Ultima oră
Știri
Angajări pentru săpături arheologice la Roşia Montană
     Începând din luna aprilie SC Roşia Montană Gold Corporation va angaja 200 de muncitori pentru săpăturile arheologice care vor avea loc pe raza comunei Roşia Montană. Compania, în acord cu stadiul actual al proiectului şi strategia de dezvoltare a stabilit criteriile după care se va face angajarea personalului pentru perioada aprilie - octombrie 2002. Selectarea se va face dintre cei care au depus cereri de angajare la sediul RMGC, ori au mai lucrat pentru companie. "Deoarece numărul localnicilor din Roşia Montană care au depus până acum cereri la sediul companiei se apropie de 700, locurile de muncă vor fi strict pentru persoanele cu domiciliul stabil în Roşia Montană, Corna şi Gura Cornei. La selectarea muncitorilor se va ţine cont şi de pregătirea profesională, situaţia familială şi cea materială", ne-a informat Departamentul de Relaţii Publice şi Comunicare al SC Roşia Montană Gold Corporation. (F.R.)
Pentru că şi-a gonit concubina din casă
Un bărbat va munci 75 de zile în folosul comunităţii
     Judecătoria Alba Iulia l-a condamnat pe Gheorghe Bojomi (39 ani, din Ighiu) la 75 de zile de închisoare contravenţională, transformate în zile de muncă în folosul comunităţii, pe baza legii 61/1991. Bojomi a fost pedepsit de lege deoarece, aflat sub influenţa băuturilor alcoolice şi folosindu-se de un topor, a gonit-o pe concubina sa din locuinţa comună. Mai mult, a provocat un scandal grozav, deranjând vecinătatea. Poliţiştii l-au prezentat instanţei care l-a şi condamnat, însă Bojomi se va întoarce tot în sânul "primitor" al familiei, la Ighiu, unde va presta muncă în folosul comunităţii. (N.T.)
Sentinţa în dosarul "Autobuzul"
     Curtea Supremă de Justiţie s-a pronunţat în celebrul dosar "Autobuzul", în care fostul şef al Direcţiei Securităţii Statului, Tudor Postelnicu, şi alţi opt ofiţeri de Securitate şi Miliţie sunt acuzaţi de uciderea a trei tineri. Aceasta este ultima sentinţă în acest dosar, de acum rămânând doar calea recursului în anulare. Potrivit sentinţei, Tudor Postelnicu şi George Homoştean, fost ministru de interne, au fost condamnaţi la câte 14 ani de închisoare, însă, potrivit decretului ceauşist 11/1988, pedeapsa le-a fost redusă la jumătate, urmând să execute câte şapte ani de închisoare. (A.C.)
Furt en-gros la Pepiniera Aiud
     Marţi, 12 martie, poliţiştii aiudeni au oprit în trafic, pentru control, autoturismul marca BMW înmatriculat AB 02 DNE, condus de Viorel Dan (25 ani, din Aiud). Deşi anul trecut şoferul oprit pentru control fusese prezentat de poliţiştii aiudeni de patru ori Parchetului de pe lângă Judecătoria Aiud cu propunere de arestare preventivă deoarece fusese surprins în trafic conducând fără permis, surprinzător, de data aceasta Dan Viorel avea permis, obţinut în februarie 2002. Însă, în BMW-ul condus de Dan Viorel, poliţiştii aiudeni au descoperit 160 de puieţi de pruni. Puieţi furaţi în noaptea precedentă de la Pepiniera Aiud, de către Ioan Toma (20 ani, din Aiud, fără ocupaţie) în complicitate cu Dan Viorel. În urma cercetărilor, poliţiştii au descoperit că cei doi, împreună cu Ioan Alexandru Gyenge (20 ani, din Aiud) au mai furat puieţi de pomi fructiferi, în mod repetat, din Pepiniera Aiud, încă din anul 2001. Prejudiciul total creat prin furturile repetate a fost estimat la circa 31,76 milioane lei din care s-au recuperat până în prezent doar 5,56 milioane lei. Parchetul de pe lângă Judecătoria Aiud a emis pe numele lui Ioan Toma un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pentru furt. Gyenge Ioan şi Dan Viorel sunt cercetaţi de poliţia Aiud în stare de libertate. (N.T.)
Aiudul îşi găseşte un frate în Rusia
     Metalurgica Aiud colaborează cu un combinat siderurgic din Rusia - Cerepovatz. Combinatul "Severstal" a făcut comenzi de 2 milioane de dolari la Metalurgica, iar contractul se derulează în bune condiţiuni, mai ales că ruşii sunt buni platnici. Colosul rus are 45.000 de angajaţi, în timp ce populaţia oraşului numără 350.000 locuitori. Întrucât relaţiile contractale se derulează cu succes, primăriile celor două localităţi, din Aiud şi Cerepovatz au decis să demareze demersurile pentru înfrăţire. Primarul Aiudului, Liviu Octavian Rusu, ne-a declarat că a iniţiat un proiect de hotărâre ce urmează să fie supus aprobării miercurea viitoare în cadrul unei şedinţe extraordinare. La acest eveniment vor participa şi reprezentanţi ai părţii ruse. (F.R.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
În problema marii investiţii de la Roşia Montană
Moţii trebuie să-şi negocieze bine viitorul
     Viaţa moţilor nu a fost niciodată uşoară. În timp, peste ei au trecut mai multe imperii, care i-au jefuit de bogăţiile cele mai de preţ, au pus biruri şi dări mari pe umerii lor, însă nu au reuşit să-i îngenuncheze şi să-i subjuge niciodată. Este drept, tributul de sânge pe care l-au plătit a fost mare. Nenumăraţi sunt cei care au plătit cu viaţa pentru dârzenia şi nesupunerea lor. Horea şi Cloşca reprezintă simbolul jertfei supreme, precum şi Avram Iancu, tribunul erou care a înţeles, deşi tânăr fiind, că jugul nedrept nu poate fi uneori scuturat decât cu... lancea lui Horea. Tot el, însă, a spus că cea mai teribilă armă în lupta moţilor, respectiv a românilor pentru libertate şi dreptate socială şi naţională, o reprezintă ARMA MINŢII!
     Acum, când am intrat deja în mileniul trei, şi când din nou (deşi cu totul sub altă formă şi în alte condiţii - n.a.) este pe cale de a se hotărî o soartă mai bună sau mai rea pentru moţi, generaţiile actuale au datoria de a apela neapărat la această armă, pentru a decide, în cunoştinţă de cauză, ce este bine atât pentru ele, cât şi pentru generaţiile viitoare.
     Aurul Apusenilor dă din nou în clocot. La Roşia Montană, faptul că o firmă româno-canadiană a demarat cea mai mare investiţie în domeniul exploatării aurului din Europa, investiţie estimată la o valoare totală de peste 400 de milioane de dolari, a inflamat spiritele în toată zona Apusenilor şi chiar la nivel guvernamental. Presa judeţeană şi cea naţională au consemnat deja numeroase opinii, "pro şi contra" pe această temă, astfel că locuitorii comunei Roşia Montană, cei pe care îi priveşte în mod deosebit această problemă, sunt efectiv buimăciţi, ne mai ştiind ce să creadă.Deşi cea mai mare parte a acestora s-a declarat de acord cu începerea lucrărilor de exploatare, veştile cu care au fost "bombardaţi" în ultima perioadă, cum că "zona va deveni un adevărat deşert", că "cianura îi va omorî pe toţi" etc., au început să producă panică în rândul unora dintre ei.
     Ziarul "Unirea", cel care a încercat şi până în prezent să reflecteze în mod obiectiv problema investiţiei de la Roşia Montană, vă prezintă în cele ce urmează opinia prefectului de Alba, d-l Ioan Rus, opinie exprimată luni, 11 martie a.c., în cadrul unei întruniri a membrilor Filialei Alba Iulia a societăţii cultural-patriotice "Avram Iancu", societate care a găsit de cuviinţă să ia în dezbatere această investiţie care poate fi crucială pentru viitorul moţilor şi nu numai. Iată, aşadar, ce a declarat domnia sa: "Problema marii investiţii de la Roşia Montană suscită în ultima vreme mare interes, atât în rândul moţilor, cât şi în cercurile guvernamentale. Eu pot să vă spun că, încă de pe vremea lui Ceauşescu, se punea problema strămutării centrului comunei Roşia Montană, în vederea exploatării marilor zăcăminte de aur existente aici. Trebuie să se ştie că, încă de pe vremea fostei guvernări, a fost emisă licenţa de prospecţiuni şi a fost aprobată exploatarea resurselor din zonă, însă, la data actuală, firma Roşia Montană Gold Corporation mai are de obţinut numeroase autorizaţii pentru a putea începe efectiv producţia. Deşi s-a vehiculat foarte mult în presa locală şi naţională faptul că autorizaţia de mediu a fost acordată pe "ochi frumoşi" acestei firme, ea nu a fost în realitate acordată până în prezent. Urmează ca Ministerul Mediului să o ia în discuţie, şi vă asigur că nu va face rabat de la legea în domeniu. Totodată,în perioada următoare, la cererea societăţii, Ministerul Culturii, prin departamentul de specialitate, se va implica în descărcarea terenurilor de sarcină istorică, acţiune ce se va desfăşura, de asemenea, cu respectarea în totalitate a prevederilor legale în domeniu. Mai sunt apoi de aprobat Planul Urbanistic General (PUG), Planul Urbanistic de Detaliu (PUD), autorizaţiile de construcţie, concesionarea terenurilor de către primărie (cele care sunt în proprietatea acestora), cumpărarea terenurilor de la cetăţeni şi multe altele.
     Însă eu vreau să privim lucrurile într-un context mult mai amplu, mai complex, în care să ţinem seama de transformările care au loc în societatea românească,de voinţa noastră, a tuturor românilor, de a ne integra în NATO şi în Uniunea Europeană. Privind cu luciditate situaţia economică actuală a României, trebuie să o spunem că, la ora actuală, statul nu mai poate subvenţiona mineritul, această activitate fiind în cele mai multe cazuri mai mult păguboasă decât rentabilă. Apoi, se ştie că minele din Munţii Apuseni au la ora actuală cele mai mari datorii către stat. Din acest punct de vedere, este mult mai avantajos ca statul să încurajeze investiţiile străine în domeniu, iar conform contractelor încheiate cu partenerii străini, statul român are prioritate în achiziţionarea produsului finit, respectiv al aurului, în cazul exploatării de la Roşia Montană.
     Apoi, România, la ora actuală, trebuie să dea semnale clare că vrea cu adevărat să se integreze în structurile euro-atlantice. În acest sens, trebuie neapărat să fie susţinute şi încurajate investiţiile străine în ţara noastră. În ce priveşte exploatarea zăcămintelor de aur de la Roşia Montană, care după cum ştim sunt cele mai mari din Europa, şi este vorba de una dintre cele mai mari investiţii străine în ţara noastră, valoarea totală a acesteia depăşind 400 de milioane de dolari, eu cred că trebuie să manifestăm toată înţelegerea şi interesul pentru a fi demarată. Trebuie să ne cunoaştem foarte bine interesul, iar în acest sens avem de ales clar din două variante una singură: ori rămânem la stadiul actual, cu toată partea istorică a zonei, dar ca o zonă subdezvoltată, ori demarăm această mare investiţie, conservăm în condiţii cât mai bune o mare parte din zona istorică şi alegem calea dezvoltării în viitor. Eu cred totuşi că se impune ca o necesitate imperioasă să alegem calea dezvoltării zonei. Ca argumente în acest sens stau următoarele: *investiţia este făcută de o firmă serioasă, care are în spate cele mai mari bănci din lume, între care şi Banca Mondială;*perioada de exploatare a zăcământului este de 20 de ani, iar firma Roşia Montană Gold Corporation a mai obţinut licenţă de prospecţiuni şi în zona Buciumului, astfel că durata de exploatare ar putea fi mult mai mare *investiţia ar putea crea 10.000 - 15.000 de locuri de muncă în zonă, iar încă de la punerea în funcţiune - 2000 de locuri de muncă stabile *prin demararea acesteia, s-ar câştiga foarte mult în ceea ce priveşte îmbunătăţirea infrastructurii drumurilor în zonă, astfel că ar atrage şi alţi mari investitori în domeniul turismului şi serviciilor, creându-se alte numeroase locuri de muncă şi valorificându-se astfel potenţialul turistic. Totodată se vor crea condiţiile necesare introducerii reţelei de gaz metan în zona Abrud - Câmpeni, precum şi a apei potabile *întreg procesul de strămutare a caselor, construcţia infrastructurii instituţionale din localitate (primărie şi şcoli noi etc.) înseamnă alte câteva sute de locuri de muncă şi şansă de câştig pentru localnici *este de preferat ca în locul tehnologiilor învechite cu care se lucrează actualmente în minele din Apuseni, să fie acceptate firme străine mari cu tehnologii moderne de exploatare, care în acest fel reduc foarte mult poluarea în zonă şi asigură condiţii decente de muncă şi viaţă pentru angajaţi. În acest sens vă pot spune că Roşia Montană Gold Corporation va folosi o metodă modernă de exploatare a aurului, prin care cianurile vor fi recirculate, astfel încât nu vor ieşi în steril şi nu vor mai afecta apa şi aerul din zonă. Totodată, întreaga suprafaţă de teren care va fi decopertată se va acoperi cu un strat însemnat de pământ fertil, pe care vor fi plantaţi apoi pomi şi conifere, menţinându-se echilibrul ecologic *problema zonei istorice va fi rezolvată cu mare atenţie, cu implicarea directă a specialiştilor în domeniu. Cea mai mare parte a zonei istorice va fi conservată, iar acolo unde se va impune neapărat, piesele şi unele porţiuni de interes istoric vor fi strămutate cu mare grijă şi grupate într-un muzeu al aurului ce va fi amenajat în localitate *în cazul tuturor gospodăriilor care vor fi strămutate, se va negocia cu fiecare proprietar în parte preţul şi li se va acorda un alt teren în proprietate. În acest sens, pot să vă spun că am primit informaţii conform cărora au apărut unii "afacerişti" care s-au deplasat în zonă şi încearcă să cumpere case sau terenuri în zona care urmează să fie strămutată, pentru ca apoi să le valorifice la preţuri exorbitante. De aceea recomand cetăţenilor să aibă grijă să nu cadă în plasa acestora întrucât ar putea pierde sume importante de bani".
