Prima pagină Ediția din: 15.03.2002
Știri
În drumul spre oraş martir
Cugirul a trecut de un hop
     Deputatul Alexandru Pereş, unul din iniţiatorii proiectului de lege pentru declararea Cugirului Oraş Martir al Revoluţiei, ne-a informat că, miercuri, Comisia pentru Administraţie Publică din Camera Deputaţilor a dat acestuia aviz favorabil. Ca urmare, proiectul de lege va intra în dezbaterea plenului Camerei săptămâna viitoare. (S.F.D.)
Patru firme din Alba au fost ţepuite cu peste 500 de milioane de lei
     Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia a emis pe numele lui Cornel Marin Bratu (48 de ani, din Alba Iulia), administratorul SC Karelia SRL Alba Iulia, un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune. Potrivit anchetei poliţiştilor albaiulieni, în perioada decembrie 2001 - ianuarie 2002, Bratu a ridicat de la patru societăţi comerciale din Alba marfă în valoare de peste 500 de milioane de lei. Bratu a achitat contravaloarea mărfii cu file CEC fără a avea disponibil în cont. În cauză, cercetările continuă. (N.T.)
Noi cazuri de rabie
     Potrivit informaţiilor furnizate de purtătorul de cuvânt al DSV Alba, dr. Ioan Tătucu, în mai multe localităţi ale judeţului s-a instituit starea de carantină de gradul III, ca urmare a diagnosticării unor cazuri de rabie. Astfel de situaţii au fost semnalate la: Sălciua (pisică), Blaj (vulpe), Şugag (lup, câine, vulpe), Alba Iulia (vulpe), Gârda şi Aiud (pisică). Vă reamintim că, numai în cursul anului trecut, din cauza rabiei, în 23 de localităţi ale judeţului s-a instituit carantina de gradul III. (F.R.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Poliţiştii din Alba au destrămat o filieră internaţională de prostituţie
Proxeneţii olandezi racolau fetele obişnuite cu traseul din zona Transilvaniei
     Poliţiştii Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate şi Antidrog Alba Iulia au identificat şi destrămat la începutul acestei săptămâni o filieră internaţională de traficanţi de prostituate. Persoanele reţinute racolau şi traficau în Olanda, în vederea practicării prostituţiei, tinere de pe raza judeţelor Sibiu, Mureş, Vâlcea, Hunedoara şi Arad. Luni, 11 martie, ofiţerii Centrului Zonal Alba Iulia, cu sprijinul unor cadre ale poliţiei Sibiu, au surprins în flagrant, în apropierea comunei Veştem-Sibiu pe Huseyin Dogan (37 de ani, cu dublă cetăţenie turco-olandeză, cu domiciliul în Haga-Olanda) şi pe Maria Hubertina Van Goudzwaard (35 de ani, cetăţean olandez, cu domiciliul în Haga - Olanda). Cei doi transportau cu autoturismul marca Hyundai, spre Olanda, două tinere din judeţul Sibiu, în vârstă de 16 şi 27 ani. În momentul flagrantului, Huseyin Dogan avea asupra lui, ascunse în ciorapi, paşapoartele celor două fete. Potrivit cercetărilor derulate de poliţiştii din cadrul CZCCOA Alba Iulia, cei doi cetăţeni olandezi şi-au început activitatea imediat după 1 ianuarie 2002, când pentru români s-a dat liber la vize şi deci transportarea prostituatelor în Occident nu mai ridica probleme. Proxeneţii îşi racolau femeile din rândul prostituatelor care îşi făceau veacul pe marginea şoselelor naţionale şi care erau de acord să lucreze pe bani mai mulţi în Olanda, în acelaşi "domeniu", dar cu... carte de muncă. Huseyin Dogan, folosindu-se de meseria sa de analist programator, le fotografia pe fete şi le prezenta clienţilor pe Internet, în site-uri special create în acest scop.
     Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu a emis pe numele celor doi mandate de arestare preventivă pe 30 de zile pentru comiterea infracţiunilor de proxenetism şi trafic de persoane. În cauză, poliţiştii din cadrul CZCCOA Alba Iulia continuă cercetările pentru documentarea întregii activităţi infracţionale a inculpaţilor şi identificarea tuturor tinerelor traficate de către aceştia în Olanda.
