un ordin în care sunt prevăzute şi o serie de măsuri menite să evite evenimentele negative ce s-ar putea produce ca urmare a fenomenelor meteorologice periculoase. Astfel, printre altele, s-a stabilit că echipele de intervenţie din teritoriu, conduse de primari să fie pregătite să intervină în caz de nevoie pentru protejarea bunurilor cetăţenilor, înlăturarea unor eventuale urmări grave şi dacă situaţia o va impune, pentru salvarea vieţii oamenilor. Apoi, Staţia meteorologică Alba Iulia va transmite cu operativitate avertizările meteorologice Inspectoratului de Protecţie Civilă, care le va comunica în teritoriu, tuturor celor interesaţi. De asemenea, se interzice aprinderea de focuri în câmp deschis fără supraveghere şi măsuri specifice pentru arderea resturilor vegetale de pe păşuni, iazuri şi mirişti. Nu în cele din urmă au fost stabilite şi o serie de atribuţii pentru instituţiile publice direct implicate în ţinerea sub control a dezastrelor.
Răzvan JURCĂ
Încercând să traverseze strada în fugă
O fetiţă a fost accidentată grav de un autoturism VW
     Sâmbătă, 9 martie, ora 15.30, pe DN 75, pe raza localităţii Bonceşti- Câmpeni s-a produs un accident rutier în care o fetiţă de 5 ani a fost grav rănită. Conducând autoturismul VW pe direcţia Bistra - Câmpeni, Nicolae Cordea (din Abrud) este surprins de apariţia bruscă pe carosabil a minorei Andreea Toader, care se angajase în traversarea şoselei în fugă şi fără să se asigure. Fetiţa a fost lovită de autoturismul VW, fiind spitalizată la Câmpeni cu diagnosticul de traumatism cranio-cerebral deschis cu posibilă fractură frontală dreapta şi traumatism toracic. În cauză, poliţia continuă cercetările. (N.T.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Timp de o zi învăţământul preuniversitar a fost paralizat
Partidul Democrat sprijină acţiunile revendicative ale sindicaliştilor
     Precum se estimase participarea cadrelor didactice şi a întregului personal angajat în învăţământul preuniversitar judeţean la greva generală de o zi care a avut loc ieri, a fost de aproximativ 90%. Cu unele mici excepţii printre care Şcoala generală Bălcaciu - unde nu a existat nici un grevist, sau Grupul şcolar industrial nr. 1 Alba Iulia, unde participarea a fost de 51%. Este acesta un semn al hotărârii sindicaliştilor de a-şi cere drepturile. Este un semn al faptului că au ajuns la capătul răbdării mai ales dacă ţinem cont - aşa cum afirma prof. Valeriu Şuşman, preşedintele Sindicatului Învăţământ Alba - că de la greva de acum doi ani salariile personalului din învăţământ n-au înregistrat nici o creştere. Tocmai de aceea propunerea guvernului de mărire a salariilor cu 5% este privită ca o batjocură. Dacă s-ar cere mărirea salariilor numai cu rata inflaţiei pentru cei doi ani, procentul ar trebui să fie de 50%. Propunerile patronatului în vederea stingerii conflictului: majorarea salariilor angajaţilor din învăţământ cu 5% începând cu 1 aprilie 2002, demararea negocierilor, în regim de urgenţă, pe marginea proiectului legii privind salarizarea personalului din sistemul bugetar, remunerarea activităţilor desfăşurate la cumul şi plata cu ora şi asigurarea gratuităţii analizelor medicale conform protocolului semnat de ministrul Sănătăţii, ministrul Educaţiei şi Cercetării şi preşedintele CNAS, nu sunt de natură a-i mulţumi pe sindicalişti care-şi văd ocolită principala revendicare - acordarea tichetelor de masă. Că cei 5% în plus la salariu sunt departe de a valora cât cele 10 tichete cerute s-a mai scris, dar tocmai în această necorelare a sumelor stă marea problemă. Ţinând cont că salariul minim în învăţământ este de circa 2,2 milioane lei durerea sindicaliştilor este de înţeles. Cu atât mai mult cu cât creşterea de 5% propusă ar veni dintr-o redistribuire a banilor alocaţi pentru MEC, şi anume din restructurarea (prin diminuarea cuantumurilor) a sporurilor pentru zone izolate sau defavorizate. Deci ce dă cu o mână MEC ia cu cealaltă. Înţelegând că nu există fonduri la nivelul ministerului, sindicaliştii fac apel la o negociere cu Ministerul Finanţelor şi cu Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. De asemenea, ei cer creşterea cuantumului salariului de referinţă în învăţământul preuniversitar de la 1,3 milioane lei, la 1,8 milioane lei.
     Necazurile sindicaliştilor din învăţământul preuniversitar judeţean vor fi analizate astăzi în cadrul subcomisiei de dialog social de la nivelul Prefecturii judeţului Alba. Valeriu Şuşman a declarat că vor fi organizate şi mitinguri şi marşuri de protest. Întrebat dacă va aproba desfăşurarea acestora, primarul municipiului Alba Iulia - Mircea Hava a declarat că: "Da, chiar dacă unii ne spun că pichetarea clădirii Prefecturii judeţului Alba ar ridica inconveniente legate de apropierea unei unităţi militare. Dar unde să-şi ceară oamenii drepturile? Acolo unde nu-i vede nimeni?" Cu atât mai mult cu cât hotărârea CL Alba Iulia prin care se stabilesc locurile pentru manifestaţiile publice nu a fost, deocamdat, modificată.