Tinu MATEŞ
Sebeșul își întărește legăturile cu Europa civilizată
În urma vizitelor delegaţiilor din Austria şi Germania s-au pus bazele unor viitoare colaborări pe diverse domenii de activitate *Germanca Rosalie Gruber, cetăţean de onoare al municipiului Sebeş
     În urmă cu două zile, Consiliul local al municipiului Sebeş s-a întrunit în şedinţa extraordinară, onorând astfel prezenţa în localitate a unei delegaţii din Germania, condusă de prefectul unui judeţ din landul Bavaria, Martin Siedl şi primarul comunei Teisendorf, Fritz Lindner. Cu această ocazie primarul Mugurel Sîrbu le-a înmânat oaspeţilor germani plachete şi cadouri reprezentând simboluri ale municipiului Sebeş, precizând totodată intenţiile comune de a se stabili colaborări substanţiale în diverse domenii cum ar fi învăţământul, cultura, economia şi administraţia publică. Un alt moment cu semnificaţii aparte al acestei şedinţe festive l-a reprezentat înmânarea distincţiei de cetăţean de onoare a municipiului Sebeş, d-rei Rosalie Gruber, ca semn de recunoştinţă pentru cei peste 10 ani de voluntariat în acordarea de asistenţă medicală la domiciliu. De origine din localitatea Teisendorf (Germania), d-ra Gruber a sosit în România, în 1991, ocupându-se în toţi aceşti ani, cu un devotament nepreţuit, de soarta celor aflaţi în suferinţa din municipiul Sebeş şi împrejurimi. Tocmai de aceea, unul dintre scopurile vizitei primarului din Teinsedorf a fost acela de a o felicita atât personal, cât şi în numele concetăţenilor ei pe d-ra Rosalie Gruber, pentru tot ceea ce a realizat în România.
     Ulterior cei doi oficiali ai delegaţiei germane au declarat reprezentanţilor presei că au rămas plăcut impresionaţi de tot ceea ce au văzut şi mai ales de faptul că foarte mulţi cetăţeni ai municipiului Sebeş cunosc limba germană, aspect deosebit de important în stabilirea viitoarelor relaţii. În acest sens, primarul Mugurel Sîrbu a subliniat că a fost stabilit în parteneriat cu Biserica Evanghelică, un program prin care toţi angajaţi instituţiei pe care o conduce să urmeze cursuri de limba germană. Totuşi, prefectul judeţului bavarez a precizat că deocamdată, conaţionalii săi nu cunosc mare lucru despre România, ştiindu-se doar că "este pe undeva în est", fiind la curent mult mai mult cu date despre ţări ca Albania, Serbia sau Muntenegru, poate şi datorită numeroaselor convulsii din acele zone". Este benefic pentru România ca cetăţenii germani să vină cât mai des aici, pentru a lua contact direct cu realităţile de astăzi ale ţării dvs", a declarat prefectul Siedl. La rândul ei d-ra Rosalie Gruber (care duminică, 17 martie îşi va celebra ziua de naştere") a adăugat că s-a ataşat foarte mult de România şi că va desfăşura în continuare aceeaşi activitate până când o vor ţine puterile, intenţionând chiar să deschidă la Sebeş un centru de asistenţă socială.
Răzvan JURCĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.