Nicoleta TomuŢa
Azi se declanşează
"Luna pădurii"
     În intervalul 15 martie - 15 aprilie al fiecărui an, se desfăşoară o multitudine de acţiuni în cadrul DS Alba, care să conştientizeze opinia publică asupra rolului şi locului pădurii în societate.
     Bunăstarea unui popor este legată indisolubil şi de păduri de calitate. Considerabile sunt influenţele benefice ale pădurii asupra climatului local şi regional, ca factor de atenuare a hazardelor climatice. Fără păduri îndestulătoare, secetele excesive şi de lungă durată, niciodată nu vor putea fi stăvilite doar prin irigaţii. Regele Ferdinand I afirma: "Pădurile trebuie considerate ca adevăraţi plămâni ai agriculturii. O agricultură prosperă, fără o proporţie îndestulătoare de păduri nu este cu putinţă şi aşa fiind acel care pune toporul la tulpina unui arbore nu trebuie să uite că el pregăteşte sicriul agriculturii". Astăzi, este tot mai evident că masivele despăduriri, în special la Ecuator, sunt răspunzătoare de schimbările climatice nefavorabile şi în special de secetele excesive şi de lungă durată, reprezentând unul din principalii factori ai actualului declin al puţinelor păduri ce ne-au mai rămas la câmpie şi a diminuării recoltelor în agricultură. Marele savant Gh. Ionescu-Siseşti era convins că: "Ruina pădurilor ar însemna ruina agriculturii şi ruina agriculturii ar însemna ruina civilizaţiei".
     Pentru atenuarea efectelor hazardului climatic există o singură soluţie eficientă: împăduriri masive în afara fondului forestier şi conservarea actualelor păduri. Statisticile arată că în ţara noastră aproape 2 miliane ha de terenuri sunt degradate, neputând să mai aibă o folosinţă agricolă rentabilă, silviculturii revenindu-i marea misiune de a prelua sarcina reconstrucţiei ecologice printr-un complex de măsuri, inclusiv împăduriri masive pe terenuri degradate.
     Acţiunile specifice pentru "Luna pădurii" deja s-au declanşat, la ocoalele silvice din zona de câmpie - deal au început lucrările de scoatere a puieţilor din pepiniere, transportul acestora pe şantierele de împădurit şi implicit la plantarea acestora. Totodată sunt în plină desfăşurare acţiunile de scoatere a puieţilor din solarii şi de repicare în pepiniere.
     Ocoalele silvice din cadrul DS Alba vor planta în această primăvară în fondul forestier administrat circa 1 milion de puieţi din diferite specii autohtone valoroase (molid, brad, larice, stejari, paltin, frasin, cireş, etc.) pe o suprafaţă de circa 180 ha. Totodată sunt programate regenerări naturale pe o suprafaţă de 200 ha.
     În cadrul acţiunii "Luna pădurii", DS Alba oferă în mod gratuit puieţi pentru plantarea a 7 ha teren forestier privat în zona OS Câmpeni (3 ha), OS Cugir (2 ha) şi OS Teiuş (1ha), precum şi 100.000 puieţi forestieri pentru plantarea de terenuri inapte folosinţelor agricole, atât la persoane fizice şi juridice, asigurând totodată asistenţa tehnică prin personal specializat. În plină desfăşurare se află şi acţiunea de amenajare a Parcului dendrologic de lângă municipiul Alba Iulia, fiind plantaţi până în prezent peste 100 de puieţi din specii autohtone şi exotice, acordându-se atenţie fiecărei specii pentru a o introduce în microclimatul specific.
     Ocoalele silvice din subordinea DS Alba vor organiza acţiuni comune cu şcolile şi organizaţiile de tineret din zonă pentru plantarea de puieţi forestieri şi vor organiza expuneri şi mese rotunde pe tema protejării pădurii şi arborilor. Pentru elevii care vor planta şi întreţine puieţii forestieri, în cadrul acestor acţiuni, se vor acorda premii în valoare de 8.000.000 de lei.
     Plantarea de arbori în parcuri, de-a lungul căilor de comunicaţie, în incinta instituţiilor şi şcolilor este la îndemâna tuturor, beneficiul fiind pe termen lung şi însemnând sănătate, civilizaţie şi frumos.
Director, ing. Ioan PAŞCA

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.