     De altfel acţiunile cadrelor didactice, ca şi cele ale angajaţilor din Sănătate sau ale altor nemulţumiţi de condiţiile de viaţă se bucură de sprijinul Partidului Democrat pentru că "revendicările lor sunt pertinente, iar ele trebuie negociate pentru găsirea unor soluţii reale, nu doar să li se arunce praf în ochi". Şi în acest fel poate se va evita blocarea examenului de capacitate şi a celui de Bacalaureat.
Anca DINICĂ
Partidul Umanist - solidar cu profesorii grevişti
     Partidul Umanist este îngrijorat de situaţia creată în sistemul de învăţământ şi de efectele pe care le poate avea o grevă prelungită a profesorilor.
     De aceea, solicităm Guvernului să analizeze cu maximă operativitate această problemă şi să caute soluţiile realiste pentru depăşirea crizei din învăţământ.
     Partidul Umanist consideră îndreptăţite solicitările profesorilor şi este de părere că aceştia, ca formatori de opinie şi de valori, trebuie plătiţi conform pregătirii şi rolului lor în dezvoltarea societăţii.
     Trebuie să fim conştienţi că, din situaţia creată, cel mai mult au de pierdut tinerii, elevii şi studenţii, adică generaţiile pe care le formăm pentru viitorul ţării.
     Partidul Umanist susţine propunerea privind redistribuirea către învăţământ a sumei repartizate din Bugetul de Stat pentru schimbarea sediului Senatului României. (Biroul de presă al Partidului Umanist)
Revendicări fără limite în judeţul Alba
Notificări prin care au fost solicitate măsuri reparatorii de excepție
     Din cele circa 1000 de notificări prin care se solicită măsuri reparatorii, conform Legii 10/2001, depuse la Comisia judeţeană Alba, au reţinut atenţia câteva mai aparte din toate punctele de vedere. Astfel dacă revendicările Castelului de la Galda de Jos, a unei părţi a Spitalului de Neuropsihiatrie Alba Iulia sau a fostului Palat Gizela din municipiu, sunt arhicunoscute, nu mai puţin importante sunt şi acele dosare care au ca obiect terenurile ocupate în prezent de o serie de instituţii şi societăţi comerciale, unele dintre ele foarte cunoscute. Este vorba despre terenurile sau o parte dintre ele ocupate sau aflate în administrarea Muzeului Naţional al Unirii, Colegiului Militar Alba Iulia, Direcţiei Sanitar-Veterinare, Hotelului Cetate Alba Iulia, Hotelului Parc Alba Iulia, Consiliului Local Ocna Mureş, SC Electrica Filiala Aiud, Fabricii de Bere Cîmpeni, SC Ardealul Alba Iulia, SC Apulum Alba Iulia, Magazinul Unirea Alba Iulia, terenul pe care se află amplasat Stadionul Cetate, precum şi terenuri pe care se situează unităţi de învăţământ şi cămine culturale. Nici posturile de poliţie nu au fost ocolite de febra revendicărilor, la Lunca Mureş fiind solicitat chiar sediul acestuia, iar la Sohodol şi Bistra doar terenurile pe care le ocupă în prezent. O altă categorie de revendicări se referă la terenurile şi imobilele aflate sub apele barajelor de la Şugag şi de la Săsciori, în incinta iazului de decantare de la Valea Şesii iar un teren revendicat la Bucium se află sub haldele de steril. Nu, în ultimul rând este de remarcat faptul că a mai fost solicitat, inclusiv imobilul în care se află sediul Primăriei Daia Română. Aşteptăm cu interes câte dintre aceste doleanţe vor putea fi cu adevărat satisfăcute de către cei în drept să o facă.
Răzvan JURCĂ
Pompierii militari din Alba Iulia au intervenit ieri de două ori la incendii
     În cursul zilei de ieri, pompierii militari din Alba Iulia au intervenit de două ori la stingerea incendiilor izbucnite pe raza localităţii.
     * La ora 4.08 pompierii au intervenit la stingerea unui incendiu izbucnit la atelierul auto al SC AutoImperial SRL de pe strada Jderului din Alba Iulia. Incendiul a izbucnit din cauza efectului termic provocat de aparatura electrică lăsată peste noapte sub tensiune. Pompierii au intervenit la stingerea incendiului cu două autospeciale, luptându-se circa o oră cu focul. Au fost distruse bunuri în valoare de circa 80 milioane de lei, fiind salvate bunuri în valoare de circa 100 milioane lei.
     * Tot ieri, la ora 11.34, Detaşamentul de Pompieri din Alba Iulia a intrat în alertă de incendiu după o sesizare potrivit căreia arde ceva la sediul SC Lider Prod Carn SRL de pe strada Livezii. Deplasându-se la faţa locului, pompierii au constatat că ardea un tablou electric aflat sub tensiune. Nu s-au semnalat pagube importante, însă incendiul a creat unele disfuncţionalităţi în activitatea ritmică a unităţii în cauză.
Nicoleta TOMUŢA

